Ada's tips

Lezen is mijn grootste passie. Het boekenplankje dat ik als kind boven m’n bed had, was gevuld met boeken met rijmpjes en versjes en boeken met een boodschap als 'Dat komt ervan, Harmke'.

Het eerste boek dat ik mocht kopen was Alleen op de wereld van Hector Malot. Een boek dat ik ook aan m’n kinderen heb voorgelezen en dat weer ontroerde. Op m’n 16de maakte ik de overstap naar de ‘serieuze’ literatuur met De donkere kamer van Damocles van W.F. Hermans. Onvergetelijk. Door de jaren heen las ik auteurs die schreven over de positie van vrouwen wereldwijd en kwamen Nederlandse auteurs voorbij als Harry Mulisch, Maarten Biesheuvel en Renate Dorrestein.

Wat lees ik nu: minder bekende auteurs, verhalen over relaties, boeken die herkenning en nieuwe inzichten bieden. Ik kan genieten van een mooie zin, beeldspraak of metafoor. Ook ben ik een groot liefhebber van kinderboeken en probeer die liefde door te geven aan m’n kleinkinderen.

Wat je van bloed weet

Wat je van bloed weet

Philip Huff

€ 22,50
Op de openbare basisschool in Blaricum wordt de verteller van Wat je van bloed weet voor het eerst verliefd. Op de hockeyclub in Laren ontmoet hij Cato de Witte, van wie hij weet dat zij het voor hem is. Samen doorlopen ze de middelbare school in Bussum. Intussen woont hij in een groot, vrijstaand huis, met een rieten kap en een grote tuin, samen met zijn ogenschijnlijk welvarende familie. Maar de buren kunnen niets horen. Wat je van bloed weet is een roman over opgroeien in een gewelddadig gezin, over de wording van kind tot man, en over de liefde – de liefde voor Cato, maar ook voor Alexander, de jongere broer van de verteller en hun zus, Emilie. Het is een roman over machteloosheid in familieverhoudingen en over de vraag of je jezelf ooit uit die verhoudingen kunt bevrijden. Wat je van bloed weet is Philip Huffs persoonlijkste roman tot nu toe. Philip Huff (1984) is schrijver en regisseur. Hij schrijft onder meer voor NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer, Hollands Maandblad, The New York Review of Books en The Paris Review. Hij publiceerde de romans Dagen van gras (genomineerd voor de Academica Debutantenprijs), Niemand in de stad (winnaar Dioraphte Prijs, verfilmd door Michiel van Erp) en Boek van de doden (keuze van het jaar 2014 van HUMO), de verhalenbundel Goed om hier te zijn en de essaybundel Het verdriet van anderen. ‘Een indrukwekkend boek. De pijnlijk kale, rauwe taal van het begin vult zich langzaam met eloquentie, poëzie, levenslust. Huff is onverschrokken tegenover iets afschrikwekkends gaan staan, met zijn hart én ogen open.’ Nina Polak ‘Een beklemmende roman over kinderen van kijvende ouders. Of hoe de klotezooi van thuis jonge levens ontwricht. Huff verkent genadeloos hoe een zoon worstelt met zijn woede, leegte en verdriet. Prachtig verwoord – met de blik van een chirurg en een landschapsschilder. Een roman die je lang bijblijft, vooral de innerlijke strijd het anders te doen. Een must voor eenieder die voornemens is zich voort te planten.’ Adriaan van Dis ‘Een meedogenloos, barmhartig en altijd tintelend portret van een gezin verliefd op zelfvernietiging. Een geweldige roman van een onbevreesd eerlijke schrijver.’ Joseph O’Neill ‘Indringend en bij vlagen ondraaglijk intiem. Ik wilde soms wegkijken bij het geweld en de onmacht van deze familie.’ Karin Amatmoekrim ‘Prachtig en doorleefd laat Huff zien hoe een jeugd tot ver in de volwassenheid kan doorwerken. Een boek voor iedereen die ooit kind is geweest – of nooit de kans heeft gekregen er een te zijn.’ Tim Fransen

Adembenemend en onthutsend

Een boek over geweld in een gezin, geschreven vanuit het perspectief van de middelste van de drie kinderen. Over schuldgevoel, zorgen voor elkaar, je verantwoordelijk voelen, volwassen worden en je eigen weg zoeken, afstand nemen en over de liefde. Indringend en intiem geschreven. Wat je van bloed weet bezorgde me een brok in m'n keel.

Fortuna's kinderen

Annejet van der Zijl

€ 24,99
Zou anno 1875 iemand in San Francisco beseft hebben dat de deftige, schatrijke mevrouw de Fremery ooit geboren was als slavin? En dat ze als kind door haar vader naar Nederland was gesmokkeld omdat ze in haar geboorteland Amerika haar leven niet zeker was?Het nieuwste 'grote' boek van Annejet van der Zijl, met daarin verwerkt haar succesvolle Boekenweekgeschenk Leon & Juliette, is misschien wel haar meest ambitieuze ooit. Dit waargebeurde verhaal begint bij avonturier Leon Herckenrath die in 1818 zijn hart verloor aan de jonge slavin Juliette en volgt hun oudste dochter en haar Hollandse man tijdens hun avonturen in Californië ten tijde van de Goldrush. En hoe verging het hun nazaten, met hun ongebruikelijke erfenis van enorme weelde en een zwarte voorouder?Fortuna's kinderen is een twee eeuwen omspannende, verrassend actuele familiesaga over mensen die hun leven niet lieten begrenzen door risico's en hun liefdes niet door huidskleur.

Lief verhaal in wrede tijden

Het door Annejet van der Zijl geschreven Boekenweekgeschenk 2020, Leon & Juliette, was de opmaat voor Fortuna’s kinderen.

Fortuna’s kinderen is een groot avontuur, op een heldere en toegankelijke manier verwoord. Over de liefde tussen Leon en Juliette, tot slaaf gemaakt en door Leon vrijgekocht. Over hun turbulente leven in Charleston en in Nederland. Over hun dochter Virginie en haar partner James die een leven opbouwen in San Francisco.

Dit alles tegen de achtergrond van een belangrijke periode in de geschiedenis van Amerika. De tijd van rassendiscriminatie en de verschillen tussen het noorden en het zuiden, de Gilded Age en de periode daarna, de opkomst van Californië en met name San Francisco. Annejet is zorgvuldig te werk gegaan en weet respect af te dwingen voor de families Herckenrath en De Fremery, ook in de neergang van de volgende generaties.

‘Een lief verhaal in wrede tijden,’ aldus Annejet. Daar sluit ik me graag bij aan.

Wachter op de morgen

Machteld Siegmann

€ 22,99
Wachter op de morgen van Machteld Siegmann is een ontroerende roman over verbroken familiebanden en de hoop op verzoening. Omdat er een vrachtwagen zijn huis is in gereden, logeert de tweeënzeventigjarige Tak een tijdje bij Aria, zijn kleindochter. Aria is een jonge, alleenstaande kunstenares, ze woont in de stad en is acht maanden zwanger. Eerder dan verwacht, vlak voor kerst, beginnen de weeën. Tot het kind geboren is, wijkt Tak uit naar de onderbuurman, die hem aanspoort zijn levensverhaal te vertellen. Wat volgt is een even wonderlijk als meeslepende relaas over Taks kindertijd tijdens de crisisjaren, de dood van zijn moeder, over dwangarbeid, zijn huwelijken en zijn dochter Marina, die met hem gebroken heeft. Wat zal de ochtend hem brengen? Wachter op de morgen van Machteld Siegmann is een epische roman over het innerlijk kompas, over veroordeling versus verdraagzaamheid en het verlangen naar verzoening. 'De hoge verwachtingen van De kaalvreter, winnaar Bronzen Uil 2020, lost Siegmann niet alleen in, ze overtreft haar debuut zelfs, zeker literair-technisch gezien.' - De Limburger 'Een wonderlijke, bedachtzame roman – liefdevol, ook – waarin vele grote thema’s de revue passeren. Siegmann vaart als auteur haar eigen koers, onverstoorbaar en trefzeker, en heeft een sterk talent voor het vertellen van een goed verhaal.' – de Volkskrant 'Siegmann bezit het vermogen om het niet gezegde met een omtrekkende beweging inzichtelijk te maken.' - NoordHollands Dagblad 'Het geloof is niet alleen een kracht, maar ook vaak een obstakel, en daardoor levensecht.' – Nederlands Dagblad 'Op niveau blijven na een succesvol debuut is voor veel schrijvers lastig. Niet voor Machteld Siegmann.' – Friesch Dagblad 'Sterk en overtuigend […] betoverend.' – De nieuwe koers 'Wachter op de morgen is een sympathiek verpakte levensles' – De Telegraaf 'Een boeiend verhaal, waarin het geloof op authentieke wijze naar voren komt.' – EO visie

Een leven passeert

Na haar indrukwekkende debuut De Kaalvreter heeft Machteld Siegmann opnieuw een prachtige roman geschreven. 
De tweeënzeventigjarige Tak brengt de nacht door bij de onderbuurman van z'n kleindochter en blikt terug op z'n leven. Hij vertelt over z'n relatie met Kee die hem bedroog en voorwendde dat hij de vader was van haar dochter. Over z'n tijd in de Arbeitseinsatz in Duitsland en de traumatische ervaring daar. Over z'n grote liefde Chrissie en hun dochter Marina. Over de verwijdering tussen Marina en hem door zijn halsstarrigheid. 
Wat brengt de morgen hem? Een vraag die me bezighoudt na het lezen van deze in een bijzondere vorm en zorgvuldig geschreven bewoordingen roman. 

Dora en de Minotaurus

Slavenka Drakulic

€ 24,99
Dora Maar was meer dan de geliefde en muze van een van de grootste genieën van de twintigste eeuw: Pablo Picasso. Al voor hun relatie was zij een succesvolle fotografe en een van de meest flamboyante figuren uit de Parijse avant-garde. Tijdens hun jarenlange verhouding legde Picasso haar raadselachtige uitstraling vast in een reeks portretten. Zijn befaamde schilderij Dora en de minotaurus, uit 1936, van een monster met een stierenkop en een mensenlichaam dat paart met een vrouw, verbeeldt de dodelijke wonden die de liefde veroorzaakt. Dora Maar, de geliefde en muze die Picasso het meest inspireerde, heeft voor zijn liefde de hoogste prijs moeten betalen. In de roman Dora en de Minotaurus laat Slavenka Drakulić deze buitengewone vrouw zelf aan het woord. Ze geeft de vrouw die besloten heeft te zwijgen een stem, de vrouw die haar carrière opgaf voor een man en hem haar hele leven niet zou loslaten. En passant brengt Drakulić de hele kunstwereld van de jaren dertig in Parijs tot leven.

Ontroerend

Slavenka Draculic laat Dora Maar, geliefde en muze van Picasso, aan het woord. Een hartverscheurend en ontroerend verhaal over hoe Dora opgroeit, de relatie met haar ouders en de liefde voor Picasso die haar uiteindelijk te gronde richt. Tegelijkertijd vertelt Draculic over de ondergeschikte positie waarin de veelzijdige en talentvolle vrouwen van kunstenaars zich in die tijd bevonden. Een veelomvattend boek dat mij diep heeft geraakt. 

Wij zijn de wolven

Evie Wyld

€ 22,99
De Bass Rock is een majestueuze rotsformatie die al eeuwenlang vanaf de zee uitkijkt over het Schotse vasteland. Door de jaren heen zijn tegen de achtergrond van deze rotsen de levens van drie vrouwen met elkaar verbonden. Aan het begin van de achttiende eeuw vlucht Sarah weg wanneer ze ervan wordt beschuldigd een heks te zijn. In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog moet Ruth wennen aan een nieuw huis, een nieuwe omgeving en een nieuwe echtgenoot. Zestig jaar later staat dat huis leeg. Vivian, rouwend om haar pasgestorven vader, zoekt haar weg in de eigendommen van Ruth en ontdekt haar eigen plaats in de familiegeschiedenis. De levens van deze drie vrouwen zijn ingrijpend door mannen bepaald, maar in hun verbondenheid schuilt de kans op een nieuw bestaan. Wij zijn de wolven is een ingenieuze en meeslepende vertelling, een gelaagd meesterwerk over woede, liefde, misbruik en compassie.

Indrukwekkend

Evie Wyld debuteert met deze indrukwekkende roman. Drie verhaallijnen vertegenwoordigen de levens van drie vrouwen in verschillende tijdsperiodes. De vrouwen zijn als familie met elkaar verbonden. Het verhaal van Sarah speelt in de 18e eeuw. Zij wordt verdacht van hekserij, wordt gered door een in ongenade gevallen priester en slaat met hem, zijn minnares en zijn twee kinderen op de vlucht. Het verhaal van Ruth speelt vlak na de Tweede Wereldoorlog. Getrouwd met weduwnaar Peter. Ze woont met hem en zijn twee zoons in het huis van haar stiefoma Ruth. Peter lijkt haar goedgezind, maar neemt haar steeds vaker niet serieus haar en gaat daar heel ver in, intussen ontkennend dat hij overspel pleegt. Ruth rouwt om haar broer Anthony die in de oorlog is omgekomen. Het leven van de 40-jarige Vivian kenmerkt zich door chaos, drankgebruik en verdriet oa. over de dood van haar vader. Ze ontmoet Vincent en komt met hem in een haat-liefde verhouding terecht. De levens van Sarah, Ruth en Vivian staan in het teken van geweld, onmacht, onveiligheid en zwijgen met als gevolg drankmisbruik en psychiatrische problemen. In de vierde verhaallijn is het geweld tegen vrouwen de rode draad. De bijzondere vertelvorm die Evie Wyld heeft gekozen maakt dat je als lezer betrokken raakt bij de personages en zorgt er ook voor dat je op afstand blijft en kunt hanteren wat er gebeurt. Wie zijn de wolven en wie jaagt op wie? Het antwoord hierop wordt door de vrouwen in dit boek gegeven. Onvergetelijk!

De vrouwen

T.C. Boyle

€ 25,99
Op het platteland in Wisconsin bevindt zich het buitenhuis Taliesin. Paparazzi liggen er op de loer, hopend op een nieuw schandaal in een eindeloos drama. Het is het huis van de grootste architect van de twintigste eeuw: Frank Lloyd Wright, een man van extremen in zijn werk en in zijn privéleven; een oerkracht, arrogant en gekmakend. De vrouwen is het verhaal van Wrights echtgenotes en minnaressen. Zijn toegewijde vrouw Kitty, zijn geschifte tweede vrouw Miriam en de Servische immigrante Olgivanna, die samen met Wright voortdurend in angstige afwachting verkeert van de volgende golf ellende die Miriam over hen zal uitstorten. Frank Lloyd Wright is de wereldberoemde architect van onder andere de villa Fallingwater in Pennsylvania, het Imperial Hotel in Tokio en het Guggenheim Museum in New York. Een hele generatie architecten is door Wright beïnvloed. Boyle doorgrondt met nietsontziende en tegelijkertijd subtiele pen de chaos, verschrikkingen en onbedwingbare passies van dit complexe, fascinerende icoon.,

Heldere schrijfstijl

Tadashi Sato, die in de herfst van 1932 op het landgoed Taliesin in Arizona arriveert om in opleiding te gaan bij architect Frank Lloyd Wright, vertelt over het turbulente liefdesleven van deze wereldberoemde architect. Aan de hand van portretten van drie vrouwen schetst hij een beeld van Wright als vrouwenliefhebber die met veel passie een relatie aanging maar die ook abrupt kon beëindigen. Ook als een man die continue geldgebrek had en steeds op reis was om projecten binnen te halen. Daarnaast een man met een speciale belangstelling voor Japan waar hij regelmatig naar toe ging. Sato vertelt over het leven op Taliesin waar Wright als een strenge beheerder iedereen die in opleiding is alle voorkomende klussen op het landgoed laat doen. En hen daarnaast mee laat werken aan zijn projecten. Een indrukwekkend portret dat door de vorm waarin Boyle het heeft gegoten, door de heldere schrijfstijl en door de prachtige natuurbeschrijvingen een extra dimensie krijgt.

Lentetuin

Tomoka Shibasaki

€ 19,50
EEN ROMAN OVER VERLIES, VRIENDSCHAP EN ARCHITECTUUR IN EEN BUURT VAN TOKIO DIE LANGZAMERHAND GENTRIFICEERT. In Setagaya, een populaire wijk van Tokio, is het flatgebouw View Palace Saeki III bestemd voor de sloop. De meeste huurders zijn al vertrokken. Taro kwam hier na zijn scheiding terecht en is een van de weinigen die er nog wonen. Op een dag ziet Taro de jonge vrouw van de bovenverdieping, Nishi, naar het huis ernaast staren. Vanaf dat moment komen ze elkaar vaak tegen. Taro wordt aangetrokken door haar verhalen over dat hemelsblauwe huis met tuin. Hier woonden ooit een bekende regisseur en een actrice, en Nishi wist dat al sinds haar studiejaren, toen ze het huis in het vrij onbekende fotoboek 'Lentetuin' had gevonden. Ook op Taro werkt het hemelsblauwe huis al snel als een magneet. Een beeld van wat voorgoed verloren gaat, wat blijft, en wat zij beiden van de toekomst verwachten. TOMOKA SHIBASAKI(Osaka, Japan, 1973) heeft negen boektitels op haar naam, waarvan er twee zijn verfilmd. 'Asako I & II', gebaseerd op haar roman 'Nete mo samete mo', ging in 2018 in première op het filmfestival van Cannes. Tomoka Shibasaki’s werk is meermalen bekroond; voor 'Lentetuin' ('Haru no niwa') ontving ze in 2014 de Akutagawaprijs, de meest prestigieuze literaire prijs van Japan. Behalve in het Nederlands is het boek ook vertaald in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Russisch, Chinees en Koreaans. ​

Prachtig klein verhaal

Taro is naar Tokio getrokken na zijn scheiding, werkt als verkoper in een bedrijf dat zich met publiciteitswerk bezig houdt en woont in een appartementencomplex dat op de nominatie staat om gesloopt te worden. De meeste bewoners zijn vertrokken. Taro leidt een teruggetrokken leven. Tot hij zijn buurvrouw Nishi ontmoet die geïntrigeerd is door het blauwe westerse huis dat aan de overkant van het appartementencomplex staat. Zij wil er meer van weten en vertelt Taro over het fotoboek Lentetuin dat over dat huis gaat. Door Nishi raakt Taro geïnteresseerd, ook in lege huizen die hij op de route naar zijn werk tegenkomt. Het blauwe huis brengt hen als buren bij elkaar. Tot Nishi verhuist.

Een prachtig klein verhaal over gewone levens tegen de achtergrond van de ontwikkelingen in een gigantische stad als Tokio. En dat bij mij herinneringen oproept aan m'n reis door Japan in 2019.

Kindertijd

Tove Ditlevsen

€ 19,99
Kindertijd is het eerste deel uit de Kopenhagen-trilogie van Tove Ditlevsen. In Jeugd, het tweede deel, schrijft ze over de tienerjaren die voorafgaan aan haar eerste publicatie. Afhankelijkheid, het slotstuk, is een nietsontziend portret van een verslaving – en de weg daaruit. ‘Het laatste voorjaar van mijn kindertijd is koud en winderig. Het smaakt naar stof en ruikt naar pijnlijke breuken en verandering.’ Tove groeit op in een volkswijk in Kopenhagen. Ze voelt zich vaak eenzaam: ze heeft niets met de meisjes om haar heen en hun geroddel over jongens. Haar enige vriendin is de onbevreesde roodharige Ruth, met wie ze chocola uit winkels steelt. Maar ook dat wil Tove eigenlijk niet. Liever duikt ze in de paar boeken die ze van haar vader heeft gekregen, en schrijft ze versjes met de mysterieuze woorden die af en toe in haar opwellen. Tove Ditlevsen (1917–1976) werd jarenlang gezien als een schrijver die niet in de literaire kringen van haar tijd paste; ze was een huisvrouw uit de arbeidersklasse met vier gestrande huwelijken en een sluimerende drugsverslaving, waar ze ook nog eens openhartig over schreef. Hoe anders is dat nu: een nieuwe generatie van veelal jonge lezers herontdekt wereldwijd het oeuvre van Tove Ditlevsen. Ze wordt nu gezien als een van de grote literaire sterren van Denemarken. Haar rauwe en springlevende proza krijgt eindelijk de waardering die het verdient. De Kopenhagen-trilogie is haar meest kenmerkende werk, waarvan het eerste deel nu voor het eerst in het Nederlands vertaald is. In Kindertijd beschrijft Ditlevsen hoe het is om op te groeien als buitenbeentje in het Kopenhagen van na de Eerste Wereldoorlog. Er brandt iets onbestemds, iets groots in haar. En ze weet dat ze op een dag moet ontsnappen uit de omgeving van haar kindertijd.

Belangrijk

Tove Ditlevsen is een van de belangrijkste schrijfsters binnen de Deense literatuur. Haar werk verscheen vorig jaar voor het eerst in Nederlandse vertaling.
In de Kopenhagen-trilogie beschrijft ze haar leven. In het eerste deel, Kindertijd, dat begint als zij vijf jaar is, vertelt zij hoe ze opgroeit in een volkswijk in Kopenhagen. Een beklemmende thuissituatie met een kille moeder en een werkloze vader die negativiteit uitstraalt en haar broer die niet weet om te gaan met de situatie. Tove is een buitenbeentje. Ze houdt van lezen, is introvert en teruggetrokken. Ze houdt zichzelf op de been door te vluchten in taal en schrijft gedichten. Haar kindertijd eindigt op haar veertiende. Dan worden arbeiderskinderen geacht voor zichzelf te kunnen zorgen.
Ditlevsen heeft mij geraakt door de kracht van haar persoon en haar sobere schrijfstijl.

Lieg met mij

Philippe Besson

€ 20,99
Net buiten een hotel in Bordeaux ziet Philippe een jonge man die als twee druppels water lijkt op zijn eerste liefde. Wat volgt is een aangrijpende terugblik op de tienerjaren van Philippe, en het bepalende moment in zijn leven toen op een winterse ochtend in 1984 twee zeventienjarige jongens elkaar voor het eerst in het geheim ontmoetten. Het is het begin van een verborgen en tragische liefdesrelatie tussen Philippe en zijn schoolgenoot Thomas, die de richting van hun beider levens voor altijd heeft bepaald. Lieg met mij is een ontroerend coming-of-ageverhaal dat de tederheid én de impact van een eerste liefde perfect weet weer te geven, net als het verdriet om een verloren kans op een gelukkig leven. Wat het boek glansrijk uittilt boven het gemiddelde verhaal is Bessons stijl, die hij in de loop der jaren geperfectioneerd heeft. **** NRC NEXT

Een ontroerend liefdesverhaal!

1984, een klein dorp in Frankrijk. Philippe en Thomas, beide schooljongens. Philippe voelt zich aangetrokken tot Thomas. Thomas lijkt hem op afstand te houden. Als hij toenadering zoekt, is Philippe overdonderd. Het begin van een liefdesrelatie die er niet mag zijn, waarover niet gepraat mag worden. 'Omdat jij weg zult gaan en wij zullen blijven', aldus Thomas.

Een liefdesrelatie die abrupt eindigt en, naar jaren later blijkt, niet alleen intense en verdrietige sporen heeft nagelaten maar ook de gemiste kans op een gelukkig leven. 'Lieg met mij' laat mij niet niet meer los.

Een huis in Engeland

Maarten Asscher

€ 22,99
Tijdens slapeloze nachten dwaalt Maarten Asscher in gedachten door het huis van zijn grootouders in Engeland, waar hij als kind vaak logeerde. Het verleden komt als vanzelf tevoorschijn. Behalve de dierbare herinneringen aan de heerlijke zomers die hij daar doorbracht, verschijnen ook onvertelde verhalen over vroeger. Hoe waren zijn grootouders met hun drie kinderen de oorlog doorgekomen, nota bene na een verblijf in Westerbork? En waarom zijn ze ná de oorlog plotseling naar Engeland vertrokken? ’s Nachts zwervend door het dierbare huis en overdag speurend in de overgebleven brieven, dagboeken en officiële stukken, reconstrueert Asscher in Een huis in Engeland het levensverhaal van zijn grootouders. Het resultaat is een indrukwekkende autobiografische roman, met een knappe afwisseling tussen zwaar en licht, tussen intimiteit en geschiedenis, tussen het persoonlijke en het universeel-menselijke.

Een pareltje!

Als kind logeerde Maarten Asscher, vaak vergezeld door zijn broer, bij zijn grootouders in Engeland. Tijdens slapeloze nachten gaat hij terug in de tijd, maakt wandelingen door het huis en beschrijft gedetailleerd wat hij ziet. Aan de hand daarvan vertelt hij op ontroerende en indrukwekkende wijze zijn herinneringen en het levensverhaal van zijn grootouders. Tijdens zijn nachtelijke wandelingen vindt Maarten het antwoord op de vragen hoe zijn grootouders met hun drie kinderen de oorlog doorkwamen en waarom ze na de oorlog plotseling naar Engeland vertrokken.

Het moois dat we delen

Ish Ait Hamou

€ 22,99
Soumia en Luc wonen in dezelfde buurt, maar kennen elkaar niet. Zij probeert wanhopig het verleden achter zich te laten. Hij leeft in en met het verleden. Wanneer ze elkaar bij toeval leren kennen, komen ze voor verscheurende keuzes te staan.

Hartverscheurend en eigentijds

Een man en een vrouw die elkaar niet kennen maar wel bij elkaar in de buurt wonen zijn met elkaar verbonden maar zijn zich daar niet van bewust. Beiden proberen de draad van hun leven op te pakken na gebeurtenissen die zo ingrijpend waren dat het onmogelijk lijkt om elkaar recht in de ogen te kijken. Multi-talent Ish Ait Hamou vertelt in sobere en rake bewoordingen hoe de man en de vrouw met elkaar in contact worden gebracht. Een ontmoeting die leidt tot respect voor elkaar maar ook een onthutsend gevolg heeft.

Liefde, als dat het is

Marijke Schermer

€ 22,50
Sev en David ontmoeten elkaar in bed. Geen relatie, spreken ze af. Zij was er nooit erg goed in en hij is na een gelukkig huwelijk van twintig jaar verlaten en heeft geen idee meer wie hij is. Behalve hen volgen we Terri, Davids vertrokken echtgenote, hun kinderen en Terri’s nieuwe vriend. Een speurtocht naar wat het is en hoe het moet: samenzijn, een individu zijn in het collectief van het gezin, leven buiten het gebeitelde verband. Schermer grijpt de lezer bij zijn oor en sleurt hem het verhaal door, dicht op de huid van haar personages. 'Liefde, als dat het is' gaat over vele versies van de liefde: puberromantiek, vriendschap, lichamelijke lust, tot-de-dood-ons-scheidt en de intensiteit van het moment. Een modern verhaal over een eeuwig onderwerp.

Beklemmend en confronterend

Aan de hand van zes personages – David en Terri, hun kinderen Ally en Krista, en de ongebonden Sev en Lucas – beschrijft roman- en toneelschrijfster Marijke Schermer de vele versies van liefde en het effect op hun onderlinge relaties. Alle personages zijn doorlopend op zoek naar wat liefde is en hoe het zou kunnen zijn. Soms beklemmend, dan weer confronterend. Het boek is op indringende wijze en in een rake stijl geschreven. Eerder las ik van dezelfde auteur de roman Noodweer. Met Liefde, als dat het is heeft Schermer mij opnieuw geraakt.

Bij uil thuis

Arnold Lobel

€ 26,99
Uil pakte de ketel uit de kast. ‘Vanavond ga ik tranenthee zetten,’ zei hij. Hij zette de ketel op zijn schoot. ‘Zo,’ zei Uil, ‘ik ga beginnen.’ Uil denkt aan allerlei verdrietige dingen: lepels die achter het fornuis zijn gevallen en die je nooit meer terugvindt, liedjes die niemand meer kan zingen omdat niemand de woorden meer weet, potloodjes die te klein zijn geworden om vast te houden... Na een tijdje is de ketel vol tranenwater. Uil warmt het op en geniet van een kopje heerlijke tranenthee. In deze bundel zijn vier klassiekers van Arnold Lobel opgenomen: Bij Uil thuis, Sprinkhaan op stap, Muizenverhalen en Muizensoep. Tijdloze verhalen, een feest om voor te lezen! ‘Dit kinderboek is er voor alle tijden, leeftijden en culturen.’ – Olaf Tempelman in de Volkskrant, over Bij Uil thuis Arnold Lobel kreeg twee Zilveren Griffels, een Zilveren Penseel en acht keer een Vlag en Wimpel!

Onbetwiste kinderboekenfavoriet!

Dit voorleesboek voor kinderen is hét boek voor de leeftijd 4 tot 6 jaar. En ook voor elke leeftijd daarboven. Humorvolle verhalen met wervelende tekeningen over de uil die tegelijk boven en beneden wil zijn en alle moeite doet om dat voor elkaar te krijgen. Die bobbels ziet als hij in bed ligt, bobbels die zijn eigen poten blijken te zijn. Uil die tranenthee zet van de tranen die vloeien als hij aan verdrietige dingen denkt. En daarna geniet van de heerlijke tranenthee.

Hier zijn we

Graham Swift

€ 14,99
Sublieme opvolger van Moeders Zondag Brighton, 1959. Het theater aan het einde van de pier heeft sinds jaren niet zo’n goed zomerseizoen gekend. Ronnie, een briljante jonge illusionist, en Evie, zijn oogverblindende assistente, zijn de sterren van de show en zorgen avond aan avond voor volle zalen. Jack Robinson is de bij iedereen geliefde presentator, een geboren entertainer die de hele voorstelling draagt. Terwijl de zomer vordert, voltrekt zich buiten het zicht van het publiek tussen hen drieën een drama dat een schaduw werpt over hun succes en dat ieders leven ingrijpend en voorgoed zal veranderen. Een rijk en levendig, maar ook verpletterend verhaal – een meesterstuk van literaire tovenarij dat veel onthult over de menselijke conditie.

Een prachtverhaal

Na Moeders Zondag opnieuw een prachtig boek van Graham Swift dat je niet mag laten liggen.

Over werkelijkheid en illusie, op de voorgrond treden en verdwijnen, over opkomen en neergaan, over samenzijn en loslaten, over wie je denkt te zijn en wie je bent.

pro-mbooks3 : libris