Filosofie vanuit de loopgraven

Studieclub o.l.v. Charles Vergeer

 

Bijeenkomsten acht avonden in 2021/2022: 20 sep, 18 okt, 15 nov, 17 jan, 21 feb, 21 mrt, 16 mei, 30 mei

Tijd 19:30 -21:30u

Locatie Boekhandel Van Piere

Cursusgeld € 135,00

 

Over de cursus

De grote denkers (Martin Heidegger, Ludwig Wittgenstein, Ernst Cassirer en Walter Benjamin) van vlak na de catastrofe dachten over het leven en de dood, taal en werkelijkheid, symbool en beeld, de winkelstraten van Parijs en het moderne levensgevoel met als achtergrond de gruwelen van de Grote oorlog. Het gevecht was nog lang niet voorbij en werd diepgaand voortgezet in hun denken en schrijven en in het beroemde gesprek te Davos tussen Heidegger en Cassirer. Wat stond daar veel op het spel: wat  betekent het soms zo diepe en duistere denken eigenlijk voor het dagelijkse leven? Levinas was een van de toehoorders. Sein und Zeit werd deels geschreven, als mislukking terzijde gelegd en een wereldsucces. Wittgenstein bevrijdde zich van de formele logica van de Wiener Kreis en dacht na over de alledaagse taal. Cassirer ontmoette Aby Warburg en schiep zijn wereld van beelden en symbolen. Hannah Arendt kwam in het leven van Heidegger en Walter Benjamin opende onze ogen voor de moderniteit.

Het wordt door Wolfram Eilenberger meeslepend beschreven, dit tijdperk van tien jaren waarin de grote thema's van de moderniteit: taal en tijd, jij en de vrijheid aan de orde komen.

 

Over de docent

Dr. Charles Vergeer (1947) was docent filosofie en ethiek aan de Fontys Hogescholen te Eindhoven en publicist. Daarnaast recenseert hij zeer regelmatig boeken voor het Filosofie-Tijdschrift. Hij promoveerde bij prof. Cornelis Verhoeven op een dissertatie over Heraclitus. Zijn laatst verschenen boek in 2021: De eerste editie van Paulus (ISBN 9789463712675).

 

Te lezen

Wolfram Eilenberger – Het tijdperk van de tovenaars – Het grote decennium van de filosofie, 1919–1929. ISBN 9789403120102, € 30,99. Klik hier om dit boek aan te schaffen.

 

Overige informatie

Aanmelden kan via [email protected] of in de winkel.

Het cursusgeld en eventuele boeken kunnen zowel in de winkel als op factuur voldaan worden.

U heeft twee mogelijkheden om de cursus te volgen:

 - fysieke aanwezigheid in de boekhandel

 - middels online live beeldverbinding

Als de op dat moment geldende wetgeving de fysieke aanwezigheid in de boekhandel onmogelijk maakt, schakelen we over op online live beeldverbinding.

Bestel dit boek.

   

Dr. Charles Vergeer

Dr. Charles Vergeer

pro-mbooks2 : libris