Dagboek van de opperrabbijn Binyomin Jacobs

dinsdag 11 mei 2021
Dagboek van de opperrabbijn Binyomin Jacobs

Wat we dus merken, is dat mensen vaak niet in staat zijn buiten hun eigen beperkte cocon te kijken en/of te denken. Zoiets heet egoïsme, een gevolg van de afgod IK. En dat probleem komen we helaas veelvuldig tegen in onze samenleving en kan zeer schadelijk zijn.

Door ds. Jenno Sijtsma

Zomaar een uitspreek uit het dagboek van de opperrabbijn, die een integer en zeer opmerkzaam mens moet zijn. Althans dat ervaar ik na al zijn bijdragen gelezen te hebben. Het is geen man die gauw een mening over iemand heeft, of beter, die een mening over iemand anders uitspreekt. Dat siert hem, ook al is hij duidelijk in wat hij schrijft en zet hij zijn mening helder neer. Hij vindt van zichzelf dat hij een bruggenbouwer is en dat ervaar ik ook als ik zijn boek lees.  Om hem zelf aan het woord te laten:” Ik zie het namelijk als mijn taak om een inspirerende boodschap te verkondigen, mensen de juiste kant op te krijgen en te strijden tegen onrecht, waaronder ook antisemitisme. Ik wil Israël in een positief daglicht plaatsen. Ik wil pleiten voor het gezin als hoeksteen van de samenleving, en ben tegen overspel, tegen iedere vorm van ontucht, en ook ben ik, op een andere manier, tegen secularisatie als fenomeen”.

Ook in deze bespreking is het moeilijk de juiste woorden te kiezen en de auteur recht te doen. Welke citaten kies je wel en wat geef je door aan de lezer. Elke dag vertelt de opperrabbijn over wat hem te doen staat, of hij ver moet reizen om een lezing te houden, over bezoeken aan mensen in nood en Joodse feesten. Of het nu gaat over Israël,  “de enige democratie in het Midden Oosten is”, of over de Raad van Kerken die een beschamende brief heeft doen uitgaan, Jacobs schrijft over een ongekend aantal onderwerpen op een heldere en persoonlijke manier. Hij vertelt over een filmpje over “miljoenen Joden die in en na 1948 uit de Arabische landen werden verdreven met achterlating van hun hele hebben en houden, en na meedogenloze vervolgingen en zegt dan dat bijna niemand dit weet. “Hierover wordt nooit gesproken, want al die honderdduizenden vluchtelingen zijn nu gewoon Israëliërs”. Het coronavirus zal op z’n minst behandelbaar zijn, maar  helaas “met het antisemitisme virus zal het niet zo goed aflopen. Dat venijn heeft bewezen onuitroeibaar te zijn en zit in een bijna voortdurend proces van mutaties”. En over zichzelf weet hij te vertellen dat hij een ‘ keiharde, fanatieke, super ultraorthodoxe voorstander van de vrijheid van godsdienst, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van de pers. Maar…””

Het is een verademing dit boek te lezen dat kan ik u verzekeren.

Dagboek van een opperrabbijn,
Uitg. Scholten, 215 blz.,
Prijs 16,95
ISBN: 9789083114903

pro-mbooks3 : libris