Over de Libris Literatuur Prijs

De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman. Met de prijs is een geldbedrag van in totaal 65.000 euro gemoeid (2.500 euro voor de zes genomineerde auteurs en 50.000 euro voor de winnaar). De prijs is gemodelleerd naar de Britse Booker Prize. Dat houdt in dat er een longlist wordt gemaakt, gevolgd door zes nominaties, waarna tot slot de prijswinnaar wordt bekend gemaakt tijdens het traditionele galadiner in het Amstel Hotel te Amsterdam. De bekendmaking is ook live bij Nieuwsuur op NPO2 De voorzitter komt uit een maatschappelijke sector buiten de literatuur. De overige vier leden zijn werkzaam als literatuurwetenschapper, criticus en/of auteur.

Alle informatie over de Libris Literatuur Prijs is te vinden op de officiële website van de organisatie: www.librisprijs.nl

 

Jury en data 2022

De jury voor de 29ste Libris Literatuur Prijs is aan het werk gegaan onder voorzitterschap van Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. Hij maakt op 9 mei 2022 bekend welke roman de opvolger wordt van Cliënt  E.Busken van Jeroen Brouwers.

De jury bestaat verder uit:

  • Katja de Bruin, chef boekenredactie VPRO Gids;
  • Femke Essink, neerlandicus en literair criticus voor De Groene Amsterdammer;
  • Alicja Gescinska, filosofe, schrijfster;
  • Theo Hakkert, literair journalist/recensent, voor o.a. Tubantia.


Data Libris Literatuur Prijs 2022

Bekendmaking longlist: 31 januari 2022

Bekendmaking shortlist: 28 februari 2022

Bekendmaking winnaar: 9 mei 2022. 

pro-mbooks3 : libris