Boekentips

Elisabeth tipt:
Drie zomers

Drie zomers van de Griekse Margarita Liberaki verscheen al in 1946 en is nu vertaald. Het is een coming-of-ageroman over drie zussen: Maria, Infanda en Katerina. Gedurende drie zomers worden ze (bijna) volwassen, tot over hun oren verliefd en proberen ze hun plaats in de wereld te vinden. Je ruikt de oregano en voelt de warmte, terwijl je op rustig tempo door de Griekse zomers kuiert.

Menno tipt:
Verguld

Verguld met het nieuwe boek van Marissa! Het zal je niet verbazen dat het weer een sprookje is. In het Engels verschijnt volgende maand het vervolg al, maar de Nederlandse gebonden editie is zo mooi dat ik best even geduld kan hebben tot 9 december. Maar geen dag langer!

Frances tipt:
Vega zonder pakjes & zakjes

Van Karin Luiten, koken met Karin zónder pakjes en zakjes, is er nu ook een vegetarisch kookboek. Geweldig kookboek om inspiratie op te doen voor een 'doordeweeks dagje zonder vlees of vis' of ter inspiratie voor een uitgebreid diner. Ruim de helft van de recepten zijn ook nog eens vegan. Mijn favorieten heb ik al gevonden: Venkelsoep met gremolata (pag 30/31) en Lasagne met prei en parmezaan (pag 108/109)!

Sylvia tipt:
De tovenaar

De gevierde Ierse schrijver Tóibín heeft zich gewaagd aan een biografie over Thomas 'De Tovenaar' Mann, de schrijver van klassiekers als De Toverberg en Buddenbrooks. Het boek dat in romanvorm is geschreven, werd de hemel in geprezen door serieuze recensenten. Ik vind het boek over deze fascinerende persoon met dito familie, levend in een turbulente tijd, vooral zeer toegankelijk en heel prettig om te lezen!

Drie zomers

Margarita Liberaki

€ 24,99
'Scherpe observaties en levensechte dialogen. Zomers escapisme op zijn best.' VPRO gids, Katja de BruinDe herontdekking van de populairste moderne Griekse klassieker, een bestseller in Griekenland Drie zussen, drie zomers. Op het Griekse platteland tussen de weelderige natuur leven Maria, Infanda en Katerina. Ze brengen de zomers door in hun tuin, groeien op, worden verliefd en leren over het leven.Drie zomers is een warm en teder verhaal over drie zussen die opgroeien op het prachtige platteland net buiten Athene, voor de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Ze wonen in een groot oud huis met hun gescheiden moeder, opmerkelijke tante en grootvader. De dromerige maar rebellerende jongste zus Katerina vertelt het verhaal van haar flirterige, heethoofdige en oudste zus Maria, de mooie maar in zichzelf gekeerde middelste dochter Infanda en Katerina’s eigen ervaringen en gevoelens. Gedurende drie zomers delen en verbergen zij geheimen, worden ze verliefd, trachten ze de wereld van de volwassenen te begrijpen en proberen ze uit te vinden wat voor volwassenen zij zelf hopen te worden.Op tijdloze en krachtige wijze onderzoekt Liberaki wat het betekent om een jonge vrouw te zijn, en welke verwachtingen en uitdagingen dat met zich meebrengt.In de pers‘Liberaki heeft een dromerige, modernistische parel geschreven (...) Dit is een elegante en opvallende roman.’ Publishers Weekly ‘Liberaki’s zinspeling, impressionistische stijl is in de lijn van Marguerite Duras, terwijl de focus op jonge vrouwen doet denken aan Françoise Sagan.’ The Times Literary Supplement ‘Een ontspannen, ruimhartige coming of age-roman, aards en onschuldig, nostalgisch en prachtig weergegeven.’ Kirkus Reviews ‘In deze roman onderzoekt de schrijfster wat het destijds betekende om een jonge vrouw te zijn, en het nostalgische verhaal van de drie zussen blijkt nog steeds even relevant als in de jaren 40 van de vorige eeuw. Een ontroerende coming-of-ageroman die je op warme zomerdagen doet wegdromen naar de zuiderse setting van Griekse zomers, waarin kleine meisjes uitgroeien tot jonge vrouwen.’ Feeling ‘Herkenbaar, de dynamiek tussen de zussen in Drie zomers van Margarita Liberaki. Een roman over de liefde. Een lichte Griekse klassieker.’ Boekhandelaar Henk Groenewegen (De Tribune Maastricht) AD MEZZA‘Margarita Liberaki schrijft beeldend en levendig, met een scherp oog voor de schoonheid van het Griekse landschap. Ook weet ze heel goed de doorgaans onbegrepen emoties op te roepen die behoren bij de ontluikende puberteit.’ de Volkskrant

Verguld

Marissa Meyer

€ 25,99
Een wervelend nieuw avontuur van 'The Lunar Chronicles'-auteur Marissa Meyer! Wat begon als een leugentje om bestwil, eindigt in een ware nachtmerrie wanneer Serilda de duistere Erlkönig een van haar betoverende verhalen vertelt. Plotseling bevindt ze zich in een wereld waar geesten en demonen rondsluipen, en waar raven met holle ogen haar nauwlettend in de gaten houden. De koning beveelt Serilda om uit al het stro in de kerker van zijn kasteel goud te spinnen. Lukt dit niet, dan zal ze haar leugens met de dood moeten bekopen. Wanneer Serilda de hoop bijna heeft opgegeven, verschijnt er een mysterieuze jongen, wiens ziel gevangenzit in het kasteel. Hij belooft haar te helpen... tegen een prijs. Dit boek wordt uitgegeven in limited edition! Helemaal van goud; gouden schutbladen, met goudfolie en goud op snee en daaromheen een fantastisch stofomslag.

Vega zónder pakjes & zakjes

Karin Luiten

€ 26,99
Bestverkochte vegetarische kookboek van 2022! Veel mensen vinden vegetarisch eten nog best lastig, want hoe doe je dat: een dagje zonder vlees? Pakjes en zakjes bieden geen oplossing, die gaan steevast uit van kipfilet of gehakt. Vegetarisch koken is echter veel meer dan alleen maar 'iets weglaten', het draait om creativiteit. Op veler verzoek komt Karin Luiten daarom eindelijk met een vrolijk vegetarisch kookboek, vol inspiratie voor heerlijke, alledaagse gerechten die iedereen kan maken. Vlees of vis mis je helemaal niet bij de linzenmoussaka, preilasagne, Thaise bonenburgers, paprikapaella of filodeegtaart met snijbiet. Soepen, pasta's, maaltijdsalades, aardappels, rijst, noedels, hartige taarten, ovenschotels: alle favorieten komen aan bod, met een glansrol voor groente en slimme smaakmakers. Inclusief volop praktische tips voor variaties en kliekjes. Dit boek maakt vega eten op een aanstekelijke manier heel vanzelfsprekend. Lekker én makkelijk.'Het is een verademing en ik roep het in hoofdletters: RECEPTEN VAN KARIN KLOPPEN ALTIJD.'Ronald Giphart'De vrouw die Nederland weer leerde koken.'De Telegraaf'Altijd fijn: koken met Karin Luiten. Allereerst omdat haar recepten altijd consequent kloppen als een bus. En daarnaast omdat er altijd veel te lezen is.' Margriet

De Tovenaar

Colm Tóibín

€ 26,99
De Tovenaar vertelt het verhaal van Thomas Mann, die een leven leidde vol tegenstrijdigheden. Hij stond tijdens de Eerste Wereldoorlog aan de Duitse kant, maar voorzag al vroeg de uitwassen van het nationaalsocialisme. Mann kreeg zes kinderen en verborg zijn homoseksualiteit, bleef ten diepste verbonden met zijn familie maar werd ook geconfronteerd met zelfmoord. Hij schreef sleutelwerken van de Europese literatuur en won de Nobelprijs, maar zou nooit terugkeren naar het land dat zijn creativiteit ooit voedde. ‘In De Tovenaar duikt Tóibín diep in het onderbewustzijn van de grote Duitse romancier en nodigt ons uit om diens monumentale, getroebleerde en toch zo productieve leven te begrijpen. Een werk vol verbeeldingskracht en empathie.’ – The New York Times ‘Werkelijk meesterlijke biografische roman.’ – VPRO Gids ‘Colm Tóibín heeft al talloze uitzonderlijke romans geschreven. De Tovenaar kan zomaar de allerbeste zijn.’ – Sunday Independent ‘Dit is een waanzinnig ambitieuze roman, waarin het intieme en het grootse perfect in balans zijn.’ – The Guardian ‘Een zorgvuldig gecomponeerde ode aan een van de genieën van de 20ste eeuw.’ – Oprah Magazine

Jan tipt:
Scheiden

Scheiden is een onterecht vergeten roman uit de jaren '60. Voor Sophie Blind betekent scheiden een existentiële crisis. In geweldige stijl en met modernistische technieken waarin droom en werkelijkheid door elkaar lopen wordt de diepte van deze crisis uitgebeeld. Langzaam wordt de blik verlegd naar Sophie's jeugd in Hongarije en haar vlucht voor de nazi's. Zo onderzoekt Taubes of verleden en heden met elkaar in het reine zijn te brengen. 

Wilma tipt:
Als je het licht niet kunt zien

"Als je het licht niet kunt zien" speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal van Marie-Laure, 12 jaar, komt samen met het verhaal van Werner, een jongen die opgroeit in een weeshuis in Duitsland en bij de Hitlerjeugd terechtkomt. 

Hun verhalen worden afwisselend verteld. Je raakt enorm betrokken bij de hoofdpersonen. Het is een dik boek dus het duurt even voor je de verhaallijn snapt. Alle puzzelstukjes die je in het begin niet begreep, komen samen in een einde dat je niet zag aankomen....

Finn tipt:
Vaders & Zonen

Vaders en Zonen is een vriendelijke introductie in de Russische literatuur. Het boek zit vol met botsingen tussen jeugd en ouderdom, dames en heren, nihilisme en het traditionele; vaders en zonen. Toergenjev zet veelzijdige en diepgaande personages op het blad, waar we onszelf en elkaar in kunnen herkennen. Een goede (en betaalbare) leestip, maar misschien net een beetje ingewikkeld voor een beginnende lezer.

Merel tipt:
Handtekening van het kwaad

Chris Carter laat je helemaal inleven in de gedachtegang van een seriemoordenaar en je voelt de spanning en druk die ze doormaken tijdens hun onderzoek.
De schrijfstijl van Chris Carter is erg prettig waardoor je meteen in het verhaal gezogen wordt en niet meer wilt stoppen met lezen.
Het boek is erg spannend met een verrassend einde dat ik niet had zien aankomen.

Scheiden

Susan Taubes

€ 24,50
'Och jongens, dit is zo mooi. Een van de beste vriendinnen van Susan Sontag, die wilde leven alsof niemand haar iets kon maken. Lees dat boek.' - Roxane van Iperen Scheiden, een ooit vermist, nu heruitgegeven meesterwerk, is de enige roman van de Hongaars-Amerikaanse schrijfster Susan Taubes (1928-1969). In het verhaal is scheiden niet alleen een kwestie van een verbroken huwelijk, maar ook een afscheid van het vaderland van hoofdpersonage Sophie Blind, een afscheid van haar jeugd in Boedapest, van haar moeder, van het leven zelf. Sophie Blind, net als Susan Taubes geboren in Hongarije, is de kleindochter van de opperrabbijn van Boedapest en de dochter van een atheïstische psychoanalyticus, met wie ze in 1939 voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog naar New York vlucht. Daar ontmoet ze Ezra Blind, ze trouwen en zijn het erover eens dat ze niet zo burgerlijk zullen zijn om elkaar seksueel te beperken. Sophie verhuist uiteindelijk met hun drie kinderen naar Parijs, waar Ezra af en toe op bezoek komt. Ondertussen denkt Sophie terug aan haar jeugd in het Boedapest van voor de oorlog, aan haar Joodse familie en hun tradities, aan de scheiding van haar ouders, aan haar eigen mislukte huwelijk en de behoefte om vrij te zijn. En ondertussen vecht ze tegen haar moeders beeld van een vastberaden, ambitieuze dochter, een rol die ze niet kan belichamen. Scheiden is een rijke, autobiografische roman voor liefhebbers van het werk van Margaret Atwood en Taubes’ vriendin en tijdgenoot Susan Sontag. 'Het is niet alleen een verbluffende leeservaring, maar vooral een emotionele rollercoaster.' – Uit het nawoord van Oscar van Gelderen Recensies: 'Het zindert en kolkt van het experiment en vlijmscherp zelfonderzoek bij herontdekte Susan Taubes.' - Dirk-Jan Arensman in Het Parool ‘Het stilistisch vernieuwende boek van Taubes is onmisbaar leesvoer.’ — Publishers Weekly ‘Scheiden is fascinerend.’ —The Paris Review ‘Scheiden is vaak erg grappig, altijd levendig, barstensvol ideeën.’ —The Washington Post ‘Scheiden wemelt van stilistische durf en glinstering van genialiteit. Een verbazingwekkend kunstwerk, zijn tijd tientallen jaren vooruit.’ —The Nation Susan Taubes (geboren in 1928 onder de naam Judit Zsuzsánna Feldmann) verliet Hongarije op elfjarige leeftijd, samen met haar vader (een psychoanalyticus), op de vlucht voor de nazi’s. Ze arriveerden op 14 april 1939 in Amerika; haar overspelige moeder (die met een veel jongere man zou hertrouwen) bleef in Hongarije achter. Haar ouders waren toen al gescheiden, en Susan Taubes was gescheiden van haar moederland Hongarije, van haar jeugd, van haar moeder, van haar traditionele joodse opvoeding, en, uiteindelijk, in Amerika, gescheiden van haar echtgenoot, Jacob Taubes, met wie ze twee kinderen kreeg. Ze stierf uiteindelijk in 1969 – na het verschijnen van Scheiden verdronk ze zichzelf.

Als je het licht niet kunt zien

Anthony Doerr

€ 12,50
100.000 EXEMPLAREN VERKOCHTDe jonge Marie-Laure is blind. Ze woont met haar vader in Parijs naast het Natuurhistorisch Museum, waar hij werkt als curator. Als Marie-Laure twaalf is bezetten de nazi's Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen.In een Duits mijnstadje groeit Werner Pfennig op in een weeshuis samen met zijn jongere zusje Jutta. Werner belandt bij de Hitlerjugend en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.

Vaders en zonen

Ivan Toergenjev

€ 9,99
Wanneer Arkadi Kirsanov op het landgoed van zijn vader komt logeren, samen met een studievriend, is dat het begin van een reeks botsingen en liefdesgeschiedenissen. Toergenjev laveert tussen dandy’s en boeren, dienstmeiden en landheren, om te beschrijven waar vele anderen dikke romans voor nodig hadden: dat vroeger niet alles beter was, maar slechter evenmin. Toen Toergenjev bij de slotregels van Vaders en zonen belandde, moest hij het blad van zich af schuiven omdat anders zijn tranen de inkt meteen onleesbaar zouden maken. Het slothoofdstuk is niet alleen de ontroerendste maar ook beste passage uit dit onbetwiste meesterwerk, of misschien zelfs uit de Russische literatuur.

Handtekening van het kwaad

Chris Carter

€ 15,00
Als de politie in een verlaten buitenhuis het toegetakelde lichaam van een jonge vrouw vindt, wordt de hulp van profiler Robert Hunter ingeroepen. In de nek van het slachtoffer is een vreemd teken zichtbaar: een dubbel kruis, de handtekening van een seriemoordenaar die Robert Hunter twee jaar eerder arresteerde, waarna de dader de doodstraf kreeg. Is er een copycat actief die het werk van zijn voorganger eert? Of is de echte dader nooit veroordeeld en begint hij opnieuw zijn genadeloze spel? Robert Hunter en zijn partner Carlos Garcia vechten tegen de tijd in hun strijd om te voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen…

Ellen tipt:
De grote cirkel

De grote cirkel van Maggie Shipstead moet mee in de vakantiekoffer als je zin hebt in een fijne, dikke, literaire pageturner.

Twee zich vervlechtende verhalen over twee bijzondere vrouwen. Marian Graves: in 1914 als baby van een zinkende oceaanstomer gered en uiteindelijk verdwenen terwijl ze als pionier vlieger haar grote cirkel rond de aarde vliegt in 1950. En de tweede is de jonge filmster Hadley Baxter, die probeert zich staande te houden in hedendaags Hollywood en de rol van Marian mag spelen in een film over haar leven. 

Het boek neemt je mee van de wildernis van Alaska naar Montana ten tijde van de drooglegging van het door de Tweede Wereldoorlog geteisterde Londen naar hedendaags Los Angeles. 

Heerlijk!

De grote cirkel

Maggie Shipstead

€ 26,99
‘Je leest De grote cirkel om die twee adembenemende levens, om de superieure stijl, om de ontroerende, gelaagde beschrijvingen van vriendschap en andere soorten liefde. En om de fantastisch gedoseerde, nooit opdringerige maar wel gigantische hoeveelheid details over de geschiedenis van de luchtvaart en van de Verenigde Staten.’ ***** NRC Handelsblad ‘Rasverteller en superieur stilist Maggie Shipstead houdt de lezer tot aan het slot in haar greep. Met veel inlevingsvermogen, scherp psychologisch inzicht en een superieure stijl verweeft Maggie Shipstead twee vrouwenlevens in haar roman De grote cirkel.’***** de Volkskrant‘De grote cirkel is een historische avonturenroman en een geestige Hollywoodsatire in één, die zelfs de meest galmende aanprijzingen reduceert tot magere understatements.’ Het Parool'Een even spectaculaire als ontroerende roman.' VPRO gids, Katja de Bruin'600 pagina's genieten in dit onwaarschijnlijk mooie boek. Historische fictie op haar best!' - JAN Magazine‘Echt zo’n boek dat je maar eens in de zoveel tijd tegenkomt en waar je volledig in kunt opgaan. De grote cirkel verweeft twee verhaallijnen: een historische, over de fictieve piloot Marian Graves die op Antarctica verdwijnt, en een hedendaagse, over de gevallen Hollywoodster Hadley Baxter. Aan het kerstdiner kom je niet meer toe.’ NouveauEen heerlijk dik boek voor in de zomerkoffer – een literaire pageturner!Nadat de tweeling Marian en Jamie Graves in 1914 als baby’s zijn gered in een schipbreuk, worden ze opgevoed door hun excentrieke oom in Montana. Tijdens een ontmoeting met enkele piloten die over de stad vliegen in versleten dubbeldekkers, begint Marians levenslange fascinatie voor vliegen. Op haar veertiende stopt ze met school en vindt ze een onwaarschijnlijke en gevaarlijke beschermheer, een rijke dranksmokkelaar. Hij zorgt voor een vliegtuig en vlieglessen, in ruil voor haar diensten. Met zijn hulp kan Marian haar droom waarmaken maar de deal zal haar voor altijd blijven achtervolgen, zelfs als zij eenmaal de wereld rondreist, hoog in de lucht.In 2014 wordt Hadley Baxter gecast om Marian te spelen in een film die draait om haar verdwijning op Antarctica. Hadley wil zichzelf en haar carrière opnieuw definiëren, nadat ze jarenlang de hoofdrol heeft gespeeld in een romantische filmfranchise. Ze dompelt zich volledig onder in het karakter van Marian, waardoor de parallellen tussen hun levens zichtbaar worden. Hun verhalen leggen de honger naar zelfbeschikking van beide vrouwen in totaal verschillende geografische gebieden en tijden bloot.In de pers‘Deze roman stijgt echt op. Spannend en onvermijdelijk, dit boek is uitzonderlijk.’ The New York Times‘Een boek met een enorme narratieve ambitie en schaal. De grote cirkel neemt je mee in een levendige wereld waar je niet meer uit wil komen.’ Juryrapport Booker Prize 2021‘Je leest De grote cirkel om die twee adembenemende levens, om de superieure stijl, om de ontroerende, gelaagde beschrijvingen van vriendschap en andere soorten liefde. En om de fantastisch gedoseerde, nooit opdringerige maar wel gigantische hoeveelheid details over de geschiedenis van de luchtvaart en van de Verenigde Staten.’ ***** NRC Handelsblad ‘Een even spectaculaire als ontroerende roman.’ VPRO Gids‘600 pagina's genieten in dit onwaarschijnlijk mooie boek. Historische fictie op haar best.’ JAN Magazine‘Een heerlijk dik boek voor in de zomerkoffer.’ MEZZA AD‘Grote gebaren, breed uitwaaierend - dat tekent De grote cirkel. Tijdens het lezen van dit boek vol markante personages steek je en passant ook van alles op over de vroege geschiedenis van de luchtvaart, de geschiedenis van Alaska, de Tweede Wereldoorlog en nog veel meer. De grote cirkel lijkt te zijn geschreven voor de vakantie - kun je lekker doorlezen.’ Radar+‘Haar Great American Novel: Maggie Shipstead presteert het met De grote cirkel, een roman in een roman, waarin Shipstead haar personages op vernuftige wijze om elkaar heen laat draaien. […] De roman als spiegelpaleis: er is het dagboek, de roman én de speelfilm; maar er is ook de werkelijkheid. En die is door Maggie Shipstead opgetekend in deze verbluffende, magistrale roman.’ Tzum‘Als je eenmaal begint in dit boek, wil je niet meer stoppen.’ Flow Magazine‘Meeslepend, met twee verhaallijnen en een absolute good read.’ Lidewijde Paris in Flow Magazine
pro-mbooks3 : libris