Archief Libris Literatuur Prijs 2015

Libris Geschiedenis Prijs 2015 is toegekend aan: De stamhouder van Alexander Münninghoff

25-10-2015, Uit het juryrapport: De Libris Geschiedenis Prijs 2015 wordt toegekend aan: De stamhouder van Alexander Münninghoff.

In deze overrompelende familiekroniek buitelen de gebeurtenissen over elkaar. De schrijver sleept zijn lezer mee, door een uitstekend geschreven geschiedenis van drie generaties Münninghoff. Het bizarre verhaal voert van Letland naar Den Haag en weer terug, en van het oostfront naar een verslonsd boerderijtje in Brabant. Alexander Münninghoff maakte het zelf deels aan den lijve mee en bewijst met dit boek bovenal hoe dramatisch dichtbij de grote geschiedenis kan komen.

Het afgelopen jaar 2014/15 was alweer een mooi jaar voor het Nederlandse geschiedenisboek. Waarbij opvalt dat veel en origineel over de twintigste eeuw werd geschreven. Het was een mooi jaar, en dat gold voor meer dan alleen de vijf boeken die de shortlist haalden.

Alle vijf genomineerden kwamen in aanmerking voor deze prijs. Maar de Libris Geschiedenis Prijs kent uiteindelijk slechts één winnaar. De jury heeft unaniem beslist, voor een boek dat meeslepend is geschreven en zodoende een breed publiek aanspreekt, en dat de lezer aan de hand van een familiekroniek meevoert langs de drama’s van de twintigste eeuw.

De stamhouder

ALEXANDER MÜNNINGHOFF

€ 12,50

<b>Cor Wiersma Boekhandel Los, Bussum:</b><br>
“De stamhouder leest als een spannende thriller. De invloed van oorlog op een familie wordt duidelijk in deze geweldige kroniek rond de familie Münninghoff. Alexander schetst een beeld van een sluwe opportunistische grootvader, puissant rijk, en van een naïeve vader, die steeds op zoek blijft naar wat hij in zijn jeugd verloor. Zelf werd de schrijver op 7-jarige leeftijd uit Duitsland ontvoerd door zijn opa, die niet wilde dat hij daar bij zijn moeder opgroeide. Ademloos lezen en ontdekken dat dit verhaal de geschiedenis rond de Tweede Wereldoorlog weer een stuk inzichtelijker gemaakt heeft. Voor mij de winnaar!”

De andere genomineerde boeken besproken:

door Libris-boekhandels, de filmpjes zijn gemaakt door NTR/VPRO

De schaduw van de grote broer

Laura Starink

€ 17,50

<b>Sascha Falkenhagen van Dekker vd Vegt boekverkopers, Nijmegen:</b><br>
“Laura Starink, journaliste en slaviste, reisde in 2014 door Polen, Rusland, Oekraïne en Letland. Aanvankelijk wilde ze een boek schrijven over de situatie in deze landen na de val van de Sovjet-Unie. Maar de actualiteit haalde haar in: Rusland bezette de Krim en steunde de rebellen in het oosten van Oekraïne. De geschiedenis en de actualiteit en de verbanden daartussen worden boeiend beschreven, met aandacht voor het leven van gewone mensen.”

Gouden jaren

Annegreet van Bergen

€ 12,50

<b>Walter Jansen Boekhandel Jansen & de Feijter, Velp en Boekhandel Het Colofon, Arnhem:</b><br>
“Een feest van herkenning voor velen en een aanrader voor iedereen met minder levenservaring. Gouden Jaren
is geen wetenschappelijk boek, maar verdient een plaats op deze shortlist omdat het met zoveel liefde voor de
geschiedenis is opgetekend. Gouden jaren gaat over de dingen die zijn verdwenen, over het dagelijkse. Toen Nederland nog geen haast had. We zijn verankerd in het verleden. Het is zo ver weg en zo dichtbij.”

Eigen meester, niemands knecht

Cees Fasseur

€ 15,00

<b>Gert-Jan Jimmink Boekhandel Jimmink, Amsterdam:</b><br>
“Het zeeleeuwtje” koosnaam van koningin Wilhelmina voor haar minister-president in oorlogstijd (1942-1945) Pieter Sjoerds Gerbrandy met de martiale snor. Fasseur, biograaf onder meer van Wilhelmina en Bernhard, beschrijft hier voornamelijk het politieke leven van deze gereformeerde, tegendraadse, rechtzinnige politicus. Gerbrandy kwam in Londen al snel in conflict met Wilhelmina, die na de oorlog liefst zonder parlement wilde regeren. Hierdoor werd hij, hoewel juist bij het volk zeer populair, na de bevrijding feitelijk snel afgedankt.
Een parallel met zijn goede (borrel)vriend Churchill.”

Oorlogsenthousiasme

Ewoud Kieft

€ 39,99

<b>Wouter van Waardt Boekhandel Het Leesteken, Purmerend:</b><br>
“De verbeelding – en daarmee ook de plek in de voorhoede die kunstenaars en schrijvers hadden in de publieke opinie in de beginjaren van de 20e eeuw – was veel machtiger dan alle feitenkennis en genuanceerde inzichten bij elkaar. De oorlog als oplossing, als verbinder in moeilijke tijden. Het is 100 jaar geleden, maar in deze heldere analyse zijn stevige parallellen te trekken met het nu. Een duidelijke aanvulling op wat we al weten van de aanloop naar de Grote Oorlog.”

Over de Libris Geschiedenis Prijs

LPG-logo _cmyk _LBRS

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000 verbonden.

Alle informatie over de Libris Geschiedenis Prijs is te vinden op de officiële website van de organisatie: librisgeschiedenisprijs.nl

Andere websites gerelateerd aan de Maand van de Geschiedenis die elke jaar in oktober plaatsvindt:

nachtvandegeschiedenis.nl

maandvandegeschiedenis.nl

Data 2015

Bekendmaking longlist: 3 juli

Bekendmaking shortlist: 12 september

Bekendmaking winnaar: 25 oktober

De jury in 2015

Juryvoorzitter is dit jaar prof. mr. Bernard Wientjes, hoogleraar Ondernemerschap en Leiderschap aan de Universiteit Utrecht, voorzitter van de Raad van Commissarissen van KPMG en voormalig voorzitter van de ondernemingsorganisatie VNO-NCW. De jury van de Libris Geschiedenis Prijs bestaat uit vijf vaste juryleden. Daarnaast nemen ieder jaar twee toonaangevende historici deel. Ook de juryvoorzitter wisselt ieder jaar.

Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie
Martine Gosselink, hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam
Klaartje Schweizer, sectormanager Collecties en Beheer van het Nederlands Openluchtmuseum
Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant
Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad
prof. dr. Henk Wesseling, emeritus hoogleraar Algemene Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en
Annejet van der Zijl, historicus en auteur van o.a. de bestsellers Anna, Sonny Boy en Bernhard.

Ikoon -archief -lgp

pro-mbooks2 : libris