Boekennieuws

De Boekenweek schuift een maand op en wordt gehouden van zaterdag 9 april tot en met maandag 18 april (tweede paasdag). De organisator, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) doet dat vanwege de "aanhoudende onzekerheid over de coronasituatie", zo meldt ze maandag. Het Boekenweekgeschenk geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer krijgt u deze periode bij een besteding van 15,00 aan Nederlandstalige boeken en ebooks. Het Boekenweekessay is geschreven door Marieke Lucas Rijneveld en is in de boekhandel verkrijgbaar voor € 5,00

Meer informatie

Met ruim 20 procent van de stemmen heeft Noem geen namen van Astrid Sy de verkiezing van het Mooiste Boekomslag van 2021 gewonnen. Het omslag is geillustreerd door Mark Janssen en ontworpen door Nanja Toebak

Meer informatie

Ik ga leven van Lale Gül heeft de NS Publieksprijs 2021 gewonnen en is daarmee het Boek van het Jaar 2021. De winnaar werd zojuist bekendgemaakt in talkshow M op NPO 1.

Meer informatie

Nominaties NS Publieksprijs bekend

woensdag 20 oktober 2021

De genomineerden voor de NS Publieksprijs 2021 zijn bekend. Stem op jouw favoriete Boek van het Jaar en maak kans op een jaar lang gratis boeken en een jaar lang gratis reizen met de trein. De NS Publieksprijs is de prijs voor het beste boek, gekozen door het publiek. Je kunt stemmen tot en met woensdagavond 17 november 2021 (19.30 uur) op een van de genomineerde boeken of op een ander boek naar keuze. Het is daarom alsnog mogelijk dat een andere titel de prijs wint.

Meer informatie

De Tanzaniaanse schrijver Abdulrazak Gurnah heeft donderdagmiddag (7/10) de Nobelprijs voor Literatuur ontvangen. De Zweedse Academie prijst de auteur voor de "compromisloze en meelevende" manier waarop hij in zijn boeken schrijft over het leven van vluchtelingen en de gevolgen van het kolonialisme.

Meer informatie

Aan de vooravond van de 67ste Kinderboekenweek is het boek Gozert, geschreven door Pieter Koolwijk en geïllustreerd door Linde Faas, bekroond met de Gouden Griffel, de prijs voor het best geschreven kinderboek van 2021.

Meer informatie

Boekenweekauteurs bekendgemaakt

donderdag 16 september 2021

Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld zijn de Boekenweekauteurs 2022.

Meer informatie

15-9-2021: Vandaag is De zeven zussen, het eerste deel van de serie, van Lucinda Riley bekroond met een Diamanten Boek. Uitgever Sander Knol werd verrast met deze unieke Oorkonde. Van het boek werden in Nederland sinds het verschijnen in september 2017, exact vier jaar geleden, meer dan 500.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de Diamanten status.

Meer informatie

De shortlist met vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2021 is 12 september bekendgemaakt in radioprogramma OVT door juryvoorzitter Khadija Arib.

Genomineerd zijn:

• Philip Dröge, Moederstad. Jakarta, een familiegeschiedenis (Spectrum)

• Jelle Gaemers, Willem Drees. Daadkracht en idealisme (Boom)

• Margriet van der Heijden, Denken is verrukkelijk. Het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest (Prometheus)

• Sandra Langereis, Erasmus, dwarsdenker. Een biografie (De Bezige Bij)

• David Van Reybrouck, Revolusi. Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld (De Bezige Bij)

Meer informatie

11 september 2021 - Simone Atangana Bekono is met haar roman 'Confrontaties' winnaar van de Hebban Debuutprijs 2021.

Meer informatie

Het boek Zoete Zusjes zoeken een schat van Hanneke de Zoete wint de Kinderjury, de Lezersprijs van de Kinderboekenweek en de enige prijs voor kinderboeken die door kinderen wordt bepaald in de categorie 6 t/m 9 jaar

Het boek Vet koel - Het leven van een Loser 13 van Jeff Kinney wint de Kinderjury, lezersprijs van de Kinderboekenweek en de enige prijs voor kinderboeken die door kinderen wordt bepaald in de categorie 10 t/m 12 jaar:

Meer informatie

De Griffel- en de Penseeljury’s trokken afgelopen dagen door het land om kinderboekenauteurs en -illustratoren op hun uitgeverij of online te verrassen met deze prestigieuze kinderboekenprijzen. De Griffeljury heeft elf kinderboeken bekroond met een Zilveren Griffel, de prijs voor de best geschreven kinderboeken van het afgelopen jaar. De Penseeljury reikte acht Zilveren Penselen uit, de prijs voor de best geïllustreerde kinderboeken van het afgelopen jaar. In totaal werden door beide jury’s ook 27 Vlag en Wimpels, eervolle vermeldingen, toegekend. De oorspronkelijk Nederlandstalige winnaars van een Zilveren Griffel of Penseel zijn automatisch genomineerd voor de Gouden Griffel dan wel het Gouden Penseel, die op 5 oktober bij de start van de Kinderboekenweek bekendgemaakt worden. De Gouden Griffel is de populairste boekenprijs in Nederland en de belangrijkste prijs voor Nederlandse jeugdliteratuur. Het Gouden Penseel is de belangrijkste prijs voor kinderboekillustratoren

Meer informatie

Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet hebben de Brusseprijs 2021 gewonnen. Hun boek Het recht van de snelste. Hoe ons verkeer steeds asocialer werd is verkozen tot beste journalistieke boek van het jaar, zo werd bekendgemaakt in de uitzending van het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Meer informatie

5 juni 2021 - De Vlaamse Toni Coppers wint met zijn boek 'Val' de Hebban Thrillerprijs 2021. Tijdens het evenement 'De Nederlandse thrillerprijzen 2021' werd via een livestream bekendgemaakt dat hij, samen met co-auteur Annick Lambert, de winnaar is van dé lezersjuryprijs voor spannende boeken. Bernice Berkleef ontving de Gouden Strop voor haar tweede thriller 'Bloedsteen', de zilveren strop ging naar Hugo Luijten voor zijn verhaal 'Handbagage'. De schaduwprijs ging naar Floris Kleijne voor zijn boek 'Klaverblad'

Meer informatie

3 juni 2021 - David Diop wint International Booker Prize. At Night All Blood is Black, dat uit het Frans is vertaald door Anna Moschovakis is de tweede roman van Diop en gaat over twee Senegalese broers die tijdens de Eerste Wereldoorlog vechten voor de Franse overwinning. Diop groeide op in Senegal. De titel heet in het Nederlands Meer dan een Broer

Meer informatie

De roman Wij zijn licht van Gerda Blees heeft de EU-literatuurprijs gewonnen. De Literatuurprijs van de Europese Unie is een literatuurprijs van de Europese unie. De prijs wordt gefinancierd en is opgericht door het Cultuurprogramma van de Europese Unie. Een consortium, geselecteerd door een Commissie coördineert de prijs.

Meer informatie

Auteur Hafid Bouazza (51) overleden

vrijdag 30 april 2021

‘Ik heb roekeloos geleefd', citeerde De Volkskrant Hafid Bouazza toen zijn overlijden bekend werd gemaakt. De schrijver overleed deze week op 51-jarige leeftijd in het OLVG in Amsterdam. Hij was een gevierd auteur, schreef kritisch over de islam en stond bekend als absinth-gebruiker, steeds weer op zoek naar de roes. Wat blijft is zijn prachtige oeuvre. Hij debuteerde met De voeten van Abdullah, een bundel herinneringen aan zijn jeugd in Marokko, waarvoor hij de E. du Perronprijs ontving. Als zijn mooiste roman geldt Paravion uit 2003, genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en winnaar van de Gouden Uil. Hij schreef daarnaast essays, vertaalde poëzie en werkte samen met Marlene Dumas.

Meer informatie

De nieuwe datum van de Boekenweek is bekend: 29 mei t/m 6 juni. Het Boekenweekgeschenk geschreven door Hanna Bervoets krijgt u deze periode bij een besteding van 15,00 aan Nederlandstalige boeken en ebooks. Het Boekenweekessay is geschreven door Roxane van Iperen en is in de boekhandel verkrijgbaar voor € 3,75

Meer informatie

Bekende auteurs Splinter Chabot en Khalid Boudou en graphic novelmaker Aimée de Jongh schrijven voor 3PAK, het geschenk van de Boekenweek van Jongeren, drie korte verhalen die jongeren aanspreken.

Meer informatie

Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda zijn winnaars van de vierendertigste Woutertje Pieterse Prijs, dit werd afgelopen zaterdag bekendgemaakt in het Radio 1 programma De Taalstaat. Zij wonnen de prijs voor hun boek Hele verhalen voor een halve soldaat dat is uitgegeven door Em. Querido’s Uitgeverij. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro.

Meer informatie