Mojdehs tips

Mijn liefde voor literatuur was voorbestemd bij mijn geboorte. Mijn naam komt uit de Hafez, een boek vol gedichten geschreven door de gelijknamige Perzische dichter die leefde tijdens de dertiende eeuw. Als kind kon ik geen genoegen krijgen van voorgelezen worden en zodra ik wist wat een bieb was kwam ik er twee keer per week om meer boeken te halen. Op de middelbare school ontdekte ik Engelse literatuur en ik werd verliefd. Het is dan ook niet verrassend dat ik er mijn vakgebied van heb gemaakt op de universiteit.

Ik lees nog steeds graag Engelse literatuur, maar ik kan eigenlijk alles wat literair is verslinden. De laatste twee jaar is mijn interesse ook vooral gewekt door non-fictie, vaak met feministische onderwerpen. Ik ben streng in het beoordelen van boeken, dat kan je ook terug zien in mijn recensies die ik schrijf voor het Parool. Thema’s buiten feminisme om die vaak hoog op mijn grote leesstapel terecht komen zijn dystopische romans, speculatieve fictie en een goed verhaal. Mijn lievelingsboek is al 10 jaar onveranderd, namelijk ‘Alice in Wonderland’ van Lewis Carroll.

Laat je horen

Lisa Jansen

€ 15,00
Wil jij een positief verschil maken in deze wereld, maar weet je niet hoe? Ben je bereid iets te doen aan de heersende ongelijkheid? Dan heb je het juiste boek in handen. Laat je horen is een handleiding voor de activist van nu en biedt uitleg, inspiratie en heel veel praktische tips om deze aardbol tot een mooiere plek te maken. Van actievoeren met je Instagramaccount tot je favoriete locatie e-mailen met de vraag of het pand rolstoeltoegankelijk is; van meedoen aan een demonstratie tot mensen aanspreken op racistische uitspraken. Lisa Jansen bekijkt activisme in de breedste zin van het woord en laat je zien dat je door dicht bij jezelf te blijven, de meest blijvende impact kunt maken. Want, zegt ze, 'we hebben niet één perfecte activist nodig, maar miljoenen imperfecte activisten met het hart op de juiste plek.' Voor iedereen van 8 tot 108 die iets wil dóen, maar geen idee heeft waar te beginnen. 'Lisa verliest in haar activisme nooit haar optimisme en eigen verhaal. Hoe sip de wereld je soms ook maakt, dankzij Lisa heb je zin om zelf de handen uit de mouwen te steken.' Mignon Nusteling, kunstenaar en cultuurinfluencer'Lisa is een frisse wind in de media-industrie!' Rosa Bertram, Bedrock Magazine'Dagelijks inspireert Lisa velen met haar gepassioneerde activisme en openheid over bijvoorbeeld haar mentale gezondheid. Dat smaakt naar meer!' Merel Wildschut, degroenemeisjes.nl

Goede instap

Lisa Jansen heeft een boek geschreven dat je op een hele toegankelijke manier leert over activisme en de verschillende vormen dat het kan aannemen. Niet alleen leer je hoe je activisme een vorm kan geven voor jezelf, maar je leert ook over de verschillende manieren waarop onderdrukking bestaan. Ik raad het van harte aan voor iedereen die niet weet waar ze moeten beginnen, maar wel graag van zich willen laten horen.

Aria

Nazanine Hozar

€ 19,99
Het is 1953 en in Teheran hoort de jonge soldaat Behrouz in een steegje een baby huilen. Het meisje is duidelijk aan haar lot overgelaten en hij besluit het kindje naar huis mee te nemen. Behrouz heeft geen idee hoe groot de gevolgen zullen zijn van deze daad van barmhartigheid. Als dit meisje, Aria, de jaren erna opgroeit, heeft ze te maken met drie verschillende vrouwen die de rol van moeder op zich zullen nemen: de vrouw van Behrouz, die haar haat en mishandelt; de rijke weduwe Fereshteh, die haar wil beschermen; en de straatarme Mehri, wier geheimen zowel een zegen als een vloek zullen zijn.

Pareltje

Behrouz vind een achtergelaten meisje onder een boom en neemt haar mee. Vanaf daar volg je het hele levensverhaal van Aria, die indrukwekkend is en samengevlochten met de Iraanse revolutie. 

Toen ik zag dat er een boek was geschreven over Iran moest ik het zeker gaan lezen. Ik dacht enigszins herkenning terug te vinden, maar was verbaasd dat het zo'n aangrijpend, literair prachtverhaal was. Sindsdien heb ik uit alle hoeken gehoord hoe mooi dit boek is dus het is zeker niet alleen voor de Iraanse gemeenschap ontroerend. 

 

De Cyclus Strategie

Maisie Hill

€ 20,99
Samenwerken met je hormonen verandert je dagelijks leven De Cyclus Strategie leert je samenwerken met je hormonen. Het biedt een no-nonsense uitleg van wát er nu exact in je lichaam gebeurt elke maand en hoe je elke fase van je cyclus in je voordeel kan laten werken. Na het lezen van dit revolutionaire boek ervaar je je hormonen niet langer als een last maar als een kracht, en zal je je afvragen waarom niemand je dit eerder heeft verteld. Je leert onder andere hoe: • Je lichaam elke maand door verschillende fasen gaat en welke hormonen daarbij een rol spelen • Je elke fase in je cyclus kunt zien als een seizoen: winter, lente, zomer en herfst, en hoe dat je denken verandert • Je je maandelijkse krachten maximaliseert en je levensstijl kunt aanpassen aan je mindere dagen

Verplicht leesvoer

Maisie Hill legt in dit boek uit hoe je cyclus werkt en wat het allemaal met je emoties en mentale welzijn kan doen. Ze legt niet alleen uit hoe fysiologisch alles in elkaar steekt, maar ook hoe je met je hormoonhuishouding kunt omgaan en wat er mogelijk mis is met je cyclus als je bepaalde klachten hebt. Ze is zelf expert op dit gebied

Het is verbazingwekkend hoeveel er valt te leren van dit boek en zou willen dat de inhoud verplichte leesvoer of lesstof was op de middelbare school. 

Ik kies Elena

Lucia Osborne-Crowley

€ 20,99
Op haar vijftiende turnde Lucia Osborne-Crowley elke dag urenlang om op de Olympische Spelen uit te kunnen komen, totdat ze tijdens een avondje uit op brute wijze werd verkracht. De verwondingen die ze daarbij opliep maakten in één klap een eind aan haar sportieve carrière. Ze kreeg verschillende chronische ziektes – ziektes die volgens medisch onderzoekers mogelijk hun oorsprong in onbehandelde trauma’s vinden. In dit diepgravende en aangrijpende essay neemt de schrijfster de lezer mee op haar tienjarige reis van de verkrachting en de herinnering daaraan naar herstel, troost en kracht, die ze dankzij vriendschappen, deskundig advies en het werk van schrijvers als Elena Ferrante en Rupi Kaur hervond. Haar onderzoek onthult systematische tekortkomingen op het gebied van gelijke rechten, onderwijs en gezondheidszorg en ontsluit wetenschappelijke inzichten over de invloed van trauma’s op lichaam en geest. In Ik kies Elena wordt gesteld dat we pas kunnen beginnen met de aanpak van de zichzelf in stand houdende cyclus van seksueel geweld, als we het doorbreken van de stilte gepaard laten gaan met kennis en wezenlijk begrip. Ik kies Elena is een essentiële bijdrage aan het #metoo-debat. ?

Belangrijk

Vaak wordt er over seksueel geweld gepraat alsof het alleen een concept is. Bovendien wordt de schuld vaak bij de slachtoffer gelegd, of wordt de slachtoffer gewoonweg niet geloofd. Als je dit boek leest dan wordt het zo duidelijk wat er allemaal gebeurt in de hoofd van een slachtoffer, namelijk de auteur zelf. Ze ziet zichzelf niet als slachtoffer, en heeft ook moeite met dat te accepteren. Alleen is die ontkenning verwoestend voor haar leven en haar lichaam. 

Het is zo belangrijk om dit soort verhalen te lezen omdat het seksueel geweld als concept verandert in een menselijk verhaal waar je je ogen niet meer voor kunt sluiten. Ook heb ik veel geleerd over de connectie tussen het lichaam en je mentale welzijn. Eigenlijk een must-read! 

Fonkelend van woede

Soraya Chemaly

€ 24,99
Vrouwen zijn boos, en ze hebben er alle reden toe. Ze worden onderbetaald, tegengewerkt, gekleineerd en zijn overwerkt. Assertieve vrouwen worden weggezet als krengen, expressieve vrouwen als emotioneel. Heeft een vrouw een mening, dan kan ze die beter voor zich houden. En als een vrouw daadkracht toont, moet ze er wel bij glimlachen. Vrouwen zijn even vaak boos als mannen, maar er zijn grote verschillen in hoe zij daarmee omgaan en hoe anderen erop reageren. Veel vrouwen onderdrukken hun boosheid, met soms grote nadelige psychische en fysieke gevolgen. Maar, stelt Soraya Chemaly in dit vlammende boek, boosheid is een krachtig middel voor verandering. Ze analyseert thema’s als eigenwaarde, pijn, zorg, angst, stilte, ontkenning, gender en diversiteit en legt uit waarom het bevrijdend is boosheid als kracht te onderkennen en ernaar te handelen. In tegenstelling tot wat zelfhulpboeken over ‘woedebeheersing’ en ‘loslaten’ doorgaans stellen, is woede de belangrijkste bron die vrouwen hebben. Een scheppende kracht, het beste middel tegen onderdrukking.

Fonkelend goed

Wat heeft Soraya Chemaly een ontzettend goed boek geschreven. Het gaat over woede en hoe dit zich manifesteert bij vrouwen specifiek. Ook heeft ze het over allerlei zaken waar we ons terecht boos over moeten en kunnen maken. Tijdens het lezen word je er wel boos van, maar aan het einde van het boek vertelt Chemaly heel goed hoe we juist met die woede die we hebben opgebouwd kunnen omgaan. Het is wel een boek dat je langzaam moet lezen en goed de tijd moet nemen om het te verteren. Het kan zo maar zijn dat je er een jaar lang kleine stukken uitleest, of juist dat je erdoorheen vliegt omdat je graag wil weten hoe je van die woede af kunt komen. Spoiler: je moet er niet vanaf komen, maar juist op de juiste manier inzetten. Wat is de juiste manier? Dat kun je van Chemaly leren. 

Zomerburen

Rianne Robben

€ 18,99
Opgroeien hoort een rechte lijn te zijn. Niet... dit. Olivia heeft haar toekomst al helemaal uitgestippeld: na de zomer gaat ze Nederlands studeren en samenwonen met haar vriendje Niels. Dat plan valt echter in duigen als hij in de eerste week van de zomervakantie in zijn eentje naar Australië vertrekt. Verdrietig en in de war besluit Olivia de zomer door te brengen bij haar opa en oma in Drenthe, waar ze elke dag afspreekt met hun buurmeisje Ilse. Met Ilse durft ze haar twijfels te delen; over haar vriendje, haar studie en haar toekomst. Olivia merkt dat ze langzaam weer vrolijker wordt. Zou dat komen door de lieve lach en de mooie krullen van Ilse waar ze opeens zo vaak aan moet denken? Zomerburen is genomineerd voor de Jonge Jury Debuutprijs 2021.

Goed anders

Als Olivia helemaal onzeker is over haar toekomst besluit ze heel spontaan de zomer door te brengen bij haar grootouders in Drenthe. Daar begint ze weer om te gaan met een oude vriendin en buur genaamd Ilse. Al snel leert Ilse van alles over de lhbtqia+-community aan Olivia. 

Een geweldig young adult boek waar niet alleen een kleine lhbtqia+ geschiedenisles inzit, maar ook vooral gaat over zelfontdekking. Een bildungsroman in een unieke setting. Het is heel verfrissend om een boek te lezen met een setting buiten de randstad. Bovendien zijn de worstelingen die Olivia en Ilse doorgaan zijn erg realistisch en je kunt er als lezer veel van leren. 

De bananengeneratie

Pete Wu

€ 22,50
PETE WU IS EEN BANAAN. ALTHANS, ZO NOEMT ZIJN MOEDER HEM LIEFKOZEND: ‘GEEL’ VANBUITEN EN ‘WIT’ VANBINNEN. Hij staat midden in de Nederlandse samenleving, maar toch wordt journalist Pete Wu als Chinese Nederlander ongewild herinnerd aan zijn anders-zijn. Door mensen die hem vragen waar hij nou écht vandaan komt. Of anders wel door de gemiddelde carnavalshit, Meneer Cheung uit Ik hou van Holland, of de grappen van Gordon: ‘Wat ga je zingen? Nummer 39 met rijst?’ In dit boek gaat Pete in gesprek met ‘mede-bananen’ die net als hij worstelen met hun Chinese Nederlanderschap. Hij praat met hen over generatieclashes, daten, discriminatie en eenzaamheid. En over het gevecht om jezelf te mogen zijn – bevrijd van clichés. De bananengeneratie is een liefdevolle en verhelderende inkijk in het dubbelleven van Chinese Nederlanders van nu. Pete Wu (1985) schrijft als journalist voor o.a. de Volkskrant, VICE en Brandpunt+. In 2018 stond hij met een verhaal in de eerste Sampler van Das Mag.

Nieuwsgierig naar meer

Ik wist eigenlijk vrij weinig van de ervaring van Chinees Nederlanders. Na dit boek te hebben gelezen weet ik er een boel meer van, maar het heeft me nieuwsgierig gemaakt naar meer. Ook kwam ik veel herkenning tegen in het boek. Ik vond het mooiste dat Pete Wu je meeneemt op zijn eigen identiteitsreis en door je zo aan de hand mee te nemen is het een heel toegankelijk onderwerp met veel nuances. Echt een aanrader, ook - misschien vooral juist - als je nog nooit hebt nagedacht over dit onderwerp. 

Spiegeldoolhof

Jia Tolentino

€ 22,50
Jia Tolentino’s blik is die van de millennial, gevormd door een online leven en een gebrek aan economische stabiliteit. Maar geen millennial kijkt zo ver als zij. En zo weet ze de onderwerpen die er in dit internettijdperk het meest toe doen te doorgronden als geen ander. Of het nu gaat over social media, de obsessie met fysieke perfectie, vrouwen in de literatuur, of het zelfbedrog en het gehossel die deze tijd op allerlei manieren kenmerken, Jia Tolentino doorziet wat we onszelf en elkaar voorspiegelen. De negen essays, die meanderen tussen autobiografie en cultuurkritiek, leggen bloot hoe moeilijk het is om onszelf echt te zien in een maatschappij waar alles draait om het ego.

Kritisch en zelfbewust

Dit is een collectie essays geschreven door Jia Tolentino over feministische onderwerpen. De onderwerpen variëren van het internet tot vrouwen in literatuur. Tolentino houd een spiegel op voor de maatschappij terwijl ze er tegelijkertijd in probeert te kijken zonder ego. 

Nog nooit heb ik een boek gelezen dat zo zelfkritisch was. Ik was onder de indruk van de manier waarop ze inzichten deelt en ziet hoe ze zelf een onderdeel van bepaalde mechanismes is. 

Heksen

Mona Chollet

€ 21,50
De heksenvervolgingen waren een oorlog tegen vrouwen, die zijn sporen tot in het heden heeft nagelaten. Zonder dat we het beseffen leven we nog steeds met het wereldbeeld van toen. Vrouwen die te onafhankelijk zijn, geen kinderen hebben of simpelweg oud zijn geworden moeten vechten tegen negatieve stereotypes. De vrouwelijke natuur wordt weggezet als hysterisch en irrationeel. Nu onze rationele maatschappij zo onhoudbaar blijkt, komen er eindelijk scheuren in dat wereldbeeld. Jonge vrouwen omarmen weer het idee van de heks, feministen voorop.

Superorigineel

De heks is de rode draad van dit boek, maar de inhoud gaat veel verder dan het terechte eerherstel voor de rebelse vrouw. Chollet pleit voor een einde van de heksenvervolgingen die heden ten dage nog steeds in andere vormen dan de 'bekende'heksenjachten voortgezet worden en moedigt vrouwen aan de wereld op de kop te bekijken, vanaf hun bezemstelen.

Het is erg origineel aangepakt, leest fijn weg terwijl je er veel van leert.

Vallen is als vliegen

Manon Uphoff

€ 19,99
Wanneer haar zestien jaar oudere zus, uitgehongerd en uitgedroogd, van de trap valt en sterft, doet dat als een vonk de woede van de schrijfster ontbranden. De dood van Henne Vuur, ooit haar ‘schaduwmoeder’, dwingt haar een gruwelijk en angstwekkend verleden onder ogen te zien. Als een aanklager en chroniqueur tekent ze dat verleden op in een boek vol verhalen: over vader Holbein, die ontwerper, tovenaar, wetenschapper, gesjeesd seminarist en god was van een persoonlijke, labyrintische wereld; over Libby en Toddiewoddie, haar andere zussen, met wie ze als heksen wraak kan nemen in hun eigen Walpurgisnacht en kan lachen tot de verlossing volgt; over hun leven vol verpletterende indrukken, lichamelijke onbegrensdheid, misbruik, geweld, schoonheid en pijn. Vallen is als vliegen is een in de werkelijkheid gewortelde roman over het almaar groter wordende, pijnlijke verleden. Als geen ander weet Manon Uphoff de zoektocht naar liefde, naar een identiteit, hard en tegelijk poëtisch, met kracht en met humor neer te zetten.

Prachtig en literair

Uphoff heeft een prachtige roman van hoge literaire waarde geschreven. Ze bewijst wat ze in huis heeft en zorgt ervoor dat je niet wil stoppen met lezen, terwijl het verhaal je af en toe op je knieën brengt.

Door de literaire stijl heeft ze afstand genomen van de gebeurtenissen in het boek en haar leven, maar het verdriet sijpelt er alsnog dwars doorheen. 

Onzichtbare vrouwen

Caroline Criado Perez

€ 15,00
Stel je een wereld voor waarin jouw telefoon niet goed in je hand past, een voorgeschreven medicijn voor jouw lichaam verkeerd is en de eindeloze uren die je elke week werkt niet erkend of gewaardeerd worden. Komt iets hiervan je bekend voor? Grote kans dat je een vrouw bent. Onzichtbare vrouwen toont hoe in een wereld die grotendeels voor mannen is ingericht de halve bevolking systematisch genegeerd wordt. Het boek onthult de ‘genderdatakloof’ die wordt veroorzaakt door eeuwige, consequente discriminatie van vrouwen. Caroline Criado Perez brengt voor het eerst een indrukwekkend aantal wereldwijde casestudy’s, verhalen en nieuw onderzoek samen. Van overheidsbeleid en medisch onderzoek tot technologie, werkplekken, stadsplanning en de media – Onzichtbare vrouwen onthult de verborgen manieren waarop vrouwen vergeten worden en de impact van die uitsluiting op hun gezondheid en welzijn. Een krachtig en prikkelend boek dat je kijk op de wereld voorgoed verandert. Caroline Criado Perez (1984) is journalist en gelauwerd activist. Zij werd in 2017 beroemd doordat er dankzij haar oproep een beeld van Jane Austen op het Engelse 10 pond-biljet werd geplaatst. Zo voorkwam zij dat er, naast de koningin, alleen mannen op de biljetten zouden staan. Criado Perez woont in Londen. ‘Onzichtbare vrouwen is een doorbraak; een compromisloos bombardement van droevige, boze, slechte en grappige feiten waarmee het op briljante wijze een onweerlegbare zaak aanspant. (…) Dit boek zou op het nachtkastje van iedere beleidsmaker, politicus en manager moeten liggen.’ The Times ‘Een uitdagend, onmisbaar boek.’ Publishers Weekly ‘In heldere taal bouwt de auteur een sterke zaak voor grotere inclusiviteit, met een zeer doordachte en verrassend humoristische kijk op geïnstitutionaliseerde bevoorrechting en genderdatakloven. Voor wie suggereert dat gender geen rol meer speelt is dit boek, dat een groot publiek zal aanspreken, een gedegen correctie.’ Kirkus Reviews ‘Een strijdkreet om terug te vechten.’ The Sunday Times ‘Een briljant boek dat de wereld waarin alles is ontworpen voor mannen bekritiseert. (…) Boordevol praktische informatie voor hen die het patriarchaat willen ontmantelen.’ The Irish Times

Verbazingwekkend

Ook al was ik mij ervan bewust dat de wereld voor mannen is ontworpen, had ik pas na het lezen van dit boek door tot hoe ver zich dat uitstrekt. Caroline Criado-Perez maakt goed onderbouwd duidelijk hoe weinig onderzoek gedaan is naar hoe de wereld ingericht zou moeten worden op basis van wat vrouwen nodig hebben.

Wie op zoek is naar feministische verdieping en wil leren over de genderdatakloof mag dit boek niet overslaan!

(Ook in het Engels te krijgen)

Power

Naomi Alderman

€ 11,95
WINNER OF THE 2017 BAILEYS WOMEN'S PRIZE FOR FICTION'Electrifying' Margaret Atwood'A big, page-turning, thought-provoking thriller' GuardianAll over the world women are discovering they have the power.With a flick of the fingers they can inflict terrible pain - even death.Suddenly, every man on the planet finds they've lost control.The Day of the Girls has arrived - but where will it end?

De wereld op kop

Hoe zou de wereld eruitzien als vrouwen aan de macht waren? Met dit gedachte-experiment zet Alderman de wereld op haar kop en het is niet zoals je verwacht!

Een boek waarvan je een innerlijke strijd krijgt. Echt iets voor de fans van Margaret Atwood.

(Ook in het Nederlands te krijgen)

Handmaid's Tale

ATWOOD, Margaret

€ 19,95
A stunning bespoke gift package featuring an iconic design from the prize-winning artist, Noma Bar, eye-catching sprayed edges and ribbon. The perfect present for those who like their beauty with a bit of bite. The Republic of Gilead offers Offred only one function: to breed. If she deviates, she will, like dissenters, be hanged at the wall or sent out to die slowly of radiation sickness. But even a repressive state cannot obliterate desire - neither Offred's nor that of the two men on which her future hangs.Brilliantly conceived and executed, this powerful evocation of twenty-first century America gives full rein to Margaret Atwood's devastating irony, wit and astute perception.

Beangstigend realistisch

Atwood bedacht een dystopische toekomst die zo realistisch is opgezet dat je er bang van wordt. Het is vergelijkbaar met 1984 van George Orwell, maar dan met een feministische agenda.

Een boek dat je moeilijk neerlegt, terwijl je tegelijkertijd bang bent om meer te weten te komen over deze gruwelijke wereld vol ongelijkheid.

(Ook in het Nederlands te krijgen)

Eleanor oliphant is completely fine

Gail Honeyman

€ 12,50
Eleanor Oliphant has learned how to survive - but not how to liveEleanor Oliphant leads a simple life. She wears the same clothes to work every day, eats the same meal deal for lunch every day and buys the same two bottles of vodka to drink every weekend.Eleanor Oliphant is happy. Nothing is missing from her carefully timetabled life. Except, sometimes, everything.One simple act of kindness is about to shatter the walls Eleanor has built around herself. Now she must learn how to navigate the world that everyone else seems to take for granted - while searching for the courage to face the dark corners she's avoided all her life.Change can be good. Change can be bad. But surely any change is better than... fine?An astonishing story that powerfully depicts the loneliness of life, and the simple power of a little kindness

Mysterieus en hartverwarmend

De kracht van een sprankje vriendelijkheid wordt centraal gezet in dit verhaal. Eleanor lijkt een vreemde vogel, maar kruipt langzaam dicht tegen je hart aan.

Een ontroerend en mysterieus verhaal dat niet weg te leggen is.

Zomervacht

Jaap Robben

€ 15,00
De dertienjarige Brian woont bij zijn vader op een afgelegen terrein in een caravan. Een renovatie in de instelling waar Brians verstandelijk en fysiek beperkte broer Lucien verblijft maakt het noodzakelijk dat Lucien elders wordt opgevangen. De vader haalt zijn oudste zoon naar de caravan en maakt Brian verantwoordelijk voor de verzorging. Maar hoe maak je de juiste keuzes als je zelf nog zoveel moet ontdekken?

Ontroerend

Een ontroerend verhaal over broederliefde, beperkingen, moeilijke keuzes maken en te snel opgroeien op het Franse platteland. Jaap Robben vertelt het op een prachtige manier.

Zijn manier van vertellen sleept je het klein verhaaltje in die grootse emoties los maakt. 

 

pro-mbookslibr2 : libris