Boekennieuws

De genomineerden voor de Hebban Thrillerprijs 2023 zijn bekend. De volgende titels maken kans op de prijs:

Het verkeerde meisje van Angelique Haak

De Ripperconnectie van Gerrit Barendrecht

De Magdalenacodex van Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg

November van Thomas Olde Heuvelt

Gouden nevel van Thijs Voortman

Dit jaar wordt de prijs voor de vierde keer uitgereikt. De Hebban Thrillerprijs 2023 wordt tijdens de Avond van het Spannende Boek op 25 mei uitgereikt. De Avond is de aftrap van de Thriller Weken van 26 mei tot en met 18 juni.

Meer informatie

YouTubers Rutger Vink en Thomas van Grinsven ontvingen maar liefst twee Gouden Boeken. Van zowel De magische halsband als De tijdmachine zijn ruim 75.000 exemplaren verkocht. Zij ontvingen deze tijdens een bezoek aan de klas van Kinderboeken Leesteamlid Frederique in Noord-Brabant. Vorig jaar wonnen zij met De magische halsband de Kinderjury 2022 in de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar.

Meer informatie

De beste zes Nederlandstalige romans van het afgelopen jaar die meedingen naar de Libris Literatuur Prijs 2023 zijn vandaag door de jury in een speciale bijeenkomst in Felix Meritis bekendgemaakt.

Tussentijds van Peter Zantigh

Overal zit mens van Yves Petry

De gebeurtenis van Peter Terrin

Man zonder rijbewijs van Oek de Jong

Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost van Donald Niedekker

Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje

De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar, die 50.000 euro ontvangt. Vorig jaar ging de prijs naar Wormmaan van Mariken Heitman. Voorzitter van de jury dit jaar is Beatrice de Graaf, historicus, hoogleraar History of International Relations & Global Governance aan de Universiteit Utrecht. Zij maakt de winnaar bekend op 8 mei in Felix Meritis, met een Hommage-show voor de zes genomineerde auteurs die via livestream te volgen zal zijn. De bekendmaking van de winnaar wordt live uitgezonden in Nieuwsuur op NPO2.

Meer informatie

Land van echo's van Mark. H. Stokmans heeft de Nederlandse Boekhandelsprijs 2022 gewonnen. Dat is op 15 februari bekendgemaakt bij de uitreiking van de prijs aan de auteur van het winnende boek. De jaarlijkse literaire prijs is een uitverkiezing onder alle boekverkopers van Nederland en bestemd voor een werk dat in hun ogen meer aandacht verdient.

Meer informatie

De longlist met daarop de achttien kandidaten voor de Libris Literatuur Prijs 2023 is op 30 januari door de jury bekendgemaakt. De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar, die 50.000 euro ontvangt. Vorig jaar ging de prijs naar Wormmaan van Mariken Heitman. Dit jaar bestaat de jury uit: Mira Feticu, schrijver, performer, interviewer, radiomaker en publicist, Margot Dijkgraaf, literatuurcriticus en schrijver, Beatrice de Graaf, historicus, hoogleraar History of International Relations & Global Governance aan de Universiteit Utrecht (voorzitter), Yannick Dangre, schrijver en dichter en Lies Schut, literair recensent De Telegraaf.

De winnaar van de 30e Libris Literatuur Prijs ontvangt op maandag 8 mei 2023 uit handen van Alexander Rinnooy Kan, de voorzitter van de Stichting Literatuur Prijs, een bedrag van € 50.000,- en de bronzen legpenning.

Meer informatie

Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens is het bestverkochte boek van 2022.

Meer informatie

Met ruim 13 procent van de stemmen heeft November de verkiezing van het Mooiste Boekomslag van 2022 gewonnen. Het omslag is ontworpen door DPS Design & Prepress studio

Meer informatie

Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje heeft de Boekenbon Literatuurprijs gewonnen. De jury onder leiding van Guy Verhofstadt, koos uit vijf genomineerden de winnaar.

Meer informatie

De zwijger van René van Stipriaan heeft de 15e Libris Geschiedenis Prijs gewonnen en het bijbehorende prijzengeld van 20.000 euro. De jury onder leiding van Thom de Graaf vice-president van de Raad van State, koos uit zes genomineerden de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2022 het beste historische boek van 2022.

Meer informatie

Auteur Ivan Wolffers overleden

vrijdag 7 oktober 2022

Vrijdagmorgen 7 oktober is Ivan Wolffers overleden. Omringd door zijn geliefden, weggegleden uit het leven dat hij tot zijn laatste snik en laatste lach omarmd heeft.

Meer informatie

Dat werd zojuist bekendgemaakt op de Zweedse Academie in Stockholm. Ernaux (1940) krijgt de belangrijkste literaire onderscheiding om haar ‘moed en klinische scherpte waarmee ze de wortels, vervreemding en beperkingen van het geheugen blootlegt’, aldus de jury.

Meer informatie

De Gouden Griffel, de prijs voor het best geschreven kinderboek, gaat naar Films die nergens draaien van Yorick Goldewijk. Raoul Deleo heeft het Gouden Penseel, de prijs voor best geïllustreerde kinderboek, gewonnen voor het boek Terra Ultima. De winnaars van de belangrijkste Nederlandse kinderboekenprijzen werden thuis verrast door Irene Moors, zo was donderdagavond te zien in het NOS Jeugdjournaal.

Meer informatie

Auteur Hilary Mantel (70) overleden

vrijdag 23 september 2022

De Britse auteur Hilary Mantel is overleden. Ze is gisteren in het bijzijn van familie en vrienden "plotseling maar vredig" gestorven, heeft haar uitgever bekendgemaakt. Ze is 70 jaar geworden.

Meer informatie

De shortlist met vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2022 is 11 september bekendgemaakt in radioprogramma OVT.

Genomineerd zijn:

Bart van der Boom: De politiek van het kleinste kwaad. Een geschiedenis van de Joodse Raad voor Amsterdam, 1941-1943 Patrick Dassen: De Weimarrepubliek. Over de kwetsbaarheid van de democratie Anne-Lot Hoek: De strijd om Bali. Imperialisme, verzet en onafhankelijkheid 1846-1950 Luc Panhuysen: Het monsterschip. Maarten Tromp en de armada van 1639 René van Stipriaan: De zwijger. Het leven van Willem van Oranje

Meer informatie

Koen Caris wint de Hebban Debuutprijs 2022

zaterdag 10 september 2022

10 september 2022 - Koen Caris is met zijn roman 'Stenen eten' winnaar van de Hebban Debuutprijs 2022.

Meer informatie

De schrijver en dichter Remco Campert is op 92-jarige leeftijd overleden. Hij overleed afgelopen nacht in zijn woonplaats Amsterdam, maakte zijn uitgever De Bezige Bij bekend. "Hiermee verliest de Nederlandstalige literatuur een virtuoos auteur en een van haar meest geliefde schrijvers."

Meer informatie

De longlist met tien kanshebbers voor de Libris Geschiedenis Prijs 2022 is 2 juli bekendgemaakt in dagblad Trouw Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken zijn de volgende tien titels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2022: • Bart van der Boom, De politiek van het kleinste kwaad. Een geschiedenis van de Joodse Raad voor Amsterdam, 1941-1943 (Boom) • Rolf Bos, Een Duitse zomer. De Olympische Spelen van 1972 (Alfabet) • Patrick Dassen, De Weimarrepubliek. Over de kwetsbaarheid van de democratie (Van Oorschot) • Emily Hemelrijk, Verborgen levens, publieke figuren. Romeinse vrouwen buiten Rome (Athenaeum) • Anne-Lot Hoek, De strijd om Bali. Imperialisme, verzet en onafhankelijkheid 1846-1950 (De Bezige Bij) • Luc Panhuysen, Het monsterschip. Maarten Tromp en de armada van 1639 (Atlas Contact) • Harry Poeze en Henk Schulte Nordholt, Merdeka. De strijd om de Indonesische onafhankelijkheid en de ongewisse opkomst van de Republiek 1945-1950 (Walburg Pers) • Erik Somers en René Kok, Adolf Hitler. De beeldbiografie (Hollands Diep) • René van Stipriaan, De zwijger. Het leven van Willem van Oranje (Querido) • Aleid Truijens, Leven in de verbeelding. Hella S. Haasse 1918-2011 (Querido)

Meer informatie

De prijzen voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar zijn vandaag uitgereikt tijdens een feestelijke boottocht met de winnende auteurs en illustratoren. Op bijzonder wijze ontvingen de winnaars hun prijzen uit handen van Irene Moors. De Griffels en Penselen zijn de bekendste en belangrijkste juryprijzen voor kinderboeken, de Griffels voor de best geschreven en de Penselen voor de best geïllustreerde kinderboeken.

Voor het eerst werden dit jaar Bronzen Griffels en Penselen uitgereikt, in plaats van Vlag en Wimpels. De naamsverandering onderstreept het doel van deze prijzen: het onder de aandacht brengen van de beste kinderenboeken. De 45 boekenprijzen, verdeeld over verschillende categorieën, dienen het hele jaar als inspiratie voor kinderen en hun opvoeders. De oorspronkelijk Nederlandstalige winnaars van een Zilveren Griffel of Penseel maken kans op de Gouden Griffel of het Gouden Penseel, die bij de start van de Kinderboekenweek worden uitgereikt.

De Griffeljury bestond dit jaar uit Ernestine Comvalius (voorzitter), Kim Blackburn, Emma Eigenraam, Thomas Hardie, Rubén Rodriguez da Silva, Susan Venings en Joan Windzak. Peggy Brandon (voorzitter), Rozemarijn Blankestein, Kirsten König, Loes Reichenfeld, Ilona van Tuinen vormden samen de Penseeljury. Zowel de Griffel- als de Penseeljury vallen de vele maatschappelijk thema’s op, die op prachtige wijze worden verbeeld of literair verteld. Ook de hoge kwaliteit en originaliteit van informatieve boeken valt beide jury’s op.

Meer informatie

Tijdens de Avond van het Spannende Boek werden de Nederlandse thrillerprijzen uitgereikt: de Hebban Thrillerprijs, de Zilveren Strop, de Gouden Strop en de Schaduwprijs. Het is de aftrap van de Nederlandse Thriller Tiendaagse. De winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2022 is Anya Niewierra, met de titel De Camino, die de belangrijkste lezersjuryprijs voor het spannende boek voor de tweede keer in ontvangst mag nemen. De winnaar van De Gouden Strop is Marion Pauw met Vogeleiland, De schaduwprijs voor Bas Haan met Lenoir en De Zilveren Strop voor Marjolein van der Gaag met het verhaal 'Onder de waterspiegel'.

Meer informatie

De winnaar van de Prijs van de Jonge Jury 2022 is het boek Gegijzeld van Chinouk Thijssen. Voorafgaand aan de Dag van de Jonge Jury stemden duizenden jongeren tussen de 12 en 16 jaar op hun favoriete jeugdboek. Hieruit volgden drie nominaties. Vandaag, tijdens de Dag van de Jonge Jury, was het tijd voor de feestelijke prijsuitreiking. Verrast en geëmotioneerd nam Chinouk Thijssen vanmiddag de prijs in ontvangst: "Deze prijs betekent zoveel voor mij. Ik ben hier zo blij mee en zo trots op! Dankjewel iedereen die op Gegijzeld heeft gestemd!"

Naast de Prijs van de Jonge Jury 2022 is ook de Jonge Jury Debuutprijs 2022 uitgereikt - deze is in de wacht gesleept door De tweede stem van Elin Meijnen.

Meer informatie