We lopen allemaal weleens ergens tegenaan in het leven. Soms vergeten we in alle drukte wat belangrijk is of hoe we goed voor onszelf kunnen zorgen, of hebben we het gevoel dat we er helemaal alleen voor staan. Boeken kunnen helpen en ons zachtjes een duwtje in de juiste richting geven. Soms door het stellen van de juiste vragen, dan weer door het geven van (een begin van) een antwoord. De onderwerpen kunnen enorm uiteenlopen, net als de uitdagingen die we tegenkomen in het leven. Om je te inspireren nemen we je op deze pagina graag maandelijks mee in een bepaald onderwerp. Wat speelt er in de maatschappij en welke boeken sluiten hier goed bij aan? We hopen dat je hier fijne boekentips vindt en inspiratie opdoet.

Boeken in de categorie: Familiepatronen

Familiepatronen

‘De appel valt niet ver van de boom’, zo luidt het bekende gezegde. Genetisch en vanuit onze opvoeding krijgen we mee wat onze ouders, verzorgers en familieleden ons te bieden hebben. Waar men in de eerste helft van de 20ste eeuw de taak volbracht zag bij het voeden en kleden van kinderen, verwachten we tegenwoordig meer van onszelf en van anderen. Nieuwe psychologische inzichten bieden een compleet andere kijk op emotionele opvoeding en geërfd trauma waar de ouders van onze ouders nog geen weet van hadden. Je kunt alleen niet geven wat je zelf niet hebt ontvangen.

Juist daarom hebben steeds meer mensen de behoefte om te onderzoeken hoe ze ‘oude’ pijn uit de familielijn kunnen begrijpen en helen om vervolgens zelf andere keuzes kunnen maken. Je herkent bagage uit de familielijn bijvoorbeeld aan familietrekjes zoals negatieve overtuigingen en complexe emoties zoals conflictvermijding. Terugkijken naar je kindertijd, je emotionele opvoeding, en ook de oude pijn van verder terug in je familielijn, kan je helpen om los te laten wat niet mee hoeft naar de volgende generatie.


Boekentips
Deze boeken zijn wegwijzers voor inzicht in je eigen familiepatronen: ontdek je emotionele opvoeding (of het gebrek daaraan) met Jonice Webb, zie de invloed van je innerlijke kind op je relatie met Susanne Hühn, of ontdek de invloed van je narcistische moeder op hoe jij in het leven staat met McBride. Wil je verder kijken? Kijk dan met Thomas Hübl naar de invloed van trauma op hoe we onze cultuur vormgeven, of duik spiritueel in het diepe met Daniel Foor om de band met je eigen voorouders te onderzoeken.

 

Naast de uitgelichte onderwerpen van deze maand zijn er nog veel meer boeken binnen het genre zingeving. Hieronder vind je nog meer inspiratie!

 

Manifesteren

Innerlijke criticus

Leren van de natuur

pro-mbooks2 : libris