Voorhoeve boek van de maand

Boek van de maand januari

De bijensteek - Paul Murray

Het noodlot lijkt toe te slaan bij de Ierse familie Barnes. Maar wanneer hun familie uit elkaar valt, rijst de vraag op wat hiervan de echte oorzaak is. Zijn het de financiële problemen van het familiebedrijf, of ligt de oorzaak bij een eerdere gebeurtenis. Alle gezinsleden komen om de beurt aan bod en hebben allemaal hun eigen verhaal. Het is een spannend boek, waarin je meteen kunt verdwijnen. En het is een boek dat nog lang nadat je het hebt dichtgeslagen bij je blijft. Een grandioze roman.

Boek van de maand december

Onze avonden - Alan Hollinghurst 

'Onze avonden' beschrijft het leven van David Win een jongen die met zijn alleenstaande moeder opgroeit aan de rand van de wereld van de hogere maatschappelijke klasse.

Door zijn homoseksualiteit, zijn ras en zijn afkomst blijft hij in deze cirkels altijd het buitenbeentje. Hij kiest zijn eigen pad, maar de figuren uit zijn jeugd blijven spoken in zijn leven

Dit is Alan Hollinghurst op de toppen van zijn kunnen. Een zeer groot verhaal over de 20e en 21e eeuw en het snijpunt van klasse en seksualiteit, waarin hij met evenveel subtiliteit het persoonlijke schetst als het tijdperk. 

Boek van de maand november

 'De dagen die komen' - Mélissa da Costa 

Na het grote succes van 'Al het blauw van de hemel' is er een nieuwe roman van Mélissa Da Costa: 'De dagen die komen.' Wilma is een fan van het eerste uur en heeft niets dan lof over deze nieuwe: 'Een ontroerend verhaal over Amande, een jonge vrouw die zich ontredderd terugtrekt na het verlies van haar partner en ongeboren kindje. Het beschrijft hoe een warme en liefdevolle relatie haar verscheurd achterlaat door het plotseling verlies en hoe ze een weg zoekt in een nieuwe wereld zonder haar partner Benjamin en haar dochtertje Manon. Een meeslepend verhaal over moed en kracht, over liefhebben en loslaten, waarbij je elke emotie voelt tot op het bot.'

Boek van de maand oktober

De Schönwalds, Philipp Oehmke

Sommige familieromans bestaan een of meer generaties, een tijdperk, een eeuw, of zelfs maar een decennium. Philipp Oehmke heeft in de De Schönwalds slechts een week nodig. In een week komen alle thema's van de huidige tijd voorbij en leren we deze bijzondere familie kennen, al heb je soms het gevoel dat je ze liever niet had willen kennen.

Boek van de maand september

Ik die nooit een man heb gekend - Jacqueline Harpman

Er zitten 40 vrouwen, waaronder 1 jong meisje, gevangen in een kooi. Buiten de kooi staan er twee bewakers die ze eten geven, verder hebben ze geen contact met de buitenwereld. De vrouwen hebben nog maar vage herinneringen van hun vroegere leven. Terwijl de jaren verstrijken houden ze elkaar gezelschap en leren ze elkaar dingen. Het jongste meisje blijkt de sleutel te zijn tot hun ontsnapping naar de buitenwereld. Deze feministische roman gaat over hoe mensen zich gedragen onder extreme omstandigheden in een dystopische setting. Het boek roept filosofische vragen op over eenzaamheid, vrijheid, zelfontdekking en intimiteit. Wij zijn fan! 

The age of destroying - Pauline peyrade

The age of destroying gaat over Elsa, een jong meisje dat heel sensitief moet zijn om de wisselvallige buien van haar alleenstaande moeder te voorspellen. We worden meegenomen in haar nauwgezette observatie van haar thuisleven en haar pogingen steeds te voldoen aan de verwachtingen van haar moeder. Al snel blijkt dat dit niet genoeg is om zichzelf te beschermen. The age of destroying is een prachtig en meedogenloos boek over intergenerationaal trauma. Peyrade heeft een sterke stijl zonder enig vals sentiment. Heel goed weet ze weer te geven hoe het is om als kind op te groeien in een onveilig huishouden.

Boek van de maand juli

Dingen die ik niet heb weggegooid - Marcin Wicha

Een teder verhaal over het leven van een moeder aan de hand van wat ze haar zoon heeft nagelaten. De spullen uit haar nalatenschap roepen herinneringen op aan de moeder van Wicha, een krachtige, strijdvaardige en vaak onmogelijke vrouw. Met veel liefde schetst hij een beeld van haar. Ook schetst Wicha schrijnend beeld van hoe het was als joods persoon in Polen te leven na de tweede wereldoorlog.

Boek van de maand juni

De bewaring - Yael van der Wouden

Isabel leeft een rustig bestaan in het huis van haar overleden moeder. Tot haar broer op de stoep staat met de vraag of zijn vriendin bij haar mag logeren. De twee vrouwen kunnen elkaar niet uitstaan en dan beginnen er ook nog spullen in het huis te verdwijnen. Een prachtig, sensueel en spannend verhaal over verboden liefde in de tijd na de Tweede Wereldoorlog.

Boek van de maand mei

De redder - Mathijs deen

Deze spannende en intelligente krimi, met in de hoofdrol inspecteur Liewe Cupido en met de Waddenzee als decor, is de derde Waddenthriller geschreven door Mathijs Deen en volgt De Hollander en De Duiker op. Maar zoals de auteur het zelf zegt, is dit niet echt een thriller, hooguit een spannend boek. Het is eigenlijk gewoon literatuur, ook al wordt er een moord gepleegd en is de hoofdpersoon een inspecteur van politie.

Boek van de maand april

Martelaar! - Kaveh Akbar

Cyrus is sinds enige tijd clean, maar heeft geen idee hoe hij zijn leven betekenis moet geven. Hij is dichter, maar de laatste tijd is er weinig uit zijn pen gekomen.

Eigenlijk ligt zijn interesse bij het martelaarschap, een martelaar maakt namelijk tenminste zijn of haar dood zinvol. Maar is hij er als dichter in geïnteresseerd, of wil hij zelf een martelaar worden?

Een dolle en levenslustige roman over identiteit, dood en betekenis.

Boek van de maand maart

In het oog - Marijke Schermer

Nicola is net verlaten door haar partner, tevens is de financiering voor haar onderzoeksproject afgewezen. Als ze in het café een man ziet die haar fascineert besluit ze hem niet aan te spreken, maar gaat ze hem volgen. 

Een roman over zien en niet-zien en de fijne lijn tussen de observeren en betrokken-zijn. Schermer schrijft met een enerverende essayerende oogopslag zoals je die maar zelden ziet.

Boek van de maand februari

De Gebroeders Maxilari - David Pefko

De broers Maxilari groeien in armoede op in de rijkste buurt van Amsterdam. Om rond te komen moeten ze soms de sieraden van hun alleenstaande moeder verkopen. Zo ontmoeten ze de juwelier Silbernberg en gaan ze op jacht naar een in de oorlog gestolen diamant.

Het is een klassieke roman die op subtiele manier de gevolgen van de Jodenvervolging in Europa behandelt. Zeer terecht dat dit boek op de longlist van de Libris literatuurprijs staat.

Boek van de maand januari

Oersoep - Bregje Hofstede

Oersoep is een trip om te lezen. In zeer rauwe en lijfelijke stijl volg je de hoofdpersoon die probeert woorden te geven aan de ervaring van het hebben en zijn van een lichaam, hierin tast ze de grenzen van onze taal af. 
Het is een rauw en intiem, maar ook een erg humoristisch boek en tegelijkertijd zoekt het met veel bravoure de grenzen op van wat zegbaar is.

Boek van de maand december

Gelukkige dagen - Renée van Marissing

Gelukkige dagen is een prachtige roman over Sil die op zeer jonge leeftijd de diagnose alzheimer krijgt. Na de eerste schok proberen zij en haar omgeving er het beste van te maken, maar de dementie grijpt enorm snel om zich heen.

Alzheimer is een zeer zwaar thema, maar Renée van Marissing weet het in deze roman met grote gevoeligheid en zelfs een zekere lichtheid te beschrijven, dit maakt de roman des te ontroerender.

Boek van de maand november

De fabriek - Hiroko Oyamada

Drie kersverse werknemers moeten hun weg zien te vinden in een gigantische fabriek in een naamloze Japanse stad. Alle drie voeren ze schijnbaar nutteloos werk uit; de een moet hele dagen drukwerk corrigeren dat voor geen lezer bestemd lijkt, en de ander staat hele dagen papier te versnipperen.

'De fabriek' is in een onderkoelde stijl geschreven en volgt de onthechte personages op een kafkaëske zoektocht naar betekenis.

Boek van de maand oktober

De jongen die van de wereld hield - Tjibbe Veldkamp

Dit bijzondere kinderboek gaat over Adem, een jongen die nog niet geboren is. Zijn geest komt tot leven als zijn toekomstige ouders Vaclav Zdenka elkaar ontmoeten en op slag verliefd worden. Zal Adem wel geboren worden?

De jongen die van de wereld hield is een boek over de liefde en het leven. Magisch, maar ook heel realistisch en vlot geschreven. Een boek dat we eigenlijk aan iedereen kunnen aanraden, maar vooral aan kinderen vanaf 9 jaar.

Boek van de maand september

Soldaat op zolder - Herien Wensink

Al zo lang Herien zich kan herinneren hangt er bij haar ouders op zolder een foto van een jonge Amerikaanse soldaat. Hij blijkt een jeugdliefde van haar moeder die zij ontmoette op een uitwisselingsjaar  in 1965. In 1969 is hij gestorven  in Vietnam.
Het is een zeer rijk en ontroerend boek dat naast een prachtige persoonlijke geschiedenis ook een onderzoek is naar de schaamtevolle Vietnamoorlog en de uitzichtloze armoede van West-Virginia.

Boek van de maand augustus

Het volle leven - John Fante

Als de hoofdpersoon van Het volle leven, een huis heeft gekocht voor hem en zijn zwangere vrouw denkt hij het eindelijk helemaal gemaakt te hebben.
Maar dan blijkt het huis door een termietenplaag geteisterd te worden en wankelt het fundament onder zijn leven.
Het volle leven is een prachtige en hilarische roman over ouder- en kinderschap. Fante laat prachtig de existentiële angsten zien die bij het vader worden komen kijken.

Boek van de maand juli

Alledaags geweld - Eva Keuris

Alledaags geweld is een prachtig boek over de trauma's en de rollenpatronen die van ouder op kind worden doorgegeven en de (on)mogelijkheid deze patronen te doorbreken.

Heleen is de weduwe van een egoistische en dominerende man, met hem kreeg ze een zoon Jonah. Als Jonah haar totaal onverwacht zegt dat hij haar niet meer wil zien vraagt Heleen zich af of ze tekort is geschoten als moeder.

Hostname: pro-mbooks2