Boekbesprekingen van Gerben

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8

Biecht aan mijn vrouw

Pieter Waterdrinker

€ 26,99

Wereldburger Pieter Waterdrinker strijkt in november 2020 neer in Amsterdam. Hij hoopt wat lezingen te kunnen geven over zijn pas verschenen boek (onder andere bij onze boekhandel) en wat gesprekken te voeren met zijn uitgever en de krant waarvoor hij schrijft. Daartoe strijkt hij neer in het Schrijvershuis aan het Spui.

Met zijn vrouw in hun huisje in Frankrijk (ze hebben hun huis in Sint Petersburg verlaten en de alweer opkomende pandemie, is hij op zichzelf aangewezen. Zeker als alle lezingen ook langzaam afgezegd worden (helaas!). Hij komt nergens aan toe.

Dan duiken er twee personen op in zijn leven: de mooie, dertigjarige Jeva Harms, die op zoek is naar woonruimte en ook af en toe in het appartement wil verblijven en zijn oude klasgenoot en schoolvriend Otto Brons. Hij is steenrijk geworden en nogal vol van zichzelf. Vol verhalen over zijn veroveringen en successen dringt hij zich aan Pieter op, die daar eigenlijk helemaal geen zin in heeft. Tot hij een geheim onthult, dat ook het leven van Pieter op zijn kop kan zetten.

Onderwijl belt zijn vrouw constant op omdat ze hem mist. Moet hij tegen haar zwijgen over Jevas aanwezigheid. Hij weet hoe ze kan zijn...

Biecht aan mijn vrouw is een heerlijk boek. Een van de beste boeken geschreven over de pandemie tot nu toe. Vol humor, maar ook met weemoed. Eén van de best verkochte titels van de boekenweek en dat was niet voor niets!

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

Wat je van bloed weet

Philip Huff

€ 22,50

De laatste weken was Philip Huff veel in de media om over zijn nieuwe roman Wat je van bloed weet te praten. Het ging dan vaak over het onderwerp: hoe is het om op te groeien in een gezin, waar lichamelijk en verbaal geweld elke dag zomaar kan langs komen? Een verschrikkelijk en aangrijpend gegeven, waar Huff duidelijk over kan vertellen. De vraag blijft dan: werkt dit sterk autobiografische gegeven ook in deze roman?

Het antwoord is duidelijk: ja, het werkt. Dat komt al door de vorm die Huff gekozen heeft, hij spreekt namelijk in de je-vorm, alsof hij de opgroeiende jongen die zijn hoofdpersoon is, toespreekt vanuit het heden. Met scherp gekozen scenes weet hij al vanaf het begin het dreigende gevaar duidelijk te maken. Als lezer houd je steeds vaker je adem in, je weet dat het mis zal gaan, maar hoe?

Al snel blijkt dat de ouders van de verteller en zijn broertje en zus gevangen zitten in een huwelijk met geweld van twee kanten, verbaal en lichamelijk. De kinderen zijn altijd op hun hoede, want het kan elk moment weer misgaan. En het gaat mis, vaak. De ouders verwaarlozen hun kinderen ook emotioneel en het tweede gedeelte van de roman gaat er dan ook over in hoeverre dit hun karakter en levensloop getekend heeft.

Tijdens het lezen van deze roman was ik regelmatig echt van de kaart; na het afsluiten was ik ook vol bewondering voor de manier waarop Philip Huff dit allemaal opgeschreven heeft en welke lessen zijn hoofdpersoon allemaal getrokken heeft.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8,5

Als een steen in de stroom

Mauro Corona

€ 22,99

Een van de vele aanbevelingen van de uitgeverij voor deze roman is dat de auteur de leermeester is van Paolo Cognetti, bestsellerauteur van de Acht bergen. Dat maakte mij nieuwsgierig, want van Cognetti's werk ben ik de afgelopen jaren gaan houden.

Ik werd niet teleurgesteld. Ook dit boek speelt zich af in de natuur en vooral in de bergen. Ook hier kiest de hoofdpersoon liever voor een leven in afzondering in de natuur. Een hard en gekweld bestaan. Maar in de natuur vind hij ook troost.

De hoofdpersoon is een kunstenaar die werkt met hout, introvert en met een kindertijd, die door armoede en een tirannieke vader niet gelukkig was. Zijn moeder ontvluchtte op een gegeven moment zelfs het huis. Dat heeft natuurlijk zijn impact op de rest van zijn leven, ook nadat hij in opstand tegen hen is gekomen. Het resulteert in constant zelfonderzoek en zelfkritiek. Een zware last voor de naamloze hoofdpersoon, die wel tot gevolg heeft dat de lezer zijn vragen ook aan zichzelf gaat stellen.

Zijn vrienden en vrouw – hij vindt gelukkig ook de liefde – merken dat ook zijn karakter vol woede en trots is en dat botst natuurlijk regelmatig. Toch denkt zijn vrouw aan het begin van het boek vol liefde en weemoed aan hem terug.

Als een steen in de stroom is een indrukwekkende roman, die je niet onberoerd kan laten.

Trek met Mauro Corona de bergen in en je komt gegarandeerd veranderd terug.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

De maarschalk

Zora del Buono

€ 22,99

In de nasleep van de grote oorlogen van de Twintigste Eeuw zijn er tal van grote of kleine familieverhalen ontstaan. Mensen moesten al dan niet gedwongen verhuizen of stonden door hun sympathieen opeens tegenover elkaar.

De jonge Zora ontmoet aan het einde van de Eerste Wereldoorlog bij haar dorpje in Slovenie, waar zich een grote slag heeft afgespeeld, een jonge Italiaanse soldaat. Met hem gaat ze mee naar Bari, waar hij als arts een radiologiepraktijk opzet. Ze zijn communist en Zora is een groot bewonderaar van leider van de partizanen Tito. Tegelijkertijd is in Italie Mussolini aan de macht gekomen en proberen ze zich met alle macht staande te houden.

In de huiselijke kring is Zora de allesbepalende. Ze ontwerpt zelf het grote huis waar ze in wonen en proberen haar zoons te sturen in opleidings- en partnerkeuze. Zo drukt ze een heel groot stempel op alles en iedereen om haar heen. Uiteindelijk mag ze, op hoge leeftijd, in het slothoofdstuk nog een keer haar zegje doen, over alles dat haar gebeurd is.

De maarschalk is een bijzondere vertelling geworden. Zowel qua opzet als qua onderwerp. Zora is een indrukwekkend personage, waar je vol ontzag naar kijkt. Ze leeft in een interessant en meeslepende tijd, waar ze zich vol overtuiging doorheen weet te slaan. Met liefde, strijd, haat en overgave.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

Veranderen: methode

Édouard Louis

€ 22,99

Al vanaf jonge leeftijd heeft Eddy maar een doel in zijn leven: het dorpje waar hij woont ontvluchten. Opgegroeid in een kansarm milieu in Noord-Frankrijk, waar racisme en homohaat de normaalste zaak van de wereld zijn, zoekt hij naar weg naar buiten. Weg van de woede, van de eindeloze tv-avonden en van de kleineringen om wie hij is. Hij wil revanche!

Stap voor stap verandert hij radicaal. Een ander uiterlijk, manier van praten, een andere naam, Edouard. Zelfs zijn manier van lachen is niet zoals het hoort. Op de middelbare school in Amiens ontmoet hij Elena en haar familie. Zij nemen hem op in huis en leren hem hoe het eraan toe gaat in hun klasse en welke kennis en achtergrond belangrijk is. Af en toe gaat hij ook nog naar huis, maar daar is de kloof en het onbegrip tussen hem en zijn ouders alleen maar gegroeid.

Vergeleken met Parijs is Amiens natuurlijk ook niet veel, dus besluit hij om weer een radicale stap te nemen en daarheen te verhuizen, om daar aan een prestigieuze opleiding te beginnen. Maar steeds blijft de angst voor mislukking aanwezig.

Deze roman is ontluisterend en krachtig. Edouard Louis beschrijft zijn reis, zijn odyssee naar een metamorfose op aangrijpend eerlijke wijze. Een reis voorwaarts, naar een betere toekomst, maar ook steeds een reis terug, naar waar hij vandaar komt. De doorbraak van de belangrijkste jonge schrijver van Frankrijk!

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

Tall Bones

Anna Bailey

€ 21,99

Een klein plaatsje, Whistling Ridge en een aantal jongeren feesten bij een vreugdevuur in het bos. Emma besluit om naar huis te gaan, maar haar vriendin Abigail blijft nog even. Dat is de laatste keer dat ze elkaar zullen zien.

Vanaf de volgende dag raakt het kleine stadje steeds meer in rep en roer. En langzaam wordt het voor de lezer duidelijk dat er in het verleden veel meer gebeurd is dan waar de jonge hoofdpersonages en de lezer weet van hebben. Wat is er allemaal gebeurd in het gezin waarin Abigail opgroeide, met een gewelddadige oorlogsveteraan als vader en een moeder die ook geen partij durft te kiezen? Wie is de Roemeense jongeman die alleen en zonder ouders in een stacaravan woont? Wat is de rol van de dominee die zijn invloed vanaf de kansel gebruikt om de dorpbewoners op te roepen tot geweld? En heeft Jerry Maddox, de rijkste man van de gemeenschap, bij wie veel mensen werken iets met de verdwijning te maken? En de belangrijkste vraag: wordt Abigail nog gevonden?

Tall Bones is een spannende roman die zowel liefhebbers van een goede spanning als lezers die vallen voor een intrigerend portret van een kleine gemeenschap zullen bevallen. Uitstekend opgezet, vol personages waar je meer van wilt weten. De sfeer deed mij ook vaak denken aan de eerste afleveringen van de tv-serie Twin Peaks. Langzamerhand komt alle onderhuidse spanning tot een explosie!

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

De draaischijf

Tom Lanoye

€ 25,99

Vanuit het graf vertelt regisseur en toneelspeler Alex Desmedt zijn verhaal. Een verhaal over oorlog, toneel, eer, bescherming en rekenschap. Hij ligt in een onbeduidend, bijna naamloos graf, terwijl hij vindt dat hij één van de ereplaatsen op de Antwerpse begraafplaats verdient. Vanwege zijn verdienste voor het vak en het culturele leven van de stad.
Maar hij is vergeten. Terwijl dat er het grootste gedeelte van zijn leven niet naar uitzag. Gegrepen door het theater, weet hij zich langzaam op te werken tot directeur van het Stadstheater van Antwerpen. Hij bedenkt, regisseert en speelt in vele toneelstukken en allemaal zijn ze spraakmakenden succesvol. Dat komt ook door zijn uitermate talentvolle vrouw, Lea. Maar zij is Joods en als Vlaanderen wordt bezet, heeft zij geen werk meer. En langzaam wordt duidelijk dat ook haar leven gevaar loopt.
Daartegenover staat Alex’ broer Rik. Hij valt voor het nazisme en omringt zich met tal van collaborerende kopstukken. Naarmate de oorlog voortduurt, wordt Alex’ positie steeds penibeler.
Hij moet schipperen tussen broederliefde, verantwoordelijkheid voor het theater en zijn huwelijk. Of zou er eigenlijk geen keuze moeten zijn?
Hoe zal na de oorlog in Antwerpen over Alex geoordeeld worden? En welke keuzes zullen hem het zwaarst aangerekend worden? Het oordeel is aan de stad en aan de lezer.
Toneelliefhebber Lanoye laat zijn hoofdpersonen en de lezer alle kanten van het toneel zien. Steeds is hij meester over en regisseur van zijn personages. Dit hoogstaand drama verdient veel lezers!

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8.5

Bijna een vader

Alejandro Zambra

€ 26,99

Gonzalo en Carla zijn korte tijd jeugdliefdes. Samen op de bank onder één poncho, beleven ze spannende tijden. Maar het is van korte duur.

Negen jaar later ontmoeten ze elkaar weer en krijgen ze een tweede kans, die ze voluit grijpen. Er is echter wel een probleem: Carla heeft dan wel een kind uit een eerdere relatie. Gelukkig weet Gonzalo met dit jongetje, Vicente, een liefdevolle relatie op te bouwen. Hij probeert een goede vader voor hem te zijn. Een andere grote liefde van Gonzalo is de poezie. Hij leest veel gedichten en schrijft ze zelf ook. Maar als zijn eerste dichtbundel uitgebracht wordt, is dat juist een reden voor verwijdering tussen hem en Carla. Gonzalo vertrekt naar New York en het contact tussen hem en Vicente verwaterd.

Jaren later komt Gonzalo weer terug. Is een hereniging nog mogelijk? Vicente is in ieder geval ook gevallen voor de poezie, dus daar liggen mogelijkheden! Of neemt hij zijn stiefvader de breuk van jaren eerder nog kwalijk?

De Chileense auteur Alejandro Zambra is voor mij al jaren een stiekeme tip en met deze roman lost hij zijn belofte helemaal in. De tragiek van het stiefvaderschap, maar ook de liefde voor een opgroeiend kind; het zit allemaal in deze heerlijke, veelzijdige roman.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

De Mitsukoshi Troostbaby Company

Auke Hulst

€ 27,99

Wat een plezier kan het opleveren als je een auteur al vele jaren volgt! Auke Hulst is al heel lang een vriend van de winkel; rond elk boek is hij wel bij ons in de winkel geweest. En zijn gevarieerde schrijverschap zorgt ervoor dat elk boek een ontdekking is! Dus begon ik met plezier in zijn nieuweling: De Mitsukoshi Troostbaby Company.

Hierin neemt in een nabije toekomst de schrijver Auke van der Hulst een Troostkind: een niet van echt te onderscheiden robot om een verlies te verwerken. Dit omdat hij in een vroegere relatie de zwangerschap is afgebroken en hij nog steeds rouwt om dat niet gekende kind. Het Troostkind, Scottie genaamd, ziet eruit als een zevenjarig meisje en gedraagt zich ook zo. Dat levert mooie conversaties op tussen dit vroegwijze kind en de rouwende schrijver.

In een poging om zijn verlies ook op een andere manier te verwerken, werkt hij ook aan een roman, waarin hij probeert om het verleden te veranderen. Ook die roman lezen we. Zo speelt Auke Hulst een spel met de lezer, een spel dat voor de kenners van zijn werk nog beter gespeeld kan worden.

Het levert een boek op over verlies, over het krachtenveld tussen feit en fictie, over hoe je jeugd kan doorwerken in het heden en over de liefde. Dit geschreven op een manier dat het vertelplezier ervan af spat!

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8

Een geest in de keel

Doireann Ní Ghríofa

€ 24,50

Lijstjes, lijstjes, lijstjes- de jonge schrijfster die de hoofdpersoon van dit boek is, is de hele dag bezig met het afstrepen van alle huishoudelijke taken die ze op haar weg vindt. Het enige moment rust heeft ze tijdens het kolven en dan leest ze een dichtwerk van een achttiende-eeuwse Ierse dichteres, in het Gaelic. Dat gedicht is een klassieker van de Ierse literatuur. Hoe het ontstaan is, is niet precies duidelijk, maar het beschrijft de liefde van dichter voor haar man en de afschuwelijke moord op hem.

Zo worden in het boeken twee levens vervlochten. Het verhaal van de Ierse dame komt langzaam tot leven. Omdat er niet veel informatie over de vrouw zelf bekend is, gaat de jonge schrijfster op zoek in de archieven en in oude landhuizen. Steeds merkt ze dat de geschiedschrijving niet om vrouwen gaat en dan loopt het spoor dood. Wie was de vrouw die toen ze bij het lijk van haar man aankwam, met haar handen zijn bloed dronk? De jonge schrijfster probeert het gedicht te vertalen uit het Gaelic. Maar wat gebeurt er met je als je je alleen bezig houdt met het huishouden en een lang geleden overleden dichter?

Vol prachtige beelden en interessante observaties. Een prachtig boek om het nieuwe jaar mee te beginnen.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

Verzamelde werken

Lydia Sandgren

€ 32,00

Maak kennis met Martin Berg: hij is de eigenaar van een kleine uitgeverij, heeft een dochter van in de twintig en een tienerzoon en heeft op dit moment geen idee wat hij met zijn leven aanmoet. Het feit dat jaren geleden zijn vrouw Cecilia zomaar uit hun leven is verdwenen, blijft voor hem voor vraagtekens zorgen.

Hij kijkt terug op zijn leven: zijn jeugd en zijn dromen over een schrijfcarriere, zijn eerste ontmoeting met Cecilia en zijn levenslange vriendschap met kunstenaar Gustav Becker. Met hem praat hij over schilderen, schrijven, maar gaat hij ook naar feesten. Hun gezamelijke tijd in Parijs is bepalend voor hun leven. Martin probeert te schrijven, maar kan niet tot werk komen. Tot in het nu blijft zijn droom hem achtervolgen; regelmatig pakt hij zijn onaffe manuscript erbij. Gustav wordt beroemd, mede door zijn schilderijen van Cecilia, voor haar verdwijnen.

Jaren later is Martins dochter Rakel vooral bezig met studeren en ze laat daarbij geen afleiding toe in haar leven. Maar op haar tochten door de stad ziet ze overal de aankondiging van Gustavs overzichttentoonstelling en kijken haar moeders ogen haar contant aan. Dan ontdekt ze iets over haar, dat haar leven en dat van haar vader wederom overhoop kan gooien.

Het kan zo fijn zijn om in een heerlijke, vuistdikke roman te verdwijnen en dat is met dit boek wel verzekerd! Prachtig geschreven over vriendschap, liefde en een groot gemis.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8

Laat me niet lachen!

Henk Slechte

€ 29,99

Al honderden jaren wordt de spotprent gebruikt om belangrijke gebeurtenissen of personen in de actualiteit te becommentarieren of te ridiculiseren. Als aanklacht, propaganda of om vele andere redenen. Zeker sinds de uitvinding van de boekdrukkunst is de verspreiding en dus de impact van zulke getekende beelden enorm toegenomen. Op tal van momenten in de geschiedenis waar beeldvorming belangrijk was, werd een stortvloed van prenten over de bevolking uitgestort, met hun eigen beeldtaal.

In Laat met niet lachen! zijn veel zo'n tachtig prenten van 1570 tot nu verzameld. Ze worden besproken aan de hand van drie uitgangspunten: de prent, het verhaal erachter en de gehanteerde beeldtaal. Zo ontstaat een overzicht, waarin niet alle belangrijke gebeurtenissen uit de canon naar voren komen – vooral omdat sommige onderwerpen op het moment zelf niet belangrijk gevonden werden – maar dat weet te verrassen door de blik op soms bijna vergeten gebeurtenissen. Wie kent nog het verhaal van de Windhandel van 1720? En vanzelfsprekend kennen we de naam Goejanverwellesluis, maar wat gebeurde daar ook al weer?

Natuurlijk ligt de nadruk op de prenten die gemaakt zijn in de laatste honderd jaar, van grootheden als Peter van Straaten, Opland en Tom Janssen. Ook Schiedammer Theo Gootjes mag zeker niet ontbreken. Getoond wordt zijn spraakmakende tekening van Neelie Kroes.

Laat me niet lachen! is een heerlijk bladerboek, vol geschiedenis. En de vraag of de spotprent ook toekomst heeft, mag de lezer zelf beantwoorden.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8.5

Wij kunnen dit

Nelleke Noordervliet

€ 22,99

Voor een boekhandelaar (of voor in de boekhandel geinteresseerde lezers) is er één type boek extra interessant: dat waarin een boekhandelaar de hoofdrol speelt. Hoe wordt de winkel geschreven? Welke titels raadt hij of zij aan? Eigenlijk van alles rond de vraag: is het herkenbaar en waarheidsgetrouw?

Natuurlijk lezen we het boek pas verder als het ook een fijn verhaal is. En Wij kunnen dit is dat zeker. Helen heeft de boekhandel van haar vader overgenomen en probeert van die zieltogende winkel weer een succes te maken. Een moeilijke zaak, want de klanten gaan liever naar Donner of naar Bol.com. Als dan ook nog de coronacrisis uitbreekt en er geen mens meer langs loopt, lijkt het heel moeilijk te worden.

Het andere hoofdpersonage is Leo, een succesvol ondernemer, die er een jaar tussenuit gaat om zijn familiegeschiedenis te onderzoeken. Zijn ouders kwamen om in een vliegramp en nu blijkt dat hij nog met tal van vraagtekens blijft zitten. Ook Helen heeft littekens uit haar jeugd, want haar moeder is op jonge leeftijd weggegaan.

Zij ontmoeten elkaar in de winkel en al snel bloeit er iets op. Maar de vraag blijft: kun je op latere leeftijd nog verliefd worden en voor elkaar vallen? Heb je dan niet teveel meegemaakt, ben je niet te vaak teleurgesteld?

Wij lezen mee met deze liefde rond de boekhandel. Vinden ze elkaar? In deze psychologisch sterke roman met veel humor, die zich grotendeels afspeelt in Rotterdam, vindt de lezer in ieder geval veel liefde voor het geschreven woord.

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

Aleksandra

Lisa Weeda

€ 22,99

De hoofdpersoon van dit opmerkelijke debuut, Lisa Weeda, wordt gestuurd haar grootmoeder Aleksandra naar Oekraine gestuurd, op zoek naar haar oom Kolja in Loegansk. Als ze bij de grenspost van de separatisten aankomt, mag ze niet verder omdat het te gevaarlijk is en zij er niets te zoeken heeft. Ze probeert via een korenveld het land in te komen, maar dan komt ze als een soort Oekraïense Alice in Wonderland in het nooit gebouwde Paleis van de verloren Don Kozak terecht. Daar ontmoet ze haar overleden overgrootvader Nikolaj, met wie ze de geschiedenis van haar familie tot leven wekt. Ze leert over het mooie, maar ook wrede land, waar de bevolking en dus ook haar familie de afgelopen eeuw zo veel leed en onrechtvaardigheid heeft meegemaakt. Of het nu onder de Russen, de Duitsers of door de afscheidingsbewegingen is, Nikolaj maakt duidelijk dat hun familie altijd onderop lag. Dat hij Aleksandra in 1942 heeft verloren doordat hij haar in Duitsland te werk moest laten stellen als Ostarbeiterin en haar daarna nooit meer gezien heeft, heeft hem tot aan zijn dood pijn gedaan. In dit Paleis wacht hij nu dan ook op haar komst.

Langzaam wordt ook het lot van Kolja duidelijk.

Een debutant met ambitie: een goed opgezette, aangrijpende literaire familieroman, over een mooi, maar verscheurd land.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

Het geluk van de wolf

Paolo Cognetti

€ 21,99

Na het succes van De acht bergen was er natuurlijk snel vraag naar meer van deze Italiaanse successchrijver. Dus kwamen er snel eerder verschenen werken van hem uit. Maar nu is er dan eindelijk een nieuw boek; Het geluk van de wolf.

In dit boek keren we terug naar het vertrouwde landschap van De acht bergen, de Val d'Aosta. Het landschap dat woest is, maar je ook door zijn schoonheid verrast. Hier komen Fausto en Silvia elkaar tegen in een restaurant, in het winter- en skiseizoen. Hij vindt een baantje in de keuken en zij werkt in de bediening. Beide bevinden zich in een tussenfase in hun leven: hij heeft net een scheiding achter de rug en zij een mislukte studie. Ze vallen voor elkaar, maar in de lente scheiden hun wegen zich. Maar aan Fausto blijft het landschap en zijn bewoners trekken.

Zoals in de meeste romans van Cognetti is het landschap ook hier een hoofdrolspeler. Het weet het zo te beschrijven dat je al bijna in de auto stapt om het stukje naar Italie te rijden. Om daar op zoek te gaan naar de bergtoppen en valleien waar de schrijver het licht op laat vallen. De liefde die hij voelt voor zijn personages voel je als lezer van de pagina's stralen en neem je als vanzelf over.

Dus haast je naar de winkel en raak weer verdwaald tussen de bergtoppen van Paolo Cognetti.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8

Monstrum

Miquel Bulnes

€ 21,99

Miquel Bulnes is een veelsoortig schrijver: met zijn boeken Zorg, Lab en Attaque wist hij mij enorm aan het lachen te maken en Het bloed in onze aderen is een prachtige historische roman die zich afspeelt in Spanje in de eerste helft van de vorige eeuw.

Nu is er Monstrum. Op de voorkant van het boek staat een schedel van een neanderthaler en dat is niet voor niets, want de paleontologie speelt een grote rol in het spannende verhaal.

Het boek begint als Estyr Bosvelt een sollicitatiegesprek heeft bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en bij het gesprek ook een medewerker van het AIVD zit (zoals gebruikelijk voor haar functie). Het gesprek gaat vooral om haar vorig jaar bij een verkeersongeluk overleden Franse verloofde. Hij was een paleogeneticus en hield zich bezig met de DNA-verschillen tussen de mens en andere, eerdere mensachtigen, zoals de Neanderthaler. Maar waar hij precies mee bezig was, is niet helemaal duidelijk. Hij deed er nogal stiekem en schimmig over. Was zijn dood wel echt een ongeluk of zat er meer achter?

Langzaam leidt Bulnes ons door het verhaal en de voorgeschiedenis en langzaam wordt voor ons lezers en voor Estyr het plaatje duidelijk. Met vaardige pen en een afgemeten dosis feiten en theorieen houdt Bulnes ons bij de les in zijn spannende vertelling. Tot aan de verrassende ontknoping, die ons tegen die tijd door half Europa heeft gevoerd. Daarom is het zeker een fijn boek waarmee je in ieder geval in gedachten fijn mee op vakantie kunt.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

De dood in Taormina

Arnon Grunberg

€ 25,99

Als een boek deze titel heeft en in de eerste zin het woord sterven al prominent vermeld staat, dan weet je als lezer: dit kan niet goed aflopen. Maar zoals bij elk goed boek, gaat het niet om de bestemming, maar om de reis ernaar toe. En die reis is, zoals vaak bij Grunberg, weer goed verzorgd, al zitten er wel wat kuilen in de weg.

Zelda (haar naam betekent Geluk) vertelt over haar leven. Als zij acht is, zit haar moeder op een dag bij thuiskomst niet op de bank, maar is zij weg. Haar vader vertelt eerst dat ze op wereldreis is, maar later blijkt dat ze verliefd geworden is op een Canadese en nu daar woont. Als ze zestien is, is Zelda lokeend bij een jeugdbende.

Het verhaal krijgt vaart als ze Jona ontmoet, een acteur. Ze vallen voor elkaar, maar blijven dat ontkennen. Het liefde voert hen naar het Siciliaanse Taormina, waar ze samen met een Zweedse cowboy zonder cowboyhoed het geluk proberen te vinden.

Met De dood in Taormina heeft Grunberg weer een wat luchtiger boek geschreven, vol humor en met bijzondere personages. Een boek dat het verhaal vertelt van een krankzinnige verhouding en dat een echte Grunberg is, met veel elementen die zijn schrijverschap bepalen.

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

Willem die Madoc maakte

Nico Dros

€ 27,50

Het grote raadsel in de Middelnederlandse letterkunde is de schrijver van het werk Van den vos Reynaerde. Die wordt Willem die Madoc maakte genoemd, maar wat is Madoc? Over dit en nog veel meer heeft Nico Dros een verslavende historische roman geschreven.

Net voor 1200 wordt een jongen gered uit de branding en onderdak geboden in een naburig klooster. Daar leert hij lezen en schrijven, maar moet hij na een dramatische nacht vluchten. Hij komt uiteindelijk als een kanselier op een kasteel terecht en weet voor zijn ridder het gebruik en de verdienste van zijn land te hervormen en verbeteren. Maar verandering levert ook tegenstand op, in dit geval van kwade pachters. De jongeman, die zich tegen deze tijd Madoc noemt, moet als een ridder het gevecht op leven en dood aangaan met zijn tegenstanders. Zijn overwinning blijkt alleen maar de eerste aanzet van de nederlaag te zijn. Zijn laatste tocht brengt hem in de buurt van Gent, waar hij zijn gedachten, verhalen en overpeinzingen op het papier zet.

Nico Dros schreef een jongensboek voor alle leeftijden en geslachten. Met veel vertelplezier neemt hij je mee naar de onbekende Middeleeuwen, waar je geuren en smaken die je nu niet meer tegenkomt, tegemoet walmen. Onderwijl pik je ook nog denkbeelden em gebruiken uit die tijd op. Een andere wereld, die soms dichterbij is dan je denkt.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

De kaalvreter

Machteld Siegmann

€ 21,99

n de Tweede Wereldoorlog wordt de driejarige Leie door een man naar een boerderij gebracht. Daar blijft zij hopen op de komst van haar Joodse ouders. Opgroeiend in het pleeggezin blijft zij wachten. Jaren later is zij getrouwd met Dirk en heeft ze twee zonen, Anton en Meeus. Zij runnen het boerenbedrijf. Dan wordt, dertig jaar later, Leies leven helemaal overhoop gegooid als ze naar de begrafenis gaat van de vrouw bij wie ze ondergedoken heeft gezeten. Daar komt ze voor een grote verrassing te staan. Vanaf dan is alles anders.

We lezen mee vanuit alle vier de gezinsleden. We proberen Leie te begrijpen in haar stilte, leven mee met man Dirk met zijn onvermogen haar te begrijpen, zien Anton de eerste stappen op weg naar volwassenheid zetten en worden geraakt door Meeus' kinderblik. Zo ontstaat een aangrijpend beeld van een gezin waar de communicatie tot het minimum beperkt wordt.

De kaalvreter is een prachtig geschreven verhaal vol met fijne zinnetjes. Als je je overgeeft aan het ontspannen ritme van het verhaal, staat je een prachtig leeservaring te wachten. Het is een debuut, maar staat als een huis.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8.5

Het wit en het purper

Willemijn van Dijk

€ 23,99

Eindelijk las ik weer eens een fijne roman die zich afspeelt in het Romeinse Rijk, in eerste eeuw na Christus. Hoofdpersoon Pallas weet zich van slaaf langzaam op te werken tot één van de machtigste mannen van het Rijk. Van vrijgelatene tot adviseur van keizer Claudius; de intelligente Pallas vindt snel zijn draai in het hof vol intriges en verleidingen. Maar hoe ver wil je gaan voor de greep naar de macht? En wie offer je op voor het hoogste doel? Met het verschijnen van de jonge Nero en zijn moeder Agrippina op het toneel wordt duidelijk dat het aangaan van de verkeerde alliantie weleens verstrekkende gevolgen kan hebben…

In soepel geschreven proza leidt Willemijn van Dijk ons door de geschiedenis van de Julisch-Claudische dynastie. Het oude Rome komt door haar pen prachtig tot leven. Binnen mijn beperkte kennis van de Romeinse geschiedenis lijkt ze die ook nog op een verantwoorde manier te volgen. Bekende en minder bekende keizers en senatoren komen langs. De intrige is zo opgebouwd dat je tot het einde in het verhaal wordt meegezogen en je begrip krijgt voor de moeilijke keuzes die Pallas moet maken. Voor de liefhebbers van een fijn verhaal vol geschiedenis.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8.5

De zusterklokken

Lars Mytting

€ 20,00

Ver weg in Noorwegen, in een afgelegen streek, waar alles een halve eeuw later gebeurt dan in de rest van Noorwegen, dat op zijn beurt weer een halve eeuw achter ligt op Europa, woont Astrid Hekne met haar ouders op een vervallen herenboerderij. Ze is zelfbewust en eigenzinnig en voelt zich niet op haar plek in de kleine, arme boerengemeenschap. Een nieuwe, ambitieuze dominee zou haar redding kunnen zijn, tot ze allebei een andere kant kiezen in een conflict dat alle tradities in het dorp op losse schroeven zet. Hij zet namelijk in op de sloop en verkoop van de eeuwenoude kerk en haar door verhalen opgeven Zusterklokken, die zouden beieren in geval van gevaar. De klokken waren ooit een geschenk van de voorouders van Astrid.

Als er dan ook nog een Duitse architect in het dorpje verschijnt die belast is met de afbraak, maar wel Astrids kant wil kiezen, ontstaat er een smeulende driehoeksverhouding en is het de vraag wie van de ambitieuze jongelingen uiteindelijk het dorp weet te verlaten door de kou en vallende sneeuw.

In De Zusterklokken vechten traditie en ambitie om de hoofdpersonen en het dorp. Lars Mytting geeft elk personage heel knap zijn eigen stem en karakter, waardoor je voor elk standpunt wat kan voelen.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

Donkergroen bijna zwart

Mareike Fallwickl

€ 24,99

Van jong af aan zijn Moritz en Raffael al vrienden. Waar Motz is, is ook Raf. Raf is dominant en Motz volgt hem in alles. Iets dat zijn moeder Marie zorgen baart. Zij ziet dat Raf soms gemene dingen doet, ongewoon voor een kind van zijn leeftijd. In het bergdorpje waar ze wonen, is verder niets en beide jongens dromen van een leven in de grote stad. Maar dan komt op de middelbare school Johanna in hun leven en ontstaat er een driehoeksverhouding, waarvan je weet dat die voor minstens een van de drie niet goed af zal lopen.

Jaren later staat Raffael opeens bij Moritz en zijn zwangere vriendin op de stoep. Zonder verklaring en met wat flauwe smoesjes blijft hij logeren. Kan Moritz nu wel zijn vriend, die geen aanstalten maakt om weg te gaan, tegenwicht bieden? Op het moment dat Moritz zijn moed bijeen geraapt heeft om Raffael weg te sturen, gaat opeens de bel. Begint alles nu weer opnieuw?

Donkergroen, bijna zwart is spannend en dreigend vanaf de eerste pagina. In volle vaart blijf je doorlezen en stort je je het verhaal in. Door de wisselende perspectieven zie je ieders kant van het verhaal en wordt de dreiging steeds verder opgevoerd. Een prachtig boek voor de zomermaanden.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

Bezette gebieden

Arnon Grunberg

€ 27,99

 

Je kunt er deze dagen niet omheen: er is een nieuwe roman van Arnon Grunberg uit! Het is een (los ook goed te lezen) vervolg op zijn veelgeprezen roman Moedervlekken. Dus maken we weer kennis met psychiater Otto Kadoke. Hij moet zijn baan opgeven nadat zijn grensoverschrijdende therapie in een goedverkopende roman is beland, wat tot veel ophef leidt. Zijn bedoelingen worden in tijfel getrokken en de machteloze Kadoke ziet zijn leven langzaam onder hem wegzakken.

De komst van een ver familielid uit Israël zet hem op een nieuw pad en al snel vertrekt hij met zijn oude vader naar het beloofde land, waar hij in een nederzetting in de bezette gebieden als verlosser wordt binnengehaald.

Maar of Kadoke daar wel op zijn plaats is? Met de kolonisten en hun gedachtegoed heeft hij ook niet echt veel op, blijkt al snel.

Bezette gebieden is een echte Grunberg en één van zijn beste romans. Veel humor, die gaandeweg het boek steeds meer gaat schrijnen. Zoals altijd is de oorlog niet ver weg, maar nog meer dan anders draait het in deze roman ook om de liefde. Natuurlijk weet Grunberg daar ook op indringende wijze over te schrijven.

 

 

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8,5

Het feest

Elizabeth Day

€ 15,00

Martin en Ben zijn al jaren beste vrienden. De ochtend nadat Ben op exuberante wijze zijn veertigste verjaardag heeft gevierd, wordt Martin verhoord op het politiebureau. Wat is er op de avond zelf gebeurd? Hoe is de vriendschap tussen Martin en Ben ontstaan? En hoe kijkt Martins vrouw Lucy terug op de vriendschap en de avond? Van deze vragen en meer wordt langzaam de sluier afgetrokken in deze vlot lezende roman.

Martin en Ben vormen een raar koppel. Ben komt uit de Britse upperclass en heeft de beschikking over bakken met geld. Martin heeft zijn vroeggestorven vader nooit gekend en heeft een gemankeerde relatie met zijn moeder. Op de kostschool komen ze samen in de klas en weet Martin langzaam de vriendschap van Ben te veroveren.

Nu, vijfentwintig jaar later, heeft Ben een, van buitenaf gezien, succesvol leven, precies zoals zijn afkomst voorspelde. Hij staat in de schijnwerpers door zijn connecties en relaties. Martin daarentegen leidt een teruggetrokken leven als schrijver van een goedverkocht boek over kunst. Als buitenstaander weet hij de wereld rond Ben heel goed te doorzien. Maar doorziet hij zijn eigen vriendschap wel?

Een roman over vriendschap en over de schijnheiligheid van de Britse aristocratie en bovenlaag, zoals die nu ook weer komt bovendrijven.

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8

Verloren in Napels

Heddi Goodrich

€ 24,99

De Amerikaanse Heddi is student in Napels en woont in de chaotische wijk 'Quantieri Spagnoli', waar het afval op straat ligt en de mensen tegen elkaar schreeuwen in plaats van praten. Daar ontmoet ze Pietro, een jongen afkomstig uit een klein Italiaans boerendorp. Een stormachtige relatie ontstaat. Met de altijd dreigende Vesuvius op de achtergrond lijken ze nooit meer zonder elkaar te kunnen, maar er is één probleem: Pietro's moeder in zijn geboortedorp. Zij wil niets liever dan dat Pietro terugkomt om de landerijen te bewerken en weet Heddi bij elk bezoek compleet te negeren. Het wordt duidelijk dat Pietro moet kiezen tussen de liefde en zijn afkomst en dat niet kiezen ook een keuze is. Jaren later lijkt het erop dat nieuw opgestart mailcontact voor een tweede kans gaat zorgen. Maar of dat zo is en of het de omstandigheden of karakter waren die hen uit elkaar hielden, dat zal blijken.

'Verloren in Napels' is een mooie vakantieroman, die de hitte van Napels combineerde met een verslindende liefde. Sfeervol en de scenes met Pietro's moeder zijn vol humor en tenenkrommend.

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

Liefde, als dat het is

Marijke Schermer

€ 22,50

De liefde in al zijn facetten is al eeuwenlang een veel voorkomend onderwerp in de literatuur, maar toch blijft het altijd boeien. Zeker als er zo goed en overtuigend over wordt geschreven als door Marijke Schermer, die met haar vorige twee boeken al veel indruk maakte.

Het huwelijk van David en Terri loopt op zijn einde, zeker omdat Terri een minnaar heeft. Zij gaan uit elkaar. Dat nemen hun dochters haar flink kwalijk. De eerste liefde van de oudste dochter is Rafik, een wat flegmatieke jongen van school. En ook David ontmoet een nieuwe liefde.

In dit krachtenveld ontwikkelt zich deze roman, volgens de seizoenen, zoals de liefde ook zijn seizoenen kent. Doordat we bij alle personages in het hoofd zitten, krijgen we van iedereen zijn goede en slechte kanten te zien. Is David stabiel, of juist gewoon saai? Is dat ook de reden dat Terri hem verlaat voor Lucas? Maar is dat dan wel de juiste man voor haar?

Schermer weet dit allemaal zo neer te pennen dat je als lezer het verhaal door vliegt. Tegelijkertijd is het ook een boek waarbij je tijdens het lezen je eigen relatie(s) onderzoekt en bekijkt. En dat allemaal in een stijl om door een ringetje te halen.

 

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8,5

Holy Trientje

Anne-Gine Goemans

€ 22,99

Holy Trientje is een humorvolle roman over de gekte van de nucleaire wapenwedloop. Daarvoor maken we kennis met zuster Trientje, een non met een missie: alle kernwapens de wereld uit. En dat ze al wat ouder is, maakt haar daarvoor niets uit. Ze roept de hulp in van haar nicht Regina en samen met haar stelt ze een groep samen van verschillende nucleaire slachtoffers. In het eerste deel van het boek krijgen we hun levensverhaal ook te lezen en reizen we naar Amerika, de Marshall-eilanden en Fukushima. Daar wordt duidelijk wat er op het spel staat als het misgaat.

In het vervolg van het boek is het tijd voor actie! In het spoor van een Amerikaanse non die daar de grootste nucleaire opslagplaats binnendrong, worden de pijlen gericht op vliegbasis Volkel. De actie wordt voorbereid, maar de deelnemers blijken ook hun eigen problemen te kennen. Anne-Gine Goemans schrijft het allemaal met veel plezier op en zorgt bij de lezer vaak genoeg voor een grote glimlach. Maar ook de serieuze boodschap wordt niet vergeten en dat zorgt ervoor dat je ook veel verontwaardiging voelt over alle leugens en verdraaiingen die er rond kernwapens en -energie gebruikt worden. Een boek dat veel emoties oproept.

Uitgeverij:Ambo/Anthos

Pagina's: 407

Prijs: €22,99

Cijfer: 8,5

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

Zwarte schuur

Oek de Jong

€ 17,50

 

Maris Coppoolse staat op het hoogtepunt van zijn carrière als schilder wanneer hij een grote overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam krijgt. In de media-aandacht daaromheen wordt er opeens de aandacht gericht op zijn grote geheim en bron van zijn werk: een misdaad die hij als jongere heeft begaan. Iedereen is geschokt, omdat hij dit aan bijna niemand heeft verteld. Het bekend worden is voor Maris aanleiding om terug te gaan naar zijn jeugd en alle herinneringen nogmaals tegemoet te treden.

Zwarte schuur is een uitmuntend psychologisch portret van een man die in zijn leven een misstap heeft begaan en daar de rest van zijn leven door getekend is. In verschillende periodes van zijn leven, leven wij lezers met hem mee en volgen we hem door Zeeland, Amsterdam en New York. Zijn carriere verloopt eerst stormachtig, maar dan staat hij voor een impasse. Ook zijn liefdesleven en betrekkingen met anderen zijn gemankeerd. Kan hij, nu alles uitgekomen is, toch verzoening vinden met die ene daad?

Het najaar is nog niet eens echt begonnen, maar ik beloof dat 'Zwarte schuur' een van de meest besproken boeken gaat worden. Weer een nieuw toppunt in een oeuvre dat al zo goed was!

 

Uitgeverij: Augustus

Pagina's; 489

Prijs: Paperback€ 24,99 / gebonden € 34,99

 

Cijfer: 9

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8,5

De Warnow

Hans Steketee

€ 14,50

 

In het voorjaar van 2013 stond er tragisch nieuws in de kranten. Een zeilboot is vermist geraakt op zijn tocht tussen Engeland en Noorwegen. Er is al twee weken geen contact geweest met de Nederlandse opvarenden. Niet vermeld, maar wel opvallend: de boot is vertrokken uit Schiedam. Journalist Hans Steketee vindt het een opmerkelijk verhaal en besluit er dieper in te duiken. Dat levert een reeks artikelen en dit jaar dit boek op.

Steketee benadert het onderwerp breed. Het is het levensverhaal van de eigenaar van de omgebouwde voormalige loodsbootje, Arnoud Brinkman. Geboren in Utrecht, gevallen voor de muziek en vooral de saxofoon. Na een aantal turbulente jaren uiteindelijk in Schiedam neergestreken om daar met een aannemersbedrijfje geld te verdienen en onderwijl zijn boot te verbouwen.

Maar ook de geschiedenis van het bootje zelf wordt verteld. Gebouwd in Rostock, jarenlang in Oost-Duitsland dienst gehad en uiteindelijk naar Nederland gebracht. Ook Steketees eigen zeilgeschiedenis wordt door hem beschreven.

Dat levert een veelkantig boek op. Niet geschreven uit sensatiezucht of makkelijk oordelend, maar een zoektocht naar wat Arnoud en zijn vrienden echt bewogen heeft om zo'n risicovolle tocht te beginnen. Respectvol, eerlijk en boeiend tot de laatste letter.

 

Uitgeverij: Pluim

Pagina's: 293

Prijs: € 22,99

 

Cijfer: 8,5

 

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8

De stille oorlog van mijn vader

Annemieke de Schepper

€ 17,95

 

Afgelopen oktober was het 75 jaar geleden dat De slag om de Schelde plaatsvond. Een onbekend gebleven mijlpaal in de geschiedenis van de bevrijding van Nederland, die nu gelukkig wat meer aandacht heeft gekregen. Er zijn toen veel slachtoffers gevallen en een aantal cruciale fouten gemaakt. Ook komen er nog steeds verhalen uit die periode naar boven, op allerlei verschillende manieren.

De pas verschenen roman van Annemieke de Schepper uit Schiedam behandelt dit ook, maar vertelt ook een veel breder verhaal. Anna is op weg naar Zeeuws-Vlaanderen om de as van haar vader te verstrooien op de plek waar hij geboren is. Haar relatie met haar vader was niet heel goed, daarvoor is hij veel te gesloten. Op de veerboot, die door de mist stilligt, heeft ze een verrassende ontmoeting met haar tante, die verhalen weet te vertellen die veel dingen in een ander ligt plaatsen.

Anna gaat op zoek in het Zeeuws-Vlaamse land naar plekken uit zijn jeugd en leert langzaam dat hij vroeger veel niet heeft verteld. Met de geschiedenis als uitgangspunt heeft Annemieke de Schepper een meeslepend verhaal geschreven, dat van begin tot einde weet te boeien.

 

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

De familie Aubrey

Rebecca West

€ 26,99

Rebecca West is een grootheid in de Engelse literatuur, maar in Nederland is deze in 1983 overleden dame nooit ontdekt. Daar zal met De familie Aubrey verandering in komen; dat weet ik zeker!

In deze roman leren we de familie kennen: de vader is journalist en moeder een talentvolle concertpianiste die daar te vroeg mee gestopt is. Ze hebben vier kinderen: Cordelia, de tweeling Mary en Rose en tenslotte Richard. Muziek bepaalt ook hun leven: de tweeling rekent op een carriere als die van hun moeder en studeert daar ook elke dag voor. Cordelia speelt viool, maar is helaas geen talent. Zelf merkt ze dat niet, tot ergernis van moeder en tweeling. En dat is er nog de vader Piers. Een slimme man, die eigenlijk geen enkele baan weet te houden, ook al heeft hij altijd welgestelde mannen die voor hem opkomen. Met geld kan hij ook totaal niet omgaan, dus er zijn altijd geldzorgen voor moeder Clare.

Het fijne en de charme van dit boek is dat je langzaam meegenomen wordt in dit bijzondere gezin. Een gezin dat tegelijk ook last heeft van alles dat er om hen heen gebeurt in Londen, vlak voor de Eerste Wereldoorlog. Ze blijven hopen en dromen; op betere tijden, op een mooie carriere. Dit soms tegen beter weten in.

De lezers van Jane Gardam en en Elizabeth Jane Howard zullen ook De familie Aubrey in hun hart sluiten.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8.5

Atlas van de Trekvaarten in Zuid-Holland

Ad van der Zee ; Marloes Wellenberg

€ 34,95

De 'intercity van de Gouden Eeuw', zo wordt de trekschuit wel genoemd. Het had een vast dienstregeling en een lage prijs. Ooit was het een van de belangrijkste manieren om je te verplaatsen. Er werd per dag door honderden passagiers gebruik van gemaakt. Ook voor Schiedam.

Dat wordt goed duidelijk in het pas verschenen boek Atlas van de trekvaarten in Zuid-Holland. Het is een prachtig uitgevoerd boek geworden, met aandacht voor de routes door (Noord- en) Zuid-Holland, via steden als Leiden, Den Haag, Gouda, Woerden en ook Rotterdam, Delfshaven, Schiedam, Vlaardingen en Maassluis.

In 1663 stelde het stadsbestuur van Schiedam een vaste trekvaart in naar Delft en Rotterdam, maar dat was vooral voor vrachtvervoer. In het midden van de achttiende eeuw werd door de groei van de vraag naar jenever de trekvaart nog beter aangepakt en werd de verbinding ook doorgetrokken naar Den Haag en Leiden. Door de komst van de trein werd het belang van de trekvaart langzaam minder.

In het boek is ook nog aandacht voor een nooit gegraven trekvaart naar Kethel, een plan uit 1663 van de ambachtsheer van Kethel, dat onder andere een uit te graven verbinding tussen Kethel en de Vlaardingse vaart inhield. Hoe anders zou ons landschap er hierdoor uitgezien hebben?

Dit boek is een must voor elke liefhebber van de geschiedenis van onze streek.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

De heilige

Martin Michael Driessen

€ 22,50

 

De Heilige heeft als ondertitel ‘Een schelmenroman’ en hoofdpersoon Dieudonné (een zelfgekozen naam) doet er alles aan om deze genrenaam waar te maken. Al in de eerste hoofdstukken laat hij zien dat hij gemakkelijk in tal van avonturen belandt en dat hij in ieder geval probeert om daar zelf steeds beter uit te komen. Van een stervende soldaat op het slagveld steelt hij een prentje van zijn verloofde. Bij dit meisje aangekomen doet hij zich voor als de beste vriend van de soldaat en weet haar uiteindelijk de zijne te maken. Een verleidingsscene die ik alleen maar schaterlachend kan hervertellen. Een kalm en rustig leventje lacht hem toe, tot de verloofde toch niet zo dood is, als hij dacht dat hij hem achterliet. Zo gaat Dieudonne van avontuur naar avontuur en hij gaat het halve wereld over. Maar dat kan nooit lang goed gaan en onze schelm verdwijnt achter de tralies. Hier besluit hij een andere carriere te gaan nastreven: hij gedraagt zich als een heilige. Welke consequenties dat allemaal heeft, laat ik aan de lezer.

De heilige is een heerlijk boek, vol humor en een sterke hoofdpersoon, die best een schurk is, maar die toch ook een andere kant laat zien. Fijn boek voor de winterdagen!

 

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

Nacht in Caracas

Karina Sainz Borgo

€ 20,99

Nadat Adelaida Falcón haar moeder heeft begraven, is ze helemaal alleen. De enige met wie ze nog een band had is overleden en nu moet ze, een jonge vrouw die werkzaam is als redactrice, zelf zien verder te leven. Maar in de stad waar ze woont, Caracas in Venezuela, is leven ook overleven geworden.

De straten zijn vergeven van het traangas tegen de demonstranten die elke dag de straat opgaan. Veel demonstranten worden ook opgepakt en hardhandig verhoord in de gevangenissen. Ook worden er steeds meer motorbendes gezien, die gesteund door de staat, plunderen en beroven. Wetteloosheid geregeerd.

Adelaida probeert dit allemaal buiten te sluiten en komt bijna niet meer buiten. Totdat er plunderaars komen die haar appartement met geweld bezetten en ze gedwongen wordt om ergens anders onderdak te vinden. Daar vindt ze iets wat haar een uitweg uit het land kan geven.

Het is in de roman zowel letterlijk als figuurlijk 'Nacht in Caracas.' Maar de rauwe beschrijvingen van het rumoer op straat worden afgewisseld door met een fijne pen beschreven herinneringen aan de jaren met haar moeder. Zo ontstaat een onthutsend beeld van Venezuela, maar ook een mooi portret van een rouwende jonge vrouw.

Vertaling: Arie van der Wal

 

 

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8,5

De zonen van Bruce Lee

Alex Boogers

€ 21,99

Generaties zijn opgegroeid met de naam van Bruce Lee. En velen werden door hem beïnvloed, om zijn vechtkunst, maar vooral ook om zijn levenskunst. Ook Alex Boogers. Op moeilijke momenten in zijn jeugd zocht hij een vaderfiguur en hij vond dat in de figuur van Bruce Lee.

Het boek is opgesteld als een lange brief aan zijn zoon en het vertelt eigenlijk drie verhalen. Ten eerste het verhaal van het korte leven van Bruce Lee. Dat verhaal gebruikt Boogers om het te spiegelen aan zijn eigen levensverhaal. Zo komen de parallellen mooi naar boven en wordt duidelijk waarom Bruce Lee hem is blijven inspireren.

Ten derde is het ook een road novel, een verslag van de reis die de schrijver samen met zijn zeventienjarige zoon maakt aan de westkust van de VS, langs de resten van het leven van Bruce Lee.

Het resultaat is een heel persoonlijk, ontroerend boek dat heel goed Boogers z'n zoektocht door het leven laat zien en zijn bestemming: het vaderschap. Het is dan ook niet alleen voor vechtsportenthousiastelingen, maar voor alle vaders, zonen, liefhebbers van het betere reisverhaal en natuurlijk voor alle fans van het werk van Boogers, want veel thema's uit zijn andere romans komen nu ook weer terug. Een mooie blik in het hoofd van een schrijver, vechter en bovenal vader.

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8,5

De herdershut

Tim Winton

€ 20,99

 

Jaxie is op de vlucht. Hij is van huis weggerend en hij komt nooit meer terug. Het laatste wat hij zag was zijn vader onder hun auto en de weggegleden krik ernaast. Hij had er niets mee te maken, maar hij vindt het ook niet erg.

Nu is hij onderweg, onderweg naar de enige naar wie hij zou kunnen gaan, hopend dat zij ook op hem zit te wachten. Maar om daar te komen moet hij de droge en uitgestrekte woestijn van Australië door, te voet en met eigenlijk te weinig water. Zonder dat hij eigenlijk weet hoe hij moet overleven.

Kun je tegelijk naïef en wantrouwend zijn? Jaxie is het in ieder geval. Dat wordt pas echt duidelijk als hij aankomt bij het afgelegen hutje van Fintan, een priester die daar om één of andere reden afgezonderd moet leven. Langzaam breekt het ijs en groeien ze naar elkaar toe. Maar de jongen wil ook verder. Dan hoort hij 's nachts een geluid, een geluid dat alles op zijn kop zal zetten.

Vanaf het begin leef je mee met Jaxie en zijn trek door het land. Een land dat in zijn ruigheid prachtig wordt beschreven. Het verhaal sleept je mee, tot het onontkoombare einde toe.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

De slaap die geen uren kent

Sebastiaan Chabot

€ 21,99

 

De afgelopen tijd zijn er drie boeken van de familie Chabot verschenen. Die van Bart en Splinter hebben al aardig wat aandacht gekregen, maar stiekem is 'De slaap die geen uren kent' van Sebastiaan misschien wel het beste boek van de drie.

De roman vertelt twee verhalen. In 1950, in Duitsland, moet Kurt Kurschfeld zijn laatste opdracht vervullen voor het stadsbestuur. Daarna stapt hij uit het leven, zoals hij met zijn dokter heeft afgesproken. Alleen in zijn zolderkamertje, met niets meer om voor te leven, verlopen alle dagen hetzelfde. Dan krijgt hij een verrassend bezoek dat ervoor zorgt dat hij over zijn leven gaat nadenken.

70 jaar later wonen Victor en Benjamin Kuschfeld in Den Haag, in een liefdevol gezin met twee betrokken ouders. In hun huis hangt het portret van hun overgrootvader, dat hen obsedeert en schrik aanjaagt. Als ze met twee vrienden besluiten om tijdens hun spel het schilderij te verbranden, komen er onverwachte zaken los.

Sebastiaan Chabot is afgestudeerd aan een prestigieuze schrijfopleiding in New York en dat kan je aan de opzet en structuur van het verhaal zeker merken. De roman weet door de afwisseling tussen vroeger en nu de lezer mee te slepen in het verhaal. Ook het taalgebruik van de schrijver blijft verrassen, vol mooie metaforen en beelden. Hopelijk zullen we ook van dit lid van de familie nog genoeg gaan horen.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

Viktor

Judith Fanto

€ 24,99

 

Laat je wegvoeren naar Wenen in de jaren dertig, naar de Weens-Joodse familie Rosenbaum. Onder de dreiging van nazi-sympathieën moeten zij hun hoofd boven water weten te houden. De rol van flierefluiter en rokkenjager Viktor zal daarvoor allesbepalend zijn. En lees ook hoe deze geschiedenis het leven van kleindochter Geertje jaren later nog steeds opschudt. Een magistrale familieroman over identiteit en schuldgevoel.

Al vanaf jonge leeftijd staat Viktor zijn mannetje en komt hij voor zijn eigen, bijzondere, ideeën op. Omdat hij opgroeit in een gegoede Joodse familie botst dat best vaak met zijn ouders. Vooral zijn vader heeft moeite met zijn gedrag, zeker als hij op latere leeftijd nog steeds weinig uitvoert dat serieus genoemd kan worden. Maar als het politieke sentiment in Wenen omslaat en er steeds meer openlijke anti-Joodse maatregelen genomen worden, blijkt het Viktor te zijn, die het heft in handen neemt en nadenkt over hoe zijn familie gered kan worden.

Ongeveer zestig jaar later worstelt Geertje met het verleden van haar familie en de manier waarop ze ermee omgaan. Waarom doen haar ouders altijd zo ontwijkend? Waarom ontkennen ze hun Joodse afkomst. Geertje omarmt die wel en verandert zelfs haar naam naar Judith. Maar welke gevolgen heeft dat voor haar en voor haar band met haar familie? Lees het in Viktor!

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

Het verre veld

Madhuri Vijay

€ 23,99

Shalini is dertig jaar oud en zoekende in haar leven. Ze woont in Bangalore, Zuid-India, samen met haar vader, die heel druk is met zijn bedrijf. Haar moeder heeft ze pas geleden begraven. Nu denkt ze na over haar moeder en de rol die ze heeft gespeeld in haar elven. Haar gedachten komen steeds terug bij de charmante kasjmierverkoper Bashir. Hij kwam vaak langs bij haar moeder en haar en wist haar dan te betoveren met zijn verhalen. Voelden de twee zich tot elkaar aangetrokken? Vast, maar er gebeurde nooit iets. Tot Bashir zo'n zes jaar geleden weer uit hun leven verdween.

Nu besluit Shalini naar hem op zoek te gaan. Ze gaat naar Kashmir, met eigenlijk maar weinig aanwijzingen. In het bergdorpje waar hij vandaan kwam wordt ze opgenomen door zijn familie, maar het zijn turbulente tijden. Conflicten tussen moslims en hindoes, onderdrukking door het leger, Shalini is in een kruitvat beland. Uiteindelijk moet ze de keuze maken wat ze wil in haar leven.

'Het verre veld' toont het leven in het India van nu, van de grote stad tot de onherbergzame streken in de bergen. Het verhaal van Shalini behandelt op een mooie wijze aansprekende thema's zoals verdriet, schuld en je plaats in de samenleving.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8

De Hollandse droom

Martijn Simons

€ 21,99

De Hollandse droom van Martijn Simons vertelt het verhaal van een rechter die wordt gevraagd voor een ministerspost. Als tenminste eerst zijn voorganger tot aftreden kan worden gedwongen. Rudolf Keller, de rechter, weet nog in welke armoede hij en zijn moeder vroeger woonden. Zijn vader was in de Tweede Wereldoorlog bewaker bij Kamp Amersfoort en is daarbij om het leven gekomen, net voordat Rudolf geboren werd. Zijn zoon Bram, journalist, besluit over deze familiegeschiedenis een roman te schrijven, die lovend ontvangen wordt. Zijn dochter Evi is ingestort met een drugsverslaving en het huwelijk met Marloes, een beeldend kunstenares, is ook niet meer wat het geweest is.

Genoeg ingrediënten om het verhaal helemaal uit de hand te laten lopen en dat gebeurt ook, zeker als ook de jonge Houda, een jeugdvriendin van Evi, weer zijn leven binnenloopt en hij met haar een relatie begint. Het zal onvermijdelijk tot zijn neergang leiden, alleen de vraag is hoe dat precies gaat verlopen.

Knap wisselt Martijn Simons in dit boek van perspectief; zo krijg je van alle personen rond de centrale figuur Rudolf het verhaal mee. Met vaart geschreven, voor de liefhebber van Bonita Avenue van Peter Buwalda.

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8,5

Arab

Parham Rahimzadeh

€ 7,99

Een van de leukste bijkomstigheden van lezen is dat je plaatsen, waar je geweest bent, weer in boeken kunt tegenkomen. Of het nu Venetie is in Grand Hotel Europa of Suriname in Onder de paramariboom, als je er geweest bent, geeft het een feest der herkenning.

Maar als de volledige roman zich afspeelt in de wijken waar je al heel je leven doorheen fietst en loopt, wordt dat gevoel haast surrealistisch. Dat overkwam me bij het lezen van Arab, de debuutroman van Parham Rahimzadeh, geboren in Iran en opgegroeid in Schiedam.

Het is het rauwe verhaal van Bassam, een jongen die na het overlijden van zijn moeder niet alleen worstelt met het afronden van de middelbare school, maar ook de zorg draagt voor zijn vader, die werkloos steeds verder wegzakt in apathie en depressie. In Groenoord, de wijk waar Bassam opgroeit, is onder de jeugd de makkelijkste manier om aan geld te komen niet vakkenvullen in de plaatselijke supermarkt, maar drugs verhandelen. Een harde wereld, waarin een goede afloop niet mogelijk is. Zijn vriendschap en liefde wel zaken waar je op kunt vertrouwen?

Het verhaal van Bassam pakt je, met zijn straattaal en scherpe dialogen, vanaf de eerste pagina op en voert je mee door een verhaal over het verlangen naar onafhankelijkheid, vrijheid, vriendschap en afkomst. Op het Bachplein, bij snackbars Ketelbinkie en Mignon, in de Z-flats en op het Johann Straussplein.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8,5

Ruimte

Walter van den Berg

€ 22,99

 

Op jonge leeftijd is Wes met zijn moeder Dimphy weggevlucht uit hun eigen huis voor zijn stiefvader. Hij mishandelde haar; Wes raakte hij met geen vinger aan. Sterker nog: ze hadden het soms best gezellig. Samen proberen ze een nieuw bestaan op te bouwen, maar de dreiging van Erik, zoals hij heet, zal haar leven blijvend bepalen.

Als Wes volwassen is, schrijft hij, een beetje per toeval, een erg succesvol zelfhulpboek. Het wordt vooral opgepakt door alleenstaande jonge mannen, die erg tegen Wes opkijken. Als tijdens een drukbezochte lezing een van die jongemannen een grappig bedoelde opmerking serieus neemt, gaat het mis en staat Wes opeens op een andere manier in de aandacht. We beleven met hem een dag en doorwaakte nacht mee, waarin hij mogelijk tot zelfinzicht zal komen. Maar of dat gaat lukken, blijft lang de vraag.

Walter van den Berg schrijft tot nog toe elk boek over hetzelfde onderwerp, maar wel vanuit een andere hoek en met een ander idee. Zo ook Ruimte, maar dit is wel zijn sterkste boek. Het boek trekt je mee in het verhaal. Scherpe zinnen, die je door hun details zo weten te overtuigen. Rauw, authentiek en meeslepend.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

Het aanbidden van Louis Claus

Valentijn Hoogenkamp

€ 21,99

 

Het verhaal begint op een snikhete dag wanneer Louis Claus zomaar met een clownspak aan naar school komt. Hoofdpersoon Carla is al voor hem gevallen. Na een korte, maar heftige relatie (zoals tienerliefdes kunnen zijn) gaat het mis. Als Carla vijftien jaar later een relatie met een vrouw heeft, die net als zij kunstenares is, komt ze Louis weer tegen en blijkt dat haar blik op de relatie misschien verkeerd was. Toch blijft de verliefdheid van toen in haar gedachte.

Hoewel de opzet van dit debuut niet heel origineel is, weet Helena Hoogenkamp haar verhaal zo te vertellen dat je doorkrijgt dat hier een getalenteerd schrijfster aan het woord is, die op de toppen van haar kunnen haar verhaal vertelt. Subtiel en tussen de regels door vertelt ze over haar gezin, met een door het ziekte altijd woedende moeder en haar vader die als dokter een aantal zaken rond het vrouwenlichaam wel heel rationeel benaderd. De vertelling lijkt luchtig, maar de lezer wordt door de donkere ondertoon meegenomen. Als je dat dan koppelt aan een fijne stijl en een groot gevoel voor dialogen dan is het resultaat een boek dat ik aan iedereen zou willen aanbevelen. In de winkel, in de krant en op onze sociale media verkondig ik: lees dit boek!

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8,5

Duizend ogen

Samanta Schweblin

€ 22,99

Er is een nieuw soort speelgoed verkrijgbaar: kentuki's. Het is een snelgroeiende mondiale rage met twee soorten gebruikers: zij die de kentuki's, een beetje knullig gemaakte panda's, draken, konijnen of kraaien aanschaffen en zij die ze besturen en met de camera's in hun ogen met de eigenaars meekijken. Zonder dat ze van elkaar weten wie ze zijn, met heel verschillende woonplaatsen en leefomstandigheden. Dit zorgt voor een speciale dynamiek, die schrijfster Samanta Schweblin via verschillende personages knap weergeeft. Een oude dame die haar zoon mist en als troost een kentuki van hem krijgt, een jonge vrouw met een aflopende relatie, een jongen die geld aan kentuki's probeert te verdienen, maar dan op het spoor komt van een ontvoering, ergens aan de andere kant van de wereld en nog meer. Alle menselijke emoties worden op het speelgoed losgelaten: hoop, wreedheid, verlangen, binding, kwetsbaarheid.

Waarom delen we zoveel intieme zaken met mensen die we helemaal niet kennen? Waarom projecteren we ook zoveel op hen? Over deze vragen en meer schreef Samanta Schweblin een opmerkelijk en meeslepend boek. Door de afwisseling van personages en soorten verhalen blijft het boek trekken. Spannend, emotioneel, slim en begaan.

 

Vertaling: Eugenie Schoolderman en Arie van der Wal

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8,5

De Vriendt keert terug

Arnold Zweig

€ 25,99

 

In deze oorspronkelijk in 1929 verschenen roman staat de moord op de schrijver en jurist Jitschak Jozef de Vriendt centraal. De lange aanloop, de moord zelf en de afwikkeling daarna in het warme en prachtig beschreven land Palestina. Ook op dat moment een verscheurd land, waarin Joden en Arabieren strijden om de macht en om land, in de gaten gehouden door de Britse overheerser. Maar die heeft eigenlijk te weinig mankracht om iets af te dwingen. De Britse chef van de geheime dienst, mr Irwin, is bevriend met het slachtoffer en moet in het wespennest de dader vinden. Is het een Arabier, vanwege de relatie van De Vriendt met een Arabische jongen, of juist een zionist, met welke beweging De Vriendt op gespannen voet stond en die hem als verrader zien? De moord en de ontwikkelingen daarna storten het land in een dodelijke strijd, waarin geen enkele inwoner van het land zijn leven nog zeker is. Is het vinden van de dader dan nog wel belangrijk? Vooral zijn perspectief is belangrijk in de roman. Maar juist door de afwisselende blik op alle hoofd- en bijrolspelers krijgt de roman een extra laag.

Verrassend actueel, met ook met een scherpe blik op de menselijke geest.

Vertaling: Jantsje Post en Lilian Caris

 

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

De stotteraar

Charles Lewinsky

€ 24,99

 

Een roman over de kracht van het geschreven woord, dat moet er bij een boekverkoper en veellezer natuurlijk ingaan, als Gods woord in een ouderling. Charles Lewinsky, wereldberoemd geworden door Het lot van de familie Meijer, heeft nu een licht vileine vertelling geschreven die van kaft tot kaft weet te boeien.

Hoofdpersoon Johannes Hosea stottert vreselijk vanaf jonge leeftijd. Hij oefent zich daarom maar in het schrijven. Als snel komt hij te weten dat zijn woorden op die manier toch heel overtuigend kunnen zijn en dan hoeft het niet eens de waarheid te zijn die hij opschrijft. Zo weet hij op school en in de strenge geloofsgemeenschap waarin hij opgroeit toch zijn vijanden van zich af te houden.

Dat heeft hij helemaal nodig als hij in de gevangenis belandt, wegens oplichting en bedrog. Van daaruit vertelt hij ons zijn verhaal en probeert hij de mensen die over zijn lot kunnen beslissen afhankelijk te maken van zijn schrijfsels. Maar of hij ook tegen hen en ons lezers altijd de waarheid spreekt?

De stotteraar staat voor uren leesplezier: een schelm, die zich mede door zijn gebrek vanaf de eerste bladzijde je sympathie heeft en die de wereld om zich heen met een vreemde verwondering bekijkt en bespeelt, want 'de mensen willen misleid worden'.

Vertaling: Herman Vinckers

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

De stemmen van de Pamano

Jaume Cabré

€ 24,99

Een van de periodes uit de geschiedenis van de twintigste eeuw waar nog steeds een stortvloed van boeken over verschijnen, is die van het Franco-regime in Spanje. Een tijdperk vol gebeurtenissen die hun littekens hebben achtergelaten tot in het heden. De moeilijke keuzes die de mensen toen moesten maken, zijn voor de hedendaagse lezer nog steeds stof tot nadenken.

'De stemmen van de Pamano' speelt zich af in een fictief dorpje in de Pyreneen. Een kleine gemeenschap, waar de verhoudingen vaak door elkaar heen lopen. Schoolmeester Oriol zit in het verzet tegen het regime; hij smokkelt mensen de grens over en verbergt ze ook soms op de zolder van het schoolgebouw. Daar weet niemand wat af. Om zichzelf bij het regime in te dekken, veinst hij vriendschap voor de fascistische burgemeester van het plaatsje. Dat zorgt dat hij wordt geminacht; zelfs zijn vrouw verlaat hem.

Als hij dan ook nog verliefd wordt op Elisandra, die haar wereldwijde zakenimperium vanuit het dorpje bestiert, ontstaat er tussen de schoolmeester, zakenvrouw en burgemeester een driehoeksverhouding die lang zal doorwerken.

Laat je meevoeren door de rivier de Pamano en dompel je onder in deze vertelling over liefde, wraak en opkomen waar je voor staat. Een heerlijk en meeslepend epos dat je laat meevoelen hoe de haat en het verdriet nog decennialang kunnen voortleven.

Vertaling: Pieter Lamberts en Joan Garrit

 

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8,5

De familie Wachtman

Christiaan Alberdingk Thijm

€ 22,99

 

Langzaam maar zeker is de wereld voorbij gegaan aan roodharige Philip Wachtman. Ooit was hij een veelbelovende jonge wetenschapper, gespecialiseerd in het familierecht. Maar die carriere dooft, vooral door zijn eigen schuld, uit. Het ziet ernaar uit dat hij gepasseerd wordt voor de vrijgekomen post als hoogleraar en ook het onderwerp waar hij het meest thuis in is, de anonimiteit van de spermadonor, is door een uitspraak van het Hooggerechtshof niet meer relevant.

Met de loopbaan van zijn vriendin Freya gaat het daarentegen crescendo. Zij spreekt de stem in van een wereldwijd beroemd televisiefiguurtje in. Maar dat valt voor haar allemaal in het niet bij het feit dat het niet lukt om zwanger te worden. Philip weet dat het niet aan hem kan liggen, want hij heeft stiekem een manier gevonden om de spanningen te verlichten: hij is enthousiast donor bij de plaatselijke spermabank. De schatting van zijn nakomelingen ligt boven de vierhonderd.

Maar Freya heeft daar geen weet van. Als de ontwikkelingen op de universiteit, mede onder invloed van een roodharige studente, uit de hand lopen, moet Philip de vraag stellen: wie ben ik eigenlijk?

Een roman met een hoofdpersonage dat zich niet in anderen kan inleven; een man die al zijn problemen bij anderen neerlegt, kan dat blijven boeien? Het antwoord is volmondig ja!

 

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8,5

Uren met Joop Schafthuizen

Nop Maas

€ 25,00

Afgelopen week is er een bijzonder boek verschenen. Een must voor de liefhebbers van het werk van Gerard Reve, namelijk Uren met Joop Schafthuizen, geschreven door Nop Maas. De auteur kennen we als schrijver van de driedelige biografie van Reve.
Als partner, zaakwaarnemer en weduwnaar van Gerard Reve is Joop Schafthuizen een bekende Nederlander geworden. Normaal altijd genoemd in de schaduw van de grote Volkschrijver, wordt hij in dit boek zelf in het volle licht gezet. En het gevoel dat na lezing van het boek blijft hangen, mag niet positief genoemd worden. Integendeel zelfs.

Joop Schafthuizen weet in de beschreven periode vrienden, journalisten, uitgevers en anderen die zich betrokken voelen bij de ouder wordende Gerard Reve, tegen zich in het harnas te jagen door ze stuk voor stuk zwaar te schofferen. Door wispelturig gedrag en nachtelijke dreigtelefoontjes maakt hij zich eigenlijk onmogelijk. Alles uit naam van het beschermen van (het werk van) Reve. Die maakt door zijn hoge leeftijd vaak een warrige indruk.

Hoewel tijdens de besproken periode Reve en Schafthuizen in Machelen komen, komt Schiedam toch ook in het boek aan bod. Schiedamse kunstenaars zoals Daan van Golden, Paul Beckman en John Hesselberth worden genoemd of komen langs en Joop vertelt regelmatig over zaken die zich in Schiedam hebben afgespeeld. Zo is het een boek geworden dat niet mag ontbreken in de kast van de Schiedamse Reve-liefhebber.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

Het aanbidden van Louis Claus

Valentijn Hoogenkamp

€ 21,99

 

Het verhaal begint op een snikhete dag wanneer Louis Claus zomaar met een clownspak aan naar school komt. Hoofdpersoon Carla is al voor hem gevallen. Na een korte, maar heftige relatie (zoals tienerliefdes kunnen zijn) gaat het mis. Als Carla vijftien jaar later een relatie met een vrouw heeft, die net als zij kunstenares is, komt ze Louis weer tegen en blijkt dat haar blik op de relatie misschien verkeerd was. Toch blijft de verliefdheid van toen in haar gedachte.

Hoewel de opzet van dit debuut niet heel origineel is, weet Helena Hoogenkamp haar verhaal zo te vertellen dat je doorkrijgt dat hier een getalenteerd schrijfster aan het woord is, die op de toppen van haar kunnen haar verhaal vertelt. Subtiel en tussen de regels door vertelt ze over haar gezin, met een door het ziekte altijd woedende moeder en haar vader die als dokter een aantal zaken rond het vrouwenlichaam wel heel rationeel benaderd. De vertelling lijkt luchtig, maar de lezer wordt door de donkere ondertoon meegenomen. Als je dat dan koppelt aan een fijne stijl en een groot gevoel voor dialogen dan is het resultaat een boek dat ik aan iedereen zou willen aanbevelen. In de winkel, in de krant en op onze sociale media verkondig ik: lees dit boek!

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

Praat met mij

T.C. Boyle

€ 24,99

Aimee, een jonge teruggetrokken studente, zit op een avond te kijken naar een spelshow gebaseerd op “Wie van de drie?”. Daar ziet ze een wetenschapper met zijn aap en dat trekt haar aandacht. Ze besluit voor hem, Guy Schermerhorn, te werken. Hij doet onderzoek met een chimpansee, genaamd Sam, die hij gebarentaal heeft geleerd en die wordt opgevoed in een huiselijk omgeving. Hij kan zijn naam zeggen, maar ook eten bestellen. Qua intelligentie zit hij op het niveau van een vierjarige. Een heel sterke vierjarige, dat wel. Guy, Aimee en Sam trekken steeds meer naar elkaar toe.

Als de financiering van het project wordt stopgezet en Sam tussen andere apen in een hok wordt geplaatst, ziet Aimee geen andere mogelijkheid dan een onherroepelijke daad.

Dit fantastische boek is grappig, tragisch en zet je aan het denken! Het is gebaseerd op daadwerkelijk verricht onderzoek in de jaren zeventig en tachtig. In hoeverre is de grens tussen de mens en andere dieren daadwerkelijk nog houdbaar en wat voor consequenties heeft die gedachtegang? Met die vraag worstelen de hoofdpersonen en de lezer. Aimee volgt haar gedachtegang tot de uiterste consequentie. Doen wij dat ook? Net als in zijn eerdere romans schept hij een wereld waar je als lezer ingezogen wordt. Na de laatste bladzijde sla je vol mededogen het boek dicht.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8,5

Len,

Gerrit Janssens

€ 22,99

 

Een prachtig roman over een jongen die altijd in de schaduw van zijn oudere broer leeft, maar zich daar toch van moet losmaken. Jon heeft al een tijd niets van zijn oudere broer Len gehoord, die al lang geleden vertrokken is naar Nieuw-Zeeland. Maar nu laat Len weer iets van zich horen. Reden voor Jon om terug te kijken op de turbulente jeugd die ze samen hebben beleefd.

Vanaf het jaar dat Jon zes werd, was Len altijd een dreiging in huis. Onverwachte driftbuien en onbehouwen stoeipartijen wisselen zich af met lange momenten van lethargie en schijnbare rust. Als Len in weer zo'n bui hun gedeelde slaapkamer compleet vernield, vinden de ouders het tijd voor gesprekken met de kinderpsycholoog. Maar Len drijft langzaam verder weg.

Jon brengt steeds meer tijd door op het voetbalveld. Hij is er goed in, maar voor hem is het ook een vlucht. Met de bal weet hij zich helemaal af te sluiten voor alles om zich heen. Dan wordt hij gevraagd om in Duitsland te komen voetballen. Kunnen zijn ouders die stap wel aan?

Len is een sterke roman over hoe een gezin je kan vormen en over de keuzes die je kunt maken om dat te ontvluchten. Over opkomen voor jezelf en over de metafoor van de middelvelder, die alrijd maar de verbinding is tussen verdediging en aanval.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8,5

De overlevenden

Alex Schulman

€ 12,50

 

Een heerlijke roman die de lezer terugvoert naar de vakantiedagen van vroeger tijden, maar ook het verhaal over hoe een tragedie doorwerkt in een familie. We maken kennis maken de broers Nils, Benjamin en Pierre op het moment dat ze de as van hun moeder gaan verstrooien op het meer bij het vakantiehuisje waar ze vele zomers hebben doorgebracht. Dit deel van het verhaal, dat achteruit wordt verteld, maakt duidelijk dat er nog steeds spanningen tussen de broers leven en dat er genoeg gebeurd is, waardoor ze ontstaan zijn. In de andere hoofdstukken van het boek wordt dat verteld, vanuit de jeugd tot heden. Langzaam wordt het voor de lezer duidelijk dat zich er ooit een tragedie heeft afgespeeld rond de middelste zoon Benjamin. Vanuit zijn blik zien we alle gebeurtenissen en zien we hoe de jongens na de ramp volledig aan hun lot worden overgelaten, prachtig beschreven in een onvergetelijke scene rond een zwemwedstrijd van de broers.

De vader probeert soms er het beste van te maken, maar vooral de stemmingswisselingen van de moeder zijn funest voor de opgroeiende jongens. Het is daarom niet zo gek dat juist haar dood de oude wonden weer opentrekt.

Wordt dit boek de hit van de komende boekenweek? Het zou kunnen, want het heeft daar vele kenmerken voor. Voor mij is het in ieder geval een aanrader!

 

Vertaling: Angélique de Kroon

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8.5

Alice op het eiland

Daniel Sánchez Arévalo

€ 20,00

Als Alice haar man Chris bij een verkeersongeluk om het leven komt, blijkt dat hij op een plaats was waar hij helemaal niet zou moeten zijn. Waarom was hij daar? Alice volgt zijn spoor terug naar een klein eiland, waar zij, om het raadsel op te lossen, tussen de 500 bewoners gaat wonen, met haar twee jonge dochters. Ze stelt zich voor onder haar meisjesnaam, zodat niemand achter haar beweegredenen kan komen.

Met behulp van afluisterapparatuur en spionagecamera's weet zij zich te mengen in de levens van de mensen om haar heen en komt zij allerlei zaken te weten waar ze natuurlijk in eerste instantie helemaal niet naar op zoek was. Daardoor wordt ze soms een getuige van zaken waar ze dan niets over kan vertellen, maar is ze soms ook redder in nood in tijden van gevaar.

Langzaam vervlecht haar leven zich steeds meer in dat van haar mede-eilandbewoners, maar blijft ze op zoek naar de oplossing van het raadsel. Waarom was Chris op het eiland, of voor wie? Zal ze er achter komen?

Alice op het eiland is een fijne roman die gegarandeerd staat voor een paar uren leesplezier. Op het strand, op de camping of gewoon in de eigen achtertuin.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 9

De onderstroom

Benjamin Myers

€ 22,99

 

Soms krijg je boekentips uit vreemde hoeken. Het bezoek van Rob de Leede aan onze winkel naar aanleiding van zijn boek Schaken met Edgar Davids zorgde er maanden later voor dat ik met interesse begon in De onderstroom.

In deze roman verlaat de jonge Robert het mijnstadje waar hij woont. De omstandigheden zijn er abominabel en hij gaat op zoek naar het avontuur en werk, zwervend door Engeland, waar kort na de Tweede Wereldoorlog de gevolgen van die oorlog nog te merken zijn. Op zijn tocht komt hij bij toeval terecht bij Dulcie Piper. Een oude dame, die alleen, met haar herdershond, woont in een gammel huisje. Een ongewone, onafhankelijke vrouw, die niet op haar mondje gevallen is.

In ruil voor een maaltijd knapt Robert wat op. De volgende dag wil hij vertrekken, maar is er weer iets anders dat zijn aandacht opeist. Als een soort Sheherazade weet Dulcie hem te laten blijven. De gesprekken die zij voeren, brengen de twee steeds dichter bij elkaar. Robert leert over poezie en kunst en geniet van smaken die hij nog nooit geproeft heeft.

Een heerlijke roman vol Engelse sfeer, over vriendschap en het belang van het vinden van schoonheid in zaken. Fantastisch zomerboek!

Vertaling: Anneke Bok

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8.5

De stenen getuigen

Hikaru Okuizumi

€ 22,50

De Japanner Manase is een tamelijk bevlogen amateur-geoloog. Sinds tijdens de Tweede Wereldoorlog een stervende mede-soldaat hem uitlegde dat in één steentje de hele wereld vervat zit en dat we in de loop der tijd allemaal zullen veranderen in steen is hij een verwoed verzamelaar van stenen. Na de oorlog blijft onduidelijk wat hij allemaal voor verschrikkelijks heeft meegemaakt; hij trekt zich terug in zijn schuur om daar zijn verzameling te bewerken. Vrouw noch kinderen zijn er welkom. Maar op zijn oudste zoon weet hij ook zijn liefde over te brengen. Totdat een verschrikkelijke tragedie plaatsvindt; daarna raakt zijn vrouw aan de drank en beschuldigt hem ten onrechte van het ongeval.Steeds meer gaat Manase de strijd aan met het verleden, om het heden te kunnen weerstaan.

De stenen getuigen is een duister en pijnlijk boek, waarbij de lezer achterblijft met vele vraagtekens. Kan Manase wel vertellen over wat er allemaal gebeurd is, tijdens de Tweede Wereldoorlog in de grot waar hij zich met zijn mede-soldaten verscholen had voor de Amerikanen? Weet hij het nog? En in hoeverre werkt dat door in het heden, waarin hij zich terugtrekt met zijn stenen? De lezer wordt uitgenodigd om over deze en meer vragen na te denken. Dit dieptreurige en prachtige boek dreunt nog lang na.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8.5

Stenen eten

Koen Caris

€ 15,00

Ben worstelt al drie jaar met het verdriet om de zelfmoord van zijn oudere zus. Kon hij iets doen? De twijfel en het schuldgevoel blijven aan hem knagen.Vanaf dat moment zoekt hij de afzondering en prijst hij zich gelukkig met het begrip van zijn twee vrienden, Hettie en Tom. Zijn vader besluit het gezin te verlaten en Ben blijft alleen met zijn moeder achter. Ook bij haar is het verdriet om het verlies nooit gesleten.

Dan, net voor het eindexamen van zijn klas, wordt de kleine gemeenschap waar hij in leeft opgeschrikt door meer zelfmoorden onder tieners; klas- en schoolgenoten van Ben. Veel vragen en twijfels komen terug bij Ben en zijn moeder, zeker als blijkt dat de daders geinspireerd zijn door zijn zus. Ben zoekt zijn grenzen op om zijn leed en schuldgevoel maar niet onder ogen te zien. Komt dit wel goed? Of maakt de ontluikende liefde alles goed?

Stenen eten grijpt je naar de keel vanaf de eerste zinnen en voert de druk langzaam op. Het verstikkende leven in een dorp voor wie anders is, of in ieder geval zo wordt bekeken, wordt door tienerogen goed duidelijk gemaakt.

Een sterk debuut in dit toch al fijne debutenjaar.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8.5

Francis Bacon: Openbaringen

Mark Stevens ; Annalyn Swan

€ 59,99

 

Al vanaf mijn tienerjaren ben ik geintrigeerd door de schilderijen van Francis Bacon: soms mysterieus en intiem, dan weer verontrustend en afschrikwekkend, maar altijd betoverend. De meer dan dikke biografie over zijn leven was dus meer dan welkom. Want wie was de man achter die kunstwerken?

Bacon groeide op zonder klassikaal onderwijs te krijgen, vanwege zijn astma zou hij de andere leerlingen alleen maar storen. Door zijn afstandelijke vader werd hij niet gewaardeerd, maar de vrouwen in zijn jeugd zorgden voor steun en liefde.

Autodidact als schilder, kostte het hem veel tijd en moeite om zijn plek te vinden in de kunstwereld van Londen in de jaren veertig en vijftig. Zijn schilderijen waren vaak toch te confronterend. Toch werd hij steeds meer geroemd. Maar of hij ook van zijn succes kon genieten?

Door een grote gok- en drankzucht was er lange tijd geldgebrek. Hij kwam tot het beste resultaat als hij onder grote druk stond en stond bekend als de man die honderden schilderijen vernietigde. Maar ook was hij het middelpunt van alle levendigheid en was geld nooit echt belangrijk voor hem.

In deze uitstekende biografie gaat het vooral over leven en liefde van Francis Bacon, en wat minder over zijn werk. Daarbij biedt het boek een duidelijke blik op de internationale kunstwereld voor en na de Tweede Wereldoorlog. Daarom is dit boek niet alleen voor Baconliefhebbers, maar voor veel meer lezers een must.

 

Vertaling; Rob de Ridder en Eric Strijbos

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8.5

Alle kleuren van de nacht

Sanne Helbers

€ 22,99

 

Als Helena naar India vertrekt, omdat ze daar met iemand die ze online heeft ontmoet heeft afsproken, verwacht ze een man te zien. Diepe en interessante gesprekken hebben ze gehad en Helena's relatie met Taco is niet wat ze er ooit van verwacht heeft. Mede door haar depressies vindt ze het moeilijk om tevreden met het leven te zijn en is ze altijd op zoek naar dat wat achter de horizon ligt.

Als Raavi, degene met wie ze heeft afgesproken, een vrouw blijkt te zijn, weet Helena niet wat ze daarmee aan moet. Zeker als blijkt dat ze toch gevoelens voor deze vrouw heeft. Maar in het traditionele India wordt de openlijke liefde tussen twee vrouwen niet geaccepteerd. Dus heeft de liefde wel toekomst?

In Alle kleuren van de nacht vind je het India achter alle toeristische clichés. Het boek begint bij Starbucks, maar al snel kom je bij de middenklasse thuis. De roman krijgt een extra laag doordat het met Helena in haar hoofd ook niet goed gaat. Niet alleen heeft ze het gevoel te strijden tegen de dubbele Indiase maatstaven, maar ze vecht ook tegen de demonen in haar hoofd. Als haar vriendje uit Nederland overkomt, is de vraag of het allemaal tot een goed einde kan komen.

Een boek voor de wereldreiziger, maar ook voor iedereen die vindt dat je in een boek genoeg beleefd!

pro-mbooks2 : libris