Dante Alighieri: De goddelijke komedie

Studieclub o.l.v. Teresa van de Ven

 

Bijeenkomsten zeven avonden in 2022: 27 jan, 10 feb, 24 feb, 17 mrt, 31 mrt, 7 apr, 21 apr

Tijd 19:30 – 21:30

Locatie Boekhandel Van Piere

Cursusgeld € 125,00

 

Over de cursus

Heb je als zovelen drempelvrees om aan dit complexe meesterwerk te beginnen? Osip Mandelstam beschreef “ La Divina Commedia”  van Dante Alighieri als  een prachtige geslepen diamant met 40.000 facetten.

Dante Alighieri (1265 – 1321) is zonder twijfel het grootste literaire genie dat Italië door de eeuwen heen heeft voortgebracht. Zijn moeilijk te overschatten betekenis, in culturele maar ook historische zin, reikt tot de dag van vandaag; vandaar zijn onbetwiste status als een van de reuzen van de wereldgeschiedenis.

Onsterfelijke roem als schrijver verwerft Dante omstreeks 1320 met het verschijnen van “La Divina Commedia”, “De goddelijke komedie”. Dit in alle opzichten tijdloze meesterwerk viert dit  jaar zijn 700 ste (!) verjaardag. Naast virtuoos dichter en schrijver, toont de Toscaan in dit werk ook zijn niet geringe kwaliteiten van filosoof .“De goddelijke komedie” is bovendien van een ongeëvenaarde schoonheid; de rij van beroemde kunstenaars die het, de eeuwen erna tot in onze tijd, heeft geïnspireerd is eindeloos.

De rijke verbeelding maakt het tot een levensechte zoektocht, zoals die van Odysseus en Aeneas, waarmee Dante in de voetsporen van de grote dichters Homerus en Vergilius treedt. En net als bij zijn beroemde voorgangers slaagt hij er perfect in zijn verhaal zo’n tijdloos karakter te verlenen, dat je het moeiteloos over alle eeuwen heen kunt tillen, tot in onze tijd.

De strijd van Dante heeft als inzet een sociale en morele genezing van zijn tijd. Bovenal wil hij echter zichzelf genezen. Hiervoor onderwerpt hij zich aan een even diepgaand als meedogenloos zelfonderzoek. “De goddelijke komedie” is in feite een queeste, waarbij Dante de hulp inroept van de filosofie. 

 

Over de docent

Teresa van de Ven (1953) studeerde af aan de Toneelacademie in Maastricht. Daarna specialiseerde zij zich als opera- en theaterregisseur. Zij werkte als operaregisseur op vele plaatsen in Europa: Lissabon, Barcelona, Madrid, Keulen, München, Brussel als ook in Nederland. Zij was als docent werkzaam aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel en aan het Conservatorium in Tilburg. Nu houdt zij zich bezig met multimediale lezingen over Dante Alighieri in Nederland en Italië. Zij werkt vanuit een persoonlijke fascinatie voor wat mensen drijft in deze wereld. Wat gebeurt er om ons heen en hoe beïnvloedt dit onze levens? Wat zijn onze drijfveren en motieven, en welke keuzes maken wij?

 

Te lezen

U kunt kiezen voor de prozavertaling van Frans van Dooren: De goddelijke komedie. ISBN 9789026349263, € 27,99. Klik hier om dit boek te bestellen.

of de poëzievertaling van Ike Cialona en Peter verstegen: De goddelijke komedie. ISBN 9789025310479, € 35,00. (Van 10 september tot 10 december 2021 geldt een speciale prijs van € 25,00.)  Klik hier om dit boek te bestellen.

 

Overige informatie

Aanmelden kan via [email protected] of in de winkel.

Het cursusgeld en eventuele boeken kunnen zowel in de winkel als op factuur voldaan worden.

U heeft twee mogelijkheden om de cursus te volgen:

 - fysieke aanwezigheid in de boekhandel

 - middels online live beeldverbinding

Als de op dat moment geldende wetgeving de fysieke aanwezigheid in de boekhandel onmogelijk maakt, schakelen we over op online live beeldverbinding.

Teresa van de Ven

Teresa van de Ven

Bestel dit boek.

   

Bestel dit boek.
pro-mbookslibr3 : libris