Boekentips

Soms loopt u een (virtuele) boekhandel in en denkt u, wat zal ik eens gaan lezen? U kunt uw tips krijgen via de recensies in de krant, op tv of radio, maar natuurlijk ook van onze boekverkopers. Wij houden bij Venstra van lezen en dat is in elk gesprek met onze collega's terug te horen. We willen deze voorliefde voor boeken dan ook graag met u delen. Op deze pagina kunt u lezen van welke boeken wij genoten hebben, wat wij aanraden en wat we er nou echt van vonden. Zo maakt u misschien makkelijker een keuze of groeit uw leesstapel weer. Scroll door om te zien welke boeken er tussen staan.  

Zuurstofschuld

Toine Heijmans

€ 22,50
Zuurstofschuld is het verhaal over twee klimvrienden die dromen najagen in het hooggebergte, en daarmee hun lot bezegelen. Ze klimmen in een tijd waarin elke berg al beklommen is, en dragen zo een verleden van grote namen met zich mee. Maar welke eer valt er nog te behalen? Een roman over vrijheid en vriendschap, de gevolgen van radicale keuzes en over de vervormde werkelijkheid ‘daarboven’, waar in de ijle lucht andere wetten gelden en iedereen is aangewezen op zichzelf. Samen zoeken ze naar een manier om geschiedenis te schrijven, Walter en Lenny, tot de tijd hen inhaalt. Tien jaar na het verschijnen van zijn veelbekroonde bestseller Op zee neemt Toine Heijmans de lezer opnieuw mee naar een adembenemende, onbarmhartige wereld. Naar sneeuw en ijs, klassieke rotswanden en een allesbepalend zuurstoftekort. Naar een overvol basiskamp en naar de oude, prachtige, soms al bijna vergeten alpinistenverhalen uit de Alpen en de Himalaya.

Intens

De intensiteit van Zuurstofschuld gecombineerd met de eerlijke heldere formuleringen, de kennis van, de passie, de natuur, de pijn van bevroren ledematen, het geluid van krakend sneeuw. Een roman die geen lezer mag missen. Toine Heijmans excelleert in zijn Zuurstofschuld en bereikt net als in de alom bejubelde roman Op zee de absolute top.

Remco's tips

Wat je van bloed weet

Philip Huff

€ 15,00
Op de openbare basisschool in Blaricum wordt de verteller van Wat je van bloed weet voor het eerst verliefd. Op de hockeyclub in Laren ontmoet hij Cato de Witte, van wie hij weet dat zij het voor hem is. Samen doorlopen ze de middelbare school in Bussum. Intussen woont hij in een groot, vrijstaand huis, met een rieten kap en een grote tuin, samen met zijn ogenschijnlijk welvarende familie. Maar de buren kunnen niets horen. Wat je van bloed weet is een roman over opgroeien in een gewelddadig gezin, over de wording van kind tot man, en over de liefde – de liefde voor Cato, maar ook voor Alexander, de jongere broer van de verteller en hun zus, Emilie. Het is een roman over machteloosheid in familieverhoudingen en over de vraag of je jezelf ooit uit die verhoudingen kunt bevrijden. Wat je van bloed weet is Philip Huffs persoonlijkste roman tot nu toe. Philip Huff (1984) is schrijver en regisseur. Hij schrijft onder meer voor NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer, Hollands Maandblad, The New York Review of Books en The Paris Review. Hij publiceerde de romans Dagen van gras (genomineerd voor de Academica Debutantenprijs), Niemand in de stad (winnaar Dioraphte Prijs, verfilmd door Michiel van Erp) en Boek van de doden (keuze van het jaar 2014 van HUMO), de verhalenbundel Goed om hier te zijn en de essaybundel Het verdriet van anderen. ‘Een indrukwekkend boek. De pijnlijk kale, rauwe taal van het begin vult zich langzaam met eloquentie, poëzie, levenslust. Huff is onverschrokken tegenover iets afschrikwekkends gaan staan, met zijn hart én ogen open.’ Nina Polak ‘Een beklemmende roman over kinderen van kijvende ouders. Of hoe de klotezooi van thuis jonge levens ontwricht. Huff verkent genadeloos hoe een zoon worstelt met zijn woede, leegte en verdriet. Prachtig verwoord – met de blik van een chirurg en een landschapsschilder. Een roman die je lang bijblijft, vooral de innerlijke strijd het anders te doen. Een must voor eenieder die voornemens is zich voort te planten.’ Adriaan van Dis ‘Een meedogenloos, barmhartig en altijd tintelend portret van een gezin verliefd op zelfvernietiging. Een geweldige roman van een onbevreesd eerlijke schrijver.’ Joseph O’Neill ‘Indringend en bij vlagen ondraaglijk intiem. Ik wilde soms wegkijken bij het geweld en de onmacht van deze familie.’ Karin Amatmoekrim ‘Prachtig en doorleefd laat Huff zien hoe een jeugd tot ver in de volwassenheid kan doorwerken. Een boek voor iedereen die ooit kind is geweest – of nooit de kans heeft gekregen er een te zijn.’ Tim Fransen

Adembenemend en onthutsend

Een boek over geweld in een gezin, geschreven vanuit het perspectief van de middelste van de drie kinderen. Over schuldgevoel, zorgen voor elkaar, je verantwoordelijk voelen, volwassen worden en je eigen weg zoeken, afstand nemen en over de liefde. Indringend en intiem geschreven. Wat je van bloed weet bezorgde me een brok in m'n keel.

Ada's tips

De gastenlijst

Lucy Foley

€ 20,99
De razend spannende opvolger van De jachtpartij, voor de fans van Agatha Christie, Ruth Ware en Liane Moriarty‘De gastenlijst zette me tot het einde toe op het verkeerde been. Een klassieke whodunit en briljante psychologische thriller in één.’ Kate MosseDertien gasten. Eén lijk.Jules en Will kunnen hun geluk niet op. Eindelijk is het zover: hun bruiloft op een schitterend eiland voor de Ierse kust. Terwijl de laatste voorbereidingen worden getroffen en de gasten langzaam binnendruppelen, breekt buiten een storm los. Niemand kan nog van het eiland af. Oud zeer steekt de kop op, lang vergeten vetes worden uitgevochten en de stemming op het eiland wordt alsmaar grimmiger. Maar niemand kon vermoeden dat één van de gasten in staat was tot moord.Iedereen heeft geheimen. Iedereen heeft een motief. Eén van hen zal het eiland niet levend verlaten. Maar wie?In de pers‘Ik had niet verwacht dat Foley een nóg beter boek zou schrijven dan De jachtpartij, maar zie hier! De gastenlijst is adembenemend.’ Alex Michaelides, bestsellerauteur van De stille patiënt‘Een ijzersterke, meeslepende thriller die je in een ruk wilt uitlezen. Ik hoop dat Foley nog meer thrillers gaat schrijven die net zo goed zijn als De jachtpartij.’ Hebban.nl‘Cluedo in boekvorm.’ LINDA.‘Spannend en origineel.’ Trouw

Spannend!

De gastenlijst is een perfecte moderne versie van de thriller van Agatha Christie. Jules en Will gaan trouwen en plannen hun perfecte bruiloft op een afgelegen eiland voor de Ierse kust. En als er een storm opsteekt kan zelf niemand meer van of naar het eiland. Er komen steeds meer spoken boven uit het verleden en de spanning wordt steeds hoger. Tot uiteindelijke inderdaad iemand vermoord wordt. Dat is halverwege het boek en wat volgt is even spannend tweede gedeelte. Want nu je eindelijk weet wie er vermoord is, zijn er zijn nog veel kandidaten voor de moordenaar. Tot het einde toe spannend. En meer dan genoeg redenen om ook haar andere boek te gaan lezen, De jachtpartij.

Annemieke's tips

Citroeninkt

Maral Noshad Sharifi

€ 17,50
Zie de wereld door de ogen van Talar. Na een zinderende vlucht door Europa strijkt ze met haar ouders en broertje neer in het gereformeerde Moerkapelle. In het dorp is het stil, maar thuis klinken de herinneringen aan de Iraanse revolutie nog na in de slaande deuren. In Moerkapelle wil Talar de wereld opnieuw ontdekken. Er gebeuren vreemde dingen. Haar moeder verstopt haar hoofd in de koelkast. Haar barbiepop mag niet worden uitgepakt. En waarom duwt die jongen in het zwembad alleen haar onder water? Het autobiografische Citroeninkt is een verhaal zoals je dat zelden leest: verteld door de ogen van een meisje dat nergens thuishoort en daarom overal. Een boek over opgroeien tussen de uitersten van Nederland, over je weg vinden in een wereld die voor anderen lijkt gebouwd. En over moeders die het beter willen doen voor hun dochters maar niet kunnen ontsnappen aan hun verleden. Maral Noshad Sharifi (Teheran, 1989) is journalist, schrijver en documentairemaker. Ze studeerde journalistiek aan Columbia University in New York. Nu woont ze in Brooklyn als Verenigde Statencorrespondent voor de Volkskrant. Citroeninkt is haar debuutroman.

Dit is waarom ik lees.

 “Wie zijn land noodgedwongen verlaat, verliest een deel van zichzelf. Diegene gaat een beetje dood, er sterft een stuk af – noem het zoals je wil. Dertig jaar had ik nodig om dit echt te begrijpen. Nu klinkt het misschien alsof ik over mijzelf praat, maar dat is niet zo. Toen ik mijn land verliet was ik pas vier jaar oud. Op die leeftijd kan je nog geen stukjes van jezelf verliezen. Daarvoor ben je te springerig, vol vragen waarop de antwoorden steeds veranderen. Je bent nog niet al die stukjes. Je bouwt op, niet af.”

Het zijn de eerste woorden van Maral Noshad Sharifi in haar debuutroman Citroeninkt. Een boek dat weergaloos, met een beeldende, vlotte schrijfstijl, een inkijkje geeft in het leven van een gezin dat noodgedwongen hun omgeving moet verlaten en een nieuw bestaan moet opbouwen op een plek die hen volledig onbekend is.

We lezen mee vanuit het perspectief van het kind, Talar, die eigenlijk op het begin te jong is om te beseffen dat ze gevlucht is. Als op de basisschool haar juf het begrip ‘land’ uitlegt, snapt ze er niets van. ‘Komt niet iedereen uit Iran?’

Tijdens het tweede deel van het boek zitten we iets later in de tijd. Talar zit inmiddels op de middelbare school. Een compleet witte school. Terwijl Talar’s moeder enorm veel heimwee heeft naar Iran, heeft Talar vooral heimwee naar het gevoel ‘normaal’ te zijn.

Citroeninkt werkt blik verruimend, begrip kwekend. Het geeft een inkijk in onze samenleving, in de discriminatie, veelal onbewuste vooroordelen, maar ook medemenselijkheid. Het laat zien hoe het kan zijn om vluchteling te zijn. En dat op een tempo dat nooit verveeld.

Dit is waarom ik lees.

Babets tips

Keukenkronieken

Nigel Slater

€ 39,99
'Dit is een boek voor het leven. [...] Slaters beste boek' - Diana Henry, Sunday Telegraph'Slater is koning onder de food writers - Nigella LawsonKeukenkronieken vertelt het verhaal van Nigel Slater's leven in de keuken. Waarin hij schrijft over hoe zijn manier van koken in de loop der jaren is veranderd. Van het ontdekken van de beste manier om een kip te braden tot de truc tot perfecte, rokerige, smeuïge auberginepuree. Hij vertelt de verhalen achter de recepten, zoals de herinnering van de eerste baguette die hij at in Parijs, zijn liefde voor Japanse ingelegde radijsjes en zijn eerste stukje chocoladetaart met botercrème.Dit zijn de favoriete recepten die Nigel Slater elke dag thuis kookt; het hart en de ziel van zijn kookkunsten. De ultieme collectie, met meer dan 200 recepten.'Wij zijn een nogal eenkennig volkje. En dat moet maar eens afgelopen zijn. Dus ik stel hem nog één keer voor: Nigel Slater is een gigant op het gebied van receptenboeken. Al zijn boeken zijn een genoegen om te lezen omdat de recepten meestal met een verhaal worden geïntroduceerd. Maar ook de manier waarop hij de recepten beschrijft, is prachtig. Alles wordt gekookt en minutieus uitgeprobeerd. Alle combinaties zorgvuldig bedacht.' - Felix Wilbrink, De Telegraaf'Keukenkronieken is als je favoriete chocoladetaart; gezoet met goede herinneringen en gelaagd met Nigels wijsheid om ons allemaal betere koks in de keuken te maken' - Nik Sharma (De smaakvergelijking)

LOVE IT

Nigel Slater is de zen zelve. Rustig, bescheiden en ongelofelijk aardig. Als chef in een sterrenrestaurant aardde hij niet, als onafhankelijk culinair journalist des te meer. Dit is dus niet per sé een kóókboek, het is meer een heerlijk leesboek óver koken. Inspirerend en héél rustgevend. 

Marjoleins tips

Schimmen

Fatma Aydemir

€ 26,99
Hüseyin heeft dertig jaar in Duitsland gewerkt en nu vervult hij eindelijk zijn droom: wonen in een appartement in Istanbul. Maar op de dag van de verhuizing krijgt hij een hartaanval. Voor de begrafenis reist zijn familie hem vanuit Duitsland achterna: zijn oudste dochter Sevda, die weliswaar succesvol is, maar niet heel gelukkig. Zijn zoon Hakan, die op de vlucht is voor zichzelf. Zijn dochter Peri, die zich op haar studie, seks en drugs werpt. Zijn jongste zoon Ümit, die nog thuis woont en niet verliefd mag zijn op wie hij verliefd is. En zijn vrouw Emine, wier pijnlijke en tedere herinneringen geen grenzen kennen tussen Turkije en Duitsland. Elk van hen heeft geheimen, verlangens en wonden. Wat hen verbindt is de vraag: wie was Hüseyin eigenlijk?

Een van de meest mooie maar ook meest trieste verhalen die ik heb gelezen

‘Wauw, wat een prachtig boek’, is wat er meerdere keren per hoofdstuk door mijn hoofd gaat. Wat een prachtige vertelvorm, wat een diepgang in personages, wat een prachtige zinnen, wat een prachtig verhaal. Dit boek is een van de meest mooie maar ook meest trieste verhalen die ik tot nu toe heb gelezen.

Schimmen van Fatma Aydemir gaat over de Turkse Hüseyin. Hüseyin emigreerde van Turkije naar Duitsland om geld te verdienen, haalde zijn familie naar het West-Europese land en spaarde zodat hij uiteindelijk een huis kon kopen in Turkije. Dat lukt hem: als Hüseyin met pensioen gaat koopt hij een huis in Istanboel, de grote stad. Alles is geregeld, het huis is ingericht met mooie meubels, en zijn gezin staat op het punt naar hem toe te reizen, maar nog voordat zij daar aankomen en Hüseyin dit huis kan bewonen overlijdt hij aan een hartaanval.

Vervolgens volgen we de gezinsleden van Hüseyin die zich naar Istanboel haasten voor de begrafenis van hun vader en man. We zien Hüseyin door hun ogen en lezen hoe zij zich een weg hebben gebaand in Duitsland als Turkse immigranten sinds de jaren 1970. Het verhaal gaat over immigrant zijn en je nooit ergens thuis voelen, over jezelf vinden als je opgroeit tussen de twee werelden die ‘thuis’ en ‘daarbuiten’ vormen, over hoe trauma zich vastbijt en zich een weg baant door familieleden, over ouders die alles voor hun kinderen over hebben en ze toch niet kunnen geven wat ze nodig hadden, over rouw en over levenskeuzes.

Als lezer zien we hoe de gedachtestromen zich vormen in de hoofden van de personages, hoe hun gedachtestromen zich vormen naar daden. We zien waarom ze zich hebben bewogen door het leven zoals ze deden en hoe ze dingen anders hadden willen doen. Hoe zou je je leven leven als je nog een kans had?

Nikki's tips

Waar ik liever niet kom

Liselotte Idema

€ 22,50
Terwijl haar complete vrienden- en kennissenkring gaat backpacken in Azië, houdt de 28-jarige Caroline voet bij stuk: zo’n reis is niets voor haar. Wat heeft ze te zoeken aan de andere kant van de wereld, thuis in Utrecht is het leven toch goed? Maar wanneer haar relatie op de klippen loopt, boekt ze halsoverkop een enkele reis naar Bangkok. Nog even sceptisch als voorheen vertrekt ze met een grote rugzak en een stapeltje vergeelde brieven naar Thailand. Verre van zeker of ze het lef heeft om door te reizen naar het eiland waar ze eigenlijk moet zijn. Tenminste, als ze antwoorden wil op de vragen die de enveloppen in haar tas oproepen. Waar ik liever niet kom is een zintuiglijke en innemende debuutroman die je aan het denken zet en die nog lang blijft nazinderen. Journalist Liselotte idema (1988) begon haar carrière bij publiekstijdschriften Libelle en Margriet en maakte vervolgens de overstap naar online media. Na een reis rond de wereld, waarin ze geconfronteerd werd met haar eigen razendsnelle digitale leven, besloot ze haar baan op de online nieuwsredactie in te ruilen voor een bestaan als freelancer en schreef ze haar debuutroman Waar ik liever niet kom.

De nieuwe generatie

Een heerlijk boek met vragen en situaties die menig millennial zal herkennen. Het hoofdpersonage confronteert zichzelf met ervaringen uit het verleden en herijkt als het ware haar gedachten. Liselotte schrijft meeslepend en beeldend. Eenmaal begonnen kon ik het boek niet wegleggen. 

Joosts tips

Niemands kind

Ingrid Von Oelhafen ; Tim Tate

€ 21,99
In 1942 werd de negen maanden oude Erika Matko door SS-artsen weggehaald bij haar ouders uit Joegoslavië. Ze werd ontvoerd naar nazi-Duitsland en opgenomen in Heinrich Himmlers geheime project Lebensborn, het naziprogramma voor ‘germanisering’ van niet-Duitse kinderen. Met haar blonde haren en blauwe ogen was Erika de perfecte kandidaat om een ‘kind van Hitler’ te worden.Erika groeit op als Ingrid von Oelhafen. Pas op latere leeftijd durft ze de zoektocht naar haar ware identiteit aan. Dan blijkt dat er in haar geboortedorp al die tijd een Erika Matko heeft geleefd; haar naam, haar ouders, haar leven...

Interessant

Het boek lijkt op een autobiografie gecombineerd met historische feiten. Ingrid beschrijft haar jeugd en de onbegrepen leegte die ze als kind altijd voelde. Waarom voelde ze zich niet thuis bij haar ouders? De identiteitscrisis die ze ondergaat wordt haar na het overleden van haar moeder duidelijk: Ingrid is geadopteerd. Jaren later komt ze door een gevonden document erachter dat ze deel uitmaakte van Himmler ’s geheime naziprogramma Lebensborn.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er verschillende slachtoffers gevallen. Het verhaal van Ingrid biedt een ander perspectief van de oorlog. Hoe voelde het als kind om opgevoed te worden binnen een gezin die nazi-ideologie aanhing?

Door Cognetti’s prachtige beschrijvingen van natuurgebieden en wandeltochten, kom je als lezers zelf ook helemaal tot rust.

Ezra's tips

Amari en de Nachtwachters

B.B. Alston

€ 18,99
Amari Peters heeft altijd al gedacht dat haar vermiste broer Quinten nog leeft. Op een dag vindt ze in zijn kast een geheimzinnige, tikkende koffer, met daarin een uitnodiging voor een test bij het Bureau voor Bovennatuurlijke Zaken. Dáár zou haar broer kunnen zijn! Maar dan moet ze wel even heel snel gaan geloven in dingen als tovenaars, elfjes, buitenaardse wezens en andere bovennatuurlijke zaken…In deze nieuwe wereld kan Amari achterhalen wat er met Quinten is gebeurd. Maar dat is lastig als een slechte tovenaar de touwtjes in handen heeft, haar leeftijdsgenoten háár als een bedreiging zien en haar eigen bovennatuurlijke talent bovendien hartstikke illegaal blijkt. Hoe kan ze de test van het Bureau doorstaan? 

Inspirerend

Na het succes van de twee internationale edities is er nu een Nederlandse editie met honderd korte verhalen over Nederlandse vrouwen. De verhalen zijn geschreven door zestien verschillende vrouwelijke auteurs en geïllustreerd door wel 48 verschillende vrouwelijke kunstenaars. Wat een aanwinst! Inspirerend en bijzonder.

Maaike's tips

Last hours (01): chain of gold

Cassandra Clare

€ 12,50
The start of a brand-new and highly anticipated Shadowhunters series. The protagonists are the children of characters from the Infernal Devices series now available in paperback.The Shadowhunter world has captivated 40 million readers worldwide. Rights have been sold in over 30 countries, and the books have made bestseller lists all over the world.

Twee toptips

Six of crows:

Six of crows is een 'must read'. Met de komst van de nieuwe Netflix-serie waar de karakters ook een rol in spelen is het noodzakelijk dat je dit boek leest. Het boek zal je ontroeren en je zal meeleven met de karakters. De plek waar het boek zich afspeelt is geïnspireerd op Amsterdam, dit concept is erg leuk en je zal veel dingen herkennen.

Chain of gold:

De nieuwe serie van Cassandra Clare is misschien wel de beste in de hele Shadowhunter-serie. Je kan het niet neerleggen als je begint. Het is ontroerend, vol van actie en geweldig geschreven! 

pro-mbooks3 : libris