Boekentips

Egbert tipt:
De tuinen van Buitenzorg

Een ontroerend verhaal over zijn moeder voor het zijn moeder was. Hoe zij en zijn vader leefden in Indië. Muziek speelt bij Brokken een belangrijke rol. Hij schrijft met heimwee over een tijd die hij zelf niet heeft meegemaakt. Over Tempo Doeloe.

De tuinen van Buitenzorg

Jan Brokken

€ 22,99
Toen de 23-jarige Olga en de twee jaar oudere Han in 1935 naar Nederlands-Indië verhuisden, was het alsof de ene na de andere wereld voor hen openging, in een bijna duizelingwekkend tempo. De eerste maanden brachten ze door op Java, later woonden ze in Makassar, waar Han als theoloog onderzoek deed. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verwoestte de wereld waarin Olga en Han volledig waren opgegaan. In 1947 moesten ze terugkeren naar Nederland. Olga is de moeder van Jan Brokken vóór ze zijn moeder werd. Na het overlijden van zijn ouders overhandigde tante Nora hem de brieven en foto’s die haar zus Olga haar vanuit Buitenzorg en Makassar schreef. Teder, sensitief en tastend zoekt Brokken in die brieven naar de vrouw die gedurende haar leven altijd een onbekende voor hem was gebleven. Brokken verweeft Olga’s verhaal op ingenieuze wijze met beschouwingen over muziek, literatuur, cultuur en geschiedenis, zoals over componist Leopold Godowsky die in de ban raakte van de gamelan en de moeder van Hella S. Haasse, die de bekendste concertpianist van Indië was. ‘De tuinen van Buitenzorg’ is een juweel van een boek, van een schrijver op de toppen van zijn kunnen.

Sylvia tipt:
De bagage

Mocht je graag een goed boek willen lezen, maar nu niet de rust hebben voor een dikke pil, dan is dit wonderschone boek een aanrader. De arme familie Moosbrugger woont aan de rand van een bergdorp. Ze redden zich op hun manier, maar wanneer vader Josef wordt opgeroepen te gaan vechten in de eerste wereldoorlog, wordt de situatie voor de achterblijvers penibel. Met name het feit dat de moeder Maria een prachtige verschijning is, zorgt voor problemen en zegt veel over hoe mensen kunnen zijn. Maria raakt zwanger van Grete, het kind waarmee Josef nooit een woord zal willen spreken: de moeder van de vertelster van dit verhaal. Een indrukwekkend verhaal met prachtige personages, die laten zien waarin mensen klein en groot kunnen zijn.

De bagage

Monika Helfer

€ 21,99
Kleine, indrukwekkende roman over hoe we gevormd worden door de geschiedenis van onze familie.Josef en Maria Moosbrugger wonen met hun kinderen aan de rand van een bergdorp, ver van de andere bewoners. Ze zijn de buitenstaanders, de randgevallen, de armen, de bagage. Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt wordt Josef opgeroepen door het leger. Maria en de kinderen blijven alleen achter en zijn nu afhankelijk van de bescherming van de burgemeester. Maria raakt zwanger van Grete, het kind waarmee Josef nooit een woord zal willen spreken: de moeder van de vertelster van dit verhaal.De bagage is een kleine, wonderschone roman met grote kracht. Over waar we vandaan komen en hoe we gevormd worden door de geschiedenis die aan ons voorafging.In Duitsland werden meer dan 130 duizend exemplaren verkocht en het boek werd genomineerd voor de Oostenrijkse Buchpreis.'Helfer is een geweldige schrijver, die met weinig woorden verborgen leed en ingehouden emoties beklemmend weet uit te drukken.*****' NRC Handelsblad'Bijna associatief schakelt Helfer tussen levens en generaties. Zo krijgen zelfs de onbeduidendste personages iets gedenkwaardigs.' De Volkskrant'Een krachtig en roerend portret van een dysfunctioneel gezin.' De Telegraaf'Helfer heeft weinig woorden nodig om je een hele wereld voor te toveren. Prachtig.****' NCRV Gids

Frances tipt:
Tijd om opnieuw te beginnen

Tijd om opnieuw te beginnen is het tweede deel van de trilogie van Carmen Korn. De oorlogsjaren zijn voorbij, het boek begint waar het in het eerste deel stopte, in 1949. En loopt door tot het einde van de jaren zestig. De vier vrouwen Käthe, Henny, Lina en Ida en hun familie
pakken langzaam de draad van het leven weer op. Maar ze dragen allemaal de sporen van de oorlog, zij het op hun eigen wijze.

Je krijgt weer een kijk in de geschiedenis van Duitsland, ook op het gebied van de muziekstromingen en de ontwikkelingen van de radio naar de eerste televisiezenders en de in die tijd geldende normen en waarden. Ik heb dit deel weer met plezier gelezen!

Op naar het derde en laatste deel waarin Korn uit eigen waarneming over Hamburg zal schrijven.

Tijd om opnieuw te beginnen

Carmen Korn

€ 24,99
Het is 1949; de nazi’s zijn verslagen. Het geluid van de bombardementen is nog maar net weggestorven. Hamburg ligt in puin. Velen hebben iemand verloren. Henny is op zoek naar haar vriendin Käthe, die verdwenen is. Lina opent een boekwinkel in de stad en Ida is teleurgesteld over haar relatie met de Chinese Tian. Het tweede deel van de trilogie vertelt verder over het leven van de vriendinnen en hun kinderen, die op hun beurt hun eigen verhaal hebben. Ondertussen voltrekken zich op de achtergrond de pastelkleurige jaren vijftig en de beweeglijke jaren zestig, met onder andere de maanlanding, de bouw van de Berlijnse Muur en de muziek van The Beatles. Vier vrouwen, een eeuw geschiedenis: Tijd om opnieuw te beginnen is het tweede deel in deze meeslepende trilogie.

Danitsa tipt:
Wij zijn licht

Gerda Blees baseerde haar debuutroman op een waargebeurd voorval uit 2017, waarin een bewoner van een Utrechtse woongroep de hongerdood sterft onder toeziend oog van de andere bewoners. Het gezelschap was ervan overtuigd enkel van licht en liefde te kunnen leven. Zo gaat het ook in de geïsoleerd levende spirituele woongroep Klank en Liefde in Wij zijn licht. De leider van de club, Melodie, laat haar eigen zus Elizabeth aan zich ontglippen ‘omdat zij klaar was om de volgende stap te nemen.’ Door deze nalatigheid worden de leden van de woongroep na Elizabeths overlijden opgepakt voor verhoor. Gerda Blees laat vervolgens verschillende partijen aan het woord. Elk hoofdstuk kent een andere verteller: van de buren, tot de raadsvrouw, van De Twijfel, tot de onaangeraakte snee brood op het bord in de politiecel. Deze gedurfde aanpak levert een vernieuwende en virtuoze roman op over hoe mensen zich kunnen verliezen in een ideaal en van zichzelf kunnen vervreemden onder groepsdruk. Een bijzondere en ingenieuze roman die het heeft geschopt tot de Longlist van de Libris Literatuur Prijs 2021.

Wij zijn licht

Gerda Blees

€ 22,00
Midden in een zomernacht sterft Elisabeth, de oudste bewoonster van Woongroep Klank en Liefde. Haar drie huisgenoten worden aangehouden: het streven van de groep om te stoppen met eten en van licht en liefde te gaan leven, lijkt Elisabeth fataal te zijn geworden. Van wereldvreemde idealisten aan de rand van de maatschappij zijn de drie plotseling verdachten in een strafzaak geworden. Door de ogen van de nacht, de buren, de twijfel, de vader van een van de huisgenoten, een sinaasappelgeur en vele andere personages en entiteiten zien we hoe elk van de betrokkenen een ander antwoord geeft op de vraag hoe Elisabeth kon overlijden. Wie is er schuldig? En heeft de woongroep nog een toekomst? Wij zijn licht is een beklemmende en tegelijkertijd hoogst vermakelijke roman over kleine mensen in een grote wereld, en hun verbindende maar ook vernietigende verlangen om in verheven idealen te geloven. Gerda Blees (1985) debuteerde met de verhalenbundel Aan doodgaan dachten we niet. Lovende kritieken vielen haar ten deel, alsook het C.C.S. Crone Stipendium. In 2018 verscheen haar poëziedebuut Dwaallichten, genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs.

Frances tipt:
Verloren vrouw

Djenna wordt op straat gewond aangetroffen door Luc Beaumann. Hij neemt haar mee naar zijn huis en hij wast haar en legt haar in zijn bed. Al snel blijkt dat Djenna niet weet wie ze is en Luc probeert er samen met haar achter te komen. Ondertussen weet Luc wel wie hij is en wanhopig probeert hij dit verborgen te houden. Djenna komt erachter dat ze wordt gezocht en dat ze een ‘vechtinstinct’ heeft. Samen gaan ze op jacht naar haar opdrachtgever. Verloren vrouw is een spannende, meeslepende pageturner met een knipoog naar de toekomst.

Verloren vrouw

Charles den Tex

€ 20,99
Winnaar VN-Thriller van het Jaar publieksprijs ????? De nieuwe pageturner van drievoudig Gouden Strop-winnaar Charles den Tex De jonge Djenna wordt in het holst van de nacht gewond op straat aangetroffen door oplichter Luc. Ze lijdt aan geheugenverlies en aanknopingspunten om haar verleden te achterhalen lijken er niet te zijn. Als ze zelf op zoek gaat, blijkt dat ze wordt gezocht. Wie is ze? Is ze iemand die ze liever niet wil zijn? Van willoze prooi verandert Djenna in een meedogenloze jager, bijgestaan door Luc. Zij weet niet wie ze is, hij moet zijn ware identiteit geheimhouden. Zij is hypermodern, hij is ouderwets. Zij is onderdeel van een geavanceerd systeem, hij houdt zichzelf volledig offline. Samen moeten ze haar opdrachtgever vinden en verslaan zodat zij weer zichzelf kan worden. Steeds weer blijkt: er zijn geen good guys meer, alleen nog maar bad guys. En Djenna… Razend actueel, vol actie en weergaloos spannend: Verloren vrouw is Charles den Tex op zijn best. 'De nieuwe thriller van Charles den Tex is niets voor nerveuze types, maar wel erg goed' – ???? Volkskrant 'Adembenemend spannend.' – ???? NoordHollands Dagblad ‘Een pageturner van jewelste, te spannend om weg te leggen.’ – AD Magazine 'Superspannend, deze pageturner over een jonge vrouw die na een avondje stappen haar geheugen kwijt is.' - Maurits van Wijnen in het AD

Shahin tipt:
Echo

Als je van HEX al niet naar de wc durfde midden in de nacht, zou ik je afraden om Echo te lezen. Dit boek is serieus het meest angstaanjagende wat ik in mijn hele leven heb gelezen. Ik word niet snel bang van boeken, maar van deze moest ik toch wel regelmatig mijn dekens wat hoger optrekken 's nachts. Brrr.

Echo

Thomas Olde Heuvelt

€ 12,99
Nick Grevers en zijn klimmaatje Augustin worden aangetrokken door de Maudit, een afgelegen berg in de Zwitserse Alpen. Documentatie over de berg is schaars, het is er ongewoon stil, en als ze de vallei betreden bekruipt hen het onheilspellende gevoel dat ze niet alleen zijn. Niet veel later is Augustin dood en ontwaakt Nick uit een coma. Hij is verminkt en heeft zijn gezicht in het verband. Een moeizame revalidatie wacht, maar algauw beseft Nick dat het niet alleen het trauma van het ongeluk is dat hem achtervolgt. Er is iets in hem gewekt…

Egbert tipt:
De luiaards in de vruchtbare vallei

De luiaards in de vruchtbare vallei, is de titel van een boek van Albert Cossery. Het boek is gekozen door Abdelkader Benali voor de VPRO Mundo boekenclub. Een mooi boek met allemaal Oblomovs in één huis. Goeie psychologische inkijkjes in mensen en wat hen beweegt. Zeer de moeite waard.

De luiaards in de vruchtbare vallei

Albert Cossery

€ 19,99
Cossery's personages beheersen in hoge mate de kunst van het nietsdoen en slaan het schouwtoneel van het dagelijks leven geamuseerd en afstandelijk gade. De slaap is een staat van genade, verder is er nutteloos bedrijf, nietsontziende wreedheid en hartverscheurende domheid. Wie verstandig is zal zich aan het gewoel onttrekken en zich onderdompelen in weldadige rust. In De luiaards in de vruchtbare vallei heeft Rafiek dat het best door, zijn nietsdoen is een bewuste keuze. 'De menselijke domheid was onmetelijk. Waarom maakten ze zich toch zo druk, eeuwig prikkelbaar en ontevreden, terwijl de enige waarheid juist gelegen was in een onverschillige, passieve houding? Het was toch zo eenvoudig. Dat kon de eerste de beste bedelaar nog begrijpen!' Albert Cossery (1913-2008) schreef in het Frans, maar dacht in het Arabisch. Hij heeft zichzelf altijd nadrukkelijk beschouwd als een Egyptisch schrijver. Hij heeft nooit een Frans paspoort willen aanvragen. Zijn stijl wordt gekenmerkt door de spanning tussen de compacte syntaxis en de rake adjectieven van de verhalende passages afgewisseld met levendige dialogen. Cossery is altijd zeer kritisch geweest op zijn eigen zinnen: ieder woord doet ertoe. Uit het Frans vertaald en van een nawoord voorzien door Mirjam de Veth

Ivon tipt:
Stiefzus

Een verhaal dat doorgaat waar het sprookje Assepoester stopt, over een stiefzus die verder moet met de wetenschap dat de hele wereld haar ziet als een gewetenloze, ijdele feeks.
Over een jonge vrouw die haar eigen kracht vindt en haar talenten durft te ontwikkelen tegen de stroom in. En over een sprookjesprinses die misschien ook zo haar redenen had.

15+

Stiefzus

Jennifer Donnelly

€ 17,99
Stiefzus is een weergaloze en prachtige hervertelling van Assepoester. Bestsellerauteur Jennifer Donnelly zet in deze fantasy vol girlpower het beroemde sprookje op zijn kop. Voor jongeren vanaf 13 jaar en liefhebbers van youngadultboeken. Isabelle zou dolgelukkig moeten zijn: ze staat op het punt met de knappe prins te trouwen. Alleen is Isabelle niet het lieve meisje met het glazen muiltje op wie de prins verliefd werd. Ze is de lelijke stiefzus die haar tenen verbrijzelde om in Assepoesters schoentje te passen. Isabelle heeft geprobeerd om mooi en lief te zijn, maar dat maakte haar juist gemeen, jaloers en leeg. Nu krijgt ze één kans om haar lot te veranderen en te bewijzen wat stiefzussen altijd al wisten: echte schoonheid zit vanbinnen.

Menno tipt:
De weg naar voorgoed; Voorgoed weg

Tijd voor nostalgie, tijd voor mooie herinneringen, tijd om weg te dromen én genoeg tijd voor dikke boeken. Tijd dus voor 1431 bladzijden “Hamelen”.

De weg naar Voorgoed

Harrie Geelen

€ 27,50
In deze trilogie kan alles wat Harrie Geelen in 1970 absoluut moest vergeten. Anders dan in de succesvolle tv-serie staan nu elk (on)voorstelbaar wezen en elk landschap tot zijn beschikking. Met saaie dingen als zwaartekracht heeft de bedenker nu niets meer te maken: reizen kon eerst alleen op bezems en vliegende tapijten tegen een verschuivende wolkenhemel, maar nu kan de schrijver alles wat hij wil laten zweven ? zoals de herberg Zwaankleefaan - of zelfs laten denken en voelen. Het resultaat is de ultieme Hamelen, zoals Harrie Geelen vanaf het begin voor zich heeft gezien. In De weg naar Voorgoed, het eerste deel van de trilogie, zijn de Hamelaars terechtgekomen in een wereld waar nog geen mens is geweest. Op zoek naar de terugweg naar Hamelen ontmoeten zij reuzen in elk formaat, vloekende kippen en venijnige pompoenen. Er is een monster met een trui van oneindige wol, een onzichtbare hofdame van Lekkere luchtjes, en een beëdigd stuk Zeep dat bij Rijksveiligheid werkt. Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? is een reeks die over niets gaat; hooguit per ongeluk over alles.

Voorgoed weg

Harrie Geelen

€ 29,99
Er is goed. Er is kwaad. En er is erger. Dat weet iedere prins. In Voorgoed weg, het tweede en derde deel van de trilogie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?, gaat prins Tor van Sombrië op zoek naar zijn bruid. Steeds opnieuw. Hij moet bouwen op mensen; en iedere kabouter weet dat mensen niet bestaan. Er zijn vrouwen, er zijn slechte vrouwen en er is de grootmoeder van het Kwaad. Er is geen heks die dat niet weet. Zo raken mensen steeds verder van huis. Maar iedere veerman kan het u vertellen: waar een heen is, is een weer. Ook deel twee en deel drie van Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? gaan over niets; hooguit per ongeluk over alles.

Linda tipt:
Fairy tales for millennials

Als echte millennial ben ik opgegroeid met sprookjes. In dit boek komen deze oude bekende sprookjes samen met het dagelijks leven. Bruno Vincent heeft twaalf sprookjes omgetoverd tot alledaagse situaties die gegarandeerd een lach op je gezicht brengen. 

Fairy Tales for Millennials

Bruno Vincent

€ 14,95
Bruno Vincent is the author of an absolute shedload of humour titles including the Enid Blyton for Grown-ups Series and (with Jon Butler) the bestselling Do Ants Have Arseholes?, a Christmas No.1 back in the more innocent days of Myspace and News of the World. He has also written two volumes of gothic horror stories for children which were adapted for the stage.

Menno tipt:
De kolibrie

Meteen na het eerste hoofdstuk weet je dat Veronesi het niveau van Kalme chaos gaat evenaren. Wat je niet weet, is waar het verhaal heengaat. Al lezende blijft dat voorlopig zo, maar je wilt door. De alwetende verteller weet dat en lacht je stiekem, héél zachtjes, uit! 

De kolibrie

Sandro Veronesi

€ 22,99
Al sinds zijn jeugd wordt Marco Carrera, die als kind een groeistoornis had, de kolibrie genoemd, naar een van de kleinste vogels ter wereld. Maar in zekere zin is Marco ook echt een kolibrie: hij lijdt een dramatisch bestaan, vol vreugdes, liefdes en de nodige pijn, maar hij blijft in evenwicht. Zijn hectische bewegingen stellen hem in staat de existentiële acrobatiek van het leven te doorstaan, net als de kolibrie, die twaalf tot tachtig vleugelslagen per seconde maakt, maar schijnbaar bewegingloos in de lucht blijft hangen. In De kolibrie volgen we ademloos de levensloop van Marco Carrera, een held van onze tijd zoals alleen Sandro Veronesi die uit zijn pen kan laten ontstaan. Het is een schitterende roman over pijn en de kwellende kracht van het leven, die door de belangrijkste krant van Italië, de Corriere della Sera, uitgeroepen werd tot Boek van het Jaar. Sandro Veronesi (1959) werd met romans als Kalme Chaos, XY en Zeldzame aarden wereldwijd een literaire publiekslieveling - en bestsellerauteur. Hij won in de loop der jaren verschillende grote prijzen, waaronder de Premio Strega, de Premio Campiello, de Prix Femina Étranger en de Premio Bagutta. ‘Een van de belangrijkste Italiaanse auteurs van zijn generatie.’ - Wouter Cajot, boekhandelaar ’t Stad Leest, Boekenpanel van De Wereld Draait Door ‘Een rijk en intrigerende roman van een schrijver die alles heeft gegeven wat hij in zich had.’ - - Marjolijn de Cocq, Het Parool ‘Minutieus ontleedt Veronesi moeizame relaties tussen mannen en vrouwen, tussen ouders en kinderen.’ - Ronald de Rooij, Trouw ‘Als romanschrijver lijkt Veronesi steeds tijdlozer te worden. In Italië wordt hij al vergeleken met Beckett en Tolstoj.’ - Danny Ilegems, Humo 'Deze roman zou in de ruimte moeten worden gelanceerd om buitenaardse wezens te laten weten hoe we waren, hoe we zijn geweest, hoe we hadden willen zijn. Uit deze roman, vol toevalligheden en fatale en kwaadaardige botsingen, leer je de moeilijkste les van het leven: hoe je kunt sterven en toch kunt blijven leven.' - Corriere della Sera 'Het is een krachtige roman die betovert en beweegt op voorouderlijke en onvoorspelbare levenskracht.' - La Stampa 'Een krachtige roman.' - Il Sole 24 Ore
pro-mbooks3 : libris