Winnaar Libris Geschiedenis Prijs 2020

Het beste historische boek van 2020 is 'Liever dier dan mens' van Pieter van Os

25 oktober 2020 - 'Liever dier dan mens' van Pieter van Os is de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2020. Juryvoorzitter Hans de Boer, voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW maakte dit tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT bekend.

Over 'Liever dier dan mens': Met haar herinneringen in de hand ging Pieter van Os op een reis in de tijd door Europa en drong diep door in de altijd weer terugkerende obsessie met identiteit, nationaliteit en volksaard.

Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken heeft de jury op 20 september 2020 vijf titels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2020: 

De hoeve en het hart. Een boerenfamilie in de Gouden Eeuw van Enny de Bruijn
Missievaders. Een familiegeschiedenis van katholieke wereldverbeteraars van Mar Oomen
Liever dier dan mens. Een overlevingsverhaal van Pieter van Os
De Kolonieman. Johannes van den Bosch (1789-1844), volksverheffer in naam van de koning van Angelie Sens
Eens ging de zee hier tekeer. Het verhaal van de Zuiderzee en haar kustbewoners van Eva Vriend

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, VPRO en de Volkskrant en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro. De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt traditiegetrouw eind oktober uitgereikt.

Liever dier dan mens

Pieter van Os

€ 20,99

Een familie van fanatieke nazi’s hield van haar als van een eigen dochter. Zelf werd ze verliefd op een Duitse ingenieur met een speldje van Hitlers partij in het knoopsgat van zijn revers. Anni Gmitruk, Volksduitse uit oostelijk Polen, vertelde niemand wie ze werkelijk was: Mala Rivka Kizel, een joods meisje uit een groot orthodox gezin in Warschau. Terwijl haar familie werd omgebracht, wist Mala door een mix van veerkracht, taalgevoel, geluk en charme te ontkomen aan Duitse soldaten, een Oekraïense verrader en de hooivork van een antisemitische boer. Via Israël belandde ze uiteindelijk in Amstelveen, waar ze nog altijd woont. Liever dier dan mens is de zoektocht naar het onwaarschijnlijke overlevingsverhaal van een uitzonderlijke vrouw.

Met haar herinneringen in de hand ging Pieter van Os op een reis in de tijd door Europa en drong diep door in de altijd weer terugkerende obsessie met identiteit, nationaliteit en volksaard.

Over Liever dier dan mens:
‘Ik kon niet ophouden met lezen. Een verpletterend boek.’ - Geert Mak

‘Geweldig boek.’ - Marcel van Roosmalen

‘Dit is een erg goed boek. Niet alleen een spannend verhaal van een holocaust-overlevende, maar ook een boeiende reflectie op wat geschiedschrijving is en hoe een mens zich verhoudt tot zijn identiteit.’ - Bart Funnekotter, NRC Handelsblad

‘Van Os doet iets knaps. Hij kiest een journalistieke aanpak. Het levert een prachtig boek op.’ - Laura van Baars, Trouw

‘Pieter van Os tilt het boek ver uit boven veel andere overlevingsverhalen.’ - Nell Westerlaken, de Volkskrant

‘Een adembenemende zoektocht naar antwoorden en moraliteit – die er bijna niet zijn. Wát een boek.’ - Roxane van Iperen, schrijver van onder meer ’t Hooge Nest

Foto: Pieter van Os c Angele Etoundi Essamba

Pieter van Os schrijft voor NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer. Hij publiceerde onder meer de boeken Nederland op scherp, Vader en zoon krijgen de geest (met Henk van Os), en Wij begrijpen elkaar uitstekend, over zijn jaren als Haags journalist. Hij woont tegenwoordig in Tirana, Albanië.

 

Uit het juryrapport van Liever dier dan mens:

Een huiveringwekkend verhaal; een boek dat laat zien dat vasthoudend zoeken voor de historicus lonend kan zijn; en een boek dat bijna tastbaar maakt hoezeer mensen tot alles in staat zijn.
pro-mbooks3 : libris