Een welkome aanvulling, omdat er eigenlijk te weinig van dit soort literatuur is voor deze leeftijdsgroep
Dit boek heb ik om meerdere redenen met enorm veel plezier gelezen en wil ik van harte aanbevelen bij jongeren en leraren. Een zwaluw in de kamer is een bundeling queer-verhalen, maar om dit enkel zo weg te zetten doet het totaal geen recht. Het is namelijk ook echte kwaliteitsliteratuur voor jongeren en een zeer goede voorbereiding op volwassen literatuur.
Elk verhaal gaat over situaties waar je mee te maken kunt krijgen of waar je middenin zit. Het mooie is, dat je al lezend moet ontdekken wie de personages zijn en wat hun verhaal is. Daarbij draait het ook om de vele verschillende emoties die daarmee gepaard gaan. Niet alleen van de hoofdpersonen, maar ook van de mensen om hen heen.
Het boek draait om ontmoetingen tussen mensen. Om de ander te begrijpen, moet je in staat zijn om je te kunnen verplaatsen in de ander en zo verder te kijken dan het eigen wereldje. Literatuur is daar bij uitstek het middel voor. Maar het is ook een perfecte manier om steun te vinden als je zelf worstelt met je leven.
Door de vele invalshoeken wordt er ook een stem gegeven aan mensen die vaak te snel weggezet worden als enkel anti-queer. Zoals de jongen die boos is, omdat zijn vader anders blijkt te zijn dan het beeld dat hij van hem heeft. Begrip moet altijd twee kanten op werken. Daarmee is het dus een bewustwordingsboek geworden voor queers en niet-queers.
Er valt nog veel meer over dit boek te zeggen, maar daar is gewoon geen ruimte voor. Wel wil ik de illustraties van Linda Hirzmann noemen, want haar werk maakt van dit boek een echt kunstwerk. Als het aan mij lag, zou ze een serieuze kanshebber voor de Gouden Penseel zijn.
Hoewel het boek als 15+ is uitgebracht, vind ik het zeker geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar. Een zwaluw in de kamer is een welkome aanvulling, omdat er eigenlijk te weinig van dit soort literatuur is voor deze leeftijdsgroep.