Kinderboeken

  • Top 10 Kind

Top 10 Kind

Bekijk alles
Bekijk minder
1

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Ik kies voor de website de Kinderboekentips van de Maand voor verschillende leefdtijden. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva

Kinderboek van de Maand - Maart 2024

Boekentip 4+

Een zeer welkome aanvulling op het werk van Steve Small

Het is maart en dat betekent dat de winter ten einde loopt. Ook voor Milo, Eva en mama beer. Eigenlijk hebben ze niet zoveel last gehad van de kou en de sneeuw, want beren houden een winterslaap. Milo heeft de afgelopen maanden lekker warm in een berenhol gelegen en eigenlijk heeft hij helemaal geen zin om naar buiten te gaan. Hij vindt het zelfs een beetje eng. Milo is niet zo dapper als zijn zus, die overal nieuwsgierig naar is. Maar het is tijd en ze moeten nu echt naar de voorjaarsvallei.

Ze komen bij de laatste berg met sneeuw en daarachter ligt dan eindelijk de mooie vallei. Maar dan steekt er een flinke sneeuwstorm op, waardoor de beren elkaar bijna niet meer kunnen zien. Milo kijkt achterom en merkt dat Eva weg is. Milo is dan wel niet zo dapper, maar hij kan toch niet z’n zusje in de steek laten. En dus gaat hij op zoek. Maar zal het allemaal nog wel goed komen?

Ik ben dol op de prentenboeken van Steve Small. Ze zijn altijd mooi getekend en de verhalen zijn herkenbaar en leuk. De gezichten van de dieren zijn eenvoudig, maar met een sterke uitdrukking waardoor de emotie goed zichtbaar is. Dat is niet alleen aantrekkelijk, maar ook handig om kinderen bekend te maken met bepaalde gevoelens.

Door het functionele gebruik van witte vlakken krijgt Dappere kleine beer een echt winterse uitstraling. De plaatjes lijken soms gevangen genomen door de sneeuw, waardoor de kleuren nog sterker over komen. Daarnaast werkt het ook heel goed om het innerlijk proces van Milo uit te drukken. Je voelt de strijd tegen zijn angst zonder dat je afgeleid wordt door de omgeving. Knap als je het zo simpel kunt houden.

Dappere kleine beer is opnieuw een zeer welkome aanvulling op het werk van Steve Small.

Boekentip 7+

Happyland is vlot geschreven zonder kinderlijke toon.

De laatste paar jaar zijn er al heel wat griezelboeken verschenen voor jonge lezers. Zonder twijfel had ik ze in mijn jeugd ook allemaal verslonden. Tussen al die titels valt Happyland op, omdat dit bij uitzondering van Nederlandse bodem is. Chinouk Thijssen schrijft aantrekkelijke boeken voor de hedendaagse jeugd. Maar pas op, want tere kinderzieltjes komen in haar woordenboek niet voor.

Happyland draait om een bijna vergeten legende over een heks, die kinderen lokte om hun jeugd af te pakken. Het verhaal vertelt hoe de ouders gezamenlijk een einde maakten aan haar praktijken, waardoor de rust terugkeerde. Maar wanneer een paar eeuwen later een fabriek afbrandt en op die plek een pretpark gebouwd wordt, lijkt het erop dat de legende nog een staartje krijgt. Wanneer er steeds meer kinderen spoorloos verdwijnen in de wildwaterbaan, lijkt het erop dat een oude bekende teruggekeerd is. En slechts een paar kinderen hebben door wat er gaande is.

Hoewel dit boek al weer even uit is, vind ik het de moeite waard om er alsnog een Libris maandtip van te maken. Niet alleen omdat het lekker spannend is, maar ook omdat het geschikt is voor stoere lezers vanaf 9 jaar. De meeste griezelverhalen zijn bedoeld voor een paar jaar ouder, waardoor de wat jongere liefhebbers een beetje buiten de boot vallen. Die kunnen zich hiermee nu uitstekend vermaken.

Happyland is vlot geschreven zonder kinderlijke toon. Ondanks het iets hogere aantal bladzijdes leest het makkelijk weg en de spannende gebeurtenissen houden de aandacht van de lezer goed vast. Kinderen die snel onder de indruk zijn, kunnen deze wellicht beter overslaan, maar dappere lezers mogen dit niet missen. Stap in de wildwaterbaan en hopelijk haal je het einde. Maar ik garandeer niks.

Dit is een boek dat troost en hoop biedt

Kinderboeken over de dood! Ze verkopen moeilijk omdat het thema zo zwaar klinkt, maar behoren meestal tot de mooiste boeken die er zijn. En opvallend is, dat ze vaak een magisch tintje hebben. Waarschijnlijk omdat magie en dood allebei iets ongrijpbaars hebben. De trein van vier over twaalf is een uitstekend voorbeeld van hoe mooi dit soort boeken kunnen zijn.

Het verhaal begint meteen heel sterk. De eerste regels zijn het begin van het einde en keren aan het einde terug als een nieuw begin. Daardoor krijgt het iets van een levenscirkel, want uiteindelijk draait het niet om het einde, maar om het proces om verder te gaan als je wereld lijkt op te houden met bestaan.

Nicolaus zit om 23.54 uur op een bank in het ziekenhuis. Zijn moeder ligt op de derde verdieping en iedereen die daar ligt, zal binnenkort sterven. Zo zit het leven in elkaar, maar voor een jongen van 12 voelt het natuurlijk heel oneerlijk aan. Nicolaus heeft het dan ook heel moeilijk en zoekt troost in grappige youtube-filmpjes van honden. Dat helpt heel even, maar verandert niks aan de situatie.

Wanneer het meest verschrikkelijke moment bijna aanbreekt, vlucht Nicolaus weg. Hij rent de lift in en ziet een rode knop. Als hij daar op drukt, komt hij terecht op het Laatste Station. Daar wacht een trein, die hem terugbrengt naar momenten in zijn verleden. Gaandeweg begint Nicolaus dingen te beseffen en leert hij om te gaan met de situatie. Wanneer hij voor een allerlaatste keer op de trein stapt, grijpt hij de kans om een zeer bijzondere ervaring op te doen. Het zal uiteindelijk het belangrijkste moment van zijn leven worden.

Dit is een boek dat troost en hoop biedt. Verwacht geen onverwachte draai, want sommige momenten zijn nu eenmaal onomkeerbaar. Dingen zijn gewoon niet mooier dan ze zijn, maar je kunt wel invloed uitoefenen op de manier waarop je hiermee omgaat. En soms heb je zelfs de kans om met die ervaring anderen te helpen. Een wonderschoon boek dat je eigenlijk niet mag missen!

Dit boek verdient het om gelezen te worden!

Wat is het toch jammer dat een boek als Oerbloed zo weinig aandacht krijgt. Nog spijtiger is het dat het volgens mij verkeerd op de markt gezet is. Hoewel het als leeftijdscategorie 10+ heeft gekregen, is het toch echt een boek voor lezers vanaf 12 jaar. Op de achterkant wordt een vergelijking gemaakt met De brief voor de koning en De Grijze Jager, maar streep dat maar rustig door. Als het al ergens mee vergeleken moet worden, dan toch echt met In de ban van de Ring. Rob Koops heeft duidelijk dit boek als voorbeeld genomen. Naar de smaak van volwassen lezers wellicht teveel, maar die moeten maar beseffen dat dit boek eigenlijk niet voor hun bedoeld is.

Oerbloed gaat over een eeuwenlang verloren boek, dat door een stom toeval gevonden wordt. Hoewel, toeval is misschien niet het juiste woord. Het boek lijkt gevonden te willen worden door de jonge boekhoeder Obbe. Maar met de ontdekking van het boek is ook de aandacht van de kwaadaardige koningin en haar lijfwacht, de Zwaardzusters, getrokken. Daarom is het de taak van Obbe om in het geheim het boek naar een veilige plek te vervoeren. Al snel beseft Obbe dat dit het begin is van een levensgevaarlijke tocht. Hoewel hij de weg in z’n eentje begint, krijgt hij gaandeweg hulp van bijzondere bondgenoten. Maar de macht van de koningin en de Zwaardzusters is groot en reikt ver.

Verwacht niet een opeenhoping van spectaculaire scenes. Net als zijn beroemde voorbeeld, ontwikkeld dit verhaal zich op een iets trager tempo. Daarom zal het ook niet voor elke lezer boeiend zijn, maar liefhebbers zullen er van genieten. En net als bij Tolkien is ook hierin de magie tot het minimale teruggebracht. De paar momenten zijn zo subtiel, dat je als lezer twijfelt of er wel sprake is van magie.

De schrijfstijl is serieus en zeker niet kinderachtig. Boeiend is ook de geestelijke worsteling van Obbe. Je ziet hem gaandeweg volwassener worden. Een klein minpunt vind ik wel de toegevoegde illustraties. Ze zijn alleraardigst, maar iets te kinderlijk. Een abstractere omslag en het achterwege laten van de tekeningen, zouden dit boek naar mijn idee meer recht doen.

Dit boek verdient het om gelezen te worden!

1

Lees meer over de GVR, de Reuzenkrokodil of over Joris; de bekendste personages van Roald Dahl.

Ontdek de wereld van magie en tovenaars en beleef avonturen van helden uit deze boeken.

Bekend van de populaire Percy Jackson-serie. Bekijk hier alle boeken van Rick Riordan.

window.addEventListener('load', function () { let carousel_7019240_object = new Carousel('carousel_7019240', 1, 3); })
  • Besproken in De Grote Vriendelijke Podcast

Beluister hier De Grote Vriendelijke Podcast

1

Kind & Jeugd

Megaspannende jeugdthrillers van diverse auteurs. Bekijk hier alle delen.

Verhalen met diepgang en herkenbare thema’s voor jongeren. Bekijk hier alle delen.

Bekend van de Netflix-serie Heartstopper. Bekijk hier alle delen.

window.addEventListener('load', function () { let carousel_48159503_object = new Carousel('carousel_48159503', 1, 3); })
1

Volg onze Facebook groep

Wil je op de hoogte blijven van alle Kinderboekentips, maar ook recensies van boekhandels, klanten, ouders, juffen en meesters?

Meld je dan aan op onze 
Facebook groep Kinderboekeninspiratie! 

Logo Facebook

Hostname: pro-mbooks3