Boekentips

Soms loopt u een (virtuele) boekhandel in en denkt u, wat zal ik eens gaan lezen? U kunt uw tips krijgen via de recensies in de krant, op TV of radio, maar natuurlijk ook van onze boekverkopers. Wij houden bij Venstra van lezen en dat is in elk gesprek met onze collega's terug te horen. We willen deze voorliefde voor boeken dan ook graag met u delen. Op deze pagina kunt u lezen van welke boeken wij genoten hebben, wat wij aanraden en wat we er nou echt van vonden. Zo maakt u misschien makkelijker een keuze of groeit uw leesstapel weer. Scroll door om te zien welke boeken er tussen staan.  

De luiaards in de vruchtbare vallei

Albert Cossery

€ 19,99
Cossery's personages beheersen in hoge mate de kunst van het nietsdoen en slaan het schouwtoneel van het dagelijks leven geamuseerd en afstandelijk gade. De slaap is een staat van genade, verder is er nutteloos bedrijf, nietsontziende wreedheid en hartverscheurende domheid. Wie verstandig is zal zich aan het gewoel onttrekken en zich onderdompelen in weldadige rust. In De luiaards in de vruchtbare vallei heeft Rafiek dat het best door, zijn nietsdoen is een bewuste keuze. 'De menselijke domheid was onmetelijk. Waarom maakten ze zich toch zo druk, eeuwig prikkelbaar en ontevreden, terwijl de enige waarheid juist gelegen was in een onverschillige, passieve houding? Het was toch zo eenvoudig. Dat kon de eerste de beste bedelaar nog begrijpen!' Albert Cossery (1913-2008) schreef in het Frans, maar dacht in het Arabisch. Hij heeft zichzelf altijd nadrukkelijk beschouwd als een Egyptisch schrijver. Hij heeft nooit een Frans paspoort willen aanvragen. Zijn stijl wordt gekenmerkt door de spanning tussen de compacte syntaxis en de rake adjectieven van de verhalende passages afgewisseld met levendige dialogen. Cossery is altijd zeer kritisch geweest op zijn eigen zinnen: ieder woord doet ertoe. Uit het Frans vertaald en van een nawoord voorzien door Mirjam de Veth

Verslavend

Albert Cossery heeft de gave je zonder veel woorden een verhaal in te trekken dat aan de ene kant ver weg van onze werkelijkheid staat en tegelijkertijd ook de wereld van vandaag een spiegel voorhoudt. Weliswaar een spiegel die zich meermaals een lachspiegel toont, het blijft vooral de minder mooie kanten van de mens blootleggen, op soms min of meer hilarische wijze.

In de luiaards in de vruchtbare vallei worden we toeschouwers van een bizarre familie die de kunst van het nietsdoen naar het hoogste plan heeft getrokken. Ze slapen om de vermeende gevaren van de buitenwereld te ontvluchten. Het verlangen naar liefde en voldoening, verliest het van de angst. Vluchten in de slaap brengt veiligheid en als lezer moet je oppassen jezelf niet in de alom aanwezig zijnde lethargie te verliezen. En dit alles door Cossery gebracht op bijna hypnotiserende toon.

Na lezing van 'Grote dieven kleine dieven' & 'De luiaards in de vruchtbare vallei' loop je één gevaar, Cossery zijn oeuvre blijkt verslavend.

Meer tips van Remco

Lieg met mij

Philippe Besson

€ 19,99
Net buiten een hotel in Bordeaux ziet Philippe een jonge man die als twee druppels water lijkt op zijn eerste liefde. Wat volgt is een aangrijpende terugblik op de tienerjaren van Philippe, en het bepalende moment in zijn leven toen op een winterse ochtend in 1984 twee zeventienjarige jongens elkaar voor het eerst in het geheim ontmoetten. Het is het begin van een verborgen en tragische liefdesrelatie tussen Philippe en zijn schoolgenoot Thomas, die de richting van hun beider levens voor altijd heeft bepaald. Lieg met mij is een ontroerend coming-of-ageverhaal dat de tederheid én de impact van een eerste liefde perfect weet weer te geven, net als het verdriet om een verloren kans op een gelukkig leven.

Een ontroerend liefdesverhaal!

1984, een klein dorp in Frankrijk. Philippe en Thomas, beide schooljongens. Philippe voelt zich aangetrokken tot Thomas. Thomas lijkt hem op afstand te houden. Als hij toenadering zoekt, is Philippe overdonderd. Het begin van een liefdesrelatie die er niet mag zijn, waarover niet gepraat mag worden. 'Omdat jij weg zult gaan en wij zullen blijven', aldus Thomas.

Een liefdesrelatie die abrupt eindigt en, naar jaren later blijkt, niet alleen intense en verdrietige sporen heeft nagelaten maar ook de gemiste kans op een gelukkig leven. 'Lieg met mij' laat mij niet niet meer los.

 

Ada's tips

Mijn moeders strijd

Murat Isik

€ 16,99
In Mijn moeders strijd beschrijft Murat Isik de onvermoede emancipatiestrijd van zijn moeder Aynur, die geboren wordt in een conservatief dorp in Oost-Turkije en opgroeit in de kuststad Izmir. Ze verzet zich tegen haar achtergestelde positie als vrouw en probeert de regie over haar leven in eigen hand te nemen. Hoe moeilijk dat is, blijkt wanneer haar broer haar eerst zonder overleg tewerkstelt als huishoudelijke hulp en haar daarna tegen haar wil probeert uit te huwelijken. Aynur komt in opstand en trouwt een man met wie ze wél een toekomst voor zich ziet, maar het wordt een moeizaam huwelijk. Begin jaren tachtig komt ze met haar gezin terecht in de Amsterdamse Bijlmer, waar ze sociaal geïsoleerd raakt. Tegen de verwachtingen in besluit Aynur zich te emanciperen, waardoor ze zich van de vrouwen in haar omgeving onderscheidt. Waarom deed ze dat en welke obstakels moest ze daarbij overwinnen? Murat Isik is, naast de auteur van Mijn moeders strijd, tevens de auteur van het bekroonde Wees onzichtbaar, waarmee hij o.a. de Libris Literatuur Prijs 2018 en de Boekhandelsprijs 2018 won.

Mooie aanvulling

In 2019 heeft Murat Isik het boekenweekessay geschreven, 'Mijn moeders strijd'. Nu is daar een uitgebreide versie van verschenen en dat is een mooie aanvulling. Je leest nog meer over zijn moeder Aynur. Het gaat over haar jeugd in een arm dorpje in Oost-Turkije, de harde opvoeding die zij van haar moeder kreeg. Maar het gaat ook over het verhaal van Isik's oma en hoe haar leven misschien nog wel harder was. 

Isik heeft weer een heel bijzonder verhaal geschreven en na het lezen had ik nog meer bewondering voor de strijd van zijn moeder. 

Annemieke's tips

Heks & Jager

Shelby Mahurin

€ 19,99
Er is een lot dat erger is dan de brandstapel Twee jaar geleden ontvluchtte Louise le Blanc haar heksenkring en vestigde zich in de stad Cesarine. Omdat niemand mag weten wie ze is, laat ze sindsdien alle magie achterwege en leeft ze van wat ze kan stelen. Want in Cesarine worden heksen als Lou opgejaagd. Ze worden gevreesd. En verbrand… Reid Diggory, een beëdigd heksenjager van de kerk, heeft altijd maar één principe gehad: gij zult geen heks in leven laten. Het is puur toeval dat zijn pad dat van Lou kruist, maar nadat Lou hem een gemene streek heeft geleverd, dwingt de kerk hen tot iets wat ze geen van beiden voor mogelijk hadden gehouden: ze moeten trouwen. Lou is doodsbang dat men erachter zal komen wie ze werkelijk is, en ondertussen heeft ze nóg een probleem: haar groeiende gevoelens voor Reid… Over Heks & Jager 'Heks & Jager zit boordevol spannende elementen waardoor het niet eens in je opkomt om het boek weg te leggen.'- ????? Chicklit

Vol onverwachte wendingen

Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden worden Lou, een heks die haar krachten verborgen houdt en Reid, een veelbelovende heksenjager, gedwongen om te trouwen. De oorlog tussen heksen en de kerk is eeuwenoud en Lou’s gevaarlijkste vijanden zorgen voor een lot dat nog erger is dan het vuur. Niet in staat om haar groeiende gevoelens te negeren, maar machteloos om te veranderen wie ze is, moet ze een keuze maken. En liefde maakt ons allemaal blind…

Een Young Adult die alle succesingrediënten heeft: een originele stad geïnspireerd op Parijs, twee karakters die elkaar niet kunnen uitstaan (of toch wel?), een flinke dosis sarcastische humor, en een spannend plot vol onverwachte wendingen.

Spiegeldoolhof

Jia Tolentino

€ 22,50
Jia Tolentino’s blik is die van de millennial, gevormd door een online leven en een gebrek aan economische stabiliteit. Maar geen millennial kijkt zo ver als zij. En zo weet ze de onderwerpen die er in dit internettijdperk het meest toe doen te doorgronden als geen ander. Of het nu gaat over social media, de obsessie met fysieke perfectie, vrouwen in de literatuur, of het zelfbedrog en het gehossel die deze tijd op allerlei manieren kenmerken, Jia Tolentino doorziet wat we onszelf en elkaar voorspiegelen. De negen essays, die meanderen tussen autobiografie en cultuurkritiek, leggen bloot hoe moeilijk het is om onszelf echt te zien in een maatschappij waar alles draait om het ego.

Kritisch en zelfbewust

Dit is een collectie essays geschreven door Jia Tolentino over feministische onderwerpen. De onderwerpen variëren van het internet tot vrouwen in literatuur. Tolentino houd een spiegel op voor de maatschappij terwijl ze er tegelijkertijd in probeert te kijken zonder ego. 

Nog nooit heb ik een boek gelezen dat zo zelfkritisch was. Ik was onder de indruk van de manier waarop ze inzichten deelt en ziet hoe ze zelf een onderdeel van bepaalde mechanismes is. 

Een ladder naar de hemel

John Boyne

€ 15,99
‘Een ingenieuze roman waarmee John Boyne bewijst een van de meest overtuigende auteurs van zijn generatie te zijn.’ The Observer Overal zijn verhalen te vinden, als je maar goed genoeg zoekt. Het hoeven niet eens je eigen verhalen te zijn. Tenminste, dat is wat de beginnende schrijver Maurice Swift al vroeg in zijn carrière besluit. Want ambitie heeft hij meer dan genoeg, schrijftalent ook wel, maar door een jammerlijk gebrek aan inspiratie kent zijn schrijversdroom vooralsnog geen vliegende start. Een toevallige ontmoeting met bestsellerauteur Erich Ackermann in een Berlijns hotel biedt hem de gelegenheid zichzelf in de wereld van de literatuur te lanceren. Erich is namelijk eenzaam, heeft een verhaal te vertellen en vindt in Maurice een gretig luisterend oor. De charme en attenties van Maurice maken hem blind voor de waarheid: hij had zijn verhaal beter voor zichzelf kunnen houden. Een ladder naar de hemel is een psychologisch kat-en-muisspel dat laat zien dat de wereld aan je voeten ligt als je bereid bent tot het uiterste te gaan. De pers over Een ladder naar de hemel ‘In zijn nieuwe roman beschrijft de Ierse schrijver vijf periodes uit het leven van een fictieve griezel, die lijkt op iemand die hij zelf heeft gekend.’ NRC Handelsblad ‘Op het dunbevolkte drielandenpunt waar thrillers eigenlijk met adrenaline ingespoten romans zijn die de stempel van literair meesterwerk ambiëren, plant Boyne zijn vlag.’ HUMO ‘Ongelooflijk meeslepend. Scherp en geestig.’ The New York Times

Psychologisch kat-en-muisspel

Overal zijn verhalen te vinden, als je maar goed genoeg zoekt. Het hoeven niet eens je eigen verhalen te zijn. Tenminste, dat is wat de beginnende schrijver Maurice Swift al vroeg in zijn carrière besluit. Want ambitie heeft hij meer dan genoeg, schrijftalent ook wel, maar door een jammerlijk gebrek aan inspiratie kent zijn schrijversdroom vooralsnog geen vliegende start. Totdat hij bestsellerauteur Erich Ackermann ontmoet.

De Ierse Boyne geeft je het gevoel dat je Swift kent, maar alleen hij weet écht hoe de griezelige protagonist in elkaar zit. De auteur laat met dit boek wederom zien over wat voor schrijftechniek hij beschikt.

’t Verrukkelijke kinderbakboek

Rutger van den Broek ; Mark Haayema

€ 22,99
De familie Bakker is het liefst de hele dag in de weer met bloem, eieren, boter en suiker. Het hele jaar door maken ze de lekkerste baksels: cheesecakejes met aardbeien in de lente, strandkoekjes in de zomer, rozijnenbollen in de herfst, en ’s winters natuurlijk kruidnoten en kerstkransjes. En wat te denken van de honnepon, een ratjetoe of verwentelteefjes? ’t Verrukkelijke kinderbakboek is het leukste bakboek voor kinderen vanaf zes jaar! Heel Holland Bakt-winnaar Rutger van den Broek en kinderboekenschrijver Mark Haayema maakten samen dit boek vol heerlijke recepten, smakelijke verhalen en grappige gedichten. Achtentwintig recepten en handige tips voor beginnende bakkers: daar ben je wel even zoet mee.

Verrukkelijk

Wat is er leuker dan met het hele gezin lekkers te bakken? Precies; het lekkers samen opsmikkelen! En in dit bakboek staat niet alleen heel veel lekkers, maar ook grappige weetjes, melige gedichtjes, kleurige foto’s en tekeningen en vrolijke verhalen over de famillie Bakker.

Voor bakkers en smulpapen van alle leeftijden; dus pak je deegroller uit de kast, doe je schort om en stuur je ouders de keuken uit (want de beslagkom kan je zelf ook héél goed uitlikken!); hoog tijd om iets verrukkelijks te bakken!

Rustig aan, tijger

Joost de Vries

€ 21,99
Dat is wat ik me herinner: die o-mond die een grijns werd. Terwijl het gebeurde was het voor Marnix al een grap. Terwijl het zich in realtime afspeelde, ervoer hij het al als de anekdote die hij er straks van kon maken. Als je dat kunt volhouden in het leven, dacht ik, dan ben je onkwetsbaar. De hoofdpersonen van 'Rustig aan, tijger' rijzen op en vliegen de wereld in. Ze wagen zich aan hypotheken, huwelijken en onhandige affaires, ze richten reclamebureaus op, zetten hun eigen memoires in scène, gaan in therapie en ontdekken dat ze per ongeluk in dienst zijn van totalitaire sjeiks. Kortom, dingen die ons allemaal kunnen overkomen. Aan de hand van wie ze liefhebben en de manier waarop ze afscheid nemen, wat ze creëren en wat ze kapotslaan, proberen ze onmogelijke vragen te beantwoorden: Wat ben ik waard? Welke rol speel ik? En als niet alles om mij draait, om wie dan wel? Met evenveel empathie als sardonisch genoegen worden in 'Rustig aan, tijger' de kwetsbare zielen ontrafeld van de mensen die vinden dat de wereld van hen is — of op zijn minst zou moeten zijn.

Prachtig uitgewerkt

Weergaloos geheel met prachtig uitgewerkte dertigersdilemma's en meer. Een intelligente visie op ons heden, de elite en het verlangen in het leven te slagen. Joost de Vries op zijn best! 

pro-mbookslibr1 : libris