Kind & Jeugd

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva

Persoonlijk vind ik, dat Loes Riphagen met dit boek haar vorige succes heeft overtroffen.

Kom mee, Kees

Loes Riphagen

€ 14,99

Loes Riphagen, de moeder van het boek ‘Coco kan het!’, heeft een nieuw prentenboek gemaakt. ‘Kom mee Kees’ zit vol geweldige illustraties waar heel veel in valt te zien. Het zit vol grapjes, die soms juist voor de volwassen voorlezer bedoeld lijken. Mijn advies is dus om er niet al te snel doorheen te gaan, want de kans is groot dat je dan van alles zult missen.
De papa van Kees krijgt een uitnodiging voor het concert van zijn lievelingsband en Kees mag met hem mee. Maar ze moeten wel opschieten, want het gaat bijna beginnen. Onderweg ziet Kees heel veel dingen om hem heen, maar papa heeft geen aandacht daarvoor. ‘Kom mee, Kees! Er is geen tijd’. Dan gebeurt er iets heel ergs onderweg. In de vijver ligt namelijk een gemene rotsnoek, die wel trek heeft in papa-kikkers. Zullen ze nog heelhuids bij het concert aankomen?
Bijzonder leuk zijn de vele verwijzingen naar Coco. Daarnaast zijn sommige grappen uitgewerkt op verschillende pagina’s. Zo is bijvoorbeeld de postbode aan het begin en het einde van het boek erg hilarisch. Je zult daarom meerdere leesbeurten nodig hebben voordat je alles doorhebt. Een heerlijke uitnodiging om aan het einde gewoon weer opnieuw te beginnenPersoonlijk vind ik, dat Loes Riphagen met dit boek haar vorige succes heeft overtroffen. Veel meer humor en nog rijkere illustraties. Ik heb dan ook maar één advies: ga naar de winkel, pak dit boek en zeg heel hard ‘Kom mee, Kees!’

Mirjam Mous heeft op zeer originele wijze de huidige tijd beschreven.

Pas op voor de fluistervaar!

Mirjam Mous

€ 14,99

Recentelijk vertelde een hoogleraar in de krant waarom je beter geen romans kunt schrijven over corona. Het levert geen goede boeken op. Maar Mirjam Mous laat zien dat het ook anders kan. Simpelweg door het heel anders uit te beelden. Want in plaats van een virus is er een vogel die de hele samenleving ontregeld. Het levert niet alleen erg grappige situaties op, maar het is verrassend actueel en bevat allerlei herkenningspunten.
Daniëlle zit alleen thuis en wacht op opa, die komt oppassen. Haar moeder is aan het werk in het ziekenhuis. Dan staat ene meneer Stoffels met de fluistervaar voor de deur. Dat wordt het begin van een avontuur dat snel uit de hand zal lopen. Want als de fluistervaar ontsnapt, begint iedereen ineens heel gek te doen.
Daniëlle, opa en meneer Stoffels moeten de vogel zo snel mogelijk zien te vangen, want in korte tijd staat de hele stad volledig op z’n kop. En de minister van Volksgezondheid wil de fluistervaar afmaken. Daniëlle kan dat als echte dierenliefhebber natuurlijk niet laten gebeuren. Ze heeft een plan bedacht om de vogel te vangen, maar gaat het lukken en zijn ze eigenlijk wel vlug genoeg? Mirjam Mous heeft op zeer originele wijze de huidige tijd beschreven. De mondkapjes zijn vervangen door gehoorbeschermers, de persconferentie wordt door een aantal zeer bekend voorkomende personen gegeven en er is zelfs een kleine link naar China. Het is een lekker verhaal met erg leuke illustraties geworden. Er zit ook nog een leuke leesoefening in, want opa gebruikt wel erg bijzondere woorden. Doe oordopjes in, ga lekker lezen, maar pas op voor de fluistervaar!

Fijn om te lezen over kleine drama’s in het leven van gewone mensen

De zomer waarin ik in een caravan woonde

Evelien Feltzer

€ 13,99

Twee jaar geleden maakte ik kennis met deze schrijfster. Toen kwam namelijk haar boek ‘Tien vragen aan mijn vader’ uit, over een zomer in Spanje. Een boek dat ik zeker kan aanraden. Met ‘De zomer waarin ik in een caravan woonde’ komt ze opnieuw met een ‘zomers’ boek, maar dit keer blijft ze in Nederland.
Juno verhuist naar Drenthe, waar haar vader een camping heeft gekocht. Voor Juno voelt dat als het einde van de wereld, want ze moet haar leventje en al haar vrienden achterlaten. Vol zelfmedelijden sluit ze zichzelf op in de caravan en komt voor niets en niemand naar buiten. En haar ouders kunnen ook de boom in.
Dan wordt Juno midden in de nacht wakker door geschreeuw. Er staat een caravan in brand en zij komt meteen in actie. Ze maakt haar vader en de buren wakker. Die nacht maakt ze kennis met Dean, een knappe en populaire jongen die bij iedereen geliefd is. De dagen erna trekt ze veel met hem op en langzamerhand ontdekt ze dat haar nieuwe situatie helemaal niet zo dramatisch is. Verwacht bij dit boek geen enorme twists of spannende cliffhangers. Het is een alledaags verhaal van een gewoon meisje zonder enorme problemen. En dat is eigenlijk mijn enige kritiekpunt. Wat mij betreft zou de hoofdpersoon meer uitgedaagd mogen worden. De hobbel mag een stuk hoger zijn. Maar tussen de vele boeken vol spektakel is het ook weer fijn om te lezen over kleine drama’s in het leven van gewone mensen. 

Prachtig getekend, vlotte vaart en een historisch verhaal met een moderne boodschap

De prins en de naaister

Jen Wang

€ 15,99

Beetje bij beetje verovert de graphic novel steeds meer terrein tussen de jeugdboeken. In eerste instantie werd het vooral gebruikt in humoristische boeken voor lezers van 7 tot 10 jaar, maar met de komst van serieuzere verhalen kunnen nu eindelijk ook de wat oudere lezers dit genre ontdekken. En na het lezen van ‘De prins en de naaister’ denk ik bij mezelf: Laat maar komen! Wat een heerlijk boek. Prachtig getekend, vlotte vaart en een historisch verhaal met een moderne boodschap
Frances is een arme naaister in Parijs aan de vooravond van de moderne tijd. Wanneer zij groot succes heeft met een zeer gewaagde jurk, wordt zij ingehuurd door prins Sebastiaan, die een bijzonder verzoek heeft. Hij heeft regelmatig de behoefte om zijn vrouwelijke kant uit te dragen. Frances moet voor hem jurken maken, die perfect aansluiten bij zijn unieke persoonlijkheid.Als Lady Crystallia wordt de prins de hit van de modehoofdstad. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen Frances en de prins. Een vriendschap die onzichtbaar moet blijven voor de buitenwereld. Maar wanneer Frances ontdekt dat haar jurken gekopieerd worden, knapt er iets. Zij wil niets liever dan een grote ontwerper worden, maar dat is onmogelijk zolang niemand haar kent. De vriendschap komt onder grote druk te staan. En wanneer het geheim van Lady Crystallia openbaar dreigt te worden, is het de vraag of de wereld er klaar voor is.Een verhaal als dit kan snel heel kitscherig overkomen. Maar juist de keuze om het te vertellen als strip voorkomt dit. Vooral naar het einde toe wanneer het verhaal zeer dramatisch verloopt, blijft er een heerlijke lichtheid bestaan. En wanneer het een absurdistisch tintje krijgt door de reactie van de vader van de prins, is het zelfs zeer ontroerend. Hier wil ik heel graag meer van zien. En hopelijk ook door Nederlandse schrijvers.

Nieuwe kinderboeken

Bekijk alle boeken
Fake! | Carry Slee | 9789048860838 € 17,99

Top 5 kinderboeken

Besproken in aflevering 40

Grimm | Grimm | 9789056375287 € 29,99
pro-mbookslibr2 : libris