Boekbesprekingen van Marijke

Marijke beoordeelt dit boek met een 8.5

De tolk van Kabul

Matthieu Aikins

€ 24,99

Omar, een jonge tolk uit Kabul, besluit de oorlog in zijn land te ontvluchten en laat zijn geliefde Laila achter. Op zijn reis wordt hij vergezeld door zijn vriend Matthieu, een Canadese journalist.

Om dit te doen, moet Matthieu zijn paspoort en identiteit inleveren en zijn leven in de waagschaal leggen. Samen starten ze aan een zeer gevaarlijke reis waar ze te maken krijgen met smokkelaars, harteloze grenspolitie en erbarmelijke omstandigheden. De schrijver vertelt over de vele ontmoetingen met andere vluchtelingen, hele gezinnen, jongens van nog geen 10 jaar die zich verstoppen onder een vrachtwagen en het leven in één van de vele kampen in Griekenland. Maar ook wordt er veel informatie gegeven over eerdere feitelijke gebeurtenissen die allemaal te maken hebben met deze omvangrijke migratiecrisis. Omar is één van de vele miljoenen vluchtelingen die zijn thuisland moet verlaten omdat het niet veilig is om te blijven. Hij wil op zoek naar een betere toekomst voor hem, zijn familie en de liefde van zijn leven. Het is een zeer schrijnend verslag van een reis tussen twee vrienden en hun onvoorwaardelijke vriendschap.

Juist in deze onzekere tijden met de oorlog in Oekraïne wordt je met je neus op de feiten gedrukt over hoeveel mensen niet in vrijheid kunnen leven.
Ontroerend maar ook hoopvol.

Marijke beoordeelt dit boek met een 9

De huisgenoot

Elizabeth Day

€ 22,99

Na het wereldwijde succes van “Feest” komt Elizabeth Day met een nieuwe psychologische roman.

Marisa kent Jake nog maar kort als ze gaan samenwonen. Na een turbulente jeugd lijkt Marisa eindelijk haar veilige thuis bij Jake te hebben gevonden en ze wordt snel zwanger. Vanwege geldproblemen, besluiten ze om een kamer te verhuren vanwege geldproblemen. Kate, de nieuwe huisgenoot, blijkt wel erg geïnteresseerd in haar zwangerschap en kent geen grenzen. Marisa gaat zich steeds meer storen aan haar gedrag en voelt haar hele leven instorten als ook nog blijkt dat Kate een oogje op Jake heeft. Ze kan haar zorgen niet delen, want haar vrienden ziet ze niet meer en Jake lijkt haar niet te begrijpen. Als lezer voel je de angst van Marisa en leef je echt met haar mee. Maar is misschien niet alles zoals het lijkt?

 

De Huisgenoot is een zeer goed geschreven roman met gevoelige thema's, mooie metaforen en verrassende wendingen. Je wordt meegenomen in de soms donkere gedachten van de personages en je blijft geboeid tot aan de laatste pagina. Een boek dat je niet gemakkelijk weg kunt leggen. Je wordt beloond met een verrassende ontknoping waarbij alle losse eindjes bij elkaar komen.

 

Een heerlijk boek om bij weg te kruipen onder een dekentje op de bank. Must-read!

Marijke beoordeelt dit boek met een 8.5

Vossenjacht

Racheda Kooijman

€ 22,99

Nadia Smits woont al haar hele leven in Amsterdam en is door haar moeder opgevoed. Ze is half Marokkaans, maar haar vader heeft ze nooit gekend. Haar hele leven worstelt ze met haar identiteit, maar dit weet ze goed te verbergen door haar vrije bestaan. In haar jeugd vertelt ze aan iedereen dat ze half-Spaans is om vervelende vragen en opmerkingen niet te hoeven beantwoorden.
Nadia is midden twintig als ze besluit op zoek te gaan naar haar vader die ook in Amsterdam blijkt te wonen. De reunie met hem en haar half-zussen blijkt allesbehalve waarop ze hoopte en haar vragen blijven onbeantwoord. Samen met Reyn, haar huisgenoot met wie ze ook regelmatig het bed deelt, reist ze af naar Marokko om die verborgen helft van haar te ontdekken. Tijdens deze reis maakt ze kennis met familieleden, groeit haar gevoel voor Reyn en hoopt ze antwoord te krijgen op die ene vraag: waarom heeft mijn vader mij verlaten? Want, zo schrijft ze,”Een meisje zonder vader is voor altijd onaf”.
Vossenjacht is een ontroerend verhaal over een krachtige vrouw die geen blad voor de mond neemt en op zoek gaat naar zichzelf.

 

 

 

 

 

 

 

 

Marijke beoordeelt dit boek met een 9

Het schuilhuis

Rachel van Charante

€ 19,99

“Over de vloer krioelen pissebedden. Ik trek mijn benen op de brits en sla mijn armen eromheen.” Al vanaf de eerste pagina werd ik gegrepen door deze historische roman.

Het is 1944 en de Tweede Wereldoorlog is in volle gang als Victoria een vliegtuig ziet neerstorten in het bos achter het huis waar zij met haar ouders woont. De Engelse piloot heeft de crash overleefd en zij besluit hem te verbergen voor de Duitsers.

De ouders van Victoria sporen haar aan zich te verloven met de welgestelde Robert. Zijn familie biedt financiële hulp waardoor zij in hun landhuis kunnen blijven wonen, maar Victoria sluit zich steeds meer voor Robert af. Ze besluit de gestrande piloot te helpen vluchten naar Engeland, maar dit gaat niet zonder gevaar. Ze weet niet wie ze kan vertrouwen in deze angstige tijd waar verraad uit onverwachte hoeken kan komen.

Vijfenzeventig jaar later ziet Victoria een oude foto in de krant staan en komt in contact met journaliste Iris. Ze besluit haar verhaal te doen en onthult haar diepste geheimen.

Het schuilhuis is een fantastisch debuut dat je meeneemt naar heden en verleden en je in één ruk wilt uitlezen. Een fijne roman voor op de bank in de donkere herfstdagen.

Marijke beoordeelt dit boek met een 10

Het grachtenhuis

Rachel van Charante

€ 20,99

De Tweede Wereldoorlog is in volle gang als de man van Heleen omkomt aan het front. Ze woont tijdelijk weer bij haar ouders in de Achterhoek, maar wil niets liever dan terug naar Amsterdam.

Ze kan aan de slag als secreteresse bij een bekend advocatenkantoor en twijfelt geen moment.

Al in de eerste week merkt ze dat haar baas in dienst is van het Duitse Rijk. Wil ze wel voor zo iemand werken? Of biedt deze baan haar juist de kans om haar Joodse vriendin te beschermen?

Met gevaar voor eigen leven gaat ze in het verzet en vraagt ze zich continu af wie ze nu echt kan vertrouwen. Ook groeit haar gevoel voor haar werkgever, maar is hij wel zo betrouwbaar als hij doet voorkomen?

Je volgt Heleen tijdens de Tweede Wereldoorlog en Joyce in het heden waar zij op zoek gaat naar haar familiegeschiedenis.

Het debuut van Rachel van Charante was al fantastisch, maar dit tweede boek overtreft alle verwachtingen. Het Grachtenhuis is een spannende, meeslepende roman die je in één keer uit wilt lezen!

Marijke beoordeelt dit boek met een 9

Je moest eens weten

Gillian King

€ 18,99

Billy is een dertiger met een nietszeggende kantoorbaan waar ze dagelijks te maken heeft met haar veeleisende en nogal sacherijnige baas Matthew. Al haar vriendinnen wonen samen, krijgen kinderen of denken aan trouwen. Maar Billy niet. Ze woont samen met een twijfelachtige huisgenoot in een piepklein appartementje en leeft van dag tot dag.

Tot een werktripje haar relatie met Matthew in een ander perspectief plaatst. Hij is stiekem best aantrekkelijk en interessant, maar hij blijft gereserveerd als ze diepere gesprekken met hem probeert te voeren. Hoewel ze steeds dichter naar elkaar toe groeien, vraagt Billy zich af waarom hij hij het niet over zijn verleden wil hebben.

Ook worden we meegenomen in de wereld van Carmen. Hoe is zij verbonden met Matthew en waarom komt zij opeens terug in zijn leven, net nu ze steeds meer gevoelens voor hem krijgt?

De nieuwste Gillian King is een heerlijke feelgood die je niet makkelijk weglegt. Naast de romantiek, hilarische gebeurtenissen en mooie vriendschappen, bevat het verhaal ook heftige onderwerpen en thema's waardoor het niet alleen een luchtige roman is.

Een echte aanrader voor lezers die van feelgood houden met een diepere laag. Gillian King is niet voor niets winnaar van het Chicklit Feelgood boek van 2021.

pro-mbooks3 : libris