Kind & Jeugd

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva

Ik vind het zeer geslaagd en daarmee een echte aanrader

Help! Een verrassing!

Miriam Bos

€ 14,99

Hoewel veel kinderen dol zijn op verrassingen, is er ook een groep die daar helemaal niet blij mee is. Weten dat er iets staat te gebeuren, maar geen idee hebben wat dat kan zijn, kan genoeg zijn om een hele dag te verpesten. Miriam Bos maakte rondom dit thema een erg mooi prentenboek.

August Vos is helemaal van slag. Suusje Eekhoorn heeft namelijk een verrassing voor hem. Maar August houdt helemaal niet van verrassingen. Hoewel Suusje zegt dat het leuk is, maakt hij zich heel veel zorgen. Suusje vindt hele andere dingen leuk dan hij. Zij is dol op alles wat druk is, terwijl hij liever rustige dingen doet.

Misschien is het wel iets heel engs of zijn er heel veel anderen bij. Misschien is het iets heel gevaarlijks of juist iets heel moeilijks wat hij absoluut niet kan. Nee, het beste is dat hij zich verstopt in een hoge boom. Hopelijk kan Suusje hem dan niet vinden. Maar is het allemaal wel zo erg als hij denkt? Wat denk jij?

Hoewel het een herkenbaar thema is waar veel kinderen mee te maken hebben, komt het zelden voorbij in het totale aanbod van prentenboeken. Daarom is het fijn dat het zo’n mooi boek geworden is. Het verhaal is lekker vlot en gevarieerd, en samen met de geweldige tekeningen ook nog eens erg grappig. Ik vind het zeer geslaagd en daarmee een echte aanrader.

Een verhaal dat je echt voor je plezier zult lezen.

Sloddervos

Dinand Woesthoff ; Dore van Montfoort

€ 15,99

Hoewel dit boek al weer eventjes uit is, ga ik het toch kiezen als Maandtip. Waarom? Omdat de zomer voor de deur staat en dit zonder twijfel één van de leukste boeken voor de zomervakantie is. Het is erg grappig, spannend en avontuurlijk. Een verhaal dat je echt voor je plezier zult lezen.

Rhona is een buitenbeentje, een meisje dat nergens in uitblinkt. Totdat ze onder een struik een vossenpels vindt. Waarom ze in een struik kruipt en waarom ze een oude, vieze pels omdoet, moet je zelf maar ontdekken. Maar als ze die cape draagt, krijgt ze bijzondere krachten. Ze durft ineens van alles en ze ziet allemaal magische wezens.

De pels is oorspronkelijk van Kitsune, een magische wezen dat op het punt staat te verdwijnen. Rhona erft de pels, zodat ze een belangrijke opdracht kan uitvoeren. Ooit leefden mensen, dieren, planten, magische wezens en goden samen. Helaas zijn de mensen veranderd en hebben ze het contact met de anderen verloren. Het gevolg hiervan is dat de balans in de natuur helemaal weg is en langzamerhand alle wezens dreigen te verdwijnen.

Geen nood, want nu is Rhona de nieuwe Sloddervos. Zij gaat alles weer rechtzetten. Er is alleen één heel klein probleempje. Ze heeft totaal geen idee hoe ze dat moet doen. En de magische wezens geloven niet dat het haar gaat lukken, dus uit die hoek hoeft ze ook al geen hulp te verwachten. Maar als ze dit niet kan oplossen, dan betekent dat het einde van… tja, hoe zal ik het zeggen… ALLES!!! Nou dat is toch best wel duidelijk, hè? Zal het haar lukken om de wereld te redden?

Erg leuk gegeven is dat de lezer vanaf het begin door Rhona wordt meegenomen in het verhaal. Er gebeurt lekker veel en het is enorm grappig. Daardoor verveelt het totaal niet. De tekeningen van Wil Raymakers zijn soms heel mooi en vaak cartoonesk, waardoor het de sfeer van een graphic novel krijgt. Hiermee zul je een zeer geslaagde zomervakantie tegemoet gaan. Éen van de leukste boeken die ik in het laatste jaar gelezen heb.

 

Wat mij betreft één van de mooiste uitvoeringen die ik tot nu toe gezien heb

De vlucht van Daidalos

Imme Dros

€ 16,99

Hoewel de verhalen van de Oude Grieken al een paar duizend jaar oud zijn, gaan ze nooit vervelen. Wie is er nu niet bekend met Hercules (die eigenlijk Heracles heet) of het paard van Troje? Nu zal Daidalos niet meteen bekend klinken, maar als ik de Minotaurus zeg of Ikaros die uit de lucht viel toen hij te hoog ging vliegen, dan gaat er misschien wel een belletje rinkelen. Imme Dros schreef dit verhaal weer opnieuw op, maar het leuke is dat het verhaal verder gaat dan de meeste andere versies.

Daidalos groeit op in het oude Athene. Hij is een briljante uitvinder en beroemd om zijn indrukwekkende ideeën. Maar wanneer zijn jonge neefje ook bijzonder slim blijkt te zijn, duwt Daidalos hem uit jaloezie de diepte in. Hij moet vluchten samen met zijn zoon Ikaros.

Hij vertrekt naar Kreta waar hij gedwongen voor de koning moet werken. Zijn beroemdste werk wordt het legendarische doolhof voor de Minotaurus, die half mens half stier is. Wanneer Daidalos prins Theseus helpt om de Minotaurus te doden, moet hij opnieuw vluchten. Hij maakt enorme vleugels en samen met zijn zoon vliegt hij weg. Ikaros wordt hoogmoedig en vliegt steeds hoger. Dit loopt slecht af en Daidalos moet alleen verder vliegen naar Sicilië. Maar de koning van Kreta zit achter hem aan en het allerliefst wil hij terugkeren naar Athene. Maar of hij daar ooit zal terugkeren zul je zelf moeten ontdekken.

Het verhaal is prachtig geschreven. Wellicht zijn de illustraties van John Rabou zelfs nog mooier. Het is in ieder geval van de eerste tot de laatste bladzijde een feest om te lezen. Het mag er wellicht uitzien als een prentenboek, toch is het bedoeld voor wat oudere lezers. Ben je nog niet zo bekend met de Griekse verhalen, dan is dit wellicht een mooie opstap. Wat mij betreft één van de mooiste uitvoeringen die ik tot nu toe gezien heb.

Een erg goed en leerzaam boek, dat best nog wat langer had mogen zijn

Vastberaden

Gerard van Gemert

€ 15,95

Toen ik aan dit boek begon, verwachtte ik eerlijk gezegd dat het een jeugdthriller was. Dat kwam vooral door de voorkant, waarop een jongen met hoodie in het donker op straat te zien is. Maar al lezende ontdekte ik een heel ander verhaal. Een serieus en tragisch verhaal van twee kinderen die in een pleeggezin leven. Als lezer leer je ze steeds beter kennen, en ga je beseffen dat een gelukkige gezinssituatie niet altijd zo vanzelfsprekend is.

Vince moet noodgedwongen bij een pleeggezin gaan wonen. Helaas heeft hij de pech dat hij al een paar keer van gezin heeft moeten wisselen. Door een paar voorvallen staat hij bekend als een moeilijk geval, maar gaandeweg wordt het voor de lezer duidelijk dat iets anders in elkaar steek.

Zijn moeder kan niet voor hem zorgen en zijn echte vader is vertrokken toen hij vier was. Wanneer hij denkt het adres te hebben ontdekt van zijn vader, wil hij meteen daar naartoe gaan. Zijn pleegzus, die geadopteerd is, gaat met hem mee. Maar de reis loopt heel moeizaam en al snel stapelen de problemen zich op.

Onderweg leren de kinderen elkaar steeds beter kennen. Als pleegkinderen hebben ze veel overeen, maar is hun situatie ook zeer verschillend. Maar allebei voelen ze de pijn van het missen van hun biologische ouders. Toch leren ze door de reis een zeer belangrijke les, namelijk dat echte ouders niet alleen door bloedbanden bepaald worden.

Hoewel het verhaal naar mijn smaak soms iets te avontuurlijk wordt, is met name de wijze waarop de lezer inzicht krijgt in het leven van de kinderen heel sterk. Naar het einde toe was ik bang dat het erg kitscherig zou aflopen, maar dat bleek totaal niet te kloppen. Een erg goed en leerzaam boek, dat best nog wat langer had mogen zijn. Ik kan het echt van harte aanbevelen.

Nieuwe kinderboeken

Bekijk alle boeken
Pony | R.J. Palacio | 9789045127293 € 18,99
Fake! | Carry Slee | 9789048860838 € 17,99

Top 5 kinderboeken

Besproken in aflevering 73

Grimm | Grimm | 9789056375287 € 29,99
pro-mbooks3 : libris