Speciale uitgaven

 

Op 15 augustus 2020 is het exact 75 jaar geleden dat er voor het Koninkrijk der Nederlanden een officieel einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. De Verzwegen Oorlog – ‘Houten slippers en bamboe roentjings’ is in opdracht van de West-Brabantse zorginstelling tanteLouise vervaardigd door Steenbergenaar Willem Jongeneelen (auteur) en Sjoerd van den Boom (beeldend kunstenaar) uit Bergen op Zoom. 

De Verzwegen Oorlog is in eerste instantie bedoeld als eerbetoon aan de Indische gemeenschap. Ze delen een gezamenlijke achtergrond. Als kind maakten ze de Japanse bezetting mee en kwamen tijdens of na de onafhankelijkheidsstrijd destijds per boot naar Nederland. In het boek draait het om herinneringen van ooggetuigen die bewaard en doorverteld moeten worden. Niet alleen aan hun nageslacht, maar evenzeer aan de vele Nederlanders die nauwelijks weet hebben van wat zij tussen grofweg 1942 en 1950 hebben meegemaakt in dat verre, tropische Nederlands-Indië. 

De verhalen geven een gevarieerd beeld van het verdriet, de ellende, de honger, de onmacht en het lijden van deze overlevenden. Maar ook van hun hoop, levensdrift, moed en zelfs van de gelukkige en vrolijke momenten. Het opvallendst is de saamhorigheid die de Indisch-Nederlandse gemeenschap tot op de dag van vandaag vertoont. Ze mochten van thuis uit vaak niet over hun oorlogservaringen en als kind opgedane trauma’s praten. Ze moesten zich zo snel mogelijk aanpassen aan de Nederlandse samenleving en vooral niet te veel opvallen. 

Toch lukte het al die Indische Nederlanders om een nieuw leven op te bouwen in Nederland. Velen probeerden het verleden lang te laten rusten. Nu wordt het volgens een aantal van hen hoog tijd om hun verhaal wel te vertellen, hoe moeilijk dat voor veel Indische mensen nog altijd is, ook onderling. De personen in dit boek vinden het noodzakelijk hun levensverhalen, inclusief schrijnende kampervaringen, toch te delen. Juist nu, omdat dat nu nog kan. 

We versturen door heel Nederland mocht u niet in de gelegenheid zijn in de winkel te komen!
Neem contact op via [email protected] of bel 0164 240232

Hardcover (25x25cm), 104 pag. met afbeeldingen
€14,99  Reserveer in onze webshop

 

pro-mbooks2 : libris