Boekbesprekingen

Wat is een boekwinkel zonder boekverkopers die altijd klaarstaan met een of meerdere goede tips? Hier lees je aanbevelingen van Gerben, Marijke en Ruud. Bestel ze gelijk en laat ze thuisbezorgen of kom langs en kijk welke aanraders er nog meer liggen. Tot snel!

Ruud beoordeelt dit boek met een 9.5

De opgang

Stefan Hertmans

€ 25,99

'Ik zou graag met Willem Verhulst een sigaartje roken en hem willen begrijpen'; deze regel is een parafrase van een notitie in het boek 'De opgang' van Stefan Hertmans. Deze Vlaming Willem Verhulst gelooft evenzeer in het nazisme als zijn Hollandse vrouw in God. Het begripvolle antwoord op het SS-verleden van Verhulst gaat Hertmans niet geven. Daarentegen beschrijft Hertmans wel de omstandigheden waarom zoveel Flaminganten de zijde van de Duitse bezetter kozen en dat zijn oorsprong vindt in de scheiding van een Frans- en Nederlandstalig België. Het huis in Gent waar de familie Verhulst met drie kinderen de oorlog ingaat zal decennia later door de jonge student Hertmans bewoond worden.Pas veel later zal de schrijver in de memoires van Adriaan Verhulst 'Zoon van een "foute" Vlaming' (2000) lezen dat het huis momenteel bewoond wordt door Stefan Hertmans. Na deze naamsvermelding in het boek van de hoogleraar waar Hertmans nog college van heeft gekregen, besluit hij research te gaan doen. Het wordt hem vergemakkelijkt vanwege het feit dat de twee, inmiddels hoogbejaarde, dochters nog in leven zijn en een archief bezitten van dagboeken van Willems vrouw Mientje en manuscripten van Willem uit zijn detentieperiode. Willem wordt geportretteerd als een gewetenloze charlatan die veel anti-fascisten op lijsten weet te plaatsen, alsmede Joodse Gentenaren. Daarbij zal hij zich leren kennen als een man die zijn Mientje dagelijks seksueel bedriegt. Een zure rode draad in het verhaal omdat juist zij zich onbaatzuchtig en pacifistisch opstelt. Met behulp van zijn bronnen en zijn eigen fantasie bouwde Hertmans een roman die staat als een monument. Op de een of andere manier komen dit soort verhalen vanzelf op zijn pad, getuige 'Oorlog en terpentijn' en 'De bekeerlinge'. Moge er nog vele op zijn pad neerdalen.

Marijke beoordeelt dit boek met een 9

De huisgenoot

Elizabeth Day

€ 22,99

Na het wereldwijde succes van “Feest” komt Elizabeth Day met een nieuwe psychologische roman.

Marisa kent Jake nog maar kort als ze gaan samenwonen. Na een turbulente jeugd lijkt Marisa eindelijk haar veilige thuis bij Jake te hebben gevonden en ze wordt snel zwanger. Vanwege geldproblemen, besluiten ze om een kamer te verhuren vanwege geldproblemen. Kate, de nieuwe huisgenoot, blijkt wel erg geïnteresseerd in haar zwangerschap en kent geen grenzen. Marisa gaat zich steeds meer storen aan haar gedrag en voelt haar hele leven instorten als ook nog blijkt dat Kate een oogje op Jake heeft. Ze kan haar zorgen niet delen, want haar vrienden ziet ze niet meer en Jake lijkt haar niet te begrijpen. Als lezer voel je de angst van Marisa en leef je echt met haar mee. Maar is misschien niet alles zoals het lijkt?

 

De Huisgenoot is een zeer goed geschreven roman met gevoelige thema's, mooie metaforen en verrassende wendingen. Je wordt meegenomen in de soms donkere gedachten van de personages en je blijft geboeid tot aan de laatste pagina. Een boek dat je niet gemakkelijk weg kunt leggen. Je wordt beloond met een verrassende ontknoping waarbij alle losse eindjes bij elkaar komen.

 

Een heerlijk boek om bij weg te kruipen onder een dekentje op de bank. Must-read!

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

Het aanbidden van Louis Claus

Valentijn Hoogenkamp

€ 21,99

 

Het verhaal begint op een snikhete dag wanneer Louis Claus zomaar met een clownspak aan naar school komt. Hoofdpersoon Carla is al voor hem gevallen. Na een korte, maar heftige relatie (zoals tienerliefdes kunnen zijn) gaat het mis. Als Carla vijftien jaar later een relatie met een vrouw heeft, die net als zij kunstenares is, komt ze Louis weer tegen en blijkt dat haar blik op de relatie misschien verkeerd was. Toch blijft de verliefdheid van toen in haar gedachte.

Hoewel de opzet van dit debuut niet heel origineel is, weet Helena Hoogenkamp haar verhaal zo te vertellen dat je doorkrijgt dat hier een getalenteerd schrijfster aan het woord is, die op de toppen van haar kunnen haar verhaal vertelt. Subtiel en tussen de regels door vertelt ze over haar gezin, met een door het ziekte altijd woedende moeder en haar vader die als dokter een aantal zaken rond het vrouwenlichaam wel heel rationeel benaderd. De vertelling lijkt luchtig, maar de lezer wordt door de donkere ondertoon meegenomen. Als je dat dan koppelt aan een fijne stijl en een groot gevoel voor dialogen dan is het resultaat een boek dat ik aan iedereen zou willen aanbevelen. In de winkel, in de krant en op onze sociale media verkondig ik: lees dit boek!

pro-mbooks3 : libris