Studieclub Heisenberg door Maarten van Buuren

Studieclub Heisenberg door Maarten van Buuren

Het deel en het geheel, de wereld van de atoomfysica

Werner Heisenberg (1901-1976) ontving in 1932 de nobelprijs voor de natuurkunde. Zijn ‘onbepaaldheidsprincipe’ was zo revolutionair dat Albert Einstein het nooit heeft willen accepteren.

In 1969 publiceerde Heisenberg Het deel en het geheel (Der Teil und das Ganze). Aan de hand van gesprekken met Niels Bohr, Albert Einstein, Wolfgang Pauli, Erwin Schrödinger en vele anderen, vertelt hij hoe de belangrijkste ontwikkelingen van de quantummechanica tot stand kwamen. Hij verbindt deze ontwikkelingen met de grote filosofische vragen: hoe verhoudt wetenschap zich tot samenleving? Wat is de relatie tussen wetenschap en godsdienst? Welk standpunt moet de kernfysicus innemen ten aanzien van de politiek? Wat betekenen termen als ‘waarneming’, ‘werkelijkheid’ en ‘begrip’ nog in het licht van de moderne kernfysica?

Deel en geheel is een meesterwerk in wetenschappelijk, maatschappelijk, literair en vooral filosofisch opzicht.

We lezen Het deel en het geheel tijdens zes bijeenkomsten. Maarten van Buuren begint elke les met een inleiding over het thema dat in de gelezen hoofdstukken centraal staat (Wat is kennis? Wat is ‘leven’? Wat is ‘Zijn’? Wat is de relatie tussen kernfysica en godsdienst? Tussen kernfysica en politiek?)

 

Inleidend filmpje

Klik hier om het gesprek van boekverkoper Lilianne Bannenberg met Maarten van Buuren te bekijken. Het geeft alvast een mooie inleiding op de cursus.

 

Praktische informatie

Bijeenkomsten 2021: 11 jan, 25 jan, 8 febr, 22 febr, 8 maart, 22 maart

Tijd: 19.30 – 21.30 u

Te lezen: Werner Heisenberg, Het deel en het geheel, vertaling Maarten van Buuren (ISBN 9789047711636)

 

Corona
In verband met de huidige situatie rondom Covid-19 bieden we twee mogelijkheden aan om de cursus te volgen: fysieke aanwezigheid in de boekhandel en middels online live beeldverbinding. Boekhandel Van Piere handhaaft de geldende regelgeving van dat moment.

 

Cursusgeld: €105 euro. De aanschaf van het boek en het cursusgeld kunnen zowel in de winkel als middels een factuur voldaan worden via [email protected]

Aanmelden kan via [email protected] of in de winkel.

pro-mbookslibr3 : libris