Proust, Swanns kant op

Studieclub o.l.v. Maarten van Buuren

 

Bijeenkomsten acht avonden 2022: 10 jan, 24 jan, 14 feb, 28 feb, 14 mrt, 28 mrt, 11 apr en 25 apr

Tijd 19:30 – 21:30u

Locatie Boekhandel Van Piere

Cursusgeld € 135,00

 

Over de cursus

Altijd al van plan geweest om Proust te lezen, maar nooit aan toegekomen? Of wel aan begonnen, maar na twintig bladzijden weggelegd? Sluit u nu aan bij de groep waarmee we Proust van kaft tot kaft gaan lezen.

Marcel Proust heeft maar één roman geschreven, Op zoek naar de verloren tijd. Het is het breed uitgesponnen verhaal van een jongen die opgroeit in het Parijse societyleven van eind 19e, begin 20e eeuw. Diverse liefdesgeschiedenissen spelen zich af tegen de achtergrond van het mondaine leven en worden voorzien van commentaar met een ongekende filosofische diepgang. Want wat is liefde eigenlijk? En hoe verkrijg je de sociale status die alle mensen najagen? 

In het eerste deel, Swanns kant op, vat de verteller (Marcel, het alter-ego van Proust) zijn jeugd samen in één typische zondag in Combray. De familie maakt ‘s zondags een wandeling naar de kant van de Guermantes (de kant van de adel) of naar die van Swann (de kant van de burgerij). Tijdens een van deze wandelingen ontmoet Marcel Gilberte Swann, zijn eerste grote liefde. Swanns kant op bevat een op zichzelf staande kleine roman, Een liefde van Swann, waarin de romancyclus als geheel wordt weerspiegeld.

 

2022 is het 100ste sterfjaar van Proust

 

Over de docent

Maarten van Buuren studeerde Frans en Nederlands aan de rijksuniversiteit in Groningen. Hij werd in 1988 benoemd tot hoogleraar letterkunde aan de universiteit van Utrecht. Zijn onderzoek concentreert zich op een combinatie van letterkunde en filosofie. Hij schreef diverse boeken over Spinoza en vertaalde Spinoza’s Ethica en Politiek traktaat. Onlangs verscheen zijn vertaling van Werner Heisenbergs Het deel en het geheel

 

Te lezen

Marcel Proust – Swanns kant op. ISBN 9789025308933, € 29,99. (Voorkeur) Klik hier om dit boek te bestellen.

of

Marcel Proust - De kant van Swann. ISBN 9789403119007, € 15,00. Klik hier om dit boek te bestellen.

Aanbevolen literatuur:

Maarten van Buuren – De essentie van Proust. ISBN 9789492538413, € 18,00. Klik hier om dit boek te bestellen.

 

Overige informatie

Aanmelden kan via [email protected] of in de winkel.

Het cursusgeld en eventuele boeken kunnen zowel in de winkel als op factuur voldaan worden.

U heeft twee mogelijkheden om de cursus te volgen:

 - fysieke aanwezigheid in de boekhandel

 - middels online live beeldverbinding

Als de op dat moment geldende wetgeving de fysieke aanwezigheid in de boekhandel onmogelijk maakt, schakelen we over op online live beeldverbinding.

Bestel dit boek.

   

Bestel dit boek.
pro-mbookslibr3 : libris