Boekentips

Soms loopt u een (virtuele) boekhandel in en denkt u, wat zal ik eens gaan lezen? U kunt uw tips krijgen via de recensies in de krant, op TV of radio, maar natuurlijk ook van onze boekverkopers. Wij houden bij Venstra van lezen en dat is in elk gesprek met onze collega's terug te horen. We willen deze voorliefde voor boeken dan ook graag met u delen. Op deze pagina kunt u lezen van welke boeken wij genoten hebben, wat wij aanraden en wat we er nou echt van vonden. Zo maakt u misschien makkelijker een keuze of groeit uw leesstapel weer. Scroll door om te zien welke boeken er tussen staan.  

Het Evacomplex

Jeroen Windmeijer ; Jacob Slavenburg

€ 21,99
???? VN Detective & Thrillergids De nieuwe thriller van Jeroen ' Het Pauluslabyrint' Windmeijer en Jacob Slavenburg: twee kenners van zaken, twee keer de spanning! De internationaal befaamde slangendeskundige Frank van As werkt bij Naturalis, het natuurhistorisch museum in Leiden. Hij gebruikt zijn kennis echter ook in de kringen rond de charismatische voorganger van een mysterieuze gemeenschap, zonder te weten welk onheil hij daarmee over zichzelf – en over zijn vrouw Cat – afroept. Dat dringt pas tot hem door als de eerste dode is gevallen. Lukt het hun om zichzelf op tijd uit deze wurggreep te bevrijden? Journaliste Magda Filippo stuit in de tussentijd op een alternatieve uitleg van het Bijbelse Genesisverhaal en de rol van Eva daarin. De gebeurtenissen lijken met elkaar verstrengeld te zijn, maar hoe? Haar spannende zoektocht leidt haar van wonderbaarlijke religieuze tradities naar eeuwenlang verborgen boodschappen in de Sixtijnse kapel. Zonder het te beseffen hebben zij zich allemaal in een slangenkuil begeven… Over Het Evacomplex 'Wederom een spannende thriller, waarin een vrouw uit de geschiedenis in ere wordt hersteld.' - Leidsch Dagblad 'De stijl en de pakkende inhoud maken dat je het in één ruk uit wilt lezen.' - VN Detective & Thrillergids

Lees dit!

Ik vond de Genesissleutel de beste Windmeijer tot nu toe. Hoewel ik de Leidse trilogie al erg goed vond, denk ik dat Jeroen Windmeijer echt een opgaande lijn heeft gevonden. Windmeijer verweeft kennis met een meeslepend verhaal. Wat mij aanspreekt in de stijl is dat hij een klassieke suspense toon weet te pakken zonder dat het ouderwets is. Wat een heerlijk verhaal, irritante wendingen die je volledig verwarren, veel kennis op fijne interessante wijze gebracht, en de conversaties in het boek, ja die zijn echt zo natuurlijk, de karakters ontzettend knappe creaties, geen karikaturen gewoon ijzersterk. Inhoudelijk ga ik er niets over zeggen, dat zou zonde zijn. Wat ik er nog over wil zeggen, het Evacomplex is ingenieuze whodunit van het hoogste niveau, lees!

Meer tips van Remco

De dertig beste verhalen

Anton Tsjechov

€ 49,99
Tsjechov is na Shakespeare de belangrijkste en meest gespeelde toneelschrijver van Europa. Als verhalenverteller is hij de eerste onder zijns gelijken. In scènes waarin domheid, wreedheid, bijgeloof en wodka de basisbestanddelen vormen, toont hij ook altijd de tederheid en ontroerende naïviteit van zijn volk. Tsjechov had geen hoge pet op van de mensheid, al komen vrouwen er bij hem toch wat beter vanaf. De kern van zijn wereldvisie is het besef dat werkelijke communicatie tussen mensen zo goed als onmogelijk is. Hij oordeelt niet. Hij laat ons achter met talloze mogelijke interpretaties. Daarnaast imponeren zijn natuurbeschrijvingen en de humor waarmee hij zelfs de gruwelijkste verhalen kruidt. Een schrijver die in geen boekenkast mag ontbreken.

Heldere schrijfstijl

In de prachtige Perpetua reeks, die sinds 2007 wordt uitgegeven door Athenaeum, Polak & Van Gennep met als doel de 100 beste boeken van de wereld uit te brengen, verscheen De dertig beste verhalen van Anton Tsjechov. De verhalen zijn vertaald door Hans Boland die eerder werk van Russische auteurs vertaalde.Tsjechov, de grootste korteverhalenschrijver aller tijden, schetst in zijn verhalen de laat negentiende-eeuwse Russische samenleving op een realistische wijze en laat het aan de lezer om zich een oordeel te vormen over de personages en de omstandigheden waarin zij verkeren. De bundel bevat verhalen over personages in verschillende maatschappelijke posities en biedt variatie en afwisseling qua thematiek. 
Het is heerlijk om door deze bundel te grasduinen. Met steeds weer een verrassing, De vrouw met het hondje is m'n favoriete verhaal. Ik heb het eerder in de winkel voorgelezen ter gelegenheid van de Week van het korte verhaal. Ik gun iedereen de ervaring van het lezen van een kort verhaal. En bij uitstek de verhalen van Tsjechov!
Ada's tips

Klara en de Zon

Kazuo Ishiguro

€ 22,99
‘Klara en de Zon’ van Kazuo Ishiguro (winnaar Nobelprijs voor de Literatuur 2017) gaat over Klara, een zogenaamde Kunstmatige Vriendin met een uitstekend waarnemingsvermogen, die vanaf haar plek in de winkel nauwkeurig het gedrag gadeslaat van de kinderen die binnenkomen om rond te neuzen met hun ouders. Klara blijft hopen dat een kind haar zal kiezen. Wanneer dat eindelijk gebeurt, en haar bestaan voorgoed lijkt te veranderen, krijgt ze bij haar vertrek naar haar nieuwe gezin de waarschuwing dat ze niet al te veel waarde moet hechten aan de beloften van mensen. Maar Klara houdt haar eigen ideeën erop na. ‘Klara en de Zon’ is een adembenemend mooie roman die ons een blik gunt op onze veranderende wereld door de ogen van een onvergetelijke buitenstaander. Zoals vaker in zijn vindingrijke, verfijnde, aangrijpende oeuvre onderzoekt Kazuo Ishiguro ook hier wat het betekent om écht van iemand te houden.

Ontroerend

Een science fiction boek over een robot, niet het soort boeken die ik normaal lees. Maar als het een boek is van Kazuo Ishiguro weet je al dat dit een ander soort boek is.

Klara is een KV, een kunstmatige vriendin. Een robot voor kinderen die een KV kunnen uitkiezen als hun vriend of vriendin. In het begin van het boek is Klara in een winkel met meerdere KV’s. Overdag zit ze op de sofa in de etalage.  Hopend om uitgekozen te worden als KV door een van de kinderen die langskomen. En na een tijd wordt ze inderdaad gekozen, door Josie. Die persé Klara als KV wilt hebben. Na een tijd gewoond te hebben bij Josie realiseert Klara zich dat Josie ziek. En dat ze ook steeds zieker wordt. Klara is ervan overtuigd dat ze Josie kan helpen. Dat de zon Josie zou kunnen genezen. De zon is tenslotte ook de levenskracht van alle KV’s.

Klara en de zon is een prachtig boek met een ontroerend einde. Daaruit blijkt wel wat voor een goede schrijver Kazuo Ishiguro is. Dat je zo veel gaat geven om een robot!

Annemieke's tips

Naschokken

Nadia Owusu

€ 22,99
Als Nadia twee is, laat haar Armeens-Amerikaanse moeder hun gezin in de steek. Nadia blijft achter met haar kleine zusje en hun Ghanese vader, die als ambtenaar bij de Verenigde Naties werkt. Ze bewonen plekken over de hele wereld: Rome, Dar es Salaam, Kumasi en Londen. Nadia spreekt meerdere talen en heeft meerdere thuislanden. Ze vraagt zich af of ze Europees, Afrikaans of Amerikaans is. Of niets van dat alles? Als haar vader overlijdt, voelt Nadia zich meer dan ooit ontworteld en alleen. Naschokken is het ontroerende verhaal van Nadia’s zoektocht naar haar identiteit, dat laat zien welke naschokken een trauma kan hebben op persoonlijk vlak, en ook hoe dat doorwerkt van generatie op generatie.

Schokkend goed

Nadia Owusu heeft een memoir geschreven dat je zal laten beven van emotie. Met een literaire beeldspraak over aardbevingen gaat ze door de fases in haar leven waarin ze iets levensveranderend heeft meegemaakt. Ze ontroert de lezer in deze identiteitsreis die je echt niet wilt neerleggen. 

Over dames en tassen

Mylo Freeman

€ 19,99
Nooit wijkt hij van haar zijde. Hij heeft alles in zich wat zij nodig heeft. Liefdevol streelt ze hem en snuift in een onbewaakt moment zijn geur op. En toch zal ze hem na verloop van tijd weer inruilen voor een ander: de dame en haar handtas. Mylo Freeman stelt je voor aan vijftig inspirerende vrouwen van over de hele wereld. Van bekende namen als koningin Elizabeth II, Jane Birkin en Paris Hilton, tot de Zuid-Afrikaanse modeontwerper Palesa Mokubung, Hello Kitty-ontwerper Yuko Yamaguchi en journalist en avonturier Nellie Bly. Voor elk van hen heeft de tas een andere betekenis: modeaccessoire, praktisch hulpmiddel, feministisch manifest. Maar hoe verschillend de vrouwen en hun tassen ook zijn, ze zijn stuk voor stuk uniek en eigenzinnig.

Prachtig

Door de eeuwen heen is er één accessoire bij vrouwen wereldwijd, onafhankelijk van sociale status maar vaak met dezelfde inhoud, die niet van de zijde wijkt; de handtas. Het enigma voor menig man; wat slepen die vrouwen toch altijd mee, en wat past er allemaal in? 

Mylo Freeman koos 50 vrouwen in verschillende tijdperken, functies en sociale status en vergelijkt de overeenkomsten en verschillen tussen hun handtassen. Mylo illustreerde o.a. Paris Hilton, Jackie Kennedy, Yuko Tamaguchi en Elisabeth de Tweede en schetst daarmee een mooi portret van de meest functionele en modegevoelige accessoire die elke vrouw zich wensen kan.

Rustig aan, tijger

Joost de Vries

€ 21,99
Dat is wat ik me herinner: die o-mond die een grijns werd. Terwijl het gebeurde was het voor Marnix al een grap. Terwijl het zich in realtime afspeelde, ervoer hij het al als de anekdote die hij er straks van kon maken. Als je dat kunt volhouden in het leven, dacht ik, dan ben je onkwetsbaar. De hoofdpersonen van 'Rustig aan, tijger' rijzen op en vliegen de wereld in. Ze wagen zich aan hypotheken, huwelijken en onhandige affaires, ze richten reclamebureaus op, zetten hun eigen memoires in scène, gaan in therapie en ontdekken dat ze per ongeluk in dienst zijn van totalitaire sjeiks. Kortom, dingen die ons allemaal kunnen overkomen. Aan de hand van wie ze liefhebben en de manier waarop ze afscheid nemen, wat ze creëren en wat ze kapotslaan, proberen ze onmogelijke vragen te beantwoorden: Wat ben ik waard? Welke rol speel ik? En als niet alles om mij draait, om wie dan wel? Met evenveel empathie als sardonisch genoegen worden in 'Rustig aan, tijger' de kwetsbare zielen ontrafeld van de mensen die vinden dat de wereld van hen is — of op zijn minst zou moeten zijn.

Prachtig uitgewerkt

Weergaloos geheel met prachtig uitgewerkte dertigersdilemma's en meer. Een intelligente visie op ons heden, de elite en het verlangen in het leven te slagen. Joost de Vries op zijn best! 

Waar ik liever niet kom

Liselotte Idema

€ 22,50
Over tegenstrijdige gevoelens en het verlangen naar vertraging. Terwijl haar complete vrienden- en kennissenkring gaat backpacken in Azië, houdt de 28-jarige Caroline voet bij stuk: zo’n reis is niets voor haar. Wat heeft ze te zoeken aan de andere kant van de wereld, thuis in Utrecht is het leven toch goed? Maar wanneer haar relatie op de klippen loopt, boekt ze halsoverkop een enkele reis naar Bangkok. Nog even sceptisch als voorheen vertrekt ze met een grote rugzak en een stapeltje vergeelde brieven naar Thailand. Verre van zeker of ze het lef heeft om door te reizen naar het eiland waar ze eigenlijk moet zijn. Tenminste, als ze antwoorden wil op de vragen die de enveloppen in haar tas oproepen. 'Waar ik liever niet kom' is een zintuiglijke en innemende debuutroman die je aan het denken zet en die nog lang blijft nazinderen. Journalist Liselotte idema (1988) begon haar carrière bij publiekstijdschriften Libelle en Margriet en maakte vervolgens de overstap naar online media. Na een reis rond de wereld en een baan bij NU.nl, trok ze zich terug uit het razendsnelle digitale leven en schreef ze haar debuutroman Waar ik liever niet kom. Momenteel werkt ze als strateeg bij Algemeen Dagblad.

De nieuwe generatie

Een heerlijk boek met vragen en situaties die menig millennial zal herkennen. Het hoofdpersonage confronteert zichzelf met ervaringen uit het verleden en herijkt als het ware haar gedachten. Liselotte schrijft meeslepend en beeldend. Eenmaal begonnen kon ik het boek niet wegleggen. 

Jooststips

De weg naar wijsheid

Seneca

€ 12,50
De weg naar wijsheid verscheen eerder in de Sapientia-reeks van Uitgeverij SUN, en nu opnieuw in de serie Kleine Klassieken. Van Gelukkig leven, de andere titel van Seneca in deze reeks, zijn al meer dan vijfduizend exemplaren verkocht.Dit klassieke filosofieboek bevat levendige passages uit de brieven die Seneca schreef aan zijn vriend Lucilius. De gekozen passages zijn de meest pregnante verwoordingen van Seneca's morele lessen over de moeilijke weg naar het ware geluk en de ware vrijheid, over zelfbeheersing, gemoedsrust en de aanvaarding van de dood. Seneca verbreidde (zoals ook Epictetus en later Marcus Aurelius) in Rome het denken van de Griekse Stoa. Eerder verschenen bij Uitgeverij Boom Dialogen (2006) en Gelukkig leven (2009).

Wijs

Mathieu de Bakker, brengt door dit handige samengestelde meeneembare boekje je weer een beetje terug naar de Romeinse Stoïcijnse filosofie. De thema’s die hier worden behandeld zijn nog steeds actief binnen onze samenleving. De Bakker legt in de inleiding uit hoe de Stoïcijnse leer ons leert om te gaan in moeilijke tijden. Seneca, filosoof van de eerste eeuw, benoemt kort maar krachtig onderwerpen zoals: rijkdom, ouderdom, de dood, vriendschap, het volk. Hierin deelt hij zijn wijsheid hoe je in deze situaties om kunt gaan.

“In het ontstaan zijn we verschillend, in het sterven gelijk.” - Seneca

Ezra's tips

Amari en de Nachtwachters

B.B. Alston

€ 17,99
Het eerste deel in een nieuwe serie vol humor, magie en avontuur, voor fans van Percy Jackson en Nevermoor. Amari Peters heeft altijd al gedacht dat haar vermiste broer Quinten nog leeft. Op een dag vindt ze in zijn kast een geheimzinnige, tikkende koffer, met daarin een uitnodiging voor een test bij het Bureau voor Bovennatuurlijke Zaken. Dáár zou haar broer kunnen zijn! Maar dan moet ze wel even heel snel gaan geloven in dingen als tovenaars, elfjes, buitenaardse wezens en andere bovennatuurlijke zaken… In deze nieuwe wereld kan Amari achterhalen wat er met Quinten is gebeurd. Maar dat is lastig als een slechte tovenaar de touwtjes in handen heeft, haar leeftijdsgenoten háár als een bedreiging zien en haar eigen bovennatuurlijke talent bovendien hartstikke illegaal blijkt. Hoe kan ze de test van het Bureau doorstaan? Over Amari en de Nachtwachters: 'Amari en de Nachtwachters is een heerlijk, eigentijds, knap geconstrueerd avontuur met verrassende wendingen.' - Trouw Getipt door De Grote Vriendelijk Podcast Winnaar Overall Barnes & Noble Children’s & YA Book Award!

Magisch

Amari en de nachtwachters is echt een boek waar we nog veel van gaan horen. Wat een magisch debuut! Harry Potter meets Man in Black in een verhaal waarin Amari op zoek gaat naar haar vermiste broer. Wachten is nu op het vervolg! En ik ben vooral heel blij dat er meer diversiteit bestaat in dit boek!

Maaike's tips

Last hours (01): chain of gold

Cassandra Clare

€ 12,50
The start of a brand-new and highly anticipated Shadowhunters series. The protagonists are the children of characters from the Infernal Devices series now available in paperback.The Shadowhunter world has captivated 40 million readers worldwide. Rights have been sold in over 30 countries, and the books have made bestseller lists all over the world.

Twee toptips

Six of crows:

Six of crows is een 'must read'. Met de komst van de nieuwe netflix serie waar de karakters ook een rol in spelen is het noodzakelijk dat je dit boek leest. Het boek zal je ontroeren en je zal meeleven met de karakters. De plek waar het boek zich afspeelt is geinspireerd op Amsterdam, dit concept is erg leuk en je zal veel dingen herkennen.

 

Chain of gold:

De nieuwe serie van Cassandra Clare is misschien wel de beste in de hele shadowhunter serie. Je kan het niet neerleggen als je begint. Het is ontroerend, vol van actie en geweldig geschreven! 

pro-mbooks2 : libris