Maarten van Rossem

Maarten van Rossem vertelt over zijn jeugd, zijn leven in de media en zijn kijk op Nederland

Eind oktober wordt historicus en mediapersoonlijkheid Maarten van Rossem 80 jaar.
Ter gelegenheid hiervan verschijnen er maar liefst vier verschillende boeken.

Op uitnodiging van de Culturele Werkgroep van De Spreng en Boekhandel Veenerick is Maarten van Rossem te gast in Oude Wetering

Maarten van Rossem schrijft voor het eerst over zijn jeugdjaren
De herinneringen van de 80-jarige Maarten van Rossem geven een bijzondere en ontroerende inkijk in het leven van de jonge Maarten en het gezin Van Rossem, met zus Sis en broer Vincent. Bepalende gebeurtenissen in zijn vormende jaren zijn de oorlog in Wageningen, het logeren bij de grootouders, de niet zo prettige lagereschooltijd, de scheiding van zijn ouders, de eerste liefde, de ontgroening en de keuze voor de studie geschiedenis.
Het kunnen lezen op zevenjarige leeftijd was voor hem een beslissende en magische gebeurtenis, die de wereld voor hem opende. De boeken die hij sindsdien las, betekenden het begin van de interesses in zijn latere leven. Wat opvalt is dat Maarten van Rossem in zijn jonge jaren al verbazingwekkend nieuwsgierig was. En dat is hij altijd gebleven: grenzeloos nieuwsgierig.

Maarten van Rossem is al decennialang een opvallende verschijning in de media.
Hij schuift aan bij talkshows, is het enige jurylid van De Slimste Mens, maakt tv-programma’s, heeft met de Maarten! zijn eigen tijdschrift, geeft lezingen, schrijft boeken, was columnist bij verschillende (dag)bladen en heeft een veelbeluisterde podcast.
Nederlands bekendste historicus heeft over alles en iedereen een mening. Of het nu gaat om Donald Trump, het populisme, de oorlog in Oekraïne of Vandaag Inside: Maarten vindt er wat van, en iedereen heeft een mening over Maarten. Chagrijn, aandachtstrekker, typetje: het zijn nog maar de meest nette vooroordelen die er over hem bestaan. Hoe verliep zijn transitie van Amerikadeskundige naar alwetend commentator? Hoe deskundig vindt hij zichzelf eigenlijk? En: is hij bang voor de dood, nu hij ‘hoogbejaard’ is?

Maarten wordt deze avond geïnterviewd door René Koek.

Kaarten koop je hier

Dinsdag 31 oktober 2023

Aanvang: 20.00 uur

Zaal open: 19.30 uur

Adres: Kerkstraat 50, 2377 AV Oude Wetering

Van Rossem

Van Rossem

Laurens Bluekens ; Maarten van Rossem

€ 22,95
Maarten van Rossem (1943) is al decennialang een opvallende verschijning in de media. Hij schuift aan bij talkshows, is het enige jurylid van De Slimste Mens, maakt tv-programma’s, heeft met de Maarten! zijn eigen tijdschrift, geeft lezingen, schrijft boeken, was columnist bij verschillende (dag)bladen en heeft een veelbeluisterde podcast. Nederlands bekendste historicus heeft over alles en iedereen een mening. Of het nu gaat om Donald Trump, het populisme, de oorlog in Oekraïne of Vandaag Inside: Maarten vindt er wat van, en iedereen heeft een mening over Maarten. Chagrijn, aandachtstrekker, typetje: het zijn nog maar de meest nette vooroordelen die er over hem bestaan. Aan de hand van gesprekken met journalist Laurens Bluekens reflecteert Maarten op zijn rol in de media. Hoe verliep zijn transitie van Amerikadeskundige naar alwetend commentator? Hoe deskundig vindt hij zichzelf eigenlijk? En: is hij bang voor de dood, nu hij hoogbejaard is? Dit en meer in VAN ROSSEM, Maartens meest openhartige karakterschets ooit. ‘Maarten is een televisiespits die prachtig kan inschieten’ – Philip Freriks ‘Maartens knorrigheid is een permanente provocatie van het gladde verhaal’ – Geert Mak ‘Ik zou niet weten waarom je een biografie over mij zou moeten lezen, naar mijn idee heb ik een betrekkelijk saai leven geleid’ – Maarten van Rossem

Herinneringen aan mijn jeugd

Herinneringen aan mijn jeugd

Maarten van Rossem

€ 18,99
Maarten van Rossem over zijn jeugdjarenHet geïllustreerde, autobiografische boek ter gelegenheid van zijn 80e verjaardagDe herinneringen van de 80-jarige Maarten van Rossem geven een bijzondere en ontroerende inkijk in het leven van de jonge Maarten en het gezin Van Rossem, met zus Sis en broer Vincent. Bepalende gebeurtenissen in zijn vormende jaren zijn de oorlog in Wageningen, het logeren bij de grootouders, de niet zo prettige lagereschooltijd, de scheiding van zijn ouders, de eerste liefde, de ontgroening en de keuze voor de studie geschiedenis. Het kunnen lezen op zevenjarige leeftijd was voor hem een beslissende en magische gebeurtenis, die de wereld voor hem opende. De boeken die hij sindsdien las, betekenden het begin van de interesses in zijn latere leven. Wat opvalt is dat Maarten van Rossem in zijn jonge jaren al verbazingwekkend nieuwsgierig was. En dat is hij altijd gebleven: grenzeloos nieuwsgierig. 'Meer dan tien jaar met Maarten: losjes, vrolijk, vriendschappelijk, interessant. Een van de leukste dingen die me in mijn inmiddels lange loopbaan is overkomen.' Philip Freriks 'Hij heeft altijd een leuk verhaal, over ieder onderwerp!' Max Westerman 'De stelligheid waarmee iemand als Maarten van Rossem een betoog afsteekt, doet geen vrouw hem na.' Heleen van Royen 'Maarten van Rossem heeft over alles een mening en vertelt desondanks nooit onzin.' Willem Melching

Openluchtmuseum Nederland

Openluchtmuseum Nederland

Maarten van Rossem

€ 19,50
Ontdek Nederland met Maarten Maarten van Rossem neemt u mee door Nederland langs eeuwenoude kerken, kastelen, waterwegen en natuurgebieden. Hij deelt zijn rijke kennis over bekende en minder bekende juweeltjes, zoals alleen hij dat kan. Zo neemt hij u mee naar het oudste Romeinse castellum van ons land; duikt hij in de geschiedenis van Radio Kootwijk; volgt hij de idyllische Minstroom dwars door Utrecht; en vertelt hij over het gevoel van bevrijding dat hem overvalt op de veerboot naar Texel. Ga samen met Nederlands bekendste historicus op ontdekkingstocht langs het nationale erfgoed.
pro-mbooks3 : libris