Kind & Jeugd

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva

Dit is een rijk boek voor jong en oud.

Schatkamer

Mireille Geus

€ 14,99

Een kinderkamer is niet zomaar een ruimte in huis. Voor veel kinderen is dit een geheel eigen wereld waarin zij de baas zijn. Het is de kamer waarin ze los kunnen gaan en waarin ze hun dierbaarste spulletjes kunnen opbergen. De kinderkamer is met recht een schatkamer waarin het kind bepaalt wie toegelaten wordt.

Dit prentenboek neemt ons mee en toont hoe bijzonder zo’n schatkamer is. Een voorwerp is niet zomaar een ding. Alles heeft een verhaal en is een deur naar een avontuur. En alle verhalen samen vormen de hoogtepunten uit een kinderleven. Een plank, een bromtol of een doosje, niks is zomaar wat het lijkt. Ze kunnen het kostbaarste en dierbaarste bezit van iemand zijn.

De mooiste prentenboeken zijn naast een avontuur voor het kind ook een belangrijke les voor de volwassene. Tijdens het voorlezen krijg je het voorrecht om een inkijk te krijgen in een kinderleven. Wie door de ogen van kinderen leert kijken, zal een geheel andere wereld ontdekken. Een wereld waarin rijkdom niet uitgedrukt wordt in geld, maar in ervaring.

Mijn indruk van het werk van Mireille Geus is, dat zij in haar verhalen graag schrijft over de fantasie van het kind. Ze opent de alledaagse wereld om ons kennis te laten maken met het onzichtbare deel dat slechts door een kind gezien wordt. Hoewel haar verhalen echt voor kinderen bedoeld zijn, wil ze tegelijk ook ons volwassenen dat stukje laten herontdekken wat we ergens kwijt zijn geraakt. Met dit prentenboek is dat naar mijn mening weer zeer goed gelukt, zeker ook dankzij de prachtige illustraties van Evy Van Guyse. Dit is een rijk boek voor jong en oud.

De gedichten in deze bundel zijn wonderschoon.

Kapitein in hangmat

Kasper Peters

€ 18,99

Als je gedichten zegt, ben je bijna altijd de aandacht van de ander kwijt. Oh nee, dat is saai en te moeilijk. Maar weet je waarom? Waarschijnlijk omdat je het eigenlijk niet echt geprobeerd hebt. Je leest even snel die paar regels en roept meteen dat je het niet snapt. Toch is een goed gedicht juist heel spannend. Het is een raadsel, een puzzel waarvoor je even moet nadenken om het antwoord te ontdekken. Wat zegt de schrijver nu eigenlijk? Waarom schrijft hij die woorden zo op? Waarom zegt die iets of waarom juist niet?

Kasper Peters vertelt in 45 gedichten over de wereld waarin jij leeft. Soms moet je raden over wie het gaat of ontdekken welk gevoel hij beschrijft. Hij laat ook zien hoe ongelooflijk bijzonder de natuur is. Het gaat erom dat je opnieuw leert kijken naar alles om je heen. Hij leert je vragen stellen en niet zomaar alles klakkeloos aannemen. Hij kan heel serieus zijn, maar nog vaker is hij juist heel grappig.

Niet elk gedicht zal je meteen snappen. Dat is ook helemaal niet erg. Soms moet je gewoon een jaartje wachten, of twee, of drie. Je moet eerst iets beleefd hebben voordat je kunt begrijpen waar hij het over heeft. Want hij schrijft over allerlei dingen die gebeuren in het leven. Hij heeft het over jou, of over een dier in je buurt en soms over iemand anders zoals bijvoorbeeld je oma.

De gedichten in deze bundel zijn wonderschoon. Het niveau is erg hoog, maar het taalgebruik soms heerlijk eenvoudig. Daardoor zijn ze zeer geschikt voor kinderen en volwassenen. De Nederlandse kinderpoëzie heeft hiermee weer een rijke aanvulling gekregen. Het is een prachtige verzameling geworden, waarmee ik vooral leraren zou willen oproepen om tijdens de Kinderboekenweek ook meer aandacht te geven aan poëzie. Het sluit perfect aan bij het thema van dit jaar.

 

Een lekker boek waar je heel lang mee kunt doen.

Gameboek - Schaduwkraai

Marcel Groenewegen

€ 15,99

Het is zomervakantie en je ouders willen heel graag dat je gaat lezen terwijl jij veel liever gaat gamen of avonturen beleven. Geen nood, want dit boek is de ideale oplossing. Het is namelijk een boek, een game en heel veel avonturen in één. Ook zeer ideaal als je op vakantie gaat en slechts ruimte hebt voor één boek. Want als je het uit hebt, kun je rustig opnieuw beginnen en een heel ander verhaal lezen. Want hierin speel jij de hoofdrol en moet jij kiezen wat je moet doen.

Voordat je begint, moet je meteen al een paar beslissingen nemen. Word je spion, magiër of een strijder? En welke talenten heb je om je onderweg te helpen? Je krijgt een paar voorwerpen mee, maar het merendeel zal je pas onderweg verdienen. Op basis van je eerste keuzes zal duidelijk worden welke weg je gaat nemen. Wie zal je tegenkomen? Vriend of vijand? En zal je slagen in je opdracht of zal je hopeloos falen?

Ulvenria wordt bedreigd door een kwade kracht. Het land en de koning is in groot gevaar. Jij moet op pad om iedereen te redden. Maar voordat het zover is, zal je veel dingen moeten ontdekken, zal je gevaren moeten trotseren en voorwerpen vinden die je zullen helpen om verder te komen. Je zal soms moeten vechten, maar pas op want je hebt maar een beperkt aantal krachtpunten.

Schaduwkraai is geen boek dat je van begin tot einde leest. Het verhaal bestaat uit heel veel korte stukjes en je moet voortdurend heen en weer door het boek bladeren om verder te komen. Elke keuze helpt je weer een stap verder, maar daarvoor zal je andere keuzes moeten laten. Ga je de goede kant op, of had je misschien toch niet beter die andere kant op kunnen gaan?

Met dit boek ben je voorlopig nog niet klaar. Je kunt weer opnieuw beginnen en andere keuzes maken waardoor je weer nieuwe dingen zult beleven. Zo zal je zelfs bij de zesde keer herlezen nog van alles ontdekken. Een lekker boek waar je heel lang mee kunt doen.

Na een paar hoofdstukken was ik helemaal verkocht.

De School van Goed en Kwaad

Soman Chainani

€ 19,99

Dit is wat mij betreft de zomerhit van dit jaar. Na een paar hoofdstukken was ik helemaal verkocht. De basis is de sprookjeswereld vol met alle cliches over goed en kwaad, maar de schrijver haalt vervolgens alles overhoop waardoor zelfs de sprookjesfiguren volledig in de war raken. Niet voor niets noemt Rick Riordan, de schrijver van de beroemde Percy Jackson-serie, dit boek ‘Geweldig!’. En ik ben het hiermee volledig eens.

Elke vier jaar worden twee kinderen ontvoerd om leerling te worden op de school van goed en kwaad. Dit jaar is de keuze gevallen op twee meisjes. De één is bloedmooi en ziet eruit als een prinses (roze is niet geheel toevallig haar lievelingskleur), de ander ziet eruit als een heks en draagt niks liever dan zwart. Maar zodra ze meegenomen worden door de Schoolmeester, gaat er iets gruwelijk fout. Het prinsesje komt op de school van kwaad en de heks moet plaats nemen tussen alle brave kinderen.

Terwijl de één er alles aan wil doen om te ontsnappen, wil de ander op elke manier bewijzen dat er een fout is gemaakt. Hiervoor is ze bereid om heel ver te gaan. Zelfs als er regels overtreden moeten worden. De beide meisjes hebben elkaar nodig, maar hun doelen zijn totaal verschillend. En gaandeweg is het maar de vraag of er wel een fout is gemaakt. Het lijkt erop dat dit geen sprookje wordt waarin iedereen lang en gelukkig zal leven.

Het verhaal is een kruising tussen allerlei bekende sprookjes en Harry Potter. Maar wees niet bang, het verhaal is dermate origineel dat het geen variant op dat alles wordt. Het is enorm grappig, maar nog leuker is dat het vaak ook heerlijk gemeen is. Als lezer heb je soms meer sympathie voor de slechteriken dan voor de goede personages, en daarmee maak je bij altijd een goede beurt.

Ik moet wel één kritiekpunt leveren, want de omslag vind ik ronduit lelijk. Jammer, want daardoor zullen bepaalde lezers hier niet snel voor kiezen. En dat is gewoon zonde, want het is echt steengoed. Gelukkig is het een lekker dik boek, dus je bent er niet zo doorheen. En dat is geen straf.

Nieuwe kinderboeken

Bekijk alle boeken
Pony | R.J. Palacio | 9789045127293 € 18,99
Fake! | Carry Slee | 9789048860838 € 17,99

Top 5 kinderboeken

Besproken in aflevering 73

Pony | R.J. Palacio | 9789045127293 € 18,99
Grimm | Grimm | 9789056375287 € 39,99
pro-mbooks3 : libris