Esther Verhoef - Nazomer

Schrijfster Esther Verhoef won in In 2011 de NS publieksprijs voor haar boek Déjà vu en in 2016 De Gouden Strop voor Lieve mama. Na vier eerdere nominaties voor De Gouden Strop kreeg ze de prijs voor beste Nederlandse thriller dan eindelijk voor haar boek 'Lieve mama', waarmee ze de vijfde nominatie in de wacht had gesleept. Op 4 juli 2017 is haar nieuwe roman Nazomer verschenen. Wij mochten haar interviewen over haar nieuwste thriller.

Interview met Esther Verhoef over haar nieuwe boek: Nazomer

- Welke auteurs zijn een inspiratiebron voor jou?
Veel verschillende schrijvers hebben me geïnspireerd, maar uiteindelijk is mijn belangrijkste inspiratiebron reizen. Ik heb de werkelijkheid nodig om fictie te kunnen schrijven. Plaatsen die in mijn boeken voorkomen heb ik vrijwel allemaal bezocht. Voor Nazomer ben ik onder meer in New York geweest, op de Fashion Week in Amsterdam en in Parijs en in naaiateliers. Op researchreizen hoef ik geen aantekeningen te maken. Ik kan erop vertrouwen dat de informatie die ik nodig heb tijdens het schrijven naar boven komt.

- Je nieuwe boek ‘Nazomer’ is ook een echte ‘pageturner’. Wat is het geheim van jouw ‘pageturner-pen’?

Wie het weet mag het zeggen. Ik schrijf gewoon boeken die ik zelf graag lees, dus misschien ben ik snel verveeld. En ik houd van teksten waar een ritme in zit. Tekst moet vloeien, zingen. Elke komma telt. Een schrijver zei ooit: “Easy reading is damn hard writing.” Voor mij absoluut een waarheid. Elke zin die het boek haalt is tientallen keren tegen het licht gehouden, aangepast, ingekort of verlengd, geschrapt en weer toegevoegd, opgesplitst, verplaatst et cetera. Soms sneuvelen hele hoofdstukken.

- In ‘nazomer’ lijkt het alsof je zelf heel vertrouwt bent met de ins en outs van de modewereld met allerlei weetjes. Heb je goede research gedaan of heb je iets met de mode-wereld?

Van mode wist ik helemaal niets af voordat ik begon te schrijven aan Nazomer. Ik heb me ingelezen met boeken over textiel en textielbewerking, naaien, modetekenen, de geschiedenis van de mode, Nederlandse ontwerpers, et cetera. Vervolgens heb ik alle modedocumentaires gekeken die ik te pakken kon krijgen, van ‘Valentino: The Last Emperor’ tot ‘Iris Apfel’, die ik quote in Nazomer: ‘You can’t do everything. It’s impossible. Something has to give and sometimes it’s you.’ Toen ik voor mijn gevoel wat meer basis had, ben ik mensen uit de mode gaan benaderen. Ik heb bij prijsonderhandelingen met een Indiase fabrikant gezeten en mocht tijdens de Fashion Week in Parijs backstage. Heel leerzaam!

- De jaren 80-muziek in ‘Nazomer’ is sfeerbepalend vanwege citaten en scenes waarop bepaalde muziek wordt afgespeeld. Wat betekent muziek voor jou?

Muziek vormt na reizen mijn grootste inspiratiebron. Voor en tijdens het schrijfproces stel ik speellijsten samen van nummers die me in de juiste sfeer brengen – die staan ook op mijn website, trouwens. Ik schrijf op muziek, vaak met koptelefoon, maar ik luister er ook naar op andere momenten. Muziek opent de juiste luiken in mijn schrijfhoofd. Een flink deel van Nazomer speelt zich af in de jaren tachtig, dus heb ik veel geluisterd naar Cyndi Lauper, Wham, Men at work et cetera. Niet random, trouwens. Als ik begon aan een hoofdstuk dat zich afspeelde in augustus 1984, stelde ik een speellijst samen uit de Top40-lijsten van die maand. Dat helpt me om me volop in te kunnen leven.

- Waar ben je het meeste trots op als je aan dit boek denkt?

Het mooiste compliment kreeg ik van een kritische mode-insider die me na lezing vertelde dat Nazomer de eerste Nederlandse roman is die de modewereld van binnenuit beschrijft, en je een kijkje in het hoofd van een designer geeft. En toch gaat Nazomer niet over mode, maar over mensen en hun ontwikkeling, en hoe die kan botsen met je afkomst en je familie, de cultuur waaruit je voortkomt.

 

 (c)Carli Hermes

Het nieuwe boek van Esther Verhoef: Nazomer

Nazomer

Esther Verhoef

€ 22,50

Modeontwerpster Vivian D staat op het hoogtepunt van haar carrière. Haar bedrijf floreert, ze wordt op handen gedragen. Vlak voordat ze op een groot evenement in Parijs de rode loper betreedt, krijgt ze echter schokkend nieuws. Het dwingt haar na te denken over haar turbulente levenspad en een ingrijpende gebeurtenis die ze al tientallen jaren verdringt…

In de haar kenmerkende meeslepende stijl beschrijft Esther Verhoef hoe de jonge Claudia opgroeit in een wereld die niet bij haar past en verandert in de succesvolle Vivian D. Welke offers heeft Claudia moeten brengen, en voor welke keuzes staat Vivian nu? 

Nazomer voert de lezer van een volksbuurt in de jaren zeventig en tachtig via een atelier aan het Amsterdamse IJ naar de wereld van high fashion in Parijs en New York.

pro-mbookslibr1 : libris