Boekennieuws

De winnaars van de Food and Friends Gouden Kookboek vakjuryprijs en publieksprijs zijn zojuist bekend gemaakt. De vakjury bekroonde in Tijd voor Max Chin. Ind. Rest. Kookboek van Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li en Yan Ting Yuen. Meer dan 30.000 mensen stemden voor de publieksprijs: Toetjesbijbel van Rutger van den broek was de duidelijke publiekslieveling.

Meer informatie

Mauk van Jan Vantoortelboom heeft de Boekenbon Literatuurprijs gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Ingrid van Engelshoven donderdagavond 9 november bekend in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag. Vantoortelboom ontvangt hiermee het aan de prijs verbonden geldbedrag van 50.000 euro.

Meer informatie

De Camino van Anya Niewierra wint de NS Publieksprijs 2023 en is daarmee het Boek van het jaar 2023. De winnaar werd zojuist bekendgemaakt in EenVandaag

Meer informatie

Martin Bossenbroek ontvangt de Libris Geschiedenis Prijs 2023 voor zijn boek De Zanzibardriehoek. Een slavernijgeschiedenis 1860-1900. Volgens de jury is dit ‘zowel een publieksboek om van te smullen als een belangrijke bijdrage aan de geschiedschrijving over het slavernijverleden. Een boek dat leest als een avonturenroman die op meeslepende wijze een bekende en onbekende geschiedenis met elkaar verbindt’. Juryvoorzitter Kathleen Ferrier maakte de prijswinnaar van het beste historische boek van 2023 bekend tijdens een speciale live-uitzending van radioprogramma OVT. Aan de Libris Geschiedenis Prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000 euro verbonden. De niet-winnaars krijgen een bedrag van € 1.500 euro toegekend, als waardering voor hun prestatie

De jury van 2023 wordt gevormd door: Arnoud-Jan Bijsterveld, hoogleraar Cultuur in Brabant aan Tilburg University; Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; Rob Hartmans, historicus en journalist, verbonden aan Historisch Nieuwsblad; Emily Hemelrijk, emeritus hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam; Jan de Hond, conservator Geschiedenis bij het Rijksmuseum; Nelleke Noordervliet, schrijfster, verbonden aan Trouw; Inge Schriemer, conservator Ontwikkeling, Zingeving en Ontspanning bij het Nederlands Openluchtmuseum. Juryvoorzitter is dit jaar Kathleen Ferrier, de voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie.

Meer informatie

De genomineerden voor de Food and Friends Gouden Kookboek vakjuryprijs zijn vanochtend bekend gemaakt in Mezza. De gemiddelde kwaliteit van de meer dan 70 ingezonden boeken was hoog en de onderwerpen uiteenlopend. Uit al deze kookboeken heeft de jury 6 boeken genomineerd.

Meer informatie

Wessel te Gussinklo (82) overleden

vrijdag 20 oktober 2023

Op 18 oktober, is in zijn woonplaats Kamperland de schrijver Wessel te Gussinklo overleden. Hij werd tweeëntachtig jaar.

Meer informatie

Nominaties NS Publieksprijs bekend

woensdag 11 oktober 2023

De genomineerden voor de NS Publieksprijs 2023 zijn bekend. Stem op jouw favoriete Boek van het Jaar en maak kans op een jaar lang gratis reizen en andere prijzen. De NS Publieksprijs is de prijs voor het beste boek, gekozen door het publiek. Je kunt stemmen tot en met woensdagavond 8 november 2023 (17.00 uur) op een van de genomineerde boeken.

Meer informatie

Dat werd zojuist bekendgemaakt op de Zweedse Academie in Stockholm. Fosse (1959) krijgt de belangrijkste literaire onderscheiding 'voor zijn vernieuwende toneelstukken en proza die stem geven aan het onzegbare', aldus de jury.

Meer informatie

Misjka' van Edward van de Vendel en Anoush Elman is bekroond met de Gouden Griffel 2023. De auteurs werden vandaag met dit nieuws verrast tijdens een schoolbezoek in Utrecht. 'Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen' is bekroond met het Gouden Penseel 2023

Meer informatie

De winnaars van het Beste Boek voor Jongeren 2023 zijn op vrijdag 15 september bekendgemaakt op BoekTok Live, het openingsevenement van de Boekenweek van Jongeren. In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig won Rima Orie met In het vervloekte hart. In de categorie Vertaald ging de prijs naar Zolang de citroenbomen bloeien van Zoulfa Katouh. Vertaler Merel Leene nam de prijs in ontvangst. Tijdens de Boekenweek van Jongeren krijgen jongeren de verhalenbundel 3PAK cadeau in de boekhandel, bibliotheek of op school.

Meer informatie

Forugh Karimi heeft de Hebban Debuutprijs 2023 ontvangen voor ‘De moeders van Mahipar’.

Meer informatie

De longlist met tien kanshebbers voor de Libris Geschiedenis Prijs 2023 is 8 juli bekendgemaakt in dagblad Trouw Uit een lijst van meer dan vierhonderd historische boeken zijn de volgende tien titels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2023: • Martin Bossenbroek, De Zanzibardriehoek. Een slavernijgeschiedenis, 1860-1900 (Athenaeum) • Jan Brokken, De kampschilders (Atlas Contact) • Leonard Blussé, De Chinezenmoord. De kolonisatie van Batavia en het bloedbad van 1740 (Uitgeverij Balans) • Geertje Dekkers, Veel klein en curieus. De wereld van Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723) (Spectrum) • Judith Koelemeijer, Etty Hillesum. Het verhaal van haar leven (Uitgeverij Balans) • Marcel Metze, Hoog Spel. De politieke biografie van Shell (Uitgeverij Balans) • Frits van Oostrom, De Reynaert. Leven met een middeleeuws meesterwerk (Prometheus) • Eric M. Moormann en Janric van Rookhuijzen, De Akropolis van Athene. Geschiedenis van een mythisch icoon (Prometheus) • Wendy Wauters, De geuren van de kathedraal. De overweldigende 16de eeuw in Antwerpen (Lannoo) • Ivo van de Wijdeven, De macht van het verleden. Geschiedenis als politiek wapen (Spectrum)

Meer informatie

De prijzen voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar zijn vandaag uitgereikt. De Griffels en Penselen zijn de bekendste en belangrijkste juryprijzen voor kinderboeken, de Griffels voor de best geschreven en de Penselen voor de best geïllustreerde kinderboeken.

Deze boekenprijzen dienen het hele jaar als inspiratie voor kinderen en hun opvoeders. De oorspronkelijk Nederlandstalige winnaars van een Zilveren Griffel of Penseel maken kans op de Gouden Griffel of het Gouden Penseel, die bij de start van de Kinderboekenweek worden uitgereikt.

De Griffeljury bestond dit jaar uit Ernestine Comvalius (voorzitter), Kim Blackburn, Emma Eigenraam, Jaap Friso, Thomas Hardie, Susan Venings en Joan Windzak. De Penseeljury bestond dit jaar uit Peggy Brandon (voorzitter), Rozemarijn Blankestein, Niels van Maanen, Loes Reichenfeld en Esmee Schenck de Jong.

Meer informatie

Tijdens de Avond van het Spannende Boek werden de Nederlandse thrillerprijzen uitgereikt: de Hebban Thrillerprijs, de Gouden Strop en de Goeken Prijs. Het is de aftrap van de Thriller Weken, die vinden dit jaar plaats van 26 mei t/m 18 juni.

De winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2023 is De Ripper connectie van Gerrit Barendracht. De winnaar van de Gouden Strop 2023 is Musserts schaduw van John Kuipers. Hij wint de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende roman. De NBD Biblion Schaduwprijs, de aanmoedigingsprijs voor het beste thrillerdebuut, is dit jaar niet uitgereikt, vanwege een te gering aantal inzendingen.

De Goeken Prijs is gewonnen door Arend Smits met het verhaal 'Jake Browns anomalieën'. Hij wint de Goeken Prijs schrijfwedstrijd voor spannende verhalen.

Meer informatie

De vakjury van de Libris Literatuur Prijs 2024 is vandaag bekend gemaakt. De jury bestaat uit:

Kim Putters, voorzitter Sociaal-Economische Raad (SER) - (voorzitter) Dalilla Hermans, auteur en columniste van De Standaard Lisa Kuitert, hoogleraar Boekwetenschap aan de UvA Joep van Ruiten, cultuurjournalist Vamba Sherif, schrijver, essayist, film- en boekrecensent

Zij zullen de ingezonden romans van 2023 lezen en beoordelen en uit het aanbod een longlist, shortlist en winnaar kiezen.

De Libris Literatuur Prijs is de prestigieuze onderscheiding voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar met een prijzengeld van in totaal 65.000 euro (2.500 euro voor elk van de zes genomineerde auteurs en 50.000 euro voor de uiteindelijke winnaar).

De winnaar ontvangt bovendien een bronzen legpenning, ontworpen door Irma Boom.

Meer informatie

Van de honderden nieuwe thrillers in de VN Detective- en Thrillergids kregen er acht vijf sterren. Daaruit koos de jury de VN-Thriller van het Jaar. 'Heftig actiegeweld meets progressieve denkbeelden,' zeggen ze over winnaar Vlijmscherpe tranen van S.A. Cosby.

De acht nominaties van dit jaar, door de recensenten voorgeselecteerd via de toekenning van vijf sterren, zijn met genoegen verorberd door juryleden Marijn van der Jagt, Samuel Peperkamp, Arno Ruitenbeek en Anne Versloot.

Meer informatie

Thomas van Grinsven & Rutger Vink hebben met hun boek De avonturen van Rutger, Thomas en Paco - De tijdmachine de Kinderjury 2023 gewonnen in de leeftijdscategorie 6 tot en met 9 jaar. In de categorie 10 tot en met 12 jaar wint Kevin Hassing met Mus & kapitein Kwaadbaard en de Amorfe. De prijzen werden uitgereikt op de tweede editie van Het Grote Kinderjury Feest dat door CPNB en DPG Media is georganiseerd en was te volgen via een livestream.

De Kinderjury is de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken. Tijdens de Stemweken stemden maar liefst 50.000 kinderen op hun favoriete boek van vorig jaar.

Meer informatie

Vandaag zijn de delen Parel, Maan, Zon en De zevende zus van de Zeven zussen-serie van Lucinda Riley bekroond met een Gouden Boek. Van elk van de vier boeken werden sinds het verschijnen meer dan 200.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de officiële gouden status.

Daarmee hebben alle zeven boeken uit de Zeven zussen-serie een gouden status, het eerste deel ontving daarbovenop al diamant.

Meer informatie

Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje heeft de 30ste Libris Literatuur Prijs gewonnen en het bijbehorende prijzengeld van 50.000 euro. De jury onder leiding van Beatrice de Graaf, historicus, hoogleraar History of International Relations & Global Governance aan de Universiteit Utrecht, koos uit zes genomineerden de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2023 voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar.

Meer informatie

De Israëlische schrijver Meir Shalev is dinsdag 11 april op 74-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.

Meer informatie