mei

Literair Café 102 - Viggo Waas en Peter Heerschop

zaterdag 20 mei 2023

Viggo Waas en Peter Heerschop leerden elkaar kennen op de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Samen met Joep van Deudekom en Eddie B. Wahr speelden ze 30 jaar lang in de succesvolle cabaretgroep NUHR. Als onderdeel van het collectief De Ploeg speelden ze in diverse toneelvoorstellingen. Ze maakten beiden solovoorstellingen, speelden samen Wachten op Godot en zijn bekend van radio en tv. In 2023 spelen ze de voorstelling Er gaat nog iets heel moois gebeuren over het geheim van hun vriendschap.

Infarct
Op 29 maart 2021 gaat cabaretier en acteur Viggo Waas nog even sporten. Maar opeens kan hij zijn lichaam niet meer overeind houden en begint hij onverklaarbaar te schokken. Gelukkig is zijn trainer Cally erbij en wordt hij in recordtijd naar het VU medisch centrum gebracht. Daar wordt duidelijk dat hij een ernstig herseninfarct heeft gehad. Na enkele zenuwslopende uren blijkt dat hij het infarct wonderwel heeft overleefd. Infarct is het verslag van de maanden die volgen, geschreven door Viggo en zijn beste vriend Peter Heerschop. In openhartige, soms verdrietige maar ook geestige verhalen beschrijft Viggo zijn weg terug naar ‘zichzelf worden’. Peter vertelt hoe hij zijn vriend ziet werken en vechten, en deelt ook zijn eigen worsteling tijdens dit proces. Kun je nog terug naar wie je was – of moet je worden wie je nu bent? Dat is voor beiden de vraag.

Geïnteresseerd? Kaartjes zijn verkrijgbaar via de website van de Bibliotheek.

De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar de Hersenstichting.

 

Meer informatie

Poëziecafé - Samen bloeien // Mentale gezondheid

donderdag 25 mei 2023
De European Mental Health Week staat in het teken van 'Samen bloeien', dat tevens het thema is van het Poëziecafé op 25 mei. Kom jij ook?

Mentale gezondheid is universeel en essentieel voor een fijne samenleving, en vice versa. Net als bij fysieke gezondheid, kan mentale gezondheid gedurende het hele leven ups en downs hebben. Jong of oud, we hebben allemaal meer begrip, kennis, vaardigheden en ondersteuning nodig om voor onze mentale gezondheid te zorgen. Een belangrijk onderdeel is hierover te spreken, te delen en hopelijk taboes te doorbreken.

Daarom staat het Poëziecafé in het teken van 'Samen bloeien'. Schrijf jouw gedicht over het thema van European Mental Health Week. Wil je jouw gedicht voordragen? Meld je dan aan via [email protected] Lekker komen luisteren mag ook. De deuren staan open voor alle poëzieliefhebbers.

De Boekhandel Venstra en De Bibliotheek zijn een veilige plek voor iedereen en daarom verwachten we dat ieder respectvol met elkaar omgaat.

Meer informatie

Voorlezen op de Kinderboekenafdeling

vrijdag 26 mei 2023

Er wordt van 10.00 tot 10.30 uur voorgelezen op de Kinderboekenafdeling, geschikt voor kinderen van 2-6 jaar. De toegang is gratis!

Meer informatie

juni

Voorlezen op de Kinderboekenafdeling

vrijdag 2 juni 2023

Er wordt van 10.00 tot 10.30 uur voorgelezen op de Kinderboekenafdeling, geschikt voor kinderen van 2-6 jaar. De toegang is gratis!

Meer informatie

AMSTELVEEN IN 24HRS || De literaire jazzsalon

zaterdag 3 juni 2023

Tijdens Amstelveen in 24hrs op zaterdag 3 juni kun je 24 uur lang op ontdekkingstocht door Amstelveen. Lokale ondernemers en culturele hotspots openen hun deuren en laten zich van hun meest unieke kant zien. Bij Libris Venstra organiseren wij De literiare jazzsalon.

De literaire jazzsalon
Ben je een fan van Dan Brown? Vraag het schrijversduo Jeroen Windmeijer en Tjarko Evenboer het hemd van het lijf over hun religieus-historische thriller Openbaring. Jazztalent Joep Grotendorst breekt de spanning met jazz van Amstelveense bodem.

Toegang
: vrij
Tijden19.00 - 20.30 uur, 20.30 - 21.30 uur

Meer informatie

Literair Café 102 – thrillerauteur Charles den Tex

donderdag 8 juni 2023

Charles den Tex is een van de succesvolste thrillerauteurs van Nederland. Bijna al zijn boeken werden genomineerd voor de Gouden Strop en drie keer won hij die prijs: voor Schijn van kans, De macht van meneer Miller en CEL. Voor De vriend ontving hij de Crimezone Thriller Award; Verloren vrouw werd bekroond met de VN Publieksprijs, en De Repair Club werd genomineerd voor de VN Thriller van het Jaar.

Trauma
John Antink, ex-chef van de geheime dienst, heeft twee weken om een moord op te lossen die bijna twintig jaar geleden plaatsvond, in Afghanistan. Diep in vijandig gebied, tijdens een special ops-missie waar niemand onder zijn eigen naam bekend was, ook John niet. De actie liep niet zoals gepland, want in Afghanistan liep niets zoals gepland.

Als John de Repair Club bij elkaar brengt om de zaak te onderzoeken, wordt al snel duidelijk dat het verleden zich niet zomaar laat oprakelen. Vergeten emoties komen onhoudbaar naar boven en dreigen John mee te sleuren naar herinneringen die hij heel diep heeft weggestopt. Maar de timer tikt genadeloos verder en voor hij op nul staat, moet de moordenaar bekend zijn. En dat kan alleen als John begrijpt wat er destijds is gebeurd.

Meer informatie

Literair Café 102 - Olympisch schaatser Mark Tuitert

zaterdag 10 juni 2023

Mark Tuitert won in 2010 Olympisch goud op de 1.500 meter schaatsen in Vancouver en werd in hetzelfde jaar gekroond tot sportman van het jaar. Hij is inmiddels succesvol ondernemer, host van zijn podcast Drive (60.000 luisteraars per maand), en veelgevraagd spreker en coach. Van zijn boek DRIVE: Train je stoïcijnse mindset werden al meer dan 50.000 exemplaren verkocht.

FLOW
Centraal in de levensfilosofie van Mark staat het concept van 'eudaimonia', de stoïcijnse flow. In zijn nieuwe boek heeft hij dit vertaald naar FLOW: De stoïcijnse mindset voor een rijkelijk stromend leven. Hij helpt de lezer allereerst koers te bepalen en vervolgens die koers te houden, ondanks alle verrassingen die het leven voor je in petto heeft. Want van een rimpelloos bestaan word je niet gelukkig, en je weet dat je vroeg of laat te maken krijgt met tegenslag. Het gaat erom dat je als een surfer op de golven van het leven meebeweegt. Want hoe hoger de golf - hoe mooier de ervaring. Dat is stoïcijnse FLOW.

De 10 praktische lessen in FLOW helpen je om:
• Het meeste uit jezelf te halen, ook in slechte tijden
• Keuzes te maken en met vertrouwen het leven aan te gaan
• Je persoonlijke levensfilosofie vorm te geven

Geïnteresseerd? Kaartjes zijn verkrijgbaar via de website van de Bibliotheek.

Meer informatie

Ilja Leonard Pfeijffer op bezoek!

vrijdag 16 juni 2023

Dichter, classicus en auteur van moderne klassiekers als La Superba, Brieven uit Genua en Grand Hotel Europa Ilja Leonard Pfeijffer komt 16 juni bij ons op bezoek! 

De nieuwe roman van Pfeijffer, Alkibiades, verschijnt 23 mei. Ruim drie weken later komt Pfeijffer bij Venstra langs voor een signeersessie. 

Over Alkibiades

Deze monumentale, rijk gedocumenteerde, historische roman vertelt het waargebeurde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland. Hij was de extravagante, geniale, opzienbarende, androgyne, biseksuele en omstreden politicus en strateeg van Athene tijdens de grote oorlog tegen Sparta.

Zijn verhaal is voor ons een reis door de tijd naar de wereld van bijna tweeënhalf millennium geleden, toen steeds meer symptomen, die voor ons verontrustend herkenbaar zijn, begonnen te wijzen op het verval van de democratie en daadwerkelijk leidden tot de nederlaag van Athene. De vraag is in hoeverre Alkibiades hieraan schuldig was.

Was hij de populist die de democratie heeft ontmanteld of had hij de redder van Athene kunnen zijn? In deze roman legt hij verantwoording af over zijn idealen, strategieën en levenslange strijd. Alkibiades is tegelijkertijd een geleerde historische studie en een grote roman voor onze tijd en voor elke tijd, die een even uniek als universeel verhaal vertelt over het najagen van ambities in een onvolmaakte wereld.

Toegang

Toegang tot de signeersessie is vrij, kom gezellig langs!

Meer informatie

september

Literair Café 102: Bert Wagendorp

donderdag 7 september 2023

Bert Wagendorp (1956) is schrijver, essayist en columnist. Hij schrijft al sinds jaar en dag voor de Volkskrant. Van hem verscheen in 1995 de novelle De Proloog, in 2005 de verhalenbundel De dubbele schaar, in 2014 Het jongensparadijs, een bundel verhalen, beschouwingen en essays, en in 2016 Een zaterdagmiddag. Zijn roman Ventoux (2013) groeide uit tot een moderne klassieker en werd in verschillende talen vertaald.

'Kalle' de memoires van Abel Sikkink
De Amerikaanse Burgeroorlog is losgebarsten en Abel Sikkink en zijn beste vriend Kalle komen aan in Cairo, Illinois. Met hun fotowagen trekken de twee jongemannen door het Westen van Amerika om de gruwelijke gebeurtenissen aan het front vast te leggen in krantenverhalen en foto’s. Intussen blijft Abel zoeken naar de waarheid achter de ramp met het vergane schip Phoenix en wordt het lot van zijn vermeende dode broertje Antonie steeds raadselachtiger.

In het tweede deel van De memoires van Abel Sikkink neemt Bert Wagendorp je weer mee in het kolkende levensverhaal van een journalist in de negentiende eeuw. Oude bekenden als dichter Walt Whitman en krantentycoon James Gordon Bennett keren terug tegen de achtergrond van een verscheurd Amerika en de glamour van de New Yorkse theaterwereld.

Fotocredits: Marcel Krijgsman

Geïnteresseerd? Kaartjes zijn verkrijgbaar via de website van de Bibliotheek.

Meer informatie