Studieclub Burckhardt onder leiding van Charles Vergeer

Studieclub Burckhardt onder leiding van Charles Vergeer

Wereldhistorische beschouwingen

'Nu bent U - ben jij - ons grootste, allergrootste voorbeeld.' Dat schreef Nietzsche op 4 januari 1889 aan Jacob Burckhardt in Bazel. Hij ondertekende met Dionysus en de gealarmeerde Burckhardt begreep dat zijn vriend waanzinnig was geworden.

 

Burckhardt had voor het eerste geschreven dat wij een nieuw soort mensen zijn, de moderne mens pas vier eeuwen geleden in Florence ontstaan. En nu 'rijp om begraven te worden.' Aan hem ontleende Nietzsche het concept van de betere mens, de Übermensch en de vrolijke wetenschap.

De oudere Burckhardt schreef een van de meest fascinerende boeken die ik ken: Weltgeschichtliche Betrachtungen. Nietzsche volgde ademloos deze colleges die pas later uitgegeven werden en thans voor het eerst in het Nederlands vertaald. Burckhardt verlaat zowel de natuur het antieke fundament van de mens, als God de Schepper, het middeleeuwse uitgangspunt voor de mens en neemt de staat als uitgangspunt. De staat waarin de mens kunstig en kunstmatig zijn eigen wereld en werkelijkheid maakt. De beide andere punten van de driehoek waarin wij onze waarden en waarheden zoeken, zijn cultuur en religie.

Met deze pas postuum uitgegeven reeks colleges wilde Burckhardt niet wat weetjes en slimmigheidje debiteren, 'klug für ein andermal', maar blijvende wijsheid en inzichten te verwerven en te verwoorden, 'weise für immer'.

Weinig geesten peilden het lot van de mens zo diep. Johan Huizinga noemde hem, met voorbij gaan van Goethe en Hegel, 'de wijste mens van de negentiende eeuw'.

 

Over Charles Vergeer:
Dr. Charles Vergeer (1947) is docent filosofie en ethiek aan de Fontys Hogescholen te Eindhoven en publicist. Daarnaast recenseert hij zeer regelmatig boeken voor het tijdschrift Filosofie. Hij promoveerde bij prof. Cornelis Verhoeven op een dissertatie over Heraclitus.

 

 

Praktische informatie

Bijeenkomsten 2020/2021: 21 sept, 19 okt, 16 nov, 18 jan, 15 febr, 15 maart, 19 april, 17 mei

Tijd: 19.30 – 21.30 u

Te lezen: Jacob Burckhardt – Wereldhistorische beschouwingen (ISBN 9789024424696)

 

Corona
In verband met de huidige situatie rondom Covid-19 bieden we twee mogelijkheden aan om de cursus te volgen: fysieke aanwezigheid in de boekhandel en middels online live beeldverbinding. Boekhandel Van Piere handhaaft de geldende regelgeving van dat moment.

 

Cursusgeld: €130,- . De aanschaf van het boek en het cursusgeld kunnen zowel in de winkel als middels een factuur voldaan worden via [email protected]

Aanmelden kan via [email protected] of in de winkel.

Dr. Charles Vergeer

Dr. Charles Vergeer

pro-mbookslibr2 : libris