Archief 2021

Rubén Rodriguez da Silva tipt elke maand 4 nieuwe kinderboeken

 

 

 

 

 

 

 

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. 

Kinderboek van de Maand december

Dit is een warm verhaal voor de koude dagen

Een zwaluw in de winter

Timothée de Fombelle

€ 17,99

Kerst is voor mij nooit compleet zonder een goede kerstvertelling. De beste verhalen zijn een beetje magisch, een tikkeltje zoet en tragisch, maar het liefst niet kitscherig. Dit boekje heeft dat allemaal en is betoverend mooi. Het zijn drie verhalen die uiteindelijk met elkaar verbonden zijn op een zeer bijzondere wijze. Een verhaal over eenzaamheid, verbondenheid en opoffering. Waarin een kleine, eenvoudige vogel voorbestemd is om een grote daad te verrichten.

In de winter trekken de zwaluwen naar het warme zuiden. Maar één zwaluw is anders dan de rest. Gloria vliegt naar het noorden toe. Waar de kou heerst en een sneeuwstorm zal gaan losbarsten. Waar Freddy in een kanariegele koelwagen rondrijdt om een lading ijs naar Engeland te brengen.

Gloria denkt terug aan lang geleden, toen een jongetje in Congo haar leven redde. Een jaar later probeerde ze hem terug te vinden, maar hij bleek spoorloos verdwenen te zijn. Nooit heeft ze hem weer teruggezien. Ze vliegt verder en ondertussen krijgt Freddy een bericht dat hij terug kan keren naar huis. Dit was zijn laatste rit want het bedrijf is failliet. Thuisgekomen ontstaat er een stroomstoring en wanneer hij op onderzoek uitgaat, blijkt de oorzaak een dode zwaluw te zijn. De dood van Gloria zal uiteindelijk twee levens samenbrengen en voor altijd veranderen.

Dit is een warm verhaal voor de koude dagen. Een boekje dat je elk jaar weer opnieuw uit de kast zult willen trekken. Het zou me niets verbazen als er ooit een verfilming van zal komen, want daar leent het zich uitstekend voor. Een kort verhaal, maar met de grootsheid van een roman. Een absolute aanrader voor deze kerst.

Kinderboek van de Maand november

Kinderboek van de Maand oktober

Kinderboek van de Maand september

Kinderboek van de Maand augustus

Kinderboek van de Maand juli

Haar verhaal is vrij, zo vrij als vrijheid van nature moet zijn.

Brown girl dreaming

Jacqueline Woodson

€ 20,99

Deze maand zet ik een heel bijzondere titel in het licht. Een boek dat allerlei prijzen heeft gewonnen en waarvan diverse beroemde mensen, zoals Alicia Keys, enorm fan zijn. Een boek waar veel in verteld wordt, maar alles ook heel bewust klein wordt gehouden. Grote thema’s, zoals racisme, armoede en gelijkheid komen haast als een voetnoot voorbij, maar krijgen daardoor enorm veel zeggingskracht.
Dit is het verhaal over de jeugd van schrijfster Jacqueline Woodson. Een deel van haar jeugd groeit zij op in het zuiden van de Verenigde Staten van de jaren zestig. Hoewel de slavernij al heel lang niet meer bestaat, worden donkere mensen nog steeds als minderwaardig behandeld.
Jacqueline woont samen met haar broer en zus tijdelijk bij hun oma en opa. Hun jeugd is gelukkig, en ze groeien op in een liefdevol huis. Maar zo nu en dan hoor je ook andere geluiden uit hun omgeving, over mensen die in het geheim strijden voor gelijke rechten. Hoewel oma niet actief meedoet, draagt zij ook haar steentje bij door winkels te negeren waar donkere mensen respectloos worden behandeld. Wanneer de kinderen naar New York verhuizen, komen ze in een heel andere omgeving terecht. Jacqueline ontdekt een nieuwe wereld, maar voelt zich daar niet zo thuis als in het Zuiden. En dan ontdekt zij haar talent voor woorden. Het kleine donkere meisje zal uitgroeien tot een zeer getalenteerde schrijver. En door haar woorden kan zij eindelijk bepalen in welke wereld zij leeft. Wanneer de kinderen naar New York verhuizen, komen ze in een heel andere omgeving terecht. Jacqueline ontdekt een nieuwe wereld, maar voelt zich daar niet zo thuis als in het Zuiden. En dan ontdekt zij haar talent voor woorden. Het kleine donkere meisje zal uitgroeien tot een zeer getalenteerde schrijver. En door haar woorden kan zij eindelijk bepalen in welke wereld zij leeft.

Kinderboek van de Maand juni

Het is een prachtig verhaal geworden en ik wilde alleen maar door en door lezen.

De tunnel

Anna Woltz

€ 16,99

Een nieuw boek van Anna Woltz, de schrijfster van het geweldige ‘Honderd uur nacht’, daar leg ik rustig alles voor opzij. En dat doe ik maar voor een paar schrijvers. Haar boeken gaan normaal over belevenissen van Nederlandse kinderen. Met ‘De tunnel’ gaat ze echter een iets andere kant op. We volgen dit keer een aantal Engelse jongeren in Londen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.
Ella is een jaar ernstig ziek geweest en kan daarom moeilijk lopen. Ze twijfelt daarom enorm aan zichzelf en is ervan overtuigd dat ze nooit een relatie zal krijgen. Het is 1940 en Londen wordt elke nacht gebombardeerd door de Duitsers. Ella en haar familie schuilen net als vele Londenaars ‘s-nachts in de tunnels van de metro. Op een dag leert ze Quinn kennen, een meisje van adel en weggelopen van huis. Quinn is door haar achtergrond nogal naïef en heeft geen idee hoe arme mensen leven. Anderzijds is ze heerlijk enthousiast en heeft ze een hart van goud. Ella, die al het nodige heeft meegemaakt, voelt zich enorm aangetrokken tot de vrolijke Quinn. De meisjes ontmoeten Jay, een jongen die op straat leeft en op alle mogelijke manieren geld probeert te verdienen. Ella vertrouwt hem niet, maar dat verandert wanneer zij wat meer over zijn verleden te weten komt.
De jongeren overleven zo goed en zo kwaad als ze kunnen de oorlog. Maar dan gebeurt er iets traumatisch en komt alles ineens heel dichtbij. Vanaf dat moment zullen hun levens heel anders gaan lopen en zal de oorlog een blijvende indruk achterlaten
In dit boek leer ik een nieuwe kant van Anna Woltz kennen. Ik wist al dat ze heel goed persoonlijk drama kon beschrijven, maar hierin laat ze zien dat ze ook een meester is in spectaculaire scènes. Het is een prachtig verhaal geworden en ik wilde alleen maar door en door lezen. De 12+ groep kan weer zeer tevreden zijn.

Kinderboek van de Maand mei

Ongetwijfeld zal het ook menig volwassen lezer zeer aanspreken

Het bamboemeisje

Edward van de Vendel

€ 23,99

Dat Edward van de Vendel een alleskunner is, was mij al bekend. Maar met dit prachtige sprookje weet zelfs hij me te verrassen. Zelf beschrijft hij dit als een graphic novel, een term dat naar mijn mening tegenwoordig iets te makkelijk aan allerlei boeken wordt opgehangen. ‘Het bamboemeisje’ is zeker geen graphic novel, maar wel een prachtig uitgevoerd prentenboek met soms adembenemend mooie illustraties van Mattias de Leeuw.
Vanaf de maan kijkt een meisje door een telescoop naar een bamboesnijder en zijn vrouw. Zij zijn al erg oud. Hun liefste wens is om een kind te krijgen. Op een dag komt hun wens uit, want in een sprookje kun je alles verwachten. Tussen het bamboe vindt de bamboesnijder een heel klein meisje. Al snel groeit Jie, genoemd naar het eerste woord dat ze sprak, op tot een mooie jongedame. Alle vrijgezelle mannen willen met haar trouwen, maar Jie wijst vanwege een geheime reden elk verzoek af. Zij bedenkt voor elke kandidaat een onmogelijke opdracht, waaraan deze eerst moet voldoen. Dan zoekt de nieuwe keizer een echtgenote. Hij heeft bepaald dat Jie dat moet worden. Toch kan Jie zelfs voor de keizer geen uitzondering maken. Maar hoe zeg je nee tegen zo’n belangrijk persoon? En wat moet ze doen als ze uiteindelijk toch de liefde van haar leven vindt?
‘Het Bamboemeisje’ is een filosofisch sprookje. Ondanks dat het verhaal in combinatie met de vele afbeeldingen vlot leest, vraagt het vooral naar het einde toe enige aandacht. Juist daarom is het niet zo geschikt voor al te jonge lezers. Ongetwijfeld zal het ook menig volwassen lezer zeer aanspreken. Hoe dan ook, dit is opnieuw een pareltje voor in de boekenkast..

 

Kinderboek van de Maand april

Kinderboek van de Maand maart

‘Nee! zei konijn’ is een erg leuk prentenboek, met grappige teksten en plaatjes.

Nee! zei Konijn

Marjoke Henrichs

€ 16,99

Mensen die mij wat beter kennen, weten dat ik niet altijd zo braaf ben. Sterker nog, brave mensen zijn vaak oersaai. Ze zeggen op alles ja en gaan er nooit eens tegenin. Geeuw! Dan heb ik liever zo iemand als Konijn. Hij zegt ‘Nee!’ en besluit lekker zelf wat hij doet. Want een eigenwijs konijn weet zelf wel wat die wil.
‘Ik sta niet op.’ Maar daar hangen zijn lievelingskleren. ‘Ik wil niet ontbijten.’ Maar die wortels zien er wel heel lekker uit. ‘Ik wil niet buitenspelen.’ Maar dan kan hij wel zijn blauwe laarsjes aantrekken. Op alles wat moeder voorstelt, is zijn antwoord nee. Maar stiekem weet ze eigenlijk best wel goed wat Konijn leuk en lekker vindt. Toch is er één ding waar hij nooit ‘Nee!’ op zal zeggen, want dat is het allerleukste en allerfijnste wat er bestaat. Wat dat is? Dat moet je zelf ontdekken, want dat ga ik niet verklappen. Echt niet? NEE! .
‘Nee! zei konijn’ is een erg leuk prentenboek, met grappige teksten en plaatjes. Een heerlijk boek om samen met je kind te lezen en na afloop nog even dat allerleukste en allerfijnste samen doen. Want daar zegt geen enkel kind nee tegen.

Kinderboek van de Maand februari

Erg leuk is ook hoe de schrijfster laat zien hoe verschillende culturen heel goed samen kunnen gaan

De koning van de flat

Marieke Smithuis

€ 17,99

Nadat ik het eerste verhaal gelezen had, wist ik meteen dat dit een topper ging worden. Vijfenveertig korte en meestal losstaande verhalen, maar waarbij ook zo nu en dan terugverwezen wordt naar een eerder avontuur. Heerlijke leessnacks om op kleine tussendoor-momentjes of voor het slapen gaan voor te lezen of zelf te lezen.
Boele en Moes wonen beiden in dezelfde flat en zijn de beste vriendjes van elkaar. Moes noemt zichzelf de koning van Marokko. Elke dag bedenken ze weer iets om kattenkwaad uit te halen. Of het nu het omwisselen van de bloemen van de buurvrouw voor een cactus is, of op de rug van een ezeltje klimmen om vervolgens een vliegles te krijgen, het is moeilijk om als lezer niet in de lach te schieten. Maar de twee jongens hebben ook een hart van goud. Want ondanks alle streken, staan ze ook klaar om anderen te helpen. Vooral Boele, die tot wanhoop van zijn moeder, met regelmaat allerlei dieren in huis haalt.
‘De koning van de flat’ is een boek vol humor, maar ook met wat serieuze kantjes. Erg leuk is ook hoe de schrijfster laat zien hoe verschillende culturen heel goed samen kunnen gaan. Alledaagse en niet-alledaagse belevenissen van een bijzonder duo. De illustraties van Marieke van Ditshuizen zijn een heerlijke aanvulling op het geheel.
Een boek dat ik vanaf de eerste bladzijde met enorm veel plezier gelezen heb.

Kinderboek van de Maand januari

pro-mbooks2 : libris