Boekbesprekingen van Gerben

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

De onderstroom

Benjamin Myers

€ 22,99

 

Soms krijg je boekentips uit vreemde hoeken. Het bezoek van Rob de Leede aan onze winkel naar aanleiding van zijn boek Schaken met Edgar Davids zorgde er maanden later voor dat ik met interesse begon in De onderstroom.

In deze roman verlaat de jonge Robert het mijnstadje waar hij woont. De omstandigheden zijn er abominabel en hij gaat op zoek naar het avontuur en werk, zwervend door Engeland, waar kort na de Tweede Wereldoorlog de gevolgen van die oorlog nog te merken zijn. Op zijn tocht komt hij bij toeval terecht bij Dulcie Piper. Een oude dame, die alleen, met haar herdershond, woont in een gammel huisje. Een ongewone, onafhankelijke vrouw, die niet op haar mondje gevallen is.

In ruil voor een maaltijd knapt Robert wat op. De volgende dag wil hij vertrekken, maar is er weer iets anders dat zijn aandacht opeist. Als een soort Sheherazade weet Dulcie hem te laten blijven. De gesprekken die zij voeren, brengen de twee steeds dichter bij elkaar. Robert leert over poezie en kunst en geniet van smaken die hij nog nooit geproeft heeft.

Een heerlijke roman vol Engelse sfeer, over vriendschap en het belang van het vinden van schoonheid in zaken. Fantastisch zomerboek!

Vertaling: Anneke Bok

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8,5

De overlevenden

Alex Schulman

€ 21,99

 

Een heerlijke roman die de lezer terugvoert naar de vakantiedagen van vroeger tijden, maar ook het verhaal over hoe een tragedie doorwerkt in een familie. We maken kennis maken de broers Nils, Benjamin en Pierre op het moment dat ze de as van hun moeder gaan verstrooien op het meer bij het vakantiehuisje waar ze vele zomers hebben doorgebracht. Dit deel van het verhaal, dat achteruit wordt verteld, maakt duidelijk dat er nog steeds spanningen tussen de broers leven en dat er genoeg gebeurd is, waardoor ze ontstaan zijn. In de andere hoofdstukken van het boek wordt dat verteld, vanuit de jeugd tot heden. Langzaam wordt het voor de lezer duidelijk dat zich er ooit een tragedie heeft afgespeeld rond de middelste zoon Benjamin. Vanuit zijn blik zien we alle gebeurtenissen en zien we hoe de jongens na de ramp volledig aan hun lot worden overgelaten, prachtig beschreven in een onvergetelijke scene rond een zwemwedstrijd van de broers.

De vader probeert soms er het beste van te maken, maar vooral de stemmingswisselingen van de moeder zijn funest voor de opgroeiende jongens. Het is daarom niet zo gek dat juist haar dood de oude wonden weer opentrekt.

Wordt dit boek de hit van de komende boekenweek? Het zou kunnen, want het heeft daar vele kenmerken voor. Voor mij is het in ieder geval een aanrader!

 

Vertaling: Angélique de Kroon

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8,5

Len,

Gerrit Janssens

€ 21,99

 

Een prachtig roman over een jongen die altijd in de schaduw van zijn oudere broer leeft, maar zich daar toch van moet losmaken. Jon heeft al een tijd niets van zijn oudere broer Len gehoord, die al lang geleden vertrokken is naar Nieuw-Zeeland. Maar nu laat Len weer iets van zich horen. Reden voor Jon om terug te kijken op de turbulente jeugd die ze samen hebben beleefd.

Vanaf het jaar dat Jon zes werd, was Len altijd een dreiging in huis. Onverwachte driftbuien en onbehouwen stoeipartijen wisselen zich af met lange momenten van lethargie en schijnbare rust. Als Len in weer zo'n bui hun gedeelde slaapkamer compleet vernield, vinden de ouders het tijd voor gesprekken met de kinderpsycholoog. Maar Len drijft langzaam verder weg.

Jon brengt steeds meer tijd door op het voetbalveld. Hij is er goed in, maar voor hem is het ook een vlucht. Met de bal weet hij zich helemaal af te sluiten voor alles om zich heen. Dan wordt hij gevraagd om in Duitsland te komen voetballen. Kunnen zijn ouders die stap wel aan?

Len is een sterke roman over hoe een gezin je kan vormen en over de keuzes die je kunt maken om dat te ontvluchten. Over opkomen voor jezelf en over de metafoor van de middelvelder, die alrijd maar de verbinding is tussen verdediging en aanval.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

Praat met mij

T.C. Boyle

€ 24,99

Aimee, een jonge teruggetrokken studente, zit op een avond te kijken naar een spelshow gebaseerd op “Wie van de drie?”. Daar ziet ze een wetenschapper met zijn aap en dat trekt haar aandacht. Ze besluit voor hem, Guy Schermerhorn, te werken. Hij doet onderzoek met een chimpansee, genaamd Sam, die hij gebarentaal heeft geleerd en die wordt opgevoed in een huiselijk omgeving. Hij kan zijn naam zeggen, maar ook eten bestellen. Qua intelligentie zit hij op het niveau van een vierjarige. Een heel sterke vierjarige, dat wel. Guy, Aimee en Sam trekken steeds meer naar elkaar toe.

Als de financiering van het project wordt stopgezet en Sam tussen andere apen in een hok wordt geplaatst, ziet Aimee geen andere mogelijkheid dan een onherroepelijke daad.

Dit fantastische boek is grappig, tragisch en zet je aan het denken! Het is gebaseerd op daadwerkelijk verricht onderzoek in de jaren zeventig en tachtig. In hoeverre is de grens tussen de mens en andere dieren daadwerkelijk nog houdbaar en wat voor consequenties heeft die gedachtegang? Met die vraag worstelen de hoofdpersonen en de lezer. Aimee volgt haar gedachtegang tot de uiterste consequentie. Doen wij dat ook? Net als in zijn eerdere romans schept hij een wereld waar je als lezer ingezogen wordt. Na de laatste bladzijde sla je vol mededogen het boek dicht.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

Willem die Madoc maakte

Nico Dros

€ 27,50

Het grote raadsel in de Middelnederlandse letterkunde is de schrijver van het werk Van den vos Reynaerde. Die wordt Willem die Madoc maakte genoemd, maar wat is Madoc? Over dit en nog veel meer heeft Nico Dros een verslavende historische roman geschreven.

Net voor 1200 wordt een jongen gered uit de branding en onderdak geboden in een naburig klooster. Daar leert hij lezen en schrijven, maar moet hij na een dramatische nacht vluchten. Hij komt uiteindelijk als een kanselier op een kasteel terecht en weet voor zijn ridder het gebruik en de verdienste van zijn land te hervormen en verbeteren. Maar verandering levert ook tegenstand op, in dit geval van kwade pachters. De jongeman, die zich tegen deze tijd Madoc noemt, moet als een ridder het gevecht op leven en dood aangaan met zijn tegenstanders. Zijn overwinning blijkt alleen maar de eerste aanzet van de nederlaag te zijn. Zijn laatste tocht brengt hem in de buurt van Gent, waar hij zijn gedachten, verhalen en overpeinzingen op het papier zet.

Nico Dros schreef een jongensboek voor alle leeftijden en geslachten. Met veel vertelplezier neemt hij je mee naar de onbekende Middeleeuwen, waar je geuren en smaken die je nu niet meer tegenkomt, tegemoet walmen. Onderwijl pik je ook nog denkbeelden em gebruiken uit die tijd op. Een andere wereld, die soms dichterbij is dan je denkt.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8,5

Arab

Parham Rahimzadeh

€ 20,99

Een van de leukste bijkomstigheden van lezen is dat je plaatsen, waar je geweest bent, weer in boeken kunt tegenkomen. Of het nu Venetie is in Grand Hotel Europa of Suriname in Onder de paramariboom, als je er geweest bent, geeft het een feest der herkenning.

Maar als de volledige roman zich afspeelt in de wijken waar je al heel je leven doorheen fietst en loopt, wordt dat gevoel haast surrealistisch. Dat overkwam me bij het lezen van Arab, de debuutroman van Parham Rahimzadeh, geboren in Iran en opgegroeid in Schiedam.

Het is het rauwe verhaal van Bassam, een jongen die na het overlijden van zijn moeder niet alleen worstelt met het afronden van de middelbare school, maar ook de zorg draagt voor zijn vader, die werkloos steeds verder wegzakt in apathie en depressie. In Groenoord, de wijk waar Bassam opgroeit, is onder de jeugd de makkelijkste manier om aan geld te komen niet vakkenvullen in de plaatselijke supermarkt, maar drugs verhandelen. Een harde wereld, waarin een goede afloop niet mogelijk is. Zijn vriendschap en liefde wel zaken waar je op kunt vertrouwen?

Het verhaal van Bassam pakt je, met zijn straattaal en scherpe dialogen, vanaf de eerste pagina op en voert je mee door een verhaal over het verlangen naar onafhankelijkheid, vrijheid, vriendschap en afkomst. Op het Bachplein, bij snackbars Ketelbinkie en Mignon, in de Z-flats en op het Johann Straussplein.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

Het aanbidden van Louis Claus

Helena Hoogenkamp

€ 21,99

 

Het verhaal begint op een snikhete dag wanneer Louis Claus zomaar met een clownspak aan naar school komt. Hoofdpersoon Carla is al voor hem gevallen. Na een korte, maar heftige relatie (zoals tienerliefdes kunnen zijn) gaat het mis. Als Carla vijftien jaar later een relatie met een vrouw heeft, die net als zij kunstenares is, komt ze Louis weer tegen en blijkt dat haar blik op de relatie misschien verkeerd was. Toch blijft de verliefdheid van toen in haar gedachte.

Hoewel de opzet van dit debuut niet heel origineel is, weet Helena Hoogenkamp haar verhaal zo te vertellen dat je doorkrijgt dat hier een getalenteerd schrijfster aan het woord is, die op de toppen van haar kunnen haar verhaal vertelt. Subtiel en tussen de regels door vertelt ze over haar gezin, met een door het ziekte altijd woedende moeder en haar vader die als dokter een aantal zaken rond het vrouwenlichaam wel heel rationeel benaderd. De vertelling lijkt luchtig, maar de lezer wordt door de donkere ondertoon meegenomen. Als je dat dan koppelt aan een fijne stijl en een groot gevoel voor dialogen dan is het resultaat een boek dat ik aan iedereen zou willen aanbevelen. In de winkel, in de krant en op onze sociale media verkondig ik: lees dit boek!

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8,5

Uren met Joop Schafthuizen

Nop Maas

€ 25,00

Afgelopen week is er een bijzonder boek verschenen. Een must voor de liefhebbers van het werk van Gerard Reve, namelijk Uren met Joop Schafthuizen, geschreven door Nop Maas. De auteur kennen we als schrijver van de driedelige biografie van Reve.
Als partner, zaakwaarnemer en weduwnaar van Gerard Reve is Joop Schafthuizen een bekende Nederlander geworden. Normaal altijd genoemd in de schaduw van de grote Volkschrijver, wordt hij in dit boek zelf in het volle licht gezet. En het gevoel dat na lezing van het boek blijft hangen, mag niet positief genoemd worden. Integendeel zelfs.

Joop Schafthuizen weet in de beschreven periode vrienden, journalisten, uitgevers en anderen die zich betrokken voelen bij de ouder wordende Gerard Reve, tegen zich in het harnas te jagen door ze stuk voor stuk zwaar te schofferen. Door wispelturig gedrag en nachtelijke dreigtelefoontjes maakt hij zich eigenlijk onmogelijk. Alles uit naam van het beschermen van (het werk van) Reve. Die maakt door zijn hoge leeftijd vaak een warrige indruk.

Hoewel tijdens de besproken periode Reve en Schafthuizen in Machelen komen, komt Schiedam toch ook in het boek aan bod. Schiedamse kunstenaars zoals Daan van Golden, Paul Beckman en John Hesselberth worden genoemd of komen langs en Joop vertelt regelmatig over zaken die zich in Schiedam hebben afgespeeld. Zo is het een boek geworden dat niet mag ontbreken in de kast van de Schiedamse Reve-liefhebber.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8,5

De familie Wachtman

Christiaan Alberdingk Thijm

€ 22,99

 

Langzaam maar zeker is de wereld voorbij gegaan aan roodharige Philip Wachtman. Ooit was hij een veelbelovende jonge wetenschapper, gespecialiseerd in het familierecht. Maar die carriere dooft, vooral door zijn eigen schuld, uit. Het ziet ernaar uit dat hij gepasseerd wordt voor de vrijgekomen post als hoogleraar en ook het onderwerp waar hij het meest thuis in is, de anonimiteit van de spermadonor, is door een uitspraak van het Hooggerechtshof niet meer relevant.

Met de loopbaan van zijn vriendin Freya gaat het daarentegen crescendo. Zij spreekt de stem in van een wereldwijd beroemd televisiefiguurtje in. Maar dat valt voor haar allemaal in het niet bij het feit dat het niet lukt om zwanger te worden. Philip weet dat het niet aan hem kan liggen, want hij heeft stiekem een manier gevonden om de spanningen te verlichten: hij is enthousiast donor bij de plaatselijke spermabank. De schatting van zijn nakomelingen ligt boven de vierhonderd.

Maar Freya heeft daar geen weet van. Als de ontwikkelingen op de universiteit, mede onder invloed van een roodharige studente, uit de hand lopen, moet Philip de vraag stellen: wie ben ik eigenlijk?

Een roman met een hoofdpersonage dat zich niet in anderen kan inleven; een man die al zijn problemen bij anderen neerlegt, kan dat blijven boeien? Het antwoord is volmondig ja!

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

De stemmen van de Pamano

Jaume Cabré

€ 24,99

Een van de periodes uit de geschiedenis van de twintigste eeuw waar nog steeds een stortvloed van boeken over verschijnen, is die van het Franco-regime in Spanje. Een tijdperk vol gebeurtenissen die hun littekens hebben achtergelaten tot in het heden. De moeilijke keuzes die de mensen toen moesten maken, zijn voor de hedendaagse lezer nog steeds stof tot nadenken.

'De stemmen van de Pamano' speelt zich af in een fictief dorpje in de Pyreneen. Een kleine gemeenschap, waar de verhoudingen vaak door elkaar heen lopen. Schoolmeester Oriol zit in het verzet tegen het regime; hij smokkelt mensen de grens over en verbergt ze ook soms op de zolder van het schoolgebouw. Daar weet niemand wat af. Om zichzelf bij het regime in te dekken, veinst hij vriendschap voor de fascistische burgemeester van het plaatsje. Dat zorgt dat hij wordt geminacht; zelfs zijn vrouw verlaat hem.

Als hij dan ook nog verliefd wordt op Elisandra, die haar wereldwijde zakenimperium vanuit het dorpje bestiert, ontstaat er tussen de schoolmeester, zakenvrouw en burgemeester een driehoeksverhouding die lang zal doorwerken.

Laat je meevoeren door de rivier de Pamano en dompel je onder in deze vertelling over liefde, wraak en opkomen waar je voor staat. Een heerlijk en meeslepend epos dat je laat meevoelen hoe de haat en het verdriet nog decennialang kunnen voortleven.

Vertaling: Pieter Lamberts en Joan Garrit

 

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

De stotteraar

Charles Lewinsky

€ 24,99

 

Een roman over de kracht van het geschreven woord, dat moet er bij een boekverkoper en veellezer natuurlijk ingaan, als Gods woord in een ouderling. Charles Lewinsky, wereldberoemd geworden door Het lot van de familie Meijer, heeft nu een licht vileine vertelling geschreven die van kaft tot kaft weet te boeien.

Hoofdpersoon Johannes Hosea stottert vreselijk vanaf jonge leeftijd. Hij oefent zich daarom maar in het schrijven. Als snel komt hij te weten dat zijn woorden op die manier toch heel overtuigend kunnen zijn en dan hoeft het niet eens de waarheid te zijn die hij opschrijft. Zo weet hij op school en in de strenge geloofsgemeenschap waarin hij opgroeit toch zijn vijanden van zich af te houden.

Dat heeft hij helemaal nodig als hij in de gevangenis belandt, wegens oplichting en bedrog. Van daaruit vertelt hij ons zijn verhaal en probeert hij de mensen die over zijn lot kunnen beslissen afhankelijk te maken van zijn schrijfsels. Maar of hij ook tegen hen en ons lezers altijd de waarheid spreekt?

De stotteraar staat voor uren leesplezier: een schelm, die zich mede door zijn gebrek vanaf de eerste bladzijde je sympathie heeft en die de wereld om zich heen met een vreemde verwondering bekijkt en bespeelt, want 'de mensen willen misleid worden'.

Vertaling: Herman Vinckers

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8,5

De Vriendt keert terug

Arnold Zweig

€ 25,99

 

In deze oorspronkelijk in 1929 verschenen roman staat de moord op de schrijver en jurist Jitschak Jozef de Vriendt centraal. De lange aanloop, de moord zelf en de afwikkeling daarna in het warme en prachtig beschreven land Palestina. Ook op dat moment een verscheurd land, waarin Joden en Arabieren strijden om de macht en om land, in de gaten gehouden door de Britse overheerser. Maar die heeft eigenlijk te weinig mankracht om iets af te dwingen. De Britse chef van de geheime dienst, mr Irwin, is bevriend met het slachtoffer en moet in het wespennest de dader vinden. Is het een Arabier, vanwege de relatie van De Vriendt met een Arabische jongen, of juist een zionist, met welke beweging De Vriendt op gespannen voet stond en die hem als verrader zien? De moord en de ontwikkelingen daarna storten het land in een dodelijke strijd, waarin geen enkele inwoner van het land zijn leven nog zeker is. Is het vinden van de dader dan nog wel belangrijk? Vooral zijn perspectief is belangrijk in de roman. Maar juist door de afwisselende blik op alle hoofd- en bijrolspelers krijgt de roman een extra laag.

Verrassend actueel, met ook met een scherpe blik op de menselijke geest.

Vertaling: Jantsje Post en Lilian Caris

 

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8,5

Duizend ogen

Samanta Schweblin

€ 22,99

Er is een nieuw soort speelgoed verkrijgbaar: kentuki's. Het is een snelgroeiende mondiale rage met twee soorten gebruikers: zij die de kentuki's, een beetje knullig gemaakte panda's, draken, konijnen of kraaien aanschaffen en zij die ze besturen en met de camera's in hun ogen met de eigenaars meekijken. Zonder dat ze van elkaar weten wie ze zijn, met heel verschillende woonplaatsen en leefomstandigheden. Dit zorgt voor een speciale dynamiek, die schrijfster Samanta Schweblin via verschillende personages knap weergeeft. Een oude dame die haar zoon mist en als troost een kentuki van hem krijgt, een jonge vrouw met een aflopende relatie, een jongen die geld aan kentuki's probeert te verdienen, maar dan op het spoor komt van een ontvoering, ergens aan de andere kant van de wereld en nog meer. Alle menselijke emoties worden op het speelgoed losgelaten: hoop, wreedheid, verlangen, binding, kwetsbaarheid.

Waarom delen we zoveel intieme zaken met mensen die we helemaal niet kennen? Waarom projecteren we ook zoveel op hen? Over deze vragen en meer schreef Samanta Schweblin een opmerkelijk en meeslepend boek. Door de afwisseling van personages en soorten verhalen blijft het boek trekken. Spannend, emotioneel, slim en begaan.

 

Vertaling: Eugenie Schoolderman en Arie van der Wal

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

Het aanbidden van Louis Claus

Helena Hoogenkamp

€ 21,99

 

Het verhaal begint op een snikhete dag wanneer Louis Claus zomaar met een clownspak aan naar school komt. Hoofdpersoon Carla is al voor hem gevallen. Na een korte, maar heftige relatie (zoals tienerliefdes kunnen zijn) gaat het mis. Als Carla vijftien jaar later een relatie met een vrouw heeft, die net als zij kunstenares is, komt ze Louis weer tegen en blijkt dat haar blik op de relatie misschien verkeerd was. Toch blijft de verliefdheid van toen in haar gedachte.

Hoewel de opzet van dit debuut niet heel origineel is, weet Helena Hoogenkamp haar verhaal zo te vertellen dat je doorkrijgt dat hier een getalenteerd schrijfster aan het woord is, die op de toppen van haar kunnen haar verhaal vertelt. Subtiel en tussen de regels door vertelt ze over haar gezin, met een door het ziekte altijd woedende moeder en haar vader die als dokter een aantal zaken rond het vrouwenlichaam wel heel rationeel benaderd. De vertelling lijkt luchtig, maar de lezer wordt door de donkere ondertoon meegenomen. Als je dat dan koppelt aan een fijne stijl en een groot gevoel voor dialogen dan is het resultaat een boek dat ik aan iedereen zou willen aanbevelen. In de winkel, in de krant en op onze sociale media verkondig ik: lees dit boek!

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8,5

Ruimte

Walter van den Berg

€ 22,99

 

Op jonge leeftijd is Wes met zijn moeder Dimphy weggevlucht uit hun eigen huis voor zijn stiefvader. Hij mishandelde haar; Wes raakte hij met geen vinger aan. Sterker nog: ze hadden het soms best gezellig. Samen proberen ze een nieuw bestaan op te bouwen, maar de dreiging van Erik, zoals hij heet, zal haar leven blijvend bepalen.

Als Wes volwassen is, schrijft hij, een beetje per toeval, een erg succesvol zelfhulpboek. Het wordt vooral opgepakt door alleenstaande jonge mannen, die erg tegen Wes opkijken. Als tijdens een drukbezochte lezing een van die jongemannen een grappig bedoelde opmerking serieus neemt, gaat het mis en staat Wes opeens op een andere manier in de aandacht. We beleven met hem een dag en doorwaakte nacht mee, waarin hij mogelijk tot zelfinzicht zal komen. Maar of dat gaat lukken, blijft lang de vraag.

Walter van den Berg schrijft tot nog toe elk boek over hetzelfde onderwerp, maar wel vanuit een andere hoek en met een ander idee. Zo ook Ruimte, maar dit is wel zijn sterkste boek. Het boek trekt je mee in het verhaal. Scherpe zinnen, die je door hun details zo weten te overtuigen. Rauw, authentiek en meeslepend.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8

De Hollandse droom

Martijn Simons

€ 21,99

De Hollandse droom van Martijn Simons vertelt het verhaal van een rechter die wordt gevraagd voor een ministerspost. Als tenminste eerst zijn voorganger tot aftreden kan worden gedwongen. Rudolf Keller, de rechter, weet nog in welke armoede hij en zijn moeder vroeger woonden. Zijn vader was in de Tweede Wereldoorlog bewaker bij Kamp Amersfoort en is daarbij om het leven gekomen, net voordat Rudolf geboren werd. Zijn zoon Bram, journalist, besluit over deze familiegeschiedenis een roman te schrijven, die lovend ontvangen wordt. Zijn dochter Evi is ingestort met een drugsverslaving en het huwelijk met Marloes, een beeldend kunstenares, is ook niet meer wat het geweest is.

Genoeg ingrediënten om het verhaal helemaal uit de hand te laten lopen en dat gebeurt ook, zeker als ook de jonge Houda, een jeugdvriendin van Evi, weer zijn leven binnenloopt en hij met haar een relatie begint. Het zal onvermijdelijk tot zijn neergang leiden, alleen de vraag is hoe dat precies gaat verlopen.

Knap wisselt Martijn Simons in dit boek van perspectief; zo krijg je van alle personen rond de centrale figuur Rudolf het verhaal mee. Met vaart geschreven, voor de liefhebber van Bonita Avenue van Peter Buwalda.

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

Het verre veld

Madhuri Vijay

€ 22,99

Shalini is dertig jaar oud en zoekende in haar leven. Ze woont in Bangalore, Zuid-India, samen met haar vader, die heel druk is met zijn bedrijf. Haar moeder heeft ze pas geleden begraven. Nu denkt ze na over haar moeder en de rol die ze heeft gespeeld in haar elven. Haar gedachten komen steeds terug bij de charmante kasjmierverkoper Bashir. Hij kwam vaak langs bij haar moeder en haar en wist haar dan te betoveren met zijn verhalen. Voelden de twee zich tot elkaar aangetrokken? Vast, maar er gebeurde nooit iets. Tot Bashir zo'n zes jaar geleden weer uit hun leven verdween.

Nu besluit Shalini naar hem op zoek te gaan. Ze gaat naar Kashmir, met eigenlijk maar weinig aanwijzingen. In het bergdorpje waar hij vandaan kwam wordt ze opgenomen door zijn familie, maar het zijn turbulente tijden. Conflicten tussen moslims en hindoes, onderdrukking door het leger, Shalini is in een kruitvat beland. Uiteindelijk moet ze de keuze maken wat ze wil in haar leven.

'Het verre veld' toont het leven in het India van nu, van de grote stad tot de onherbergzame streken in de bergen. Het verhaal van Shalini behandelt op een mooie wijze aansprekende thema's zoals verdriet, schuld en je plaats in de samenleving.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

Viktor

Judith Fanto

€ 24,99

 

Laat je wegvoeren naar Wenen in de jaren dertig, naar de Weens-Joodse familie Rosenbaum. Onder de dreiging van nazi-sympathieën moeten zij hun hoofd boven water weten te houden. De rol van flierefluiter en rokkenjager Viktor zal daarvoor allesbepalend zijn. En lees ook hoe deze geschiedenis het leven van kleindochter Geertje jaren later nog steeds opschudt. Een magistrale familieroman over identiteit en schuldgevoel.

Al vanaf jonge leeftijd staat Viktor zijn mannetje en komt hij voor zijn eigen, bijzondere, ideeën op. Omdat hij opgroeit in een gegoede Joodse familie botst dat best vaak met zijn ouders. Vooral zijn vader heeft moeite met zijn gedrag, zeker als hij op latere leeftijd nog steeds weinig uitvoert dat serieus genoemd kan worden. Maar als het politieke sentiment in Wenen omslaat en er steeds meer openlijke anti-Joodse maatregelen genomen worden, blijkt het Viktor te zijn, die het heft in handen neemt en nadenkt over hoe zijn familie gered kan worden.

Ongeveer zestig jaar later worstelt Geertje met het verleden van haar familie en de manier waarop ze ermee omgaan. Waarom doen haar ouders altijd zo ontwijkend? Waarom ontkennen ze hun Joodse afkomst. Geertje omarmt die wel en verandert zelfs haar naam naar Judith. Maar welke gevolgen heeft dat voor haar en voor haar band met haar familie? Lees het in Viktor!

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

De slaap die geen uren kent

Sebastiaan Chabot

€ 21,99

 

De afgelopen tijd zijn er drie boeken van de familie Chabot verschenen. Die van Bart en Splinter hebben al aardig wat aandacht gekregen, maar stiekem is 'De slaap die geen uren kent' van Sebastiaan misschien wel het beste boek van de drie.

De roman vertelt twee verhalen. In 1950, in Duitsland, moet Kurt Kurschfeld zijn laatste opdracht vervullen voor het stadsbestuur. Daarna stapt hij uit het leven, zoals hij met zijn dokter heeft afgesproken. Alleen in zijn zolderkamertje, met niets meer om voor te leven, verlopen alle dagen hetzelfde. Dan krijgt hij een verrassend bezoek dat ervoor zorgt dat hij over zijn leven gaat nadenken.

70 jaar later wonen Victor en Benjamin Kuschfeld in Den Haag, in een liefdevol gezin met twee betrokken ouders. In hun huis hangt het portret van hun overgrootvader, dat hen obsedeert en schrik aanjaagt. Als ze met twee vrienden besluiten om tijdens hun spel het schilderij te verbranden, komen er onverwachte zaken los.

Sebastiaan Chabot is afgestudeerd aan een prestigieuze schrijfopleiding in New York en dat kan je aan de opzet en structuur van het verhaal zeker merken. De roman weet door de afwisseling tussen vroeger en nu de lezer mee te slepen in het verhaal. Ook het taalgebruik van de schrijver blijft verrassen, vol mooie metaforen en beelden. Hopelijk zullen we ook van dit lid van de familie nog genoeg gaan horen.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8,5

De herdershut

Tim Winton

€ 20,00

 

Jaxie is op de vlucht. Hij is van huis weggerend en hij komt nooit meer terug. Het laatste wat hij zag was zijn vader onder hun auto en de weggegleden krik ernaast. Hij had er niets mee te maken, maar hij vindt het ook niet erg.

Nu is hij onderweg, onderweg naar de enige naar wie hij zou kunnen gaan, hopend dat zij ook op hem zit te wachten. Maar om daar te komen moet hij de droge en uitgestrekte woestijn van Australië door, te voet en met eigenlijk te weinig water. Zonder dat hij eigenlijk weet hoe hij moet overleven.

Kun je tegelijk naïef en wantrouwend zijn? Jaxie is het in ieder geval. Dat wordt pas echt duidelijk als hij aankomt bij het afgelegen hutje van Fintan, een priester die daar om één of andere reden afgezonderd moet leven. Langzaam breekt het ijs en groeien ze naar elkaar toe. Maar de jongen wil ook verder. Dan hoort hij 's nachts een geluid, een geluid dat alles op zijn kop zal zetten.

Vanaf het begin leef je mee met Jaxie en zijn trek door het land. Een land dat in zijn ruigheid prachtig wordt beschreven. Het verhaal sleept je mee, tot het onontkoombare einde toe.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8,5

De zonen van Bruce Lee

Alex Boogers

€ 21,99

Generaties zijn opgegroeid met de naam van Bruce Lee. En velen werden door hem beïnvloed, om zijn vechtkunst, maar vooral ook om zijn levenskunst. Ook Alex Boogers. Op moeilijke momenten in zijn jeugd zocht hij een vaderfiguur en hij vond dat in de figuur van Bruce Lee.

Het boek is opgesteld als een lange brief aan zijn zoon en het vertelt eigenlijk drie verhalen. Ten eerste het verhaal van het korte leven van Bruce Lee. Dat verhaal gebruikt Boogers om het te spiegelen aan zijn eigen levensverhaal. Zo komen de parallellen mooi naar boven en wordt duidelijk waarom Bruce Lee hem is blijven inspireren.

Ten derde is het ook een road novel, een verslag van de reis die de schrijver samen met zijn zeventienjarige zoon maakt aan de westkust van de VS, langs de resten van het leven van Bruce Lee.

Het resultaat is een heel persoonlijk, ontroerend boek dat heel goed Boogers z'n zoektocht door het leven laat zien en zijn bestemming: het vaderschap. Het is dan ook niet alleen voor vechtsportenthousiastelingen, maar voor alle vaders, zonen, liefhebbers van het betere reisverhaal en natuurlijk voor alle fans van het werk van Boogers, want veel thema's uit zijn andere romans komen nu ook weer terug. Een mooie blik in het hoofd van een schrijver, vechter en bovenal vader.

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

Nacht in Caracas

Karina Sainz Borgo

€ 19,99

Nadat Adelaida Falcón haar moeder heeft begraven, is ze helemaal alleen. De enige met wie ze nog een band had is overleden en nu moet ze, een jonge vrouw die werkzaam is als redactrice, zelf zien verder te leven. Maar in de stad waar ze woont, Caracas in Venezuela, is leven ook overleven geworden.

De straten zijn vergeven van het traangas tegen de demonstranten die elke dag de straat opgaan. Veel demonstranten worden ook opgepakt en hardhandig verhoord in de gevangenissen. Ook worden er steeds meer motorbendes gezien, die gesteund door de staat, plunderen en beroven. Wetteloosheid geregeerd.

Adelaida probeert dit allemaal buiten te sluiten en komt bijna niet meer buiten. Totdat er plunderaars komen die haar appartement met geweld bezetten en ze gedwongen wordt om ergens anders onderdak te vinden. Daar vindt ze iets wat haar een uitweg uit het land kan geven.

Het is in de roman zowel letterlijk als figuurlijk 'Nacht in Caracas.' Maar de rauwe beschrijvingen van het rumoer op straat worden afgewisseld door met een fijne pen beschreven herinneringen aan de jaren met haar moeder. Zo ontstaat een onthutsend beeld van Venezuela, maar ook een mooi portret van een rouwende jonge vrouw.

Vertaling: Arie van der Wal

 

 

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

Bezette gebieden

Arnon Grunberg

€ 24,99

 

Je kunt er deze dagen niet omheen: er is een nieuwe roman van Arnon Grunberg uit! Het is een (los ook goed te lezen) vervolg op zijn veelgeprezen roman Moedervlekken. Dus maken we weer kennis met psychiater Otto Kadoke. Hij moet zijn baan opgeven nadat zijn grensoverschrijdende therapie in een goedverkopende roman is beland, wat tot veel ophef leidt. Zijn bedoelingen worden in tijfel getrokken en de machteloze Kadoke ziet zijn leven langzaam onder hem wegzakken.

De komst van een ver familielid uit Israël zet hem op een nieuw pad en al snel vertrekt hij met zijn oude vader naar het beloofde land, waar hij in een nederzetting in de bezette gebieden als verlosser wordt binnengehaald.

Maar of Kadoke daar wel op zijn plaats is? Met de kolonisten en hun gedachtegoed heeft hij ook niet echt veel op, blijkt al snel.

Bezette gebieden is een echte Grunberg en één van zijn beste romans. Veel humor, die gaandeweg het boek steeds meer gaat schrijnen. Zoals altijd is de oorlog niet ver weg, maar nog meer dan anders draait het in deze roman ook om de liefde. Natuurlijk weet Grunberg daar ook op indringende wijze over te schrijven.

 

 

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

De heilige

Martin Michael Driessen

€ 22,50

 

De Heilige heeft als ondertitel ‘Een schelmenroman’ en hoofdpersoon Dieudonné (een zelfgekozen naam) doet er alles aan om deze genrenaam waar te maken. Al in de eerste hoofdstukken laat hij zien dat hij gemakkelijk in tal van avonturen belandt en dat hij in ieder geval probeert om daar zelf steeds beter uit te komen. Van een stervende soldaat op het slagveld steelt hij een prentje van zijn verloofde. Bij dit meisje aangekomen doet hij zich voor als de beste vriend van de soldaat en weet haar uiteindelijk de zijne te maken. Een verleidingsscene die ik alleen maar schaterlachend kan hervertellen. Een kalm en rustig leventje lacht hem toe, tot de verloofde toch niet zo dood is, als hij dacht dat hij hem achterliet. Zo gaat Dieudonne van avontuur naar avontuur en hij gaat het halve wereld over. Maar dat kan nooit lang goed gaan en onze schelm verdwijnt achter de tralies. Hier besluit hij een andere carriere te gaan nastreven: hij gedraagt zich als een heilige. Welke consequenties dat allemaal heeft, laat ik aan de lezer.

De heilige is een heerlijk boek, vol humor en een sterke hoofdpersoon, die best een schurk is, maar die toch ook een andere kant laat zien. Fijn boek voor de winterdagen!

 

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8

De stille oorlog van mijn vader

Annemieke de Schepper

€ 17,95

 

Afgelopen oktober was het 75 jaar geleden dat De slag om de Schelde plaatsvond. Een onbekend gebleven mijlpaal in de geschiedenis van de bevrijding van Nederland, die nu gelukkig wat meer aandacht heeft gekregen. Er zijn toen veel slachtoffers gevallen en een aantal cruciale fouten gemaakt. Ook komen er nog steeds verhalen uit die periode naar boven, op allerlei verschillende manieren.

De pas verschenen roman van Annemieke de Schepper uit Schiedam behandelt dit ook, maar vertelt ook een veel breder verhaal. Anna is op weg naar Zeeuws-Vlaanderen om de as van haar vader te verstrooien op de plek waar hij geboren is. Haar relatie met haar vader was niet heel goed, daarvoor is hij veel te gesloten. Op de veerboot, die door de mist stilligt, heeft ze een verrassende ontmoeting met haar tante, die verhalen weet te vertellen die veel dingen in een ander ligt plaatsen.

Anna gaat op zoek in het Zeeuws-Vlaamse land naar plekken uit zijn jeugd en leert langzaam dat hij vroeger veel niet heeft verteld. Met de geschiedenis als uitgangspunt heeft Annemieke de Schepper een meeslepend verhaal geschreven, dat van begin tot einde weet te boeien.

 

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8,5

De Warnow

Hans Steketee

€ 14,50

 

In het voorjaar van 2013 stond er tragisch nieuws in de kranten. Een zeilboot is vermist geraakt op zijn tocht tussen Engeland en Noorwegen. Er is al twee weken geen contact geweest met de Nederlandse opvarenden. Niet vermeld, maar wel opvallend: de boot is vertrokken uit Schiedam. Journalist Hans Steketee vindt het een opmerkelijk verhaal en besluit er dieper in te duiken. Dat levert een reeks artikelen en dit jaar dit boek op.

Steketee benadert het onderwerp breed. Het is het levensverhaal van de eigenaar van de omgebouwde voormalige loodsbootje, Arnoud Brinkman. Geboren in Utrecht, gevallen voor de muziek en vooral de saxofoon. Na een aantal turbulente jaren uiteindelijk in Schiedam neergestreken om daar met een aannemersbedrijfje geld te verdienen en onderwijl zijn boot te verbouwen.

Maar ook de geschiedenis van het bootje zelf wordt verteld. Gebouwd in Rostock, jarenlang in Oost-Duitsland dienst gehad en uiteindelijk naar Nederland gebracht. Ook Steketees eigen zeilgeschiedenis wordt door hem beschreven.

Dat levert een veelkantig boek op. Niet geschreven uit sensatiezucht of makkelijk oordelend, maar een zoektocht naar wat Arnoud en zijn vrienden echt bewogen heeft om zo'n risicovolle tocht te beginnen. Respectvol, eerlijk en boeiend tot de laatste letter.

 

Uitgeverij: Pluim

Pagina's: 293

Prijs: € 22,99

 

Cijfer: 8,5

 

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

Zwarte schuur

Oek de Jong

€ 15,00

 

Maris Coppoolse staat op het hoogtepunt van zijn carrière als schilder wanneer hij een grote overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam krijgt. In de media-aandacht daaromheen wordt er opeens de aandacht gericht op zijn grote geheim en bron van zijn werk: een misdaad die hij als jongere heeft begaan. Iedereen is geschokt, omdat hij dit aan bijna niemand heeft verteld. Het bekend worden is voor Maris aanleiding om terug te gaan naar zijn jeugd en alle herinneringen nogmaals tegemoet te treden.

Zwarte schuur is een uitmuntend psychologisch portret van een man die in zijn leven een misstap heeft begaan en daar de rest van zijn leven door getekend is. In verschillende periodes van zijn leven, leven wij lezers met hem mee en volgen we hem door Zeeland, Amsterdam en New York. Zijn carriere verloopt eerst stormachtig, maar dan staat hij voor een impasse. Ook zijn liefdesleven en betrekkingen met anderen zijn gemankeerd. Kan hij, nu alles uitgekomen is, toch verzoening vinden met die ene daad?

Het najaar is nog niet eens echt begonnen, maar ik beloof dat 'Zwarte schuur' een van de meest besproken boeken gaat worden. Weer een nieuw toppunt in een oeuvre dat al zo goed was!

 

Uitgeverij: Augustus

Pagina's; 489

Prijs: Paperback€ 24,99 / gebonden € 34,99

 

Cijfer: 9

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8,5

Holy Trientje

Anne-Gine Goemans

€ 22,99

Holy Trientje is een humorvolle roman over de gekte van de nucleaire wapenwedloop. Daarvoor maken we kennis met zuster Trientje, een non met een missie: alle kernwapens de wereld uit. En dat ze al wat ouder is, maakt haar daarvoor niets uit. Ze roept de hulp in van haar nicht Regina en samen met haar stelt ze een groep samen van verschillende nucleaire slachtoffers. In het eerste deel van het boek krijgen we hun levensverhaal ook te lezen en reizen we naar Amerika, de Marshall-eilanden en Fukushima. Daar wordt duidelijk wat er op het spel staat als het misgaat.

In het vervolg van het boek is het tijd voor actie! In het spoor van een Amerikaanse non die daar de grootste nucleaire opslagplaats binnendrong, worden de pijlen gericht op vliegbasis Volkel. De actie wordt voorbereid, maar de deelnemers blijken ook hun eigen problemen te kennen. Anne-Gine Goemans schrijft het allemaal met veel plezier op en zorgt bij de lezer vaak genoeg voor een grote glimlach. Maar ook de serieuze boodschap wordt niet vergeten en dat zorgt ervoor dat je ook veel verontwaardiging voelt over alle leugens en verdraaiingen die er rond kernwapens en -energie gebruikt worden. Een boek dat veel emoties oproept.

Uitgeverij:Ambo/Anthos

Pagina's: 407

Prijs: €22,99

Cijfer: 8,5

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

Liefde, als dat het is

Marijke Schermer

€ 22,50

De liefde in al zijn facetten is al eeuwenlang een veel voorkomend onderwerp in de literatuur, maar toch blijft het altijd boeien. Zeker als er zo goed en overtuigend over wordt geschreven als door Marijke Schermer, die met haar vorige twee boeken al veel indruk maakte.

Het huwelijk van David en Terri loopt op zijn einde, zeker omdat Terri een minnaar heeft. Zij gaan uit elkaar. Dat nemen hun dochters haar flink kwalijk. De eerste liefde van de oudste dochter is Rafik, een wat flegmatieke jongen van school. En ook David ontmoet een nieuwe liefde.

In dit krachtenveld ontwikkelt zich deze roman, volgens de seizoenen, zoals de liefde ook zijn seizoenen kent. Doordat we bij alle personages in het hoofd zitten, krijgen we van iedereen zijn goede en slechte kanten te zien. Is David stabiel, of juist gewoon saai? Is dat ook de reden dat Terri hem verlaat voor Lucas? Maar is dat dan wel de juiste man voor haar?

Schermer weet dit allemaal zo neer te pennen dat je als lezer het verhaal door vliegt. Tegelijkertijd is het ook een boek waarbij je tijdens het lezen je eigen relatie(s) onderzoekt en bekijkt. En dat allemaal in een stijl om door een ringetje te halen.

 

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8

Verloren in Napels

Heddi Goodrich

€ 22,99

De Amerikaanse Heddi is student in Napels en woont in de chaotische wijk 'Quantieri Spagnoli', waar het afval op straat ligt en de mensen tegen elkaar schreeuwen in plaats van praten. Daar ontmoet ze Pietro, een jongen afkomstig uit een klein Italiaans boerendorp. Een stormachtige relatie ontstaat. Met de altijd dreigende Vesuvius op de achtergrond lijken ze nooit meer zonder elkaar te kunnen, maar er is één probleem: Pietro's moeder in zijn geboortedorp. Zij wil niets liever dan dat Pietro terugkomt om de landerijen te bewerken en weet Heddi bij elk bezoek compleet te negeren. Het wordt duidelijk dat Pietro moet kiezen tussen de liefde en zijn afkomst en dat niet kiezen ook een keuze is. Jaren later lijkt het erop dat nieuw opgestart mailcontact voor een tweede kans gaat zorgen. Maar of dat zo is en of het de omstandigheden of karakter waren die hen uit elkaar hielden, dat zal blijken.

'Verloren in Napels' is een mooie vakantieroman, die de hitte van Napels combineerde met een verslindende liefde. Sfeervol en de scenes met Pietro's moeder zijn vol humor en tenenkrommend.

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8,5

Het feest

Elizabeth Day

€ 15,00

Martin en Ben zijn al jaren beste vrienden. De ochtend nadat Ben op exuberante wijze zijn veertigste verjaardag heeft gevierd, wordt Martin verhoord op het politiebureau. Wat is er op de avond zelf gebeurd? Hoe is de vriendschap tussen Martin en Ben ontstaan? En hoe kijkt Martins vrouw Lucy terug op de vriendschap en de avond? Van deze vragen en meer wordt langzaam de sluier afgetrokken in deze vlot lezende roman.

Martin en Ben vormen een raar koppel. Ben komt uit de Britse upperclass en heeft de beschikking over bakken met geld. Martin heeft zijn vroeggestorven vader nooit gekend en heeft een gemankeerde relatie met zijn moeder. Op de kostschool komen ze samen in de klas en weet Martin langzaam de vriendschap van Ben te veroveren.

Nu, vijfentwintig jaar later, heeft Ben een, van buitenaf gezien, succesvol leven, precies zoals zijn afkomst voorspelde. Hij staat in de schijnwerpers door zijn connecties en relaties. Martin daarentegen leidt een teruggetrokken leven als schrijver van een goedverkocht boek over kunst. Als buitenstaander weet hij de wereld rond Ben heel goed te doorzien. Maar doorziet hij zijn eigen vriendschap wel?

Een roman over vriendschap en over de schijnheiligheid van de Britse aristocratie en bovenlaag, zoals die nu ook weer komt bovendrijven.

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

Donkergroen bijna zwart

Mareike Fallwickl

€ 24,99

Van jong af aan zijn Moritz en Raffael al vrienden. Waar Motz is, is ook Raf. Raf is dominant en Motz volgt hem in alles. Iets dat zijn moeder Marie zorgen baart. Zij ziet dat Raf soms gemene dingen doet, ongewoon voor een kind van zijn leeftijd. In het bergdorpje waar ze wonen, is verder niets en beide jongens dromen van een leven in de grote stad. Maar dan komt op de middelbare school Johanna in hun leven en ontstaat er een driehoeksverhouding, waarvan je weet dat die voor minstens een van de drie niet goed af zal lopen.

Jaren later staat Raffael opeens bij Moritz en zijn zwangere vriendin op de stoep. Zonder verklaring en met wat flauwe smoesjes blijft hij logeren. Kan Moritz nu wel zijn vriend, die geen aanstalten maakt om weg te gaan, tegenwicht bieden? Op het moment dat Moritz zijn moed bijeen geraapt heeft om Raffael weg te sturen, gaat opeens de bel. Begint alles nu weer opnieuw?

Donkergroen, bijna zwart is spannend en dreigend vanaf de eerste pagina. In volle vaart blijf je doorlezen en stort je je het verhaal in. Door de wisselende perspectieven zie je ieders kant van het verhaal en wordt de dreiging steeds verder opgevoerd. Een prachtig boek voor de zomermaanden.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8.5

De zusterklokken

Lars Mytting

€ 24,99

Ver weg in Noorwegen, in een afgelegen streek, waar alles een halve eeuw later gebeurt dan in de rest van Noorwegen, dat op zijn beurt weer een halve eeuw achter ligt op Europa, woont Astrid Hekne met haar ouders op een vervallen herenboerderij. Ze is zelfbewust en eigenzinnig en voelt zich niet op haar plek in de kleine, arme boerengemeenschap. Een nieuwe, ambitieuze dominee zou haar redding kunnen zijn, tot ze allebei een andere kant kiezen in een conflict dat alle tradities in het dorp op losse schroeven zet. Hij zet namelijk in op de sloop en verkoop van de eeuwenoude kerk en haar door verhalen opgeven Zusterklokken, die zouden beieren in geval van gevaar. De klokken waren ooit een geschenk van de voorouders van Astrid.

Als er dan ook nog een Duitse architect in het dorpje verschijnt die belast is met de afbraak, maar wel Astrids kant wil kiezen, ontstaat er een smeulende driehoeksverhouding en is het de vraag wie van de ambitieuze jongelingen uiteindelijk het dorp weet te verlaten door de kou en vallende sneeuw.

In De Zusterklokken vechten traditie en ambitie om de hoofdpersonen en het dorp. Lars Mytting geeft elk personage heel knap zijn eigen stem en karakter, waardoor je voor elk standpunt wat kan voelen.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8.5

Het wit en het purper

Willemijn van Dijk

€ 22,99

Eindelijk las ik weer eens een fijne roman die zich afspeelt in het Romeinse Rijk, in eerste eeuw na Christus. Hoofdpersoon Pallas weet zich van slaaf langzaam op te werken tot één van de machtigste mannen van het Rijk. Van vrijgelatene tot adviseur van keizer Claudius; de intelligente Pallas vindt snel zijn draai in het hof vol intriges en verleidingen. Maar hoe ver wil je gaan voor de greep naar de macht? En wie offer je op voor het hoogste doel? Met het verschijnen van de jonge Nero en zijn moeder Agrippina op het toneel wordt duidelijk dat het aangaan van de verkeerde alliantie weleens verstrekkende gevolgen kan hebben…

In soepel geschreven proza leidt Willemijn van Dijk ons door de geschiedenis van de Julisch-Claudische dynastie. Het oude Rome komt door haar pen prachtig tot leven. Binnen mijn beperkte kennis van de Romeinse geschiedenis lijkt ze die ook nog op een verantwoorde manier te volgen. Bekende en minder bekende keizers en senatoren komen langs. De intrige is zo opgebouwd dat je tot het einde in het verhaal wordt meegezogen en je begrip krijgt voor de moeilijke keuzes die Pallas moet maken. Voor de liefhebbers van een fijn verhaal vol geschiedenis.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

De kaalvreter

Machteld Siegmann

€ 21,99

n de Tweede Wereldoorlog wordt de driejarige Leie door een man naar een boerderij gebracht. Daar blijft zij hopen op de komst van haar Joodse ouders. Opgroeiend in het pleeggezin blijft zij wachten. Jaren later is zij getrouwd met Dirk en heeft ze twee zonen, Anton en Meeus. Zij runnen het boerenbedrijf. Dan wordt, dertig jaar later, Leies leven helemaal overhoop gegooid als ze naar de begrafenis gaat van de vrouw bij wie ze ondergedoken heeft gezeten. Daar komt ze voor een grote verrassing te staan. Vanaf dan is alles anders.

We lezen mee vanuit alle vier de gezinsleden. We proberen Leie te begrijpen in haar stilte, leven mee met man Dirk met zijn onvermogen haar te begrijpen, zien Anton de eerste stappen op weg naar volwassenheid zetten en worden geraakt door Meeus' kinderblik. Zo ontstaat een aangrijpend beeld van een gezin waar de communicatie tot het minimum beperkt wordt.

De kaalvreter is een prachtig geschreven verhaal vol met fijne zinnetjes. Als je je overgeeft aan het ontspannen ritme van het verhaal, staat je een prachtig leeservaring te wachten. Het is een debuut, maar staat als een huis.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8

Monstrum

Miquel Bulnes

€ 21,99

Miquel Bulnes is een veelsoortig schrijver: met zijn boeken Zorg, Lab en Attaque wist hij mij enorm aan het lachen te maken en Het bloed in onze aderen is een prachtige historische roman die zich afspeelt in Spanje in de eerste helft van de vorige eeuw.

Nu is er Monstrum. Op de voorkant van het boek staat een schedel van een neanderthaler en dat is niet voor niets, want de paleontologie speelt een grote rol in het spannende verhaal.

Het boek begint als Estyr Bosvelt een sollicitatiegesprek heeft bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en bij het gesprek ook een medewerker van het AIVD zit (zoals gebruikelijk voor haar functie). Het gesprek gaat vooral om haar vorig jaar bij een verkeersongeluk overleden Franse verloofde. Hij was een paleogeneticus en hield zich bezig met de DNA-verschillen tussen de mens en andere, eerdere mensachtigen, zoals de Neanderthaler. Maar waar hij precies mee bezig was, is niet helemaal duidelijk. Hij deed er nogal stiekem en schimmig over. Was zijn dood wel echt een ongeluk of zat er meer achter?

Langzaam leidt Bulnes ons door het verhaal en de voorgeschiedenis en langzaam wordt voor ons lezers en voor Estyr het plaatje duidelijk. Met vaardige pen en een afgemeten dosis feiten en theorieen houdt Bulnes ons bij de les in zijn spannende vertelling. Tot aan de verrassende ontknoping, die ons tegen die tijd door half Europa heeft gevoerd. Daarom is het zeker een fijn boek waarmee je in ieder geval in gedachten fijn mee op vakantie kunt.

pro-mbookslibr1 : libris