oktober

Kinderboekenweek bij Venstra

woensdag 4 oktober 2023

Van woensdag 3 oktober t/m 15 oktober is het weer tijd voor hét feest van het jaar: de Kinderboekenweek! Uiteraard hebben wij weer allerlei feestelijke activiteiten op de planning staan - van speurtocht tot auteursbezoeken en cadeautjes! Hieronder het overzicht.

Wat is het thema van de Kinderboekenweek?

Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar: Bij mij thuis. Bij mij thuis lezen we elke avond voor het slapengaan. Bij mij thuis kun je heel ver boven de stad uitkijken. Bij mij thuis vieren we het Suikerfeest. Bij mij thuis wonen twee mama’s. Bij mij thuis eten we elke vrijdag patat. Bij mij thuis zijn alle deuren breed genoeg voor de rolstoel van mijn broertje. Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis? Bij iedereen is het thuis anders. We kunnen zo veel van elkaar leren, lees mee!

Wat is het boek van de Kinderboekenweek?

Het Kinderboekenweekgeschenk van dit jaar is geschreven door Sanne Rooseboom. Dit geschenk krijg je bij aankoop van een kinderboek met een minimale waarde van €13,50 tijdens de Kinderboekenweek. Het geschenk heet Ravi en de laatste magie. 

In de flat waar Ravi (11) sinds kort woont met haar moeder en broertje, is een gasfornuis ontploft, waardoor iedereen tijdelijk weg moet. Ravi vindt het prima, ze vindt de flat vreselijk. Omdat haar moeder in een rolstoel zit, heeft de gemeente een rolstoelvriendelijk plekje voor ze gevonden in een tehuis voor oude mensen. Dit blijken niet zomaar oude mensen, maar gepensioneerde tovenaars. Het tehuis zit vol kikkers, geheime kamers en goudklompjes. Door de komst van het gezin gaat er iets mis. De machtigste, naarste tovenaar van de wereld (ook stokoud) kan de hele stad veranderen in een ellendig slagveld met ziektes en ratten. Ravi moet hem stoppen. Lukt dat? En gaat ze zich ooit weer ergens écht thuis voelen?

En er is ook nog een speciaal boek voor kleuters: het Prentenboek van de Kinderboekenweek. Dit is tien dagen lang te koop tegen een klein bedrag. Het Prentenboek voor de Kinderboekenweek 2023 heeft de titel Mijn huis is jouw huis en deze is geschreven door Yvonne Jagtenberg.

Wanneer is de Kinderboekenweek?

De Kinderboekenweek is eigenlijk helemaal geen week. Hij duurt namelijk tien dagen: van 4 oktober t/m 15 oktober.

Wat heeft Venstra voor activiteiten?

In de winkel:

 • In de winkel is er een speurtocht uitgezet. Kinderen kunnen op zoek naar MEGAboeken, die in de winkel zijn verspreid. Op elk boek staat een letter. Deze letters vormen een woord. Lever de juiste oplossing in bij de kassa en krijg van Venstra een cadeautje! 
 • Op de print van de speurtocht staat ook een prijsvraag, net als vorig jaar. Dit jaar zitten er legoblokjes in een pot. Kan jij raden hoeveel blokjes? Vul het in op het formulier en lever het in bij de kassa. Misschien win jij wel de hoofdprijs!
 • Ook in de winkel te verkrijgen: een woordzoeker. Deze mag je in de winkel invullen, in Venstra Café of gewoon lekker thuis. Lever het formulier in bij de kassa en wie weet win jij een boek!

Online

 • Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar: Bij mij thuis. Wij zijn heel erg benieuwd wat dat voor jou betekent. Maak een foto van jouw thuis met jouw favoriete boek. Je mag dit posten op Instagram met de hashtag #venstrathuis, of mail de foto naar [email protected]. De leukste inzending wint een prijs.

Spaar voor jouw school:

 • Net als eerdere jaren kun je tijdens de Kinderboekenweek sparen voor jouw school. Als jij bij aankoop van jouw kinderboek(en) vertelt van welke school je bent, zorgen wij ervoor dat maar liefst 20% van het bedrag van jouw kinderboek(en) naar jouw schoolbibliotheek gaat. Zo raakt jouw schoolbibliotheek voller en voller! 

Welke auteursbezoeken heeft Venstra gepland?

Er komen tijdens deze Kinderboekenweek maar liefst drie kinderboekenauteurs op bezoek! Even op een rijtje: 

 1. Michael Reefs, vrijdag 6 oktober, 14:30 -15:30.

  Michael Reefs is een van de best gelezen Nederlandstalige fantasy-auteurs van dit moment. Vrijdag 6 oktober komt hij bij Venstra langs om zijn boeken te signeren!

  Bekend van zijn boeken De Bieb bende, De Tempeljagers, Marie Moe en Bram en het Zoldermysterie zet Michael wervelende en spannende fantasy-avonturen neer. Michael weet aan te sluiten op de tijdsgeest en beleving van kinderen. Het lukt hem als geen ander om ze aan het lezen te krijgen, en hun verbeelding te prikkelen.

 2. Johan Elfner, zaterdag 7 oktober, 13:30 - 15:00. 

  Eind september presenteerde Johan Elfner bij Libris Venstra zijn boek Kwart over mist. Zaterdagmiddag 7 oktober komt hij langs om zijn boek te signeren!

  Het oude dorp van Amstelveen lijkt misschien rustig en saai, maar er gebeurt van alles …

  Ga mee op een adembenemende en leuke reis naar de wereld van Katinka waar zowel mensen als monsters elkaar ontmoeten! Monsterstation – Kwart over mist is het eerste boek in een serie over Katinka en haar vrienden. Het boek is bedoeld voor de leeftijdsgroep 9 – 12 jaar.

 3. Sanne Rooseboom, woensdag 11 oktober 15:30 - 16:30.

  Auteur Sanne Rooseboom komt uit haar Kinderboekenweekgeschenk Ravi en de laatste magie voor te lezen én te signeren!

  Sanne leest voor uit haar werk en vertelt over haar beroep als schrijver. Samen met Sanne en de andere kinderen bedenk je een eigen verhaal. Natuurlijk is er ook ruimte om vragen te stellen, bijvoorbeeld over haar boeken of hoe het is om schrijver te zijn. Achteraf zal ze haar werk signeren.

  Dit evenement is gratis, maar werkt wel met aanmelding. Aanmelden kan via deze link.  

 

Meer informatie

Voorlezen op de Kinderboekenafdeling

vrijdag 6 oktober 2023

Er wordt van 10.00 tot 10.30 uur voorgelezen op de Kinderboekenafdeling, geschikt voor kinderen van 2-6 jaar. De toegang is gratis!

Meer informatie

Literair Café 102 – Alexander Reeuwijk over Oog in oog met de goden

zaterdag 28 oktober 2023

Amstelveen staat bekend om haar culturele diversiteit. Dit jaar is alweer het 15e achtereenvolgende jaar dat het India Diwali Festival plaats heeft op het Stadsplein.

Diwali is het lichtfeest. Het vieren van het goede over kwade, het licht over duisternis. Het is het belangrijkste en meest gevierde festival in heel India. 

Tijdens het festival ervaart u de diversiteit en schoonheid van India. Bezoek de kraampjes voor al je Diwali-aankopen en geniet van het heerlijke eten verzorgd door 10 eetkraampjes!

Er zijn activiteiten voor kinderen, waaronder schminken. Evenals non-stop optredens op het podium!

De Bibliotheek en Libris Venstra sluiten deze 15e jaargang aan met een lezing van Alexander Reeuwijk over zijn recent verschenen boek Oog in oog met de goden waarvoor hij de afgelopen jaren veelvuldig in India heeft rondgereisd.

Geïnteresseerd? Kaartjes zijn verkrijgbaar via de website van de Bibliotheek.

Meer informatie