1

januari

2020

maart

Beide boeken van Christiaan Schraven zijn opgenomen in het Stadsarchief Breda! Nu gesigneerde exemplaren verkrijgbaar bij ons.

donderdag 5 maart 2020

Met trots mogen we u melden dat de beide boeken van Christiaan Schraven, die bij ons gepresenteerd zijn, ook opgenomen zijn in de collectie van het Stadsarchief Breda. Het eerste boek "Mijn Ginnekenstraat jaren 50" was binnen een half jaar uitverkocht. Van het tweede boek "Mijn Breda jaren 50/60" heeft de auteur een aantal exemplaren gesigneerd en zijn bij ons te koop. Het Stadsarchief Breda was aangenaam verrast met deze boeken, omdat er zo weinig verschenen is over het naoorlogse Breda. Zij zien deze boeken als waardevolle documenten voor Breda. Wij feliciteren Christiaan Schraven van harte!

Meer informatie

De 85ste BOEKENWEEK "REBELLEN & DWARSDENKERS" 7 t/m 15 maart

zaterdag 7 maart 2020

De 85ste Boekenweek staat in het teken van hen die ons voorstellingsvermogen vergroten: de rebellen en dwarsdenkers. Het lezen van boeken zet namelijk aan tot nadenken, zodat lezers begrip ontwikkelen voor anderen en minder vasthouden aan vooroordelen (bron: KVB Boekwerk, De impact van het boek). Van de dromerige dwarsdenker die veilig thuis afreist naar een andere wereld tot de rebel die zijn messcherpe pen als wapen gebruikt tegen de status quo. In de literatuur is er ruimte voor al die geluiden. Het lef van schrijvers om taboes te doorbreken en een steen in de vijver te gooien is van levensbelang voor onze samenleving. Daarom koesteren we de vrijheid die door schrijvers genomen wordt om tegen de stroom in te werken, om dwars en vervelend te zijn, onaangepast en onafhankelijk.

Het boekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door Annejet van der Zijl en krijgt u cadeau bij aankoop van €15.- aan Nederlandstalige boeken.

Ieder jaar wordt een auteur uitgenodigd een essay te schrijven over het thema van de Boekenweek. Het essay is van 7 t/m 15 maart 2020 verkrijgbaar voor € 3,75 in de boekwinkel. Dit jaar is dat geschreven door Özcan Akyol.

 

Meer informatie

Lezing door Frank Westerman over de zoektocht naar de oorsprong van de mens

maandag 9 maart 2020

Op maandag 9 maart om 20.00 uur (tot ongeveer 22.00 uur) geeft auteur Frank Westerman een lezing over de zoektocht naar de oorsprong van de mens. Locatie: Concertzaal van de Nieuwe Veste, Molenstraat 6, 4811 GS, Breda. De lezing is gratis voor de leden van de Vereniging voor Volkenkunde Breda ; Niet-leden betalen €8,-.Kaarten verkrijgbaar aan de deur. . www.volkenkundebreda.nl

Een verhalende zoektocht in woord en beeld naar de oorsprong van de mens. Wie zijn wij? Waar komen we vandaan? Aan de hand van zijn recente boek ‘Wij, de mens’ vertelt Frank Westerman over de reizen die hij ondernam, in het bijzonder die naar het eiland Flores, Indonesië. Aldaar, in de grot Liang Bua, zijn in 2003 skeletresten van de oermens homo floresiensis opgegraven, beter bekend als ‘the hobbit’ (deze Floresmens was amper een meter groot). Met bijzondere aandacht voor de Nederlandse pionier Eugene Dubois, een apothekerszoon uit Eijsden die eind 19e eeuw op Java de eerste schedel vond van onze directe voorouder, de homo erectus. Alsook aandacht voor tragische rol van pater Theodor Verhoeven (1907-1990), de missionaris uit Uden die op Flores nét niet diep genoeg groef om de vondst van de Floresmens op zijn naam te kunnen schrijven.

Meer informatie

Lezing "Cliffrock Castle" door auteur Josephine Rombouts VANWEGE HET CORONAVIRUS WORDT DE LEZING VERZET, DATUM VOLGT

woensdag 11 maart 2020

In het kader van Internationale Vrouwendag geeft Josephine Rombouts een lezing over haar ervaringen als housekeeper bij een adelijk gezin aan de Schotse Westkust. Op woensdag 11 maart tijdens de Boekenweek komt ze bij ons in de boekhandel Van Kemenade & Hollaers om 20.15 uur op de Ginnekenweg 52-54, Breda. De lezing zal ongeveer tot 22.00 uur duren. Kaarten à €10.- zijn verkrijgbaar bij ons in de boekhandel of via www.volksuniversiteit-breda.nl/lezingen

Deze lezing organiseren we in samenwerking met de Volksuniversiteit.

Als Josephine met haar gezin aan de Schotse  Westkust gaat wonen, grijpt ze haar kans om housekeeper te worden op het plaatselijke kasteel met beide handen aan. Zonder enige kennis van huishouding of van de Britse elite probeert zij zich staande te houden in haar nieuwe omgeving. In haar boek, Cliffrock Castle, beschrijft Rombouts met humor en scherpe observaties een microcultuur waarvan het bijna onvoorstelbaar is dat die in onze eeuw nog bestaat. Tafeldekken met een meetlat, de strenge regels voor het dragen van tweed, ze verbaast zich vaak, maar leert snel.

 

Meer informatie

Tesselschade Arbeid Adelt verkoopt handgemaakte artikelen voor het goede doel

vrijdag 13 maart 2020

Tesselschade Arbeid Adelt, kortweg TAA,

is de oudste vrouwenvereniging van Nederland.

Zij maakt zich al 147 jaar lang sterk voor vrouwen die hulp nodig hebben om een studie te volgen waardoor zij na afronding van de opleiding economisch zelfstandig kunnen worden.

TAA draait volledig op de inzet van vrijwilligers.

Ook Breda heeft haar TAA afdeling. Zij heeft een groep handwerksters die handgemaakte artikelen verzorgen die door TAA Breda verkocht worden ten bate van de studieondersteuning.

TAA Breda is dankbaar voor de mogelijkheid om bij Boekhandel van Kemenade en Hollaers elke tweede vrijdagmiddag van de maand een kleine verkoop te houden.

www.tesselschade-arbeidadelt.nl

Meer informatie

Feestelijke presentatie van het boek "Wat iedereen zou moeten weten over klimaatverandering" Bart Verheggen GAAT HELAAS NIET DOOR VANWEGE CORONA-VIRUS.

zaterdag 14 maart 2020

Op zaterdag 14 maart om 17.00 uur vindt de feestelijke presentatie van het boek "Wat iedereen zou moeten weten over klimaatverandering" van Bart Verheggen plaats bij ons in de boekhandel Van Kemenade & Hollaers, Ginnekenweg 52-54, Breda. Inkom is gratis, reserveer alvast een exemplaar om te laten signeren via [email protected] U bent van harte welkom.

Over klimaatverandering doen de meest uiteenlopende verhalen de ronde. De ene krantenkop vraagt zich af: ‘Hoezo opwarming?’ terwijl elders valt te lezen: ‘De mensheid stevent af op een klimaatcatastrofe’. Geen wonder dat veel mensen in verwarring zijn en niet weten hoe de vork in de steel zit. In het publieke debat lopen de meningen over klimaatverandering sterk uiteen, ook over feitelijke aspecten die wetenschappelijk gezien heel helder zijn. Zo weten we al sinds de negentiende eeuw dat CO2 een opwarmend effect heeft. Voor een zinnige maatschappelijke discussie is het belangrijk om de wetenschappelijke inzichten goed in beeld te hebben. Zonder bagatellisering en zonder overdrijving. Met dit boek schept klimaatwetenschapper Bart Verheggen duidelijkheid in de veelheid aan - soms tegenstrijdige - informatie. Met medewerking van Jos Hagelaars en Hans Custers legt hij op een heldere en begrijpelijke manier uit wat we zoal weten over klimaatverandering: hoe en waarom verandert het klimaat en hoe weten we dat eigenlijk? Welke risico’s kleven daaraan en hoe kunnen we die beperken? Dr. ir. Bart Verheggen (1972) is klimaatwetenschapper en docent aan Amsterdam University College. Hij neemt – onder andere middels zijn blog – al jaren actief deel aan het maatschappelijke debat over klimaatverandering. ‘Of het nu gaat om bedrieglijke beweringen van politici, verwarrende berichtgeving in de kranten of willekeurige twitteraars die met drogredeneringen strooien, Verheggen is niet te beroerd voor een factcheck. Onvermoeibaar herhaalt hij de wetenschappelijke feiten en ontkracht hij misleidende mythes.’ De Groene Amsterdammer

Meer informatie

Interview van vader Bart en zoon Sebastiaan Chabot door René Hollaers AFGELAST VANWEGE CORONA-VIRUS, NIEUWE DATUM VOLGT

dinsdag 17 maart 2020

Op dinsdagavond 17 maart om 20.15 uur komen vader Bart en zoon Sebastiaan Chabot naar ons in de boekhandel Van Kemenade & Hollaers op de Ginnekenweg 52-54, Breda. René Hollaers zal hen interviewen over hun onlangs verschenen romans. Kaarten à €5,- (inclusief consumptie) zijn verkrijgbaar via [email protected] of kom even langs bij ons in de boekhandel. U kunt bij ons ook alvast boeken reserveren om eventueel te laten signeren. U bent van harte welkom, we verheugen ons op een mooie avond, tot dan!

Velen kennen Bart Chabot. Als schrijver, als biograaf van Herman Brood of van tv. Maar wie kent Bart Chabot echt? Wie gaat er achter hem schuil? Pas wanneer hij in 2018 voor de zoveelste keer in het ziekenhuis belandt en de dood in de ogen kijkt, stelt hij zichzelf, na lang uitstel, deze vraag. Hij graaft naar zijn Haagse wortels en doorwroet zijn jeugd. Op nietsontziende en aangrijpende wijze doet hij vanuit zijn ziekenhuisbed verslag van een rijk doch getroebleerd leven. mijn vaders hand is een indringende en zeer persoonlijke roman, nuchter en met humor geschreven.

‘De slaap die geen uren kent’ van Sebastiaan Chabot gaat over vier generaties binnen één familie die ieder op hun eigen manier verlangen iets gedenkwaardigs te doen, uit angst niet te worden herinnerd. Duitsland, 1950. Kurt Kuschfeld, straatlicht-bewaarder, brengt een laatste grote opdracht ten uitvoer. Met zijn dokter heeft hij afgesproken na deze opdracht uit het leven te stappen, maar dan zet een onaangekondigd bezoek zijn leven op z’n kop. Drie generaties later. Victor en Benjamin Kuschfeld groeien op in Den Haag, aan zee. In het halletje van hun huis hangt het portret van hun overgrootvader. Vooral Victor is bang voor het gezicht in het masker van verf, en als zijn schoolvrienden komen spelen besluit hij het in de tuin te verbranden. Ze hebben echter geen idee wat ze daarmee in gang zetten; de familiegeschiedenis blijkt losse heupen te hebben

Meer informatie

Boek cadeau voor Helden van het Amphia

woensdag 18 maart 2020

Na het welverdiende applaus voor onze Helden van gisteravond, waren Ellen en Karin van het Amphia Ziekenhuis vanochtend in onze boekhandel om 200 boekenweekgeschenken in ontvangst te nemen. Deze zullen zij uitdelen aan de Helden van het Amphia.

Meer informatie

Lezing over schilder Jan van Eyck door kunstkenner Jan de Werd AFGELAST VANWEGE CORONA-VIRUS, NIEUWE DATUM VOLGT

woensdag 18 maart 2020

Op woensdag 18 maart om 20.15 uur vertelt kunstkenner Jan de Werd bij ons in de boekhandel over de bijzondere schilderkunst van Jan van Eyck naar aanleiding van de tentoonstelling "Van Eyck. Een optische revolutie" in Gent, de grootste Jan van Eyck tentoonstelling ooit. Veel werken zullen daar voor het eerst te zien zijn "in hun oorspronkelijke fonkelende toestand, zoals alleen Van Eycks tijdgenoten ze konden bewonderen", aldus het Museum voor Schone Kunsten. Een goede reden om vóór een bezoek aldaar bij ons te komen luisteren naar de kunsthistorische lezing van Jan de Werd. Kaarten à €5,- verkrijgbaar via [email protected] of kom even langs in onze boekhandel op de Ginnekenweg 52-54, Breda.

Onderwerpen die oa. aan de orde zullen komen zijn: de fascinerende schilderstechniek die Van Eyck gebruikte; de reden van zo'n grote opdracht door Gent voor het Lam Godsaltaarstuk; de symboliek in de schilderijen; de restauratietechnieken; geruchten over de plaats waar het gestolen paneel zich zou bevinden. Jan de Werd geeft antwoord op al uw vragen. U bent van harte welkom!

Meer informatie