Kind & Jeugd

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva

Zelfs na een paar keer herlezen gaat dit prentenboek me niet vervelen

Anansi de spin sterker dan Olifant

Iven Cudogham

€ 14,99

Als kind was ik al dol op sprookjes en dierenverhalen. Het is een liefde dat nooit weggegaan is. In mijn jeugd had ik twee favoriete dierenfiguren, namelijk de apengod Sun Wukong en de spin Anansi. Wat me vooral in hen aansprak was de combinatie van sluwheid, brutaliteit, en een hart van goud. Nog steeds behoren zij tot mijn lievelingspersonages. Daarom ben ik erg blij met de hernieuwde aandacht voor de verhalen van Anansi. .
‘Sterker dan Olifant’ is één van de bekendste Anansi-vertellingen. Wanneer Anansi op zoek gaat naar lekkere bananen om chips te maken, hoort hij een walvismoeder treuren. Zij is haar kind kwijt. Wanneer Anansi haar helpt, belooft zij voor hem klaar te staan wanneer dat nodig is.
Eindelijk kan Anansi de lekkere bananen pakken, maar voordat hij de kans krijgt, plukt een olifant de bananen onder zijn neus weg. De spin is zo boos, dat hij het de olifant betaald wil zetten. Maar een kleine spin kan het toch nooit opnemen tegen het sterkste dier op land? Tenzij die spin Anansi heet. Hoe hij de olifant te pakken neemt, moet je zelf maar ontdekken. Maar ik wil wel verklappen dat het heel erg grappig wordt. De illustraties zijn kleurrijk en erg vrolijk. Zelfs na een paar keer herlezen gaat dit prentenboek me niet vervelen. Vooral de gezichtsuitdrukkingen zijn zeer grappig. Anansi is een mooi startpunt om de jongste generatie bekend te maken met de rijkdom aan verhalen uit andere delen van de wereld.

Het boek zit bomvol met grappige grappen waar ik erg om moest lachen

Mijn dikke vette zombiegoudvis

Mo O'hara

€ 14,99

Weet je wat erger is dan een kwaadaardige oudere broer? Twee kwaadaardige oudere broers! En weet je wat erger is dan twee kwaadaardige oudere broers? Twee kwaadaardige oudere broers die gaan samenwerken om jongere broers te straffen en de wereld te veroveren. En laat dat nou de situatie zijn waar de twee beste vrienden Tom en Pradeep in beland zijn.
Mark, de oudere broer van Tom, heeft een scheikundige proef uitgevoerd en de goudvis Frank in een zombie goudvis veranderd. Maar hij heeft twee dingen over het hoofd gezien. Ten eerste: Tom wil Frank redden, en ten tweede: de goudvis Frank wil Mark voortdurend aanvallen. Na een eerste kansloze poging gaat Mark samenwerken met Sanj, de oudere broer van Pradeep. De kwaadaardige plannetjes van de twee genieën zetten al snel de hele school ondersteboven. Maar hun jongere broertjes zitten niet stil en zullen er alles aan doen om ze tegen te werken. En daarbij krijgen ze hulp van de zombie goudvis en de kantinejuffrouwen..
‘ ‘Mijn dikke vette zombie goudvis’ bestaat eigenlijk uit twee verhalen, die in elkaar overlopen. Het boek zit bomvol met grappige grappen waar ik erg om moest lachen (in tegenstelling tot ongrappige grappen waar ik niet om moet lachen). Elk plaatje is ook nog eens een extra grap. .
Het boek is lekker vlot en leest daarom heel prettig. Voor ouders die graag wat meer tekst in een jeugdboek zien, is dit zeker een aanrader. Jonge zelflezers, ook de moeilijkere lezers, zullen hier ongetwijfeld van genieten. Dus meesters en juffen, verwacht binnenkort een hoop spreekbeurten over goudvissen. Maar pas op! Kijk ze niet in de ogen, want dan kunnen er nog hele gekke dingen gaan gebeuren.

Marlies Slegers levert met dit boek een parel voor elke boekenkast

Briefjes voor Pelle

Marlies Slegers

€ 15,99

Zo langzamerhand lijkt een omslag van Linde Faas een keurmerk te worden voor succes. Zij is naast haar eigen werk vooral bekend als de vaste illustrator van Pieter Koolwijk. Ook dit boek van Marlies Slegers blijkt weer een topper te zijn. Op zeer goede wijze beschrijft Marlies hoe een kind een traumatische ervaring verwerkt. Het proces van ontkenning naar acceptatie komt zeer goed uit de verf. Vooral de vergelijking van de ziekte met de boktor vond ik persoonlijk briljant.
Voor Pelle en zijn moeder staat de wereld al een jaar stil. Sinds de dood van zijn vader weten ze niet zo goed hoe ze verder moeten. Pelle zit vol opgekropte woede en zijn moeder is helemaal lamgeslagen. Maar dan komt er hulp uit onverwachte hoek. Pelle krijgt een schoenendoos met briefjes van zijn vader. Het is de bedoeling dat hij elke week één briefje open maakt. .
Pelle weet in eerste instantie niet zo goed wat hij hiermee moet, maar al snel blijken de briefjes van grote invloed te zijn. Dankzij de opdrachten van zijn vader krijgen Pelle en zijn moeder weer grip op hun leven. Ze leren nieuwe mensen kennen en de wereld gaat langzaam weer draaien. Maar dan gebeurt er iets dramatisch, en alle woede in Pelle vindt eindelijk een weg naar buiten. Briefjes voor Pelle is een verhaal over rouwen en helen. Tijdens het lezen heb ik gehuild en gelachen, ben ik boos geworden en voelde ik zelfs frustratie. Maar het boek heeft ook humor. Want zelfs als alles tegenzit, zijn er leuke momenten en ervaringen. Zo moest ik bijvoorbeeld erg lachen om het buurmeisje Bloem, die vol streken zit maar eigenlijk heel lief is. Marlies Slegers levert met dit boek een parel voor elke boekenkast.

 

Ik hoop van harte dat we nog veel meer van dit soort boeken gaan zien.

William & Tisquantum.

Bianca Mastenbroek

€ 16,95

Toen ik aan dit boek begon, waren de verwachtingen hooggespannen. Ik zag dit als de opvolger van ‘Hendrick, de Hollandsche Indiaan’, die de Thea Beckmanprijs gewonnen heeft. Het goede nieuws is, dat de verwachtingen volledig waar zijn gemaakt. Historisch, realistisch, avontuurlijk, en twee hoofdpersonen met zowel goede als slechte kanten. Ik heb dit met enorm veel plezier gelezen. Een boek dat de achtergebleven leegte na het wegvallen van Rob Ruggenberg weer een beetje opvult. Het is 1619 en Tisquantum keert na vijf jaar slavernij in Europa terug, om te ontdekken dat hij de laatste is van zijn stam. Een jaar later bereiden William en een groep streng gelovige protestanten zich voor om vanuit Leiden te vertrekken naar het beloofde land. Zij zullen later bekend staan als de Pilgrims, die met de Mayflower naar Noord-Amerika vertrokken om daar de basis te leggen voor de huidige VS. Na flink wat tegenslagen komen zij ziek, hongerig en dorstig aan in een ruig land. Daar moeten zij zo snel mogelijk vriendschap sluiten met de wilden.

Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor Tisquantum, die ondertussen de slaaf is geworden van de Masasoit, de stamhoofd der stamhoofden. Hij kent de taal en gebruiken van de withuiden. Maar als enige tolk tussen de verschillende stammen en de Pilgrims heeft hij een bijzondere positie met veel macht. Wanneer hij de verschillende partijen tegen elkaar uit speelt om er zelf beter van te worden, ontstaat er een levensgevaarlijke situatie voor de Pilgrims. Hoewel het hier om een verzonnen verhaal gaat, is het wel op ware feiten gebaseerd. Veel personages hebben echt bestaan. Wat mij vooral aanspreekt is hoe realistisch het beschreven is. Geen heldhaftige avonturen, maar harde realiteit. Je proeft de onzekerheid, angst en wanhoop van de groep mensen, die volledig op zichzelf staan. Iedereen neemt goede en foute beslissingen en één van de grote vragen in dit verhaal is dan ook hoever je kunt of mag gaan voor het grotere belang. Ik hoop van harte dat we nog veel meer van dit soort boeken gaan zien. Bianca Mastenbroek springt hiermee in een gat, die wat mij betreft nog flink gevuld mag worden. .

Nieuwe kinderboeken

Bekijk alle boeken

Top 5 kinderboeken

Besproken in aflevering 40

Grimm | Grimm | 9789056375287 € 29,95

Populaire boeken

Bekijk alle boeken

Lees de recensies

pro-mbookslibr1 : libris