Klantenservice ebooks en ereaders

Hieronder vind je een lijst met al onze veelgestelde vragen. Kies hiernaast een onderwerp om alleen de vragen over dat onderwerp te tonen. 

Kom je er niet uit? Dan kun je contact opnemen met onze ebook- en ereader-helpdesk door te bellen naar 033-2532300 of een e-mail te sturen naar [email protected]

Wat is een ebook?

Een ebook is een leesboek in digitale vorm. Je kunt deze op vijf verschillende apparaten tegelijk lezen, bijvoorbeeld op je ereader, smartphone / iPhone, tablet / iPad of computer.

Let op: omdat ebooks voor eigen gebruik op je eigen leesapparaten gepersonaliseerd worden, kunnen eenmaal gekochte ebooks niet geannuleerd of geruild worden.

Hoe koop ik een ebook bij Libris?

Voor het aanschaffen van ebooks bij uw Libris of Blz.-boekhandel, heb je een Libris account nodig. Heb je deze nog niet? Dan kun je deze aanmaken: https://libris.nl/inloggen

Op onze webshop zoek je naar het ebook. Bij een ebook staat in het blauw ‘ebook’ vermeld. Plaats deze in je winkelmandje, het bestelproces wijst zichzelf. Na betaling wordt het ebook direct toegevoegd aan je profiel.

Via Profiel > Mijn ebooks kun je het ebook direct downloaden. Bij gebruik van een tolino ereader of de tolino app voor smartphone of tablet, verschijnt na inloggen met het Libris account het ebook vanzelf op het apparaat.

Waar kan ik mijn downloadbestelling terugvinden?

Wij sturen nooit een downloadlink in de orderbevestiging. Direct na aankoop vind je de download terug in je profiel.

Zodra je bent ingelogd, ga je naar 'Mijn profiel' en vervolgens naar ‘Mijn ebooks’ (voor ebooks) of 'Mijn luisterboeken' (voor luisterboeken). Je laatste aankoop staat bovenaan. Om het ebook te downloaden klik je op ‘Downloaden’. Wens je het ebook direct te lezen op je computer, dan klik je op ‘Lezen via de webreader’.

Kan ik een downloadbestelling nog annuleren of wijzigen?

Helaas kun je een downloadbestelling niet meer wijzigen of annuleren. Ebooks worden voor eigen gebruik gepersonaliseerd en toegevoegd aan je account. Het herroepingsrecht is uitgesloten.

Door op "betalen" te klikken stem je in met directe levering en zie je af van het herroepingsrecht. Je wordt in het bestelproces hierop gewezen.

Ik ben het wachtwoord van mijn Libris account / tolino vergeten

Je kunt een nieuw wachtwoord instellen via onze website: www.libris.nl/inloggen. Links onder 'Ik ben al klant' en dan 'Wachtwoord vergeten'. Zodra het wachtwoord is gewijzigd, kun je opnieuw inloggen op je tolino ereader of app.

Wat is het verschil tussen EPUB met watermerk en EPUB met Adobe-DRM?

De beslissing om een ebook tegen kopiëren te beveiligen ligt bij de auteur en uitgever van het ebook. Alle buitenlandse ebooks worden met Adobe-DRM beveiligd. Momenteel wordt bij de meeste Nederlandstalige ebooks een van de volgende twee vormen van beveiliging toegepast:

-  Watermerk-DRM: een EPUB met watermerk is een verzameling onopvallende kenmerken die aan een ebook toegevoegd worden. Dit voorkomt kopiëren voor eigen gebruik niet, maar in het geval van grootschalige verspreiding is het altijd mogelijk om de bron te traceren.

Wanneer je dit ebook downloadt op de computer, is het bestandsformaat ‘EPUB’. Deze kun je eenvoudig overzetten naar een gewenst apparaat.

Voor het lezen op de tolino ereader, tolino app of tolino webreader heb je jouw computer niet nodig, het ebook verschijnt vanzelf.

Adobe-DRM: bij een EPUB met Adobe DRM dien je eerst een Adobe ID aan te maken, en vervolgens mag je aangeschafte ebook op een maximum van zes verschillende apparaten lezen. Alléén leesapparaten die geautoriseerd zijn door dezelfde Adobe ID kunnen dus het ebook lezen.

Wanneer je dit ebook downloadt op de computer, is het bestandsformaat ‘ACSM’. Vaak heet dit bestand ‘url-link’ en is dit een klein bestandje van een paar kilobyte (kb). Om dit ACSM-bestand op een ereader te zetten, dien je het programma Adobe Digital Editions te gebruiken.

Voor het lezen op de tolino ereader, tolino app of tolino webreader heb je jouw computer niet nodig, het ebook verschijnt vanzelf.

Mijn ebook heeft een .acsm-bestand (EPUB met Adobe-DRM). Hoe download ik deze?

Een ACSM-bestand (EPUB met Adobe-DRM) werkt net iets anders dan een gewone EPUB. Adobe-DRM is een extra beveiliging welke door de uitgever zelf is bepaald.

Om het ebook over te zetten naar andere ereader dan tolino, kun je het programma Adobe Digital Editions installeren op je computer. Via dit programma zet je het ebook dan over naar je ereader. Op deze pagina vind je de bijbehorende handleiding hiervoor.

Hoe lang zijn mijn ebooks beschikbaar als download?

Downloads van ebooks zijn direct beschikbaar bij aanschaf. De link naar de download is beschikbaar zolang het ebook wordt aangeboden door de uitgever. In de regel houden we hiervoor een periode van twee jaar aan. Deze tijdsindicatie is evenwel indicatief; je kunt hieraan geen rechten ontlenen.

Vaak is het boek langer beschikbaar, heel soms korter. Wij adviseren je een kopie van het ebook voor eigen gebruik te maken.

Waarop kan ik ebooks lezen?

Voor het lezen van een ebook is niet per se een ereader nodig. Een ebook kan worden gelezen op een ereader, smartphone / iPhone, tablet / iPad of computer.

Waarmee kan ik ebooks betalen?

Op je computer, smartphone of tablet kun je via de Libris website betalen met:

 • iDEAL
 • Bancontact
 • Creditcard
 • PayPal
 • Boekenbon
 • VVV-cadeaukaart
 • GivaCard

Op de tolino ereader kun je ebooks betalen met:

 • iDEAL (uitgesloten zijn Rabobank, ABN Amro, Van Lanschot en Knab)
 • Bancontact
 • PayPal
 • Boekenbon-cadeaukaart
 • VVV-cadeaukaart
 • Creditcard betalingen zijn NIET mogelijk op een tolino ereader.
Ik wil een ebook cadeau doen, hoe werkt dit?

Een ebook kun je niet zomaar cadeau doen, omdat deze wordt toegevoegd aan het account van degene die het ebook koopt. Om een ebook cadeau te doen, kun je het beste een (digitale) Boekenbon aankopen. De ontvanger kan dan zelf het gewenste ebook bestellen op onze webshop.

Wil je een fysieke Boekenbon cadeau doen? Deze koop je bij de Libris of Blz.-boekhandel bij jou in de buurt. Meer informatie over de Boekenbon-cadeaukaart vind je hier. De Boekenbon is niet verkrijgbaar in onze webshop.

Je kunt ook een digitale Boekenbon aankopen. Hiervoor ga je naar www.boekenbon.nl en bestel je een digitale Boekenbon / e-card Boekenbon. Het kaartnummer en de pincode kun je dan doorsturen naar de ontvanger. Deze kan hiermee zelf het ebook aanschaffen op onze webshop.

Op welke ereaders kan ik mijn bij Libris gekochte ebooks lezen?

Je kunt je bij Libris gekochte ebooks altijd lezen op een tolino ereader.

Het is in de meeste gevallen mogelijk je ebooks over te zetten naar een ereader van Kobo of Pocketbook.

De Sony ereader is sterk verouderd, mogelijk kun je jouw ebooks hier niet meer naar overzetten.

Kindle ereaders kunnen in de meeste gevallen wel ebooks met de beveiliging 'EPUB met watermerk' lezen, maar GEEN ebooks met de beveiliging 'EPUB met Adobe-DRM'.

Hoe zet ik een ebook op een andere ereader dan tolino?

Bij het gebruik van een ereader van een ander merk dan tolino kun je jouw bij Libris.nl gekochte e-books op je apparaat zetten met behulp van een computer.

Hiervoor log je in bij Libris.nl en kiest je bij je profiel voor 'Mijn e-books'. Hier klik je op. Vervolgens kun je elk e-book downloaden door op het woordje ‘Download’ achter de naam van het ebook te klikken.

Hierbij zie je dat het bestand toegevoegd zal worden aan je computer. Het bestand vind je in je Verkenner in de downloadmap.

Je kunt dit bestand met behulp van een kabel kopiëren naar je ereader.

Kan ik Adobe Digital Editions gebruiken op een Linux computer?

Het is niet mogelijk om het programma Adobe Digital Editions te installeren op een Linux computer.

Je kunt ebooks met het bestandsformaat EPUB met Adobe-DRM (ACSM) dus NIET overzetten via je Linux computer naar een ander apparaat.

Uiteraard kun je jouw ebooks wel direct lezen op de tolino ereader, de tolino app voor mobiele telefoon en tablet, of de tolino webreader.

Hoe kan een ebook op niet leverbaar staan?

Het kan wel eens voorkomen dat een ebook de status niet leverbaar heeft op onze webshop. Dit kan meerdere betekenissen hebben, maar de voornaamste is dat de uitgever zelf het ebook heeft teruggetrokken. Hierdoor kunnen wij het ebook niet meer leveren.

In het geval van buitenlandtalige ebooks zijn wij afhankelijk van de leverancier tolino. Mogelijk hebben zij geen overeenkomst met de uitgever als je het ebook niet kunt vinden.

Indien je twijfelt over de leverbaarheid van een ebook kun je contact opnemen met onze Klantenservice via [email protected]

Kan ik mijn ebook ook lezen op mijn smartphone / iPhone of tablet / iPad?

In totaal kun je met je Libris-account op vijf verschillende apparaten inloggen. Je kunt je ebooks dan ook lezen op uw smartphone / iPhone en tablet / iPad. Dit kan op verschillende manieren:

- Via de tolino leesapp. Deze applicatie download je op je smartphone / iPhone of tablet / iPad. Meer informatie over de tolino leesapp, vind je hier.

- Je kunt het bestand vanaf je apparaat downloaden en lezen. Op deze pagina vind je bijbehorende handleidingen.

Mijn ebook komt niet tevoorschijn in de tolino app, wat kan ik doen?

Controleer eerst of je bent ingelogd in de tolino app. Hiervoor druk je rechtsonder in de app op de drie bolletjes met 'Meer'. Kies dan 'Mijn account'. Staat er nu 'U bent aangemeld', dan ben je aangemeld. Anders kun je hier alsnog inloggen.

Op de app klik je nu onderaan op het kopje 'Boeken'. Bovenaan zie je nu een vergrootglas met daarnaast een tekentje van twee pijltjes die een rondje maken om te synchroniseren. Als je hierop klikt, wordt je boekenplank gesynchroniseerd. 

Wanneer dit niet werkt, kun je er eens wat langer op klikken, zo'n 10-20 seconden, en dan loslaten. Gebeurt er nog niks, probeer dit dan nogmaals.

Dit zorgt voor een extra synchronisatie die alles opnieuw binnenhaalt, zo komen je ebooks weer tevoorschijn.

Waarom kan ik geen ebooks meer kopen in de tolino leesapp op mijn smartphone of tablet?

Door nieuwe voorwaarden van Apple en Google is het niet meer toegestaan dat wij ebooks en luisterboeken rechtstreeks in de tolino leesapp te koop aanbieden.

In plaats van ‘Shop’ vind je nu in de optie ‘Ontdek’ je persoonlijke leesaanbevelingen.

Je ebooks kun je vervolgens aanschaffen via www.libris.nl met hetzelfde Libris account als je voor de tolino app gebruikt. Na aanschaf komt het ebook dan vanzelf in de app terecht.

Kan ik mijn ebook ook lezen op mijn computer?

In totaal kun je met je Libris-account op vijf verschillende apparaten inloggen. Je kunt je ebook direct na aankoop lezen op je computer. Ga in je profiel naar ‘Mijn ebooks’ en klik op ‘Lezen via de webreader’ achter desbetreffend ebook. Je wordt doorverwezen naar de webreader.

Meer informatie over de webreader vind je hier.

Je kunt er ook voor kiezen om het ebook te downloaden. Ga in je profiel naar ‘Mijn ebooks’ en klik op ‘Downloaden’ achter desbetreffend ebook. Nu downloadt het ebookbestand op je computer. Je vindt deze terug in de Verkenner (Windows) of Finder (Mac). Je kunt deze openen in een programma dat bedoeld is voor ebooks, zoals Adobe Digital Editions.

Welke ereader verkoopt Libris.nl?

Sinds september 2014 werkt Libris samen met de bekende Duitse leverancier tolino. Op dit moment zijn de volgende modellen beschikbaar: de tolino page 2, tolino vision 6, tolino shine color en tolino vision color.

Voor meer informatie over de tolino page 2, klikt u hier. De tolino page 2 is alleen nog verkrijgbaar bij een aantal boekhandels, bekijk HIER de beschikbaarheid.

Voor meer informatie over de tolino vision 6, klikt u hier.

Voor meer informatie over de tolino shine color, klikt u hier.

Voor meer informatie over de tolino vision color, klikt u hier.

Je kunt deze ereader aanschaffen via onze webshop, voor zowel thuisbezorgen als afhalen. Heeft je boekhandel de ereader niet op voorraad in de winkel, dan kunnen zij deze voor je bestellen.

Kan ik luisterboeken luisteren op de tolino shine color of tolino vision color?

Het is (nog) NIET mogelijk om gebruik te maken van de audiofunctie via Bluetooth op de tolino shine color en tolino vision color. Luisterboeken kun je dus niet luisteren via je ereader, wel via de Libris Luisterboeken-app voor mobiele telefoon en tablet. Wij kunnen helaas geen uitspraken doen of en wanneer de audiofunctie op de nieuwe tolino ereaders mogelijk wordt.

Hoe kan ik ebooks lezen op mijn tolino ereader?

Een ebook verschijnt op je tolino ereader direct, wanneer je hierop bent ingelogd met het Libris account waarop het ebook is gekocht.

Hoe koppel ik mijn Libris-account aan mijn tolino ereader?

Zodra je een nieuwe tolino ereader hebt aangeschaft, dien je het apparaat te installeren. Hierbij krijg je de optie om in te loggen met je Libris account.

Weet je niet meer of je bent ingelogd of wil je van account wisselen? Op de ereader zelf kun je dan gaan naar Menu > Mijn accounts. Hier kun je je aanmelden. Het tolino account is hetzelfde als je Libris account / het account van je bij Libris aangesloten boekhandel.

Na inloggen verschijnen al je bij Libris gekochte ebooks na synchronisatie vanzelf op je tolino ereader.

Hoe kan ik het lettertype wijzigen op de tolino ereader naar een lettertype voor dyslexie of ander lettertype?

Open je ebook. Druk op het midden van het scherm tijdens het lezen van het ebook. Klik op de letters Aa om het lettertype te wijzigen:

afbeelding

De opties voor de tekstweergave verschijnen. Je kunt wisselen in lettergrootte, lettertype en pagina-indeling:

afbeelding

Bij de lettertypes vind je ook het lettertype OpenDyslexic, dat is ontworpen voor mensen met dyslexie:

afbeelding

Met welke betaalmethodes kan ik op mijn tolino ereader betalen?

Op de tolino ereader zelf kun je betalen met de betaalmethodes:

 • iDeal
 • Bancontact
 • PayPal
 • Boekenbon cadeaukaart
 • VVV cadeaukaart

Wegens aangescherpte regelgeving is het per 1 januari 2021 helaas niet mogelijk om op de tolino te betalen met Mastercard/VISA.
iDeal betalingen zijn op de tolino niet mogelijk via de banken ABN Amro, Rabobank, Knab en Van Lanschot. Deze banken werken met een kleurencode, die de ereader (zwart/wit) helaas niet kan weergeven.

Wat je in alle gevallen kunt doen, is via een ander apparaat, bijvoorbeeld mobiele telefoon, tablet of computer, het ebook aanschaffen via www.libris.nl.
Hiervoor kun je alle betaalmethodes gebruiken, ook Mastercard/VISA en alle banken bij iDeal-betaling.
Gebruik hiervoor het Libris account dat ook ingelogd is op je tolino ereader. Na aanschaf verschijnt het ebook dan vanzelf op de ereader.
Vaak werkt dit nog makkelijker en sneller dan op de ereader zelf.

Hoe zet ik elders gekochte ebooks op mijn tolino?

Je kunt ook elders gekochte ebooks toevoegen aan je tolino.

Sla hiervoor het elders gekochte ebook op je computer op. Daarna koppelt je de ereader aan je computer. Het bestand kopieer je vervolgens van computer naar ereader. Zodra je de ereader weer afkoppelt, wordt het ebook toegevoegd aan de tolino ereader.

Je kunt ook draadloos ebooks toevoegen aan je tolino. Via deze pagina vind je de bijbehorende handleiding.

Kan ik ook geleende boeken lezen op mijn tolino?

Je kunt ook geleende boeken van de Online Bibliotheek lezen op je tolino ereader. Voor het lenen van ebooks bij de Online Bibliotheek op je ereader heb je altijd een computer of laptop nodig en het programma Adobe Digital Editions. Zie voor het overzetten van geleende ebooks de uitleg van de Online Bibliotheek: https://www.onlinebibliotheek.nl/klantenservice/e-books/e-reader/e-books-op-e-reader-zetten.html

De tolino vision 6 ereader wordt niet getoond in Adobe Digital Editions. Hiervoor kun je het ebookbestand van de Online Bibliotheek (een ACSM-bestand) direct naar de Verkenner of Finder van je ereader kopiëren. Je Adobe ID log je dan in op de ereader zelf, via Menu > Mijn accounts > Adobe-kopieerbeveiliging. Hierna kun je het overgezette ebook lezen.

Het is verder niet mogelijk de website van de Online Bibliotheek via de browser van je tolino te gebruiken.

Hoe werkt het met de garantie en reparatie van mijn tolino ereader?

Op je tolino ereader zit een fabrieksgarantieperiode van twee jaar vanaf het moment van aankoop.
Je bent niet gedekt voor schade die veroorzaakt is door:
• Het laten vallen van het product
• Bliksem
• Kapotte USB aansluiting
• Verkeerd gebruikt van het product
• Waterschade bij de tolino shine en tolino page modellen
• Een defect scherm (strepen/breuken in het scherm)  

Lees hier alles over garantie en reparatie van de tolino ereader.

Bij problemen of defecten kun je contact opnemen met de klantenservice, dan helpen wij je graag verder.

Mijn tolino is vastgelopen en reageert niet meer, wat nu?

We raden je in deze situatie aan om het apparaat voor een lange periode, minimaal 3 uur, op te laden via de kabel aan een computer of laptop. Mocht dit het probleem niet verhelpen, neem dan contact op met de klantenservice via [email protected] of 033-2532300 (lokaal tarief).

Mijn tolino loopt regelmatig vast tijdens het lezen, wat kan ik doen?

Door de nieuwe software-update van tolino is op ereaders de zogeheten BETA-modus aan komen te staan. Deze is voor ebooks met speciale opmaak. Echter zijn nog niet alle ebooks hiervoor juist opgemaakt en kan dit problemen veroorzaken.

Wij raden je aan deze modus daarom uit te schakelen.

De BETA-modus zet je uit op: Op de e-reader onder Menu (drie streepjes linksboven), Instellingen, Leesinstellingen. Alles moet staan op OFF.

Mijn tolino vertoont strepen of vlakken en reageert niet meer, wat betekent dit?

Strepen of vlakken op je scherm tonen helaas aan dat het scherm defect is. Kapotte pixels zorgen voor zwarte en witte strepen of vlakken op het scherm. Deze beschadigingen kunnen ontstaan doordat het apparaat bijvoorbeeld is gevallen of omdat er spanning op heeft gestaan.

Beschadigingen aan het scherm vallen niet onder de garantie, binnen tolino is het dan ook niet mogelijk om hiervoor reparaties uit te voeren.

Waarom kan ik niet met mijn bank betalen op de tolino ereader?

Op de tolino ereader kun je niet via iDeal betalen met de banken Rabobank, ABN Amro, Van Lanschot en Knab. Zij werken met een kleurencode die de ereader helaas niet kan lezen.

Ook steeds meer banken passen helaas hun website aan, waardoor bij een betaling er meteen een mobiel bankieren app geopend wordt. Alleen kan dat op de ereader niet, omdat hier geen apps op zitten.

Krijg je een wit scherm als je kiest voor je bank bij betalen, dan is er een andere manier om alsnog te betalen op de tolino:

Wanneer je kiest voor iDeal en dan betalen, kom je in het betaalscherm van Buckaroo.
Hier kies je onder de bank je gewenste bank.
Je kunt dan hieronder klikken op Scan de QR-code.
Deze kun je met je mobiel bankieren app scannen.


Wat je ook kunt doen (en zelfs makkelijker is) is via een ander apparaat, bijvoorbeeld je computer of smartphone, het ebook aanschaffen via www.libris.nl.
Gebruik hiervoor het Libris account dat ook ingelogd is op je tolino ereader.
Na aanschaf verschijnt het ebook dan vanzelf op de ereader.

Waarom zie ik de tolino vision 6 niet in de Finder van mijn Mac-apparaat?

Speciaal voor de tolino vision 6 en Mac gebruikers:
De tolino vision 6 gebruikt MTP (Media Transfer Protocol) voor gegevensuitwisseling via USB. Dit heeft het voordeel dat de tolino ereader gebruikt kan blijven worden terwijl hij op de computer is aangesloten. MacOS ondersteunt deze methode echter niet zonder extra software. Vaak is dit al geïnstalleerd door andere programma's, zo niet, dan kun je bijvoorbeeld een van deze programma's gebruiken:

https://www.android.com/filetransfer/
https://openmtp.ganeshrvel.com/

In dit verband willen wij erop wijzen dat wij geen enkele garantie kunnen aanvaarden voor software van derden. Gebruik op eigen risico.

Waarom zie ik de tolino vision 6 niet in Adobe Digital Editions?

De tolino vision 6 gebruikt MTP (Media Transfer Protocol) voor gegevensuitwisseling via USB. Dit heeft het voordeel dat de tolino ereader gebruikt kan blijven worden terwijl hij op de computer is aangesloten.

Door deze nieuwe verbinding is de tolino vision 6 niet zichtbaar in het programma Adobe Digital Editions, die ondersteunt deze verbinding niet.

Echter is het programma Adobe Digital Editions niet nodig om ACSM-bestanden over te zetten naar de tolino vision 6. Je kunt op je tolino vision 6 uw Adobe ID inloggen via:
Menu (drie streepjes linksboven) > Mijn accounts > Adobe-kopieerbeveiliging

Daarna kun je het ACSM-bestand direct vanuit de Verkenner, of met een Mac vanuit Android File Transfer, overzetten naar de tolino. Het ebook is dan te openen op de ereader.

 

Heb je een ebook gekocht via Libris? Dan hoef je alleen maar op de ereader in te loggen met je Libris account en is een extra stap via de computer niet nodig.

Ik heb een andere vraag over mijn ebook of ereader

Neem in alle andere gevallen contact op met onze klantenservice via ons e-mailadres [email protected] of telefonisch via 033-2532300 (ma t/m vr 09.00-17.00 uur).

Hostname: pro-mbooks2