mei

Lezing 'Hemel en hel in kaart. Een cultuurhistorische verkenning' door Guido Derksen en Martin van Mousch

donderdag 11 mei 2023

Op donderdag 11 mei om 20.00 uur bent u van harte welkom op de lezing 'Hemel en hel in kaart' van Guido Derksen en Martin van Mousch bij ons in de boekhandel Van Kemenade & Hollaers, Ginnekenweg 52-54, Breda. Kaarten €5. Graag reserveren via: 076-5657066; 06-12 52 11 11; [email protected] of kom even langs.

Sinds wanneer geloven mensen in een leven na de dood? Hoe zag de onderwereld er volgens de Oude Egyptenaren eruit? Waar ligt de Hof van Eden eigenlijk? Wat is het verschil tussen Sheol en Gehenna? Wie bevinden zich in de vierde ring van de hel van Dante? Hoe zit dat met die 72 maagden? Wat heeft Luilekkerland te maken met het hiernamaals? Zijn hemel en hel in de 21e eeuw verwezen naar het rijk der fabelen? Hoe is de relatie tussen hiernumaals en hiernamaals? Maar misschien heeft u zich wel eens heel iets anders afgevraagd over het leven na de dood en zou u daar graag eens een antwoord op willen krijgen? Dan biedt deze lezing u daarvoor een uitgelezen kans. Op basis van 5000 cultuurgeschiedenis over hiernamaalsbeelden in diverse culturen en levensbeschouwingen proberen Guido Derksens en Martin van Mousch hierop een antwoord te geven. Dit doen zij op grond van hun boek Hemel en hel in kaart, waarin deze geschiedenis aan de hand van 19 beelden staat beschreven en waarin deze zelfs met behulp van een atlaskaart letterlijk in beeld zijn gebracht.

De reis door de geschiedenis laat u kennis maken met opzienbarende en wonderlijke voorstellingen van het leven na de dood. Daarnaast wordt er ingezoomd op een aantal kaarten, die bedoeld zijn om deze beelden van het dodenrijk te verlevendigen. Uiteraard is er ook de mogelijkheid tot het indienen van verzoeknummers en is er altijd ruim de gelegenheid om vragen te stellen. Omdat er voor de auteurs vrijwel niets leuker, boeiender en leerzamer is dan contact met andere belangstellenden en (mogelijke) lezers, verheugen we ons zeer op uw aanwezigheid en inbreng.

Guido Derksen is geograaf, schrijver en journalist; hij publiceerde meer dan vijftig boeken, waaronder reisgidsen en de populaire bier-en wijnwandelboeken.

Martin van Mousch is historicus en werkt op het OLV (Onze Lieve Vrouwelyceum) in Breda

Meer informatie

Geef een prentenboek cadeau: KLEINE IJSBEER. EEN IJSBEER IN DE TROPEN voor maar €2,99

vrijdag 12 mei 2023

Geef een prentenboek cadeau

Al meer dan vijf jaar heeft de campagne ‘Geef een (prenten)boek cadeau’ als missie om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken. Wat zou het mooi zijn als ieder kind een eigen verzameling met de mooiste kinderboeken in zijn kamer heeft staan – met als resultaat dat boeken een vaste plaats krijgen in zijn of haar leven. Om die boekenkast te vullen, bundelen boekhandels en diverse partners ieder jaar hun krachten om in het voorjaar een jeugdboek en een prentenboek beschikbaar te stellen voor een klein bedrag.

Kleine IJsbeer. Een ijsbeer in de tropen, Hans de Beer

Dit jaar is de klassieker Kleine IJsbeer. Een ijsbeer in de tropen gekozen als campagnetitel en ligt vanaf 12 mei bij ons in de boekhandel voor maar € 2,99.

Aan wie geef jij Kleine IJsbeer cadeau? Met deze slogan willen we iedereen overtuigen om dit boek cadeau te geven – aan jezelf óf aan een ander! Hierdoor hoopt de stichting alle kinderen te bereiken – ook de kinderen die, om wat voor reden ook, thuis geen boeken hebben. Zo’n gulle gever hoeft niet per se vader, moeder, opa of oma te zijn: ook gemeente, school of kinderdagverblijf kan er bijvoorbeeld aan bijdragen.

En geven kan op vele manieren, bijvoorbeeld door een boek te doneren aan een goed doel

Meer informatie

Verkoop handgemaakte artikelen van vrouwenvereniging Tesselschade voor het goede doel

vrijdag 12 mei 2023

Op vrijdagmiddag 12 mei vanaf 13.00 uur houdt vrouwenvereniging Tesselschade weer een verkoop van prachtig handgemaakte artikelen. Wie weet vindt u een mooi cadeau voor Moederdag.

Tesselschade is de oudste vrouwenvereniging van Nederland. Zij maakt zich al 150 jaar lang sterk voor vrouwen die hulp nodig hebben om een studie te volgen waardoor zij na afronding van de opleiding economisch zelfstandig kunnen worden. Tesselschade draait volledig op de inzet van vrijwilligers. Ook Breda heeft haar Tesselschade afdeling. Zij heeft een groep handwerksters die handgemaakte artikelen verzorgen die door Tesselschade Breda verkocht worden ten bate van de studieondersteuning. www.tesselschadebreda.nl

Meer informatie

Feestelijke presentatie van het derde kinderboek van Jacques Verzijl 'Lux, het kleine mannetje'

zaterdag 13 mei 2023

Op zaterdag 13 mei om 16.00 uur bent u van harte welkom bij de feestelijke boekpresentatie van alweer het derde kinderboek van Jacques Verzijl: 'Lux, het kleine mannetje'. Locatie: Boekhandel Van Kemenade & Hollaers, Ginnekenweg 52-54, Breda. De bijeenkomst is gratis, wel graag even van tevoren aanmelden via: [email protected]; 076-5657066 / 06-12521111 of kom even langs. Jacques signeert de boeken graag, reserveer alvast uw exemplaar bij ons.

Lynn is helemaal gek op poppen. Ze heeft er heel veel. Elke pop heeft een naam, eigen kleren en een eigen bedje. Van alle poppen is er één waar ze het meest gek op is. Dat is Olleke. Die mag mee in haar in bed en is altijd bij haar. Maar alle poppen, ook Olleke, kunnen niet bewegen of praten. Dat vindt ze heel jammer. Ze droomt al jaren van een pop die zelf kan bewegen en praten. Ze is met haar papa, mama en broertje Twan op vakantie in Luxemburg. Als ze tijdens het wandelen op een bankje uitrusten, ziet ze een klein mannetje in een flits vanuit het bos zomaar haar rugzak inklimmen. Alleen Lynn zag het gebeuren. Komt haar grote droom uit? Ze houdt het voor iedereen geheim.

Meer informatie

Gouden Griffel winnaar Pieter Koolwijk signeert zijn derde boek over Gozert: 'Missie afbreken'.

vrijdag 19 mei 2023

Op vrijdag 19 mei om 15.00 uur komt Gouden Griffel winnaar Pieter Koolwijk zijn derde boek over de wereld van Gozert signeren, bij ons in de boekhandel Van Kemenade & Hollaers, Ginnekenweg 52-54, Breda. Iedereen is van harte welkom!! Reserveer nu alvast het boek 'Missie afbreken' of een andere titel van Pieter.

De verhalen van Pieter Koolwijk balanceren altijd op de grens van de werkelijkheid. Hij brak door in de kinderboekenwereld met zijn boeken over Vlo en Stiekel. Daarna volgden 'Bens boot', waarvoor hij een Vlag&Wimpel kreeg, 'Baas van de wereld' en het veelgeprezen 'Prutje'. Na 'Gozert' en 'Luna' verscheen deze zomer 'De trollen van Leif'.

Het verhaal van Gozert!

Hij werd door iedereen in het hart gesloten en won goud: Gozert. Maar Gozert was het verhaal van Ties. Hoe gaat het eigenlijk met Gozert zelf? Ties heeft hem steeds minder nodig, want hij heeft Luna en Roberto en ouders die hem begrijpen. Gozert heeft het gevoel dat hij soms bijna wordt vergeten en dat gevoel wordt nog sterker als Luna en Ties een eigen missie hebben – een missie waar Gozert eigenlijk niets mee van doen wil hebben, want die heeft te maken met Huize Hopeloos. De plek waar hij het allerongelukkigst ooit was. Maar terwijl Gozert het steeds vaker zonder Ties en Luna moet stellen, ontdekt hij dat er meer zijn zoals hij. En dat het niet goed met hen gaat als hun mensen geen aandacht meer aan hen besteden.

Het derde boek over de wereld van Gozert is opnieuw een superfantastisch avontuur – dat is fantastisch met een superheldencape om – maar wel een met een schurend randje. Want Gozert moet een beslissing nemen. Hoort hij nou wel of niet bij de levende kinderen?

 

Meer informatie

BREAKING NEWS!!! Een avond met Hans de Booij 'Het wordt niets zonder jou'

woensdag 24 mei 2023

Op woensdag 24 mei om 20.00 uur verzorgen we een boeiende avond met Hans de Booij vanwege de zojuist verschenen biografie 'Het wordt niets zonder jou'. Hans wordt geïnterviewd door oud-klasgenoot René L. Hollaers. Èn hij zal meerdere liedjes zingen en zichzelf begeleiden op de piano van de boekhandel. Kaarten à €5 verkrijgbaar via: [email protected]; 076-5657066 / 06-12521111 of kom even langs in de boekhandel. Locatie: Boekhandel Van Kemenade & Hollaers, Ginnekenweg 52-54, Breda. Het wordt een mooie avond!

In de zomer van 1983 werd zanger Hans de Booij in één klap beroemd met de hitsingles 'Annabel' en 'Een vrouw zoals jij'. Het was het begin van een turbulente muziekcarrière en een nog turbulenter leven.
'Het wordt niets zonder jou' is een biografisch portret van een zanger die begon op zijn hoogtepunt, en nooit meer hetzelfde succes heeft kunnen bereiken.
Drie keer werd hij vader, maar de emotionele littekens uit zijn jeugd weerhouden hem er steeds van om zelf een aanwezige vader of partner te zijn. Hij woonde in Arnhem, Antwerpen, Thailand en Portugal, op zoek naar erkenning en een plek om thuis te zijn. De muziek is altijd bij hem en houdt hem in leven. Bizarre optredens, flamboyante platenbazen, incidenteel succes en creatieve mislukkingen. Het wordt niets zonder jou is een biografie van een man op zoek naar applaus: van het publiek, van een vrouw of van zijn ouders. Met bijrollen voor Ramses Shaffy, Boudewijn de Groot, Henny Vrienten, John de Mol en vele andere grootheden uit de muziekindustrie van de laatste decennia.

Meer informatie

Ontmoeting met Ilja Leonard Pfeijffer en zijn nieuwe historische roman 'Alkibiades'

zaterdag 27 mei 2023

Op zaterdagmiddag 27 mei van 14.00 tot 15.00 uur bezoekt Ilja Leonard Pfeijffer onze boekhandel vanwege zijn nieuwe historische roman 'Alkibiades'. U bent van harte welkom hem te ontmoeten. Reserveer uw exemplaar bij ons via 076-5657066/06-12521111; [email protected] en Ilja signeert het graag voor u. Boekhandel Van Kemenade & Hollaers, Ginnekenweg 52-54, Breda. Harrie Vervest zal Pfeijffer interviewen. Harrie Vervest studeerde filosofie en was jarenlang docent filosofie aan het Stedelijk Gymnasium te Breda.

Deze monumentale, rijk gedocumenteerde, historische roman vertelt het waargebeurde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland. Hij was de extravagante, geniale, opzienbarende, androgyne, biseksuele en omstreden politicus en strateeg van Athene tijdens de grote oorlog tegen Sparta. Zijn verhaal is voor ons een reis door de tijd naar de wereld van bijna tweeënhalf millennium geleden, toen steeds meer symptomen, die voor ons verontrustend herkenbaar zijn, begonnen te wijzen op het verval van de democratie en daadwerkelijk leidden tot de nederlaag van Athene. De vraag is in hoeverre Alkibiades hieraan schuldig was. Was hij de populist die de democratie heeft ontmanteld of had hij de redder van Athene kunnen zijn? In deze roman legt hij verantwoording af over zijn idealen, strategieën en levenslange strijd.

Alkibiades is tegelijkertijd een geleerde historische studie en een grote roman voor onze tijd en voor elke tijd, die een even uniek als universeel verhaal vertelt over het najagen van ambities in een onvolmaakte wereld.

 

foto: Stephan Vanfleteren

 

Meer informatie

juni

Feestelijke Bredase presentatie van 'Ter plekke' van sportjournalist Joep Schreuder

woensdag 7 juni 2023

Op woensdagavond 7 juni om 20.00 uur bent u van harte welkom op de feestelijke Bredase boekpresentatie van 'Ter plekke. Buitengewone verhalen van een sportjournalist' van Joep Schreuder. locatie: Boekhandel Van Kemenade & Hollaers, Ginnekenweg 52-54, Breda. Graag reserveren via: [email protected]; 076-5657066 / 06-12521111 of kom even langs. Voetbaljournalist Chris van Nijnatten interviewt Joep deze avond.

Televisiejournalist Joep Schreuder geeft voor het eerst een kijkje in het wervelende leven van een sportjournalist. Van kleedruimtes en privéjets tot de Zuid-Afrikaanse jungle, van  hotellobby’s en dakterrassen tot bij de voetballers thuis:Schreuder neemt je mee naar plekken die je op televisie zelden te zien krijgt.

In Ter plekke ontmoet je de belangrijkste figuren uit de sportwereld die aan Schreuder hun ware gezicht laten zien, onder wie Cruijff, Advocaat, Raiola, De Boer, Hiddink, Zlatan en ook Yuri van Gelder. Schreuder was sportverslaggever in Qatar en ook over zijn ervaringen tijdens het WK 2022 vertelt hij in Ter plekke.

Joep Schreuder (Breda, 1966) is sinds 2001 verslaggever in beeld bij Studio Sport. Hij doet voornamelijk verslag van de eredivisie en de grote voetbaltoernooien en interviewt de grote namen van de voetbalwereld. Hij stond aan de wieg en was boegbeeld van TV&Co, een regionale televisiezender voor Noord-Brabant. Daar leidde hij een vijftal programmamakers op die nu op landelijke televisie te zien zijn.

 

 

 

Meer informatie

Feestelijke presentatie van nieuwe jeugdboek 'We moeten je iets vertellen' van Marlies Slegers

donderdag 15 juni 2023

Op donderdagmiddag 15 juni 17.00 uur vieren we de verschijning van de nieuwe jeugdroman 'We moeten je iets vertellen' van Marlies Slegers. Iedereen is van harte welkom, wel graag even aanmelden via: [email protected]; 076-5657066 / 06-12521111 of kom even langs bij ons in de boekhandel. Locatie: Boekhandel Van Kemenade & Hollaers, Ginnekenweg 52-54, Breda. Reserveer nu alvast een exemplaar, Marlies signeert het graag!

Na haar ontroerende Briefjes voor Pelle komt Marlies Slegers met We moeten je iets vertellen, een prachtige jeugdroman over loslaten, acceptatie en liefde. De ouders van de 13-jarige Hazel gaan scheiden en Hazel wordt naar haar oma gestuurd. Daar heeft ze helemaal geen zin in, want hoe kan ze haar ouders bij elkaar houden als ze weg is? Terwijl ze het rommelige huis van haar dementerende oma opruimt, vindt ze een doos vol foto’s en spullen van haar vader en een stapeltje geheime brieven van haar opa. Hazel beseft dat haar missie om haar ouders bij elkaar te houden kansloos is. Ondertussen leert ze op het eiland Kean kennen, de dromerige jongen die gedichten citeert, zijn bijzondere neef Raaf en oma’s blinde hond, Vincent. Die zomer leert ze alles over loslaten en accepteren, in al zijn vormen…

Meer informatie

Yvette Rombouts presenteert haar gedichtenbundel 'Menselijkheid in het openbaar'

zaterdag 24 juni 2023

Op zaterdagmiddag 24 juni om 16.00 uur presenteert Yvette Rombouts haar gedichtenbundel 'Menselijkheid in het openbaar'. U bent van harte welkom. Graag even aanmelden via: [email protected]; 076-5657066 / 0612521111 of kom even langs in de boekhandel. Locatie: Boekhandel Van Kemenade & Hollaers, Ginnekenweg 52-54, Breda. Reserveer uw exemplaar en Yvette zal het graag signeren. Het eerste exemplaar zal aangeboden worden aan Co Woudsma. Schoonbroer Davy Drees zal een aantal liedjes van Bram Vermeulen zingen en Yvette leest gedichten voor.

Je ziet ze meteen voor je, de personages uit de gedichten van Yvette Rombouts. Ze staan buiten de wereld van de geslaagde mensen. Zwarte schapen, slachtoffer van een aangeboren beperking, van een domme eigen fout, van andermans kortzichtigheid of louter van het verstrijken van de tijd. En allemaal houden ze ondanks dat een menselijke standaard hoog. Door hun fantasie, door hun realisme, door de ironische en soms droge humor van de auteur. Ze roepen meegevoel op, maar ze raken je ook op een ander niveau: ze zijn interessant. Je zou na ieder gedicht meer willen weten van de mens die in de korte schets naar voren komt. Ze blijven je bij.

Yvette Rombouts (1975) publiceerde eerder in een paar literaire tijdschriften. Ze werkt op een woongroep voor mensen met een verstandelijke beperking.

Meer informatie