Over ons

Panoramafoto van een deel van de winkel

Hoe het allemaal begon

Het moet ergens in de tweede helft van de jaren vijftig geweest zijn wanneer de heer Onno Venstra verneemt dat vlak onder Amsterdam, in de Noord-Hollandse gemeente Nieuwer-Amstel één van de eerste grote winkelcentra van Nederland gebouwd zal gaan worden. Op dat moment heeft de heer Venstra een kantoorboekhandel in Den Helder maar kennelijk begint er iets te kriebelen. Bij de opening van Plein 1960, de toenmalige naam van het winkelcentrum, kon de lezende inwoner van Nieuwer-Amstel zich vervoegen bij de algemene, literaire boekhandel in het Herenstraatje, Binnenhof 50, een charmante pijpenlade verdeeld over drie krappe etages. Onder de buren bevinden zich op dat moment onder andere een opticien, een bakker, een slager een heerlijke speelgoedzaak. Het bleek een schot in de roos, de inwoners van wat sinds 1964 Amstelveen ging heten bleken inderdaad de kopers en lezers waar de heer Onno Venstra op gehoopt had.

In het begin van de jaren 70 krijgt Venstra nieuwe eigenaren, de heren Groot-Beumer en Pels zwaaien vanaf dan de scepter. De naam en faam breidt zich uit en Venstra krijgt steeds meer een regiofunctie. ‘Venstra heeft alles en kan anders bijna alles bestellen’ was toen al een veelgehoord geluid. Notoir zijn de verhalen over de in de kelder rokende ( dat was toen heel gewoon) heer Pels, verantwoordelijk over de literatuur zorgde hij ervoor dat mensen lazen wat bij hen paste. Niet zelden, zo vertelt het verhaal, verliet een heer of dame de kelder met een ander boek dan gewenst omdat de heer Pels dat boek toch echt niet geschikt leek, zijn advies was bindend.

In 1988 werd het centrum volledig overdekt en kon de voordeur van Venstra overdag, ongeacht het weer, altijd open blijven. Begin jaren 90 ging de heer Pels met pensioen en overleed kort daarna. De heer Groot-Beumer bleef Venstra met zijn medewerkers Venstra trouw, sloot zich als zelfstandig boekhandelaar aan bij een inkoopclub van andere zelfstandige boekhandelaren, Libris, en werd zo de Libris boekhandelaar met de hoogste omzet per vierkante centimeter. Boekhandel Venstra groeide bijna letterlijk uit haar voegen. Ook werd Venstra één van de eerste Nederlandse boekhandels met een website, al in 1996 ging venstra.nl via een hinderlijk piepend analoog modem online. In 1998 werd het winkelcentrum na diverse uitbreidingen en verbouwingen omgedoopt tot Stadshart Amstelveen.

Tijden veranderden, de heer en mevrouw Groot-Beumer bereikten een leeftijd waarop ze rustiger aan wilden doen, het jaar 2000 werd een stip op de horizon die steeds groter werd en in 2001 ging boekhandel Libris Venstra over in de handen van de in Amstelveen woonachtige boekhandelaars de heer Pier R. Rienks en mevrouw Ada Rienks-van der Weijden die aan de Vrije Universiteit de academische VU Boekhandel en uitgeverij bestierden.

Onder leiding van de familie Rienks groeide de boekhandel verder, de website werd een serieuze webshop, de pijpenlade groeide van een krappe 200 vierkante meter naar een ruime 600 vierkante meter. Begin 2006 overlijdt de heer Pier R. Rienks. Zijn vrouw en kinderen, Margriet, Pier en Maaike delen de passie voor boeken en zorgen voor continuïteit, zowel de VU Boekhandel als Venstra gaan moedig voorwaarts. In juni 2013 verhuist Venstra naar de huidige locatie aan het Stadsplein, het assortiment bestaat nog steeds uit boeken, heel veel boeken in alle genres, tegelijkertijd wordt het assortiment uitgebreid en er komt plaats voor een prachtig en inmiddels door Amstelveen zeer gewaardeerd café. Begin 2022 zijn Libris Venstra en VU Boekhandel van elkaar gescheiden en als zelfstandige boekhandels verdergegaan. 

Libris Venstra, de boekhandel vol van boeken en meer! Is het niet in voorraad, dan kan nog steeds vrijwel alles besteld worden. In de afgelopen jaren werd de boekhandel bekroond met titels als Nederlands Boekverkoper van het jaar, Amstellands ondernemer van het jaar en koffiezaak van het jaar in de gemeente Amstelveen. 

Hostname: pro-mbooks3