Haruki Murakami

VOL van Boeken Murakami-special vanaf 15 maart 2021 verkrijgbaar

Goed nieuws! Er is nieuw werk verschenen van Haruki Murakami: Eerste persoon enkelvoud. En dat vonden de Libris-boekhandelaren, een mooie aanleiding voor deze VOL van Boeken Murakami-special. De (gratis) special is vanaf 15 maart 2021 verkrijgbaar (zolang de voorraad strekt) in de boekhandel (winkelen op afspraak), maar je kunt hem natuurlijk ook online bekijken

Een boek van Murakami lezen is altijd een goed idee, maar juist nu, in een tijd waarin onze samenleving wordt gegijzeld door een pandemie, wint zijn werk aan zeggingskracht. Zijn personages zijn vaak eenzame zielen, dolend door surrealistische situaties, handelend vanuit (een zelfverkozen) isolement. Nu is het niet zo dat herkenbaarheid of een gevoel van verwantschap met de personages van Murakami iets is om je vrolijk over te maken. Ik bedoel, we zitten meer dan ooit thuis, soms lijken de muren op ons af te komen. Bedenk dan dat in een verhaal van Murakami een muur zomaar kan verdwijnen, maar op een volstrekt geloofwaardige wijze. Zover is het bij ons nog niet gekomen. Nog niet… Dus hoe graag ik hem ook lees, herkenbaarheid is in het geval van Murakami zeker geen pre.

Maar lezen is natuurlijk wel iets om te koesteren in deze tijd. Het lezen van boeken is een goede manier om je hoofd helder te houden en om te ontsnappen naar andere werelden. De boeken van Murakami zijn perfecte reisgidsen in tijden van corona: zijn korte verhalen zijn stedentrips, zijn romans de langere reizen. De Lonely Planet van Murakami omspant onze gehele wereldbol. Murakami als gids in deze onzekere tijden, je kunt het slechter treffen.

Namens alle Libris boekhandelaren wens ik u heel veel leesplezier met deze VOL van Boeken Murakami-special, waaraan ik als quizmaster van de Grote Murakamiquiz mijn bijdrage leverde. Doet u mee?

Ronnie Terpstra van Boekhandel Van der Velde in Leeuwarden

Het nieuwste boek verschenen op 23-02-2021

Eerste persoon enkelvoud

Haruki Murakami

€ 22,99
Een toevallige ontmoeting op een parkbankje verandert in een raadselachtig wiskundig onderhoud dat de verteller nog decennia later bezighoudt. Een naamloze, oudere man denkt terug aan twee bepalende liefdes uit zijn jeugd. Een logé in een aftands pension wordt deelgenoot van de romantische ontboezemingen van een melancholieke aap. De acht verhalen in Eerste persoon enkelvoud worden allemaal verteld door een klassieke Murakamiaanse ikfiguur die soms verdacht veel overeenkomsten toont met de schrijver zelf. Haruki Murakami op zijn zuiverst: bevreemdend, troostrijk, weemoedig, ontroerend, met vlijmscherpe observaties over hoe wij ons verhouden tot de buitenstaander in ons allemaal.

Eenmalig kijkje in de ziel van Haruki Murakami

Romanschrijver van beroep

Haruki Murakami

€ 15,00
Haruki Murakami geldt wereldwijd als een van de meest geliefde en gelezen schrijvers. Tegelijkertijd geldt hij als een van de meest teruggetrokken en verlegen: hij reist niet graag en geeft zelden interviews over zijn werk. In Romanschrijverals roeping krijgen we een eenmalig kijkje achter het bureau én in de ziel van Haruki Murakami. Hij vertelt in detail over zijn schrijfproces, zijn bronnen van inspiratie, de betekenis van muziek en bepaalde lievelingsschrijvers voor zijn leven en werk. Hij strooit gul met advies aan jonge aspirant-schrijvers. En hij vertelt zeldzaam openhartig over zichzelf. Stukje bij beetje ontstaat haast datgene wat Murakami in zijn bescheidenheid nooit zou schrijven: een soort autobiografie. In ieder geval van een schrijverschap. Romanschrijver als roeping verschijnt op de vooravond van de 70ste verjaardag van Haruki Murakami. Op maandag 14 januari vindt ‘Murakami Music Night’ plaats in het Concertgebouw. Een avond geheel gewijd aan de pop, jazz en klassieke muziek die voorkomen in het werk van Murakami.
pro-mbooks2 : libris