Winnaar Libris Geschiedenis Prijs 2021

Het beste historische boek van 2021 is 'Erasmus - Dwarsdenker' van Sandra Langereis

31 oktober 2021 - 'Erasmus - Dwarsdenker' van Sandra Langereis is de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2021. Juryvoorzitter Khadija Arib, lid van de Tweede kamer, maakte dit tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT bekend.

Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken heeft de jury op 12 september 2021 vijf titels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2021: 

Moederstad. Jakarta, een familiegeschiedenis van Philip Dröge
Willem Drees. Daadkracht en idealisme van Jelle Gaemers
Denken is verrukkelijk. Het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest van Margriet van der Heijden
Erasmus, dwarsdenker. Een biografie van Sandra Langereis
Revolusi. Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld van David Van Reybrouck

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, Trouw en VPRO en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro. De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt traditiegetrouw eind oktober uitgereikt.

Erasmus

Sandra Langereis

€ 39,99
Erasmus is een van de grootste cultuurdragers van Nederland en België, en zelfs van heel Europa. Hij wordt beschouwd als sleutelfiguur voor de overgang van middeleeuwen naar moderne tijd. Zijn betekenis voor de literatuur- én wetenschapsgeschiedenis is immens. Erasmus’ duizenden brieven over gewetensdwang en persvrijheid hebben niets aan zeggingskracht ingeboet. Het grootste deel van Erasmus’ leven en werk bleef tot nu toe onderbelicht. Langereis is de eerste biograaf die zijn levensverhaal recht doet door zijn briefwisseling op de voet te volgen en zijn complete literaire erfenis te beschrijven. Ze toont hem als de sprankelende auteur van de Lof der zotheid en als brutale bijbelwetenschapper die het net zo hevig aan de stok kreeg met pauselijke inquisiteurs als met Luther. Erasmus’ levensverhaal werpt licht op een opwindend tijdvak: de eeuw van felle humor en grof geweld, van religieus fanatisme en strijd voor intellectuele vrijheid. Deze rijke biografie maakt de actualiteit van geschiedenis invoelbaar. Met Erasmus. Dwarsdenker schreef Sandra Langereis opnieuw een betrokken biografie die de aandacht vestigt op de onmisbaarheid en kwetsbaarheid van cultuur in alle tijden.

Uit het juryrapport van Erasmus - Dwarsdenker:

Een uitzonderlijk boek waardoor je de historische figuur Erasmus als mens leert kennen, met zijn goede én zijn slechte eigenschappen.

Foto: Geert Snoeijer

Sandra Langereis is historicus en biograaf. Ze studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is de auteur van vele artikelen en vijf boeken over cultuur-, literatuur- en wetenschapsgeschiedenis: Johannes Smetius; de dubbelbiografie Geschiedenis als ambacht over Arnoldus Buchelius en Petrus Scriverius; Breken met het verledenDe woordenaar: Christoffel Plantijn, ’s werelds grootste drukker en uitgever; 

pro-mbooks3 : libris