Vier filosofes – het vuur en de vrijheid door Charles Vergeer

Boek: Wolfram Eilenberger – Het vuur van de vrijheid - De nieuwe wereld van Hannah Arendt, Simone de Beauvoir, Ayn Rand en Simone Weil

 

Over de cursus

Wat was de rol van de filosofie in de jaren van 1933-1945? Op welke wijze hielden de vier vrouwelijke filosofen Simone de Beauvoir, Hannah Arendt, Simone Weil en Ayn Rand het vuur van de vrijheid brandend in die jaren waarin het vertrapt werd. De verdienste van Eilenberger is dat hij het veelstemmige tegengeluid van deze belangrijke filosofes uit de vergetelheid trekt. Hoe anders dachten/handelden deze vrouwen in de crisisjaren en  in dit tijdvak van Hitler en Hollywood.

Sommigen hadden een weergaloos succes, zoals Ayn  Rand, anderen werden nauwelijks opgemerkt, zoals Simone Weil. Hannah Arendt werd pas de laatste decennia befaamd terwijl de naam van Simone de Beauvoir vervaagde. Centraal staan de thema's vrouw, seks, gender, wijsbegeerte, het dagelijks leven, vrijheid en de vrije markt en zoveel meer dat destijds nauwelijks gedacht -laat staan gezegd of geschreven- mocht worden. Thema’s die zij onder woorden brachten en in hun leven gestalten gaven.

Over de docent

 Dr. Charles Vergeer (1947) was docent filosofie en ethiek aan de Fontys Hogescholen te Eindhoven en publicist. Daarnaast recenseert hij zeer regelmatig boeken voor het Filosofie-Tijdschrift. Hij promoveerde bij prof. Cornelis Verhoeven op een dissertatie over Heraclitus. Zijn laatst verschenen boek, kwam uit in 2021: De eerste editie van Paulus (ISBN 9789463712675) Verschillende studies over Paulus zijn ook in het Engels verschenen bij Cambridge SP.

 

Te lezen

Wolfram Eilenberger – Het vuur van de vrijheid - De nieuwe wereld van Hannah Arendt, Simone de Beauvoir, Ayn Rand en Simone Weil 9789403124711 € 36.99 Klik hier om dit boek aan te schaffen.

 

Bijeenkomsten zeven avonden 2022/2023: 17 okt/ 21 nov/ 19 dec/ 16 jan/ 20 febr/ 20 mrt en 17 april

Tijd 19.30 – 21.30 u

Locatie Boekhandel Van Piere

Cursusgeld € 125,00

 

Overige informatie

***Voor deze studieclub zijn helaas geen plaatsen meer beschikbaar.***

Aanmelden kan via [email protected] of in de winkel.

Het cursusgeld en eventuele boeken kunnen zowel in de winkel als op factuur voldaan worden.

U heeft twee mogelijkheden om de cursus te volgen:

 - fysieke aanwezigheid in de boekhandel

 - middels online live beeldverbinding

Als de op dat moment geldende wetgeving de fysieke aanwezigheid in de boekhandel onmogelijk maakt, schakelen we over op online live beeldverbinding.

Het vuur van de vrijheid

   

   

pro-mbooks2 : libris