Studieclubs 2023/2024 Het Programma.

STUDIECLUB DE FILOSOFISCHE ACTUALITEIT VAN HET SURREALISME
O.L.V. MARC DE KESEL.
 
Boek: Magritte, een leven – Alex Danchev
Schaf dit boek eenvoudig aan via de volgende LINK.
 
In deze biografie volgt auteur Alex Danchev het veelbewogen leven van de Belgische kunstenaar René Magritte: van de traumatische zelfmoord van zijn moeder tot de verkoop van vervalste kunstwerken tijdens de Duitse bezetting en van zijn turbulente relatie met de Franse surrealisten tot zijn internationale doorbraak in de kunstwereld. Magritte: Een leven is een fascinerend portret van een wereldwijd geliefd kunstenaar wiens invloed nog altijd groot is.
 
In zes leescolleges presenteert Marc De Kesel een filosofische lectuur van René Magrittes surrealisme. Voor de revolutionaire kunstenaars van het begin van de twintigste eeuw is kunst niet langer een zaak van schoonheid, maar van waarheid en werkelijkheid. Ze willen realistische kunst, kunst die een reëel beeld van de werkelijkheid biedt. Anders dan men doorgaans denkt, is dit wat de surrealistische beelden van René Magritte beogen. Wie dit ‘harde realisme’ in Magrittes ‘surrealisme’ wil ontdekken, moet de cultuurkritische, ‘filosofische’ vragen op het spoor komen die woekeren in Magrittes wilde artistieke zoektocht. De Kesels filosofische lectuur waagt zich aan dit ‘spoorzoeken’. Hij leest daarom, naast Danchevs prachtige biografie, ook enkele korte teksten van Magritte zelf en van enkele van zijn surrealistische kompanen. 
Dit biedt een verrassende nieuwe kijk op het ‘harde realisme’, niet alleen van Magritte, maar ook van de hele surrealistische beweging die zich tot in de conceptuele kunst van de jaren zestig (Marcel Broodthaers) laat gelden. 
 
Over de docent
Prof. dr. Marc De Kesel verzorgde eerder voor ons de studieclubs Foucault (2021/2022) en Nietzsche(2022/2023). Hij is als bijzonder hoogleraar verbonden aan de Radboud Universiteit en het Titus Brandsma Instituut te Nijmegen. Hij publiceert in domeinen als kunst- & cultuurkritiek, religie- en mystiektheorie, holocaustreceptie en lacaniaanse subjecttheorie. Recentere publicaties: Het Münchhausenparadigma. Waarom Freud en Lacan ertoe doen (Nijmegen: Vantilt, 2019); Ik, God & mezelf: mystiek als deconstrctie (Amsterdam, Sjibbolet, 2021); Seks in biopolitieke tijden. Levenskunst met Foucault en Lacan (Amsterdam: Boom, 2023).
 
Te lezen Magritte, een leven – Alex Danchev, ISBN 9789045039367, prijs 54,99 euro
Bijeenkomsten In 2023: 21 september, 19 oktober, 23 november. In 2024: 25 januari, 22 februari, 21 maart.
Tijd 19:30 tot 21:30 uur
Locatie Boekhandel Van Piere of online
Cursusgeld 110 euro

STUDIECLUB REBELSE GENIEËN
O.L.V. CHARLES VERGEER
 
Boek: Rebelse genieën - De eerste romantici en de uitvinding van het ik. – Andrea Wulf
Schaf dit boek eenvoudig aan via de volgende LINK
 
Wellicht brak de revolutie niet in 1789 in Parijs uit maar tien jaar later in een klein Duits stadje: Jena. Daar braken de ideeën van Kant voor het eerst bij Fichte en Schiller door en maakten ruim baan voor een volstrekt nieuw en opstandig denken over het ik, het individu en de vrijheid. Wij werden toen en daar geboren.
Goethe en Hegel brachten het ik in de natuur en brachten voor het eerst het ecologisch besef onder woorden. In die kringen van de vroegste romantici, die de donkere en duistere plekken van onze geest, het moedwillig veroorzaakte kwaad, onderzochten, waren het vrouwen, zoals Caroline Schlegel, die de ideeën gestalte gaven. Andrea Wulf, die meesterlijk weet te beschrijven, laat zien hoe die vrouwen naar voren kwamen en door de tijd en de mannen weer weggeduwd werden. Een ontdekkingstocht naar de geboorte van het ik.
 
Over de docent
Charles Vergeer verzorgde eerder voor ons de studieclubs Filosofie vanuit de loopgraven (2021/2022) en Vier filosofes – Het vuur van de vrijheid (2022/2023). Hij was docent filosofie en ethiek aan de Fontys Hogescholen te Eindhoven en publicist. Daarnaast recenseert hij zeer regelmatig boeken voor het Filosofie-Tijdschrift. Hij promoveerde bij prof. Cornelis Verhoeven op een dissertatie over Heraclitus. Zijn laatstverschenen boek, kwam uit in 2021: De eerste editie van Paulus. Verschillende studies over Paulus zijn ook in het Engels verschenen bij Cambridge SP.
 
 
Te lezen Rebelse genieën - De eerste romantici en de uitvinding van het ik. – Andrea Wulf, ISBN 9789045039367, prijs 39,99 euro
Bijeenkomsten In 2023: 16 oktober, 20 november. In 2024: 15 januari, 19 februari, 18 maart, 15 april
Tijd 19:30 tot 21:30 uur
Locatie Boekhandel Van Piere of online
Cursusgeld 110 euro

Aanvullende informatie Van Piere studieclubs 2023/2024

MOGELIJKHEDEN OM EEN STUDIECLUB TE VOLGEN

  • Fysieke aanwezigheid bij Boekhandel van Piere
  • Middels online live beeldverbinding (Zoom)

 
AANMELDEN
via [email protected] of in de winkel
 
BETALEN
Het cursusgeld en de eventuele aanschaf van de boeken kunnen zowel in de winkel als op factuur betaald worden.
 
BELANGRIJK

  • Een studieclub gaat pas door bij voldoende aanmeldingen.
  • Genoemde prijzen van boeken zijn onder voorbehoud, wij houden ons aan de wet van de Vaste Boekenprijs.
  • Introductiefilmpjes over onze studieclubs kunt u tztvinden op onze website vanpierestudieclubs.nl.
pro-mbooks3 : libris