Gaila Jehoel over  Het culturele netwerk van Jan van Scorel 

vrijdag 15 oktober 2021 20:00
Gaila Jehoel over  Het culturele netwerk van Jan van Scorel 

De schilder Jan van Scorel (1495-1562) nam een unieke positie in het Hollandse culturele leven van de zestiende eeuw in. Zijn uitzonderlijke carrière dankte hij aan een wijdvertakt netwerk. Hij was de eerste kunstenaar uit de Noordelijke Nederlanden die naar Italië reisde en werkte in Venetië en Rome. 

Hij woonde in het Belvedere en schilderde voor de Nederlandse paus Adrianus VI (1459-1523). Van Scorel reisde ook als pelgrim naar Jeruzalem, een dure en exclusieve reis. In Utrecht groeide hij dankzij zijn veelzijdigheid, zijn kosmopolitische ervaring en zijn goede contacten uit tot een veelgevraagd schilder. Hij had een groot atelier, kreeg veel belangrijke opdrachten en had vele navolgers.


Gaila Jehoel, uit Bergen op Zoom, is als universitair docent verbonden aan de master Kunst, Markt & Connaisseurschap van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze studeerde aan drie kunstacademies en behaalde twee universitaire masters alvorens zich voor haar doctoraat te verdiepen in het netwerk van Jan van Scorel. 


Locatie: Galerie Arsis Zuivelplein 5
Entree: € 7,50 (opbrengst entree is voor Arsis) Aanvang: 20:00uur

pro-mbooks3 : libris