Kinderboeken

1

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Ik kies voor de website de Kinderboekentips van de Maand voor verschillende leeftijden. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva

Kinderboek van de Maand - November 2024

Boekentip 4+

Een heerlijk prentenboek en opnieuw een parel in het oeuvre van Mies van Hout.

Mies van Hout is zonder twijfel één van de allerbeste illustrators van Nederland. Zij heeft het talent om in zeer verschillende stijlen te werken en in elke vorm uit te blinken. Of het nu de krijtachtige tekeningen van o.a. Vrolijk of Vriendjes is, de meer traditionele plaatjes voor de diverse boeken met kinderliedjes, of patchwork-achtige afbeeldingen voor Ga je mij kietelen?, stuk voor stuk zijn het meesterwerkjes die terecht opvallen tussen het gehele aanbod van prentenboeken en andere kinderboeken.

Kleine aap is een feest van kleuren, lijntjes en vlakken. Dat klinkt wellicht wat abstract, maar als je het ziet, snap je precies wat ik bedoel. De landschappen zien er simpel uit, maar als je goed kijkt, dan blijken ze juist heel knap in elkaar gezet te zijn. Soms zijn de potloodstrepen vluchtig, haast rommelig, en dan ineens weer heel precies geplaatst. En hoe vaak ik er ook naar kijk, elk streepje, elke kleurcombinatie, alles klopt gewoon.

Kleine aap heeft groot nieuws en wil dat delen met iedereen, maar niemand is bereid te luisteren. Geërgerd rijdt hij op z’n step van dier naar dier, totdat hij eindelijk een luisterend oor vindt. En dan blijkt het erg leuk nieuws te zijn. Maar wat dat is, dat moet je zelf maar ontdekken. Kleine aap zal het zeker ook aan jou willen vertellen.

Het verhaal is eenvoudig en bestaat vooral uit een zekere herhaling, maar die steeds weer anders uitgewerkt is. De combinatie van eenvoud en herhaling werkt heel goed voor de meeste prentenboeken, en zo ook voor Kleine aap. Zelfs na meerdere leesbeurten blijft het een leuk verhaal.

Kleine aap is een heerlijk prentenboek en opnieuw een parel in het oeuvre van Mies van Hout.

Boekentip 7+

Een zeer geslaagd boek dat zowel voor thuis als in de klas een erg mooie en waardevolle aanwinst is.

De titel van dit boek maakt meteen al duidelijk waar het om draait, want Aap zoekt een woord is een zoekboek dat bommetje vol woorden zit. En als je dat nog niet genoeg vindt, dan is er een QR-code waarmee online nog heel veel meer woorden, verhalen en opdrachten te vinden zijn.

Aap zoekt een woord is een boek voor kinderen die nog niet kunnen lezen, die beginnen met lezen en die ervaren zijn, maar uitgedaagd willen worden om een paar stappen verder te gaan. Op elke pagina staat een korte situatie beschreven, dat volledig is opgebouwd met woorden die bij een bepaalde taalklank hoort. Zo komen alle klinkers, medeklinkers en combinaties voorbij.

De woorden komen ook terug in de bijgaande illustraties en daar vind je zelfs nog meer bijbehorende woorden. Omdat je in eerste instantie denkt dat de betreffende letter ergens vooraan staat, lijken sommige woorden niet te kloppen. Maar het boek wil duidelijk maken dat letters op verschillende plaatsen in het woord kunnen voorkomen. Soms als beginletter, soms halverwege en soms juist aan het einde.

Het boek doet denken aan Alfabet van Dematons, maar is tegelijk ook weer heel anders. Aap heeft duidelijk een breder doel voor ogen. De nadruk ligt vooral op leren lezen. Toch is er veel aandacht besteed aan het speelse element. Want leren en plezier maken kunnen natuurlijk best op een goede manier samengaan.

Een zeer geslaagd boek dat zowel voor thuis als in de klas een erg mooie en waardevolle aanwinst is.

Boekentip 10+

Een bijzonder en erg boeiend boek over gameverslaving en de wijze waarop dat invloed kan hebben op ons denken en doen.

Claudia Jong koos voor haar nieuwste verhaal als thema een zeer populaire bezigheid onder de jongeren, namelijk gamen. Maar zij wil laten zien dat er ook een keerzijde is. Veelvuldig gamen kan namelijk leiden tot een gameverslaving. En omdat de beleving vaak zo realistisch is, vervagen sommige grenzen tussen de gemaakte wereld en de echte wereld.

Jayden is alleen thuis. Zijn ouders en zus zijn naar een bruiloft toe, en hebben alle computers en telefoons meegenomen. De enige bezigheid, die op Jayden ligt te wachten, is lezen. Door het huis heen heeft zijn moeder boeken neergelegd. Overal liggen boeken, boeken en nog eens boeken. Maar Jayden heeft niks met die dingen. Het enige wat hij wil, is online op avontuur gaan en de zoveelste slachtpartij aanrichten. Die wereld is zo sterk zijn realiteit geworden dat het volledig ten koste is gegaan van zijn sociale leven.

In een spontane bui, of beter gezegd een vlaag van onbezonnenheid, besluit hij geheel onvoorbereid weg te lopen van huis. Maar buiten in de echte wereld is een avontuurlijke tocht een stuk moeilijker dan in een game. In gedachten ziet hij zichzelf als de held, maar wanneer de held in serieuze problemen komt, blijkt Jayden gewoon een hulpeloze jongen te zijn zonder speciale krachten.

Heel bijzonder aan De jongen die verdween in een game is de wijze waarop de gamewereld en de echte wereld door elkaar heen lopen. We kijken door de ogen van Jayden en dat levert allerlei surrealistische momenten op. Dit zien we ook terug in de zeer mooi uitgevoerde illustraties, die enkel bestaan uit de kleuren rood en blauw.

Het einde zorgt voor een verrassende twist, want via een kijkgat van een oude bunker, die ergens wat wegheeft van een computerscherm, krijgt Jayden zeer onverwachte hulp. Voor de lezer komt dit deel van het verhaal in eerste instantie nogal onrealistisch over, maar dat is precies de bedoeling. Want uiteindelijk is het net zo realistisch als geloven in een verzonnen computerpersonage.

Een bijzonder en erg boeiend boek over gameverslaving en de wijze waarop dat invloed kan hebben op ons denken en doen.

Boekentip 12+

Nog 27 dagen leven is avontuurlijk, spannend, grappig en soms ook zeer emotioneel.

Maren Stoffels kennen we vooral van spannende en zenuwslopende boeken, maar in Nog 27 dagen leven zie we een hele andere kant van haar. Dit is haar meest emotionele boek en, zonder enig afbreuk te doen aan de geweldige voorgangers, naar mijn mening ook haar beste tot nu toe. Het is met recht zo’n boek dat ik lezers gun, of het nu tieners zijn of volwassenen.

We volgen twee meisjes, die in de tijdspanne van 27 dagen elkaar leren kennen en beste vriendinnen worden. Die 27 dagen zijn precies de dagen dat Lissa nog te leven heeft. Maar het blijkt genoeg tijd te zijn om het leven van Ellen blijvend te veranderen. En om nog één laatste grote daad te verrichten voor de broer van Lissa. En dat alles vanuit haar ziekbed.

Lissa heeft een muntje uit Amerika en daarmee wil ze een experiment doen. Door een ruilsysteem hoopt ze uiteindelijk te eindigen met iets heel waardevols. Ze opent het raam, gooit het muntje naar buiten en wacht op de eerste voorbijganger die het opraapt.

Die eerste voorbijganger blijkt Ellen te zijn. Zij heeft een wijnvlek in haar gezicht en wordt daarom door iedereen belachelijk gemaakt. Maar Lissa is anders. Die lijkt de vlek niet te zien en behandelt haar normaal. Dit contact wordt het begin van een bijzondere ruilhandel en een hechte vriendschap. En wanneer het doel van de ruilhandel een speciale daad voor Lissa’s broer wordt, is er veel aan gelegen om dit binnen de resterende tijd te volbrengen.

Nog 27 dagen leven is avontuurlijk, spannend, grappig en soms ook zeer emotioneel. Het verhaal bestaat uit korte hoofdstukken waarin Lissa en Ellen om de beurt aan het woord komen. Het is een boek dat je eigenlijk heel snel en ook heel langzaam wilt lezen. Je wilt weten hoe het ruilproject gaat aflopen, maar tegelijk wil je niet dat het verhaal stopt. Natuurlijk ook omdat je als lezer weet waar het moet eindigen.

Wat een boek. Maren Stoffels schreef dit als een eerbetoon aan haar beste vriendin, die een paar jaar geleden is gestorven. Die zou zonder twijfel enorm trots zijn. Fenomenaal!

1

Roald Dahl

Lees meer over de personages van Roald Dahl zijn boeken.

Magische boeken

Ontdek de wereld van magie en tovenaars en beleef avonturen van helden uit deze boeken.

Rick Riordan

Bekend van de populaire Percy Jackson-serie. Bekijk hier alle boeken van Rick Riordan.

window.addEventListener('load', function () { let carousel_49463544_object = new Carousel('carousel_49463544', 1, 3); })
1
  • Nieuwe kinderboeken

Nieuwe kinderboeken

Bekijk alles
Bekijk minder

Kind & Jeugd

Politie niet betreden

Megaspannende jeugdthrillers van diverse auteurs. Bekijk hier alle delen.

Best of YA XS

Verhalen met diepgang en herkenbare thema’s voor jongeren. Bekijk hier alle delen.

Alice Oseman

Bekend van de Netflix-serie Heartstopper. Bekijk hier alle delen.

window.addEventListener('load', function () { let carousel_23950147_object = new Carousel('carousel_23950147', 1, 3); })
1

Volg onze Facebook groep

Wil je op de hoogte blijven van alle Kinderboekentips, maar ook recensies van boekhandels, klanten, ouders, juffen en meesters?

Meld je dan aan op onze 
Facebook groep Kinderboekeninspiratie! 

Logo Facebook

Hostname: pro-mbooks2