Winnaar Libris Literatuur Prijs 2021

Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers wint de Libris Literatuur Prijs 2021

10 mei 2021 - Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers heeft de 28ste Libris Literatuur Prijs gewonnen en het bijbehorende prijzengeld van 50.000 euro. De jury onder leiding van Lilianne Ploumen ,PVDA-lijsttrekker en woordvoerder Buitenlandse Zaken koos uit zes genomineerden de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2021 voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar.

Cliënt E. Busken

Jeroen Brouwers

€ 17,50
In ‘Cliënt E. Busken’ van Jeroen Brouwers zit de hoofdpersoon vastgegord in zijn rolstoel op de gesloten afdeling van een instelling waar hij tegen zijn zin verblijft en denkt, piekert, maalt en bedoelt. Hij zegt niets en misschien is er iets mis met zijn gehoor, maar van wat om hem heen gebeurt blijft hij een scherp waarnemer en inwendig voorziet hij zijn medebewoners en het personeel van snerpend commentaar. Ongericht wentelen zijn gedachten door elkaar en bewegen zich van verontwaardiging en machteloos verzet tegen zijn situatie via troebele herinneringen naar megalomanie. ‘Cliënt E. Busken’ beschrijft een dag van zijn verblijf in de psychiatrische instelling. Navrant en hilarisch openbaart zich een warrig geestesuniversum.

"Cliënt E. Busken is een verslavend taalcircus. Brouwers levert een ware krachttoer met deze roman die hilarisch en ontluisterend tegelijk is.”

Uit het juryrapport Libris Literatuur Prijs 2021

Jeroen Brouwers (c) Jolanda Swennen

pro-mbooks3 : libris