Archief Libris Literatuur Prijs 2014

Koning Willem III wint Libris Geschiedenis Prijs 2014

Koning Willem III

Dik van der Meulen

€ 49,90

Uit het juryrapport: Dik van der Meulen: Koning Willem III 1817 – 1890

Koning Willem III maakt deel uit van een trilogie over de drie Nederlandse koningen, die in samenhang is gepresenteerd. Dat is op zichzelf al een prijzenswaardig initiatief. Toch heeft de jury besloten slechts één van de drie te nomineren, en wel het boek van Dik van der Meulen. Koning Willem III steekt qua leesbaarheid boven de andere twee uit, en daarbij was de overweging dat de drie delen ook apart worden aangeboden en dat deze prijs wordt toegekend aan één boek. Van der Meulen heeft een aanstekelijke, ironische schrijfstijl. Het leven van zijn hoofdpersoon leest bijna als een roman. De duistere kanten van Willem III komen uitvoerig aan bod, maar de auteur verliest de keerzijde nergens uit het oog. Zo blijft deze koning een mens en is dit fascinerende boek in zekere zin een rehabilitatie van de man die bekend stond als ‘koning Gorilla’.

De shortlist Libris Geschiedenis Prijs 2014

13-09-2014 De shortlist met vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2014 is vandaag bekend gemaakt in de Volkskrant en via librisgeschiedenisprijs.nl. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, NTR/VPRO, Rijksmuseum Amsterdam, Nederlands Openluchtmuseum en de Volkskrant en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro.

Uit een lijst van tien nominaties heeft de jury onderstaande vijf titels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2014. De Libris Geschiedenis Prijs 2014 wordt op 26 oktober uitgereikt door juryvoorzitter prof. Dr. Heleen Dupuis.

 

Over de Libris Geschiedenis Prijs

LPG-logo _cmyk _LBRS

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000 verbonden voor de winnaar, de nominaties ontvangen een bedrag van € 1500,-. Libris sponsort de prijs sinds 2010.

Alle informatie over de Libris Geschiedenis Prijs is te vinden op de officiële website van de organisatie: librisgeschiedenisprijs.nl

Andere websites gerelateerd aan de Maand van de Geschiedenis die elke jaar in oktober plaatsvindt:

nachtvandegeschiedenis.nl

maandvandegeschiedenis.nl

Data 2014

Bekendmaking longlist: 5 juli

Bekendmaking shortlist: 13 september

Bekendmaking winnaar: 26 oktober

De jury in 2014

Juryvoorzitter van de Libris Geschiedenis Prijs is dit jaar prof. Dr. Heleen Dupuis, emeritus hoogleraar Medische ethiek en lid van de Eerste Kamer. De jury van de Libris Geschiedenis Prijs bestaat uit drie vaste juryleden. Daarnaast nemen ieder jaar twee toonaangevende historici deel. Ook de juryvoorzitter wisselt ieder jaar.

Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; 
Elsbeth Etty, bijzonder hoogleraar Literaire kritiek en redacteur bij NRC Handelsblad; 
Pieter-Matthijs Gijsbers, voormalig directeur Nederlands Openluchtmuseum; 
Martine Gosselink, hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam; 
Duko Hellema, hoogleraar Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen; 
Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant 
Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad.

pro-mbooks3 : libris