Test Boekentips

Boekentip van Nadine

Boekentip van Nadine

De 42-jarige Spaanse Vallejo studeerde klassieke literatuur en maakte dit prachtboek over de geschiedenis van boeken. Voor iedere boekenliefhebber een feestje dat leest als een avonturenroman met verhalenvertellers, troubadours en boekhandelaars in de hoofdrol.
~ Nadine

Papyrus

Papyrus

Irene Vallejo

€ 29,99
'Dit boek laat op schitterende wijze zien waar onze wereld op gebouwd is. Op boeken.' ***** NRC'Dansend door de geschiedenis van het boek.' Trouw'Een sprankelende liefdesverklaring aan het lezen.' VPRO Gids'Een duizelingwekkend boek.' Nederlands Dagblad'Een feest om te lezen.' Het ParoolEen krachtige ode aan het geschreven woord. Vallejo legt op fascinerende wijze verbanden tussen de moderne tijd en oude teksten en mythen.Het boek is een van de mooiste uitvindingen ter wereld. Met een boek kunnen woorden door tijd en ruimte reizen, en kunnen we kennis opdoen over wat zich bijvoorbeeld wel dertig eeuwen geleden heeft afgespeeld.Irene Vallejo neemt de lezer mee op reis door het leven van dit fascinerende gebruiksvoorwerp. Er zijn haltes op de route bij de slagvelden van Alexander de Grote en bij de villa van Papyri ten tijde van de uitbarsting van de Vesuvius, bij de eerste bekende bibliotheken en werkplaatsen waar manuscripten werden gekopieerd en bij de kampvuren waar verboden boeken brandden. Onderweg verbindt Vallejo klassieke werken met de duizelingwekkende moderne wereld en hedendaagse debatten: Aristophanes en de rechtszaken tegen cartoonisten, Sappho en de literaire stem van vrouwen, Seneca en politiek.Papyrus is een ongelooflijk avontuur met in de hoofdrol duizenden mensen die door de eeuwen heen het voortbestaan van het boek hebben gewaarborgd: verhalenvertellers, kopiisten, illustratoren, vertalers, straatverkopers, leraren, spionnen, rebellen, nonnen, slaven, avonturiers en boekverkopers. Het is een prachtige, wervelende ode aan het geschreven woord die laat zien hoe individuele levens en maatschappijen worden beïnvloed en gevormd door boeken.In de pers:‘Heel goed geschreven, bewonderenswaardig. De liefde voor boeken en lezen klinkt door in alle pagina’s van dit meesterwerk. Ik ben er zeker van dat dit boek gelezen zal worden, door de lezers van vandaag, maar zeker ook nog vele jaren daarna.’ Mario Vargas Llosa‘Een ongelofelijk vrije, wijze en uitgebreide reis door de wereld van het boek van de oprichting van de bibliotheek van Alexandrië tot de val van het Romeinse Rijk. Irene Vallejo heeft een uitzonderlijk goed, universeel en uniek boek geschreven.’ The New York Times‘Een heerlijk boek voor lezers in alle soorten en maten. Een ontroerende en eigentijdse hommage aan het boek door een gedreven lezer.’ Babelia
Boekentip van Yasue

Boekentip van Yasue

Om te beginnen is dit boek echt fantastisch. Waarom dit boek zo fantastisch is? Je wordt door Thomas meegesleurd in het verhaal over de Orakel. Het boek is onbeschrijfelijk goed geschreven, en ik ben nog steeds in de war van dit boek.
~ Yasue

Orakel, Thomas Olde Heuvelt

Orakel

Thomas Olde Heuvelt

€ 20,99
‘De nieuwe Stephen King komt gewoon uit Nijmegen.’ De TelegraafHet nieuwe meesterwerk van een internationaal fenomeen.IJzingwekkende spanning en folklore smelten moeiteloos samen in OrakelIn Orakel keert een markant personage uit HEX terug: Robert Grim‘Briljant en volstrekt origineel.’ Stephen KingOp een mistige winterochtend zien Luca Wolf en Emma Reich een achttiende-eeuws zeilschip in een bollenveld bij de duinen liggen. Orakel, staat er op de achtersteven. Het ligt er, in alle opzichten, verkeerd. Emma kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en gaat het luik op het hellende dek binnen. Niemand ziet haar nog terug. Luca blijft verbijsterd achter: hij wilde haar wel achternagaan, maar iets hield hem tegen. De uitdrukking op haar gezicht toen ze door het luik ging, maakte hem bang…Niet veel later zijn er elf mensen verdwenen, worden Luca en zijn moeder afgeschermd van de wereld vastgehouden en staan de geheime diensten voor een raadsel. Alles moet uit de kast worden gehaald om een mediastorm te voorkomen. Maar als men graaft in een ver verleden om het mysterie van de Orakel te ontrafelen, blijkt het schip een voorbode te zijn van iets onheilspellends.In de pers‘Dit boek zul je niet snel vergeten.’ Trouw'Robert Grim [uit HEX] is terug. Met dezelfde cynische kijk op de wereld en een onverholen minachting voor autoriteit. Zo’n comeback uit de as is alleen een cultheld gegeven.' de Volkskrant'Olde Heuvelt weet de thrillerliefhebber opnieuw mee te sleuren en het spanningsniveau op te bouwen.' de Gelderlander'Orakel is helder en doordacht geconstrueerd [en] stevig verankerd in de wereld van vandaag. Olde Heuvelt leidt het leven van een literaire rockster.' HumoOver Echo:‘Virtuoos geschreven.’ de Volkskrant‘Steekt Stephen King naar de kroon.’ **** VN Detective & ThrillergidsOver HEX:‘Een van de origineelste, slimste en engste boeken die in de eenentwintigste eeuw zijn gepubliceerd.’ New York Journal of Books‘HEX doet denken aan Spielberg, een fantastisch en onvergetelijk verhaal.’ The Guardian‘HEX is griezelig, pakkend en origineel.’ George R.R. Martin
Boekentip van Frank

Boekentip van Frank

Één van de weinige dagboeken bijgehouden van een overlevende van Bergen-Belsen. Renata en haar man komen via kamp Westerbork in Bergen-Belsen terecht. Hier houd ze een dagboek bij. Een gevoelig en tegelijk nuchter verhaal.
~ Frank

Dagboek uit Bergen-Belsen

Dagboek uit Bergen-Belsen

Renata Laqueur ; Saskia Goldschmidt

€ 20,99
Een waardevol en uniek document uit de Tweede Wereldoorlog, te vergelijken met Eindstation AuschwitzIn november 1943 wordt Renata Laqueur, dochter van een Pruisische hoogleraar en van Joodse afkomst, met haar man Paul Goldschmidt gearresteerd. Ze komt terecht in doorgangskamp Westerbork en vier maanden later worden ze samen overgebracht naar kamp Bergen-Belsen in Duitsland. Laqueur maakte altijd al aantekeningen wanneer ze op reis was. En hoe cru ook, zij ziet haar gedwongen vertrek naar Bergen-Belsen op dat moment als een soort reis. Vanaf het moment van haar aankomst in het kamp, schrijft ze op wat zij en haar man meemaken. Het is voor haar een manier om de verschrikkingen van het kampleven te doorstaan. Dat houdt ze vol tot december 1944, wanneer ze er te zwak voor wordt.Een paar maanden later, op 10 april 1945, nauwelijks vijf dagen voordat de Engelsen en Canadezen het kamp zullen bevrijden, worden 2500 doodzieke en verhongerde gevangenen, onder wie Renata en haar man, in een trein gestopt. Onder bewaking van de ss rijden ze kriskras door het vernietigde Duitsland. Het doel van de reis is onbekend. Op 23 april wordt de trein door de Russen in Tröbitz bevrijd. Daar beschrijft Renata Laqueur deze reis in korte aantekeningen. Eenmaal in Nederland werkt zij de aantekeningen van de reis en het dagboek dat ze heeft bijgehouden verder uit en beantwoordt in 1946 de oproep van Loe de Jong, om oorlogsdagboeken in te leveren.Dagboek uit Bergen-Belsen is een waardevol en uniek document dat het leed van miljoenen weerspiegelt. Renata’s schrijven wordt gekenmerkt door een nuchter, meedogenloos maar tegelijk gevoelig waarnemen van eigen en andere reacties. Als lezer kun je niet anders dan haar bewonderen om haar vermogen, zich werkelijk boven de ellende uit te schrijven.
Boekentip van Jet

Boekentip van Jet

Schrijver Layla F. Saad zweeft tussen verschillende identiteiten: ze is Oost-Afrikaans, Brits, Arabisch, zwart en moslima. Dit belangrijke werk schreef ze in 2020, in de turbulentie van politieke hoogspanning en de BLM-beweging. Dit theorie en werkboek ineen helpt je bij het begrijpen, herkennen en bestrijden van racisme in de 21ste eeuw. Ben jij wit en voel je een weerstand om hierover te lezen? Lijkt het je overbodig in onze geëmancipeerde samenleving? Think again. Lees dit boek en verander jezelf (en dus de wereld).
~ Jet

Witte suprematie & ik

Witte suprematie & ik

Layla Saad

€ 19,99
In ‘Witte suprematie & ik’ stelt Layla Saad maatschappelijke machtsverhoudingen aan de kaak en hoe daarmee om te gaan. Hoe kun je concreet en constructief bijdragen aan antiracisme? Saad geeft (witte) lezers daartoe handvatten in ‘Witte suprematie & ik’. Helder en toegankelijk legt ze uit wat centrale begrippen in het antiracisme precies betekenen, zoals wit privilege, witte fragiliteit en witte apathie, en waarom bijvoorbeeld ‘kleurenblindheid’, culturele toe-eigening en tokenisme problematisch zijn. Dagelijkse reflectieopdrachten dwingen je ertoe je privilege onder ogen te zien. Zo werpt ‘Witte suprematie & ik’ verhelderend licht op verhulde vooroordelen en blinde vlekken. Dat is confronterend, maar het is een noodzakelijke stap voor witte mensen die niet langer Mensen van Kleur willen schaden en willen bijdragen aan een rechtvaardige samenleving.
Heleen

Heleen

Boekentip van Aimée

Boekentip van Aimée

Een prachtig boek over Salomé die terecht is gekomen in een jeugddetentiecentrum. Gedurende het verhaal kom je achter hoe ze daar terecht is gekomen en kom je ook meer te weten te komen over haar verleden. Een super mooi verhaal over het vinden van je identiteit.
~ Aimée

Confrontaties

Confrontaties

Simone Atangana Bekono

€ 22,99
De zestienjarige Salomé Atabong zit vast in een jeugddetentiecentrum, omdat ze op een middag twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. Ze probeert haar hoofd koel te houden tussen de andere meiden, irritante psychologen en treiterende begeleiders. Over een maand mag ze naar huis, waar alleen een gezin wacht dat al lang geleden uit elkaar is gevallen. En de anderen in het dorp. Wat zullen zij doen?
Boekentip van Channah

Boekentip van Channah

Lyrisch en supermooi geschreven. Dit boek wordt verteld vanuit het perspectief van Ludwik, in de vorm van een brief naar Janusz, zijn liefdesinterest. Door deze keuze van de schrijver lijkt het lezen van het boek bijna als een grens die je overschrijdt. Naarmate je verder in het boek komt, leer je steeds meer over de intieme momenten en vooral obstakels waarmee de personages te kampen hebben. , Zo moeten ze onder andere hun eigen normen en waarden aan de kant zetten om verder te komen in het leven.
~ Channah

Zwemmen in het donker

Zwemmen in het donker

Tomasz Jedrowski

€ 20,99
Krachtig, universeel vraagstuk: geef je je principes op voor de liefde of niet?Voor de lezers van Benedict Wells, Noem me bij jouw naam van André Aciman, en Hanya Yanagihara’s Een klein leven.Polen, 1980. De angstige, gedesillusioneerde Ludwik Gowacki, die binnenkort afstudeert aan de universiteit, is samen met de rest van zijn klas naar een landbouwkamp gestuurd. Hier ontmoet hij Janusz. Samen brengen ze een droomachtige zomer door met zwemmen in afgelegen meren, het lezen van verboden boeken en verliefd worden.Maar als de zomer voorbij is, gaan de twee noodgedwongen terug naar Warschau, naar de harde realiteit van het leven onder de communistische partij. Verbannen uit het paradijs moeten Ludwik en Janusz beslissen hoe ze zullen overleven, en door hun verschillende keuzes worden ze uit elkaar gedreven.Zwemmen in het donker is een onvergetelijke roman over jeugd, liefde en verlies – en de offers die we brengen om een zinvol leven te leiden.In de pers‘Meesterlijk.’ Trouw‘Als lezer blijf je geroerd en stil achter.’ Zin‘Een aangrijpende en ongebruikelijke romance, met een politieke ondertoon. Jedrowski schrijft elegant en zet het gevoelsleven van de twee geliefden af tegen de grimmig repressieve machinerie van de Poolse Verenigde Arbeiderspartij.’ The Guardian‘Indrukwekkend en aangrijpend, een groot literair talent aan het werk.’ Sebastian Barry‘Stel je voor dat Call Me By Your Name zich in het communistische Polen zou afspelen en je krijgt een idee over Jedrowski’s ontroerende debuut over een verterende liefdesaffaire te midden van een land dat uit elkaar wordt gerukt.’ O, The Oprah Magazine ‘Elegant, meeslepend en vol melancholische schoonheid. Deze nieuwe moderne klassieker hoort in het rijtje van Alan Hollinghurst en Edmund White.’ Evening Standard
Giedo

Giedo

pro-mbookslibr2 : libris