Foucault - Geschiedenis van de seksualiteit I-II-III

Studieclub o.l.v. Marc De Kesel

 

Bijeenkomsten zes avonden in 2021/2022: 16 sept, 21 okt, 18 nov, 20 jan, 17 feb, 10 mrt

Tijd 19:30-21:30

Locatie Boekhandel Van Piere

Cursusgeld € 110,00

 

Over de cursus

Geschiedenis van de seksualiteit vormt voor vele het meest studieproject van Michel Foucault. In dit onvoltooide laatste werk zijn we getuige van een omwenteling in zijn denken, waarbij een analyse van machtsstructuren gaandeweg wordt aangevuld met bestaansesthetica. We lezen een editie die de eerste drie van dit vierdelig (en onvoltooid gebleven) project bundelt. Die drie delen vormen samen een uiterst relevante verkenning van de complexe relatie tussen seksualiteit, macht en subjectiviteit. In het verlengde van zijn eerdere werk begint Foucault met een ontmaskering van het moderne vertoog over seksualiteit als een verfijnd machtsspel, waarin wij als subjecten worden gevormd. Vervolgens richt Foucault zijn aandacht op de klassieke oudheid, waar hij een beslissende verandering inzake omgang met seksualiteit blootlegt. De vraag naar de macht wordt hierbij vervangen door de vraag naar de relatie tussen waarheid en leven en vooral de waarheid van het eigen leven.

De geschiedenis van de seksualiteit heeft in de wereld van vandaag nog steeds een sterke zeggingskracht. De vragen die Foucault stelt over subjectiviteit en seksuele identiteit zijn ten tijde van #metoo en identity politics weer helemaal actueel. 

Het leescollege behandelt integraal het eerste (in zekere zin meest filosofische) deel, De wil tot weten. Hierin neemt Foucaults denken een wending die ingrijpend zal blijken te zijn voor zijn gehele verdere oeuvre. En om het zicht te krijgen (en te houden) op het gehele project van de Geschiedenis van de seksualiteit is een goed begrip op dit gedeelte onontbeerlijk. Gezien de omvang van de twee andere delen (die elk een studieboek op zich vormen) maken we een keuze voor wat betreft een gezamenlijke lectuur in het leescollege.  

 

Over de docent

Marc De Kesel, filosoof, is hoogleraar aan de Radboud Universiteit / Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen en directeur in- en externe zaken van het Titus Brandsma Instituut  en publiceert in domeinen als religie- en mystiektheorie, holocaustreceptie, lacaniaanse theorie en kunst- & cultuurkritiek. Hij publiceerde recent Het Münchhausenparadigma. Waarom Freud en Lacan ertoe doen (Nijmegen: Vantilt, 2019) en Ik, God & mezelf: mystiek als deconstructie (Amsterdam, Sjibbolet, 2021).

 

Te lezen

Michel Foucault – Geschiedenis van de seksualiteit I-II-III. ISBN 9789024426423, € 39,90. Klik hier om dit boek te bestellen.

 

Overige informatie

Aanmelden kan via [email protected] of in de winkel.

Het cursusgeld en eventuele boeken kunnen zowel in de winkel als op factuur voldaan worden.

U heeft twee mogelijkheden om de cursus te volgen:

 - fysieke aanwezigheid in de boekhandel

 - middels online live beeldverbinding

Als de op dat moment geldende wetgeving de fysieke aanwezigheid in de boekhandel onmogelijk maakt, schakelen we over op online live beeldverbinding.

Bestel dit boek.
pro-mbookslibr1 : libris