Winnaar Libris Literatuur Prijs 2020

Uit het leven van een hond van Sander Kollaard wint de Libris Literatuur Prijs 2020

22 juni 2020 - Uit het leven van een hond van Sander Kollaard heeft de 27ste Libris Literatuur Prijs gewonnen en het bijbehorende prijzengeld van 50.000 euro. De jury onder leiding van Ionica Smeets, hoogleraar wetenschapscommunicatie, Universiteit Leiden koos uit zes genomineerden de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2020 voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar.

Uit het leven van een hond

Sander Kollaard

€ 23,50
Uit het leven van een hond beslaat een dag uit het leven van Henk van Doorn, 56, ic-verpleegkundige, alleenstaand. Het is een doodgewone zaterdag totdat blijkt dat Henks hond ziek is en binnen afzienbare tijd zal sterven. Dat gegeven gaat als een sleepnet over de bodem van de dag en haalt de gebruikelijke gedachten boven: dat de tijd maar één richting kent; dat we zo kwetsbaar zijn; dat we zo eenzaam zijn, hoeveel liefde we ook vinden. Maar somber wordt het verhaal nergens dankzij Henks talent om uit een acuut besef van sterfelijkheid een krachtig carpe diem te putten: leef het leven ten volle. ‘Zelden was ik zo verliefd op een Everyman als op Sander Kollaards lieve, goeie, middelbare Henk.’ – Sylvia Witteman ‘Kollaard laat met dit boek zien wat literatuur vermag.’ NRC Handelsblad ***** ‘Er is geen andere Nederlandse schrijver die het leven zo kan laten zinderen, schitteren en tintelen als Sander Kollaard.’ – De Groene Amsterdammer ‘Schitterende roman over doodgewoon geluk, over de lichtheid die het leven draaglijk maakt.’ – Standaard der Letteren

“Kollaard bezorgt zijn lezers schokken van herkenning, een dosis levenslust, lessen in levenskunst en en passant veel leesplezier.”
- Aldus de jury.”

Uit het juryrapport Libris Literatuur Prijs 2020"Ik heb ontzettend genoten, soms met een brok in de keel en ook regelmatig met een lach. Klein maar fijn en tegelijkertijd groots."
- Shiva

Recensie Hebban.nl – Voor lezers. Door lezers.

 

Sander Kollaard c Susanna Erlandsson

pro-mbooks3 : libris