Archief Libris Literatuur Prijs 2017

Selma van Carolijn Visser wint Libris Geschiedenis Prijs 2017

29-10-2017 De Libris Geschiedenis Prijs 2017 is toegekend aan Selma. Aan Hitler ontsnapt. Gevangene van Mao van Carolijn Visser. Selma is hiermee uitgeroepen tot het beste historische boek van 2017. De winnaar is vandaag bekend gemaakt tijdens een live-uitzending van radioprogramma OVT.

Selma grijpt je naar de keel en laat je niet los, aldus de jury

Selma

Carolijn Visser

€ 17,50

Selma Vos was de enige Nederlander die in China woorden ten tijde van Laat Honderd Bloemen Bloeien, de Grote Sprong Voorwaarts en de Culturele Revolutie. Zij en haar gezin werden slachtoffers van de grootse idealen van de maoïstische heilstaat.
De joodse Selma Vos groeide op in IJmuiden en wist tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de nazi’s te ontkomen. Tijdens haar studie in Cambridge ontmoette ze Chang Tsao, de man van haar leven. Na de geboorte van hun kinderen Greta en Dop bouwden ze een bestaan op in het China van Mao.
Chang was vooraanstaand lid van de Partij en leidde het Psychologisch Instituut, toch bleven Selma en haar kinderen buitenstaanders. Tijdens de Culturele Revolutie werd Chang uit zijn functie gezet en door zijn collega's aangevallen. Selma, lerares aan de Tweede-talenschool, werd uiteindelijk samen met hem gearresteerd. De Culturele Revolutie betekende de ondergang van het hele gezin.
Meesterlijk roept Carolijn Visser de sfeer op van het schrale, revolutionaire Peking. Ze schildert de grote parades ter ere van de Volksrepubliek, de ideologische blindheid van westerse fellowtravellers, de grote hongersnood en uitzinnige Rode Gardisten die alles wat westers en oud was vernielden.
Selma behoort tot de hoogtepunten in haar oeuvre.

Carolijn Visser over Selma

5 Nominaties Libris Geschiedenis Prijs 2017 bekend

16-09-2017 Uit een longlist van tien historische boeken heeft de jury de volgende vijf titels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2017:

- Fout in de Koude Oorlog. Nederland in tweestrijd, 1945-1989 van Martin Bossenbroek
- Jacobs vlucht. Een familiesaga uit de Gouden Eeuw van Craig Harline
- Het verboden boek. Mein Kampf en de aantrekkingskracht van het nazisme van Ewoud Kieft
- Oranje tegen de Zonnekoning. De strijd tussen Willem III en Lodewijk XIV om Europa van Luc Panhuysen
- Selma. Aan Hitler ontsnapt. Gevangene van Mao van Carolijn Visser

De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro. De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt traditiegetrouw eind oktober uitgereikt. 

Op 29 oktober 2017 wordt de Libris Geschiedenis Prijs 2017 uitgereikt door juryvoorzitter Lilianne Ploumen tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT.

Over de Libris Geschiedenis Prijs

LPG-logo _cmyk _LBRS

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000 verbonden.

Alle informatie over de Libris Geschiedenis Prijs is te vinden op de officiële website van de organisatie: librisgeschiedenisprijs.nl

Andere websites gerelateerd aan de Maand van de Geschiedenis die elke jaar in oktober plaatsvindt:

nachtvandegeschiedenis.nl

maandvandegeschiedenis.nl

Data 2017

Bekendmaking longlist: 14 juli

Bekendmaking shortlist: 16 september

Bekendmaking winnaar: 29 oktober

De jury in 2017

Juryvoorzitter is dit jaar mevrouw Lilianne Ploumen, demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

De jury bestaat verder uit:

Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie
Martine Gosselink, hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam
Annegreet van Bergen, schrijfster, journalist en econoom
Wim Klinkert, hoogleraar Militaire Geschiedenis aan de UvA/Nederlandse Defensie Academie
Klaartje Schweizer, sectormanager Collecties en Beheer bij het Nederlands Openluchtmuseum
Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant;

 

Lgp -archief

pro-mbooks3 : libris