Kind & Jeugd

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva

Lees dit boek! Er gaat een hele nieuwe wereld voor je open.

Het Kabouterboek

Loes Riphagen

€ 18,99

Je moeder komt boos de kamer binnen en beschuldigt je van iets, maar jij weet van niets. Jaja, roept ze, dat zullen de kaboutertjes wel weer gedaan hebben! Nou,nu je het zegt. Wie weet! Misschien wonen er in jouw huis inderdaad kabouters. Paddenstoelen? Welnee! Dat geloof je zelf toch niet. Het is 2023, niet de Middeleeuwen. Ook kabouters gaan mee met hun tijd. En om een beetje meer van de hedendaagse kabouter te snappen, heeft Loes Riphagen een waanzinnig leuk boek gemaakt.

Natuurlijk is het een groot en dik boek geworden. Je kunt natuurlijk niet alles over kabouters vertellen op een los velletje, want dat past toch helemaal niet? Nee hoor, er is heel veel te zeggen over dit kleine volk. Want waar in je huis wonen ze nu precies? En hoe ziet hun huis er dan uit? Waarom dragen ze eigenlijk puntmutsen? En moeten kabouters ook naar school?

Met dit boek kom je alles te weten. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het antwoord staat erin. En omdat er zoveel te vertellen is, heeft Loes er maar geen lang verhaal van gemaakt. Nee, elke bladzijde is gevuld met kleine stukjes tekst en vooral heel veel plaatjes. Want soms is lezen leuk, maar zoeken nog veel leuker.

Wandel lekker door hun huis en kijk goed rond. Je zult verbaasd zijn over alles wat je zult ontdekken. Kabouters gebruiken alles wat jij weggooit. Snoeppapiertje? Een leuk behangetje! Leeg pakje sap? Een handige vermomming zodat die grote mensen je niet zien!

Het Kabouterboek is een vrolijk, kleurrijk boek waar je heel lang in kunt speuren. En zelfs al je al heel vaak hebt gekeken, dan zul je allemaal nieuwe dingen ontdekken. Want kabouters zijn dan wel klein, hun wereld is onmetelijk groot. En dat gebeurt waarschijnlijk allemaal vlak onder jouw neus, zonder dat je het doorhebt.

Lees dit boek! Er gaat een hele nieuwe wereld voor je open.

Tuf is een zeer welkome aanvulling op de reeds bestaande humoristische boeken.

Tuf, het stoerste meisje van de oertijd

Tijs van Marle ; Esther van den Brink

€ 17,50

Voordat er boomhutten, losers, mutsen en politiehonden bestonden, waren er mammoeten, boortorren, siddercavia’s, bonte gaapkatten en natuurlijk Tuf. En voordat je gaat vragen wat een Tuf is, ga ik dat even uitleggen. Tuf is het supercoole, stoere zusje van Knots, die al drie eigen boeken heeft en daarom nu niet mag meedoen. Wie wel mag meedoen, is knuffelkonijn. Maar Tuf heeft geen idee waar die is. Samen met haar beste vriend, Isidoor de bonte gaapkat, gaat ze op zoek. Maar dat is niet zo makkelijk, want Isidoor kan drie dingen heel goed: slapen, eten en nog meer slapen. Eenmaal op pad begint een enorm spannende en gevaarlijke zoektocht.

Tuf is een hilarisch avontuur vol met oeroude grappen en prehistorische grollen. Het staat vol met zeer grappige plaatjes. Voor een boek over uitgestorven mensen en dieren is het behoorlijk levendig. Van begin tot einde zul je geen saai moment ontdekken. Nou ja, op bladzijde 10 staat een plaatje van de ouders van Tuf. En die zijn wel heel saai! Maar verder is het echt superleuk.

Omdat er niet al teveel tekst op elke bladzijde staat, is het ideaal voor kinderen die nog moeten oefenen met lezen. Door het tempo van het verhaal, de grote letters en de vele absurde humor, is het een boek dat met veel plezier opgepakt zal worden. Haast ongemerkt vlieg je er doorheen en voor je het weet ben je bij de laatste bladzijde.

Tuf is een zeer welkome aanvulling op de reeds bestaande humoristische boeken. Waarom? Omdat het er heel leuk uit ziet en omdat het echt heel erg grappig is. Zeg maar oer-grappig. Tuf zou waarschijnlijk zeggen dat je sinds de prehistorie niet zo hard meer gelachen hebt. Ik zeg: keigaaf boek!

Opnieuw zo’n boek dat je gewoon gelezen moet hebben!

De jongen die van de wereld hield

Tjibbe Veldkamp

€ 17,99

Hoewel Tjibbe Veldkamp bij jongere lezers zeer succesvol is, willen zijn boeken voor 10+ nog niet erg hard lopen. Zijn eerdere boek Katvis was een zeer goed boek, maar liep moeizaam. Gelukkig kreeg het een herkansing dankzij de Nederland Leest-campagne. De jongen die van de wereld hield is zijn nieuwste werk en ik hoop van harte dat deze eindelijk de lezers enthousiast gaat krijgen.

Net als Gozert en Films die nergens draaien is dit een serieus verhaal met een bovennatuurlijk tintje. Hoewel het begint als een soort van sprookje, wordt het al snel een stuk realistischer. Volwassenen die, net als ikzelf, bewust de jaren 80 hebben meegemaakt, zullen de sfeer en omgeving herkennen van de situatie zoals die toen in Oost-Europa was. Helaas dreigt dit weer wat terug te komen, waardoor het voor de huidige jeugd ook deels herkenbaar zal zijn.

Adem is een nog niet geboren kind, dat ontstaat zodra zijn eventuele ouders elkaar per ongeluk ontmoeten en voor het eerst kussen. Maar als hij even later begint te vervagen, lijkt het erop dat de verliefdheid over is. Adem krijgt een bijzondere kans, want hij mag tijdelijk een echte jongen worden om zo zijn ouders alsnog bij elkaar te brengen. Hij wil niks liever, want in zijn korte bestaan heeft hij al ontdekt, dat de wereld en het leven erg leuk zijn.

Adem komt er al heel snel achter dat de opdracht behoorlijk lastig is. Ten eerste moet hij z’n beide ouders terugvinden in een grote stad. Ten tweede kan hij moeilijk aan komen zetten met de boodschap: Hallo, ik ben jullie toekomstig kind. En ten derde luisteren volwassenen meestal heel slecht naar kinderen. Toch moet Adem alles proberen, want anders is zijn bestaan op deze wereld wel heel snel afgelopen.

Net als Katvis, zitten in dit boek naast een goed verhaal ook allerlei onderwerpen om verder over na te denken. Daarmee is het zeer geschikt voor klassikaal gebruik. Bijzonder prettig zijn ook de verschillende illustraties, waardoor het net wat lekkerder leest. De combinatie van verhaal en tekeningen doet me denken aan Oliver Twist en andere boeken van Charles Dickens.

Opnieuw zo’n boek dat je gewoon gelezen moet hebben!

Een boek dat je moeiteloos en met een hele grote lach zult lezen.

Recept voor een regelrechte ramp

Linda van de Pol

€ 15,99

Je droomt ervan om de mooiste en lekkerste taart ooit te maken, opgebouwd uit meerdere lagen en versierd met chocolade, fruit, crème en slagroom. Je hebt een schrift vol met zelfbedachte recepten en het talent om een groot patissier te worden. Maar je ouders hebben een snackbar en hun droom voor jou is dat jij de rest van je leven frikandellen en patat in de olie gooit. Tja, dan heb je een probleem.

Dat is precies wat Guusje heeft. Sterker nog, ze heeft wel meer problemen, want naast taarten bakken is dat haar andere talent. Problemen komen haar kant op als vliegen op een… ehhh… taart! Zonder dat haar ouders het weten, heeft zij zich ingeschreven voor één van de belangrijkste bakwedstrijden ter wereld. Zij is uitgekozen om mee te doen, maar er zijn twee probleempjes (natuurlijk!). Het is in Parijs en het valt samen met de schoolreis. Bijkomstig geluk is dan wel dat de bestemming van de schoolreis Parijs is.

Met haar schrift, waarin de zelfbedachte recepten voor de wedstrijd staan, stapt ze in de bus. Omdat ze slecht tegen drukte kan, zondert ze zich af van de andere leerlingen. Ze valt in slaap en als ze uiteindelijk wakker wordt, is ze op de plaats van bestemming. Maar sinds wanneer bestaat Parijs uit bomen, rotsen en modder? Ze blijkt in de verkeerde bus gestapt te zijn. Dit is het begin van een hoop ellende en haar droom lijkt al uit elkaar te spatten, voordat ze ook maar is begonnen. Kortom, een recept voor een regelrechte ramp!

Als lezer zou je bijna medelijden krijgen met Guusje, als het allemaal niet zo enorm grappig was. Er is niks leukers dan een boek waarin alles misgaat. Het is een beetje jammer dat het gepresenteerd wordt als een meisjesboek, want volgens mij zullen veel jongens net zoveel plezier hieraan beleven. Enige echte misser is de omslag, want die is hopeloos slecht. Negeer die dus, want dit boek verdient het om gelezen te worden.

Een boek dat je moeiteloos en met een hele grote lach zult lezen.

Nieuwe kinderboeken

Bekijk alle boeken
Thuis | Mark Janssen | 9789047715955 € 17,99
Catch | Elvin Post | 9789026166266 € 16,99

Top 5 kinderboeken

Besproken in aflevering 101

KID | Jelmer Soes | 9789045128252 € 19,99
Pony | R.J. Palacio | 9789045127293 € 20,99
Grimm | Grimm | 9789056375287 € 39,99

Kind & Jeugd

Een speciale selectie van themapagina's voor kinderen en jongvolwassenen

pro-mbooks2 : libris