Kind & Jeugd

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva

Dit is de meest creatieve manier om te leren wat een boek is.

Sloop dit boek!

Keri Smith

€ 12,99

Vraag aan willekeurig iemand wat je met een boek kunt doen, en het antwoord is hoogstwaarschijnlijk ‘lezen’. Je gaat zitten, slaat het boek open, begint op bladzijde 1 en slaat het dicht na de laatste bladzijde. De één wordt hier heel blij van, de ander denkt heel hard ‘SAAAAAIIIII!’ Maar wist je dat je er zoveel meer mee kunt doen? Keri Smith wel en zij heeft daarom een heel speciaal boek gemaakt. Als je de titel ziet, snap je meteen dat dit iets heel bijzonders is. ‘Sloop dit boek!’ is voor iedere durfal die niet bang is om een boek te beschadigen. Nu mag je alles doen wat normaal nooit mag.
‘Op de achterkant staat alvast de eerste opdracht. GOED SCHUDDEN VOORDAT JE MIJ OPENSLAAT. Waarom? Nou gewoon, omdat het kan. Op bijna alle pagina’s staan opdrachten. Maar voordat je begint, moet je even je vader of moeder waarschuwen. Ongetwijfeld zullen die helemaal in paniek raken. Tik ze even op de arm en zeg ‘Het komt allemaal goed!’ Gedaan? Oké, tijd om te gooien, vouwen en slopen!
Dit is de meest creatieve manier om te leren wat een boek is. Hiervoor heb je alles nodig. Je handen, ogen, neus, oren, ja zelfs je grote teen! Dit wordt een avontuur zoals je nog nooit hebt meegemaakt. En wil je even een beetje rust nemen? Er staan een hele hoop zoekopdrachten in. Dus speurneuzen kunnen ook hun hart ophalen. Dit is ongetwijfeld één van de leukste boeken die je in handen krijgt. Het lijkt me ook geweldig als je dit met de hele klas doet. Twintig boeken die door de lucht vliegen. Je juf of meester wordt helemaal gek!

Pas tijdens het lezen op voor mummies, rovers en ‘schattige’ huisdieren.

Een mummie heeft mijn huiswerk opgegeten

Thiago de Moraes

€ 14,99

Ik had eigenlijk een andere titel klaar staan als maandtip, maar toen ik hieraan begon wist ik meteen dat dit het ging worden. Jonge lezers in Engeland zijn wild enthousiast en naar mijn mening zeer terecht. Het is een kruising tussen een leesboek en een graphic novel. De afbeeldingen zijn dus niet slechts begeleidend, maar vertellen net zo goed een deel van het verhaal. Er zit heel veel informatie over de Oude Egyptenaren in. Het is dus niet alleen ontzettend grappig, maar ook zeer leerzaam. Een mooie reden voor ouders om kinderen dit boek te laten lezen.
Harry is nogal een nerd. Hij is zo een beetje de enige in zijn klas die blij is dat de zomervakantie voorbij is en dat school weer begint. Zijn lievelingsvak is wiskunde, een moeilijk woord voor rekenen. Wanneer hij een som op het bord oplost, gebeurt er iets heel geks. Harry komt in het Oude Egypte terecht waar de farao regeert en krokodillen, bavianen en leeuwen huisdieren zijn. Ook hier mag hij naar school, maar de schoolvakken zijn nogal bijzonder. Want gymles wordt toch wel erg gevaarlijk met scherpe speren en andere wapens. En lezen is leuk, alleen hebben ze geen letters maar tekeningen.
Ondanks dat Harry het best wel naar zijn zin heeft, zou hij toch dolgraag weer terugkeren naar zijn eigen tijd en omgeving. Hij heeft echter geen idee hoe dat moet. Zal Harry ooit terugkeren of moet hij voortaan als Egyptenaar verder? Het boek is verslavend leuk. Het is spannend en grappig. Je leert over de Egyptische Goden, maakt kennis met de belangrijkste farao ooit en leert zelfs schrijven met hiërogliefen. Maar één waarschuwing! Pas tijdens het lezen op voor mummies, rovers en ‘schattige’ huisdieren.

Een aanrader voor iedereen die een beetje anders is. Gruwelijk leuk!

Grumor in groep 8

Paul van Loon

€ 15,99

Ondanks dat Paul van Loon één van onze bekendste kinderboekenschrijvers is, zie ik vrijwel geen recensies voorbij komen over zijn nieuwste boek. En dat is zo onterecht, want het is echt gruwelijk leuk. ‘Grumor in groep 8’ is het derde boek over de familie RIP. Als het je niks zegt, dan is dat niet zo raar. Deel 1 kwam in 1995 uit en deel 2 in 2007. Maar dit boek kun je helemaal los lezen van de andere delen. Je moet wel een beetje stoer zijn en humor hebben. Dus saaie angsthazen, misschien kunnen jullie beter iets anders gaan doen, zoals een legpuzzel of zo!
De familie RIP bestaat uit Ernst de vampier, Jimi de weerwolf, Lea de geest en moeder Zombie. Oh ja, en dan is er ook nog Boris de huiskat, maar die ziet nog meer sterren dan een astroloog omdat hij voortdurend tegen de muur op knalt. Moeder RIP heeft een boek gevonden en zij wil dit voorlezen. Ernst en Jimi hebben daar helemaal geen zin in, maar dan blijkt het boek over hen te gaan.
‘De verhalen gaan over allerlei bijzondere momenten. Die keer dat drie piraten op zoek waren naar een schat, of toen er ineens familie voor de deur stond. En dat zeldzame pokkemonster-plaatje dat tot leven dreigt te komen. Alle avonturen zijn stuk voor stuk bijzonder grappig en gruwelijk spannend. Er komt zelfs nog een bekende bus voorbij. En die meneer in het bos lijkt toch wel verdacht veel op iemand. Maar wie is toch de schrijver die hen zo goed kent? ‘Grumor in groep 8’ is opnieuw een toptitel van de schrijver met de zwarte bril. Een aanrader voor iedereen die een beetje anders is. Gruwelijk leuk!

 

Het is een prachtig verhaal geworden en ik wilde alleen maar door en door lezen.

De tunnel

Anna Woltz

€ 16,99

Een nieuw boek van Anna Woltz, de schrijfster van het geweldige ‘Honderd uur nacht’, daar leg ik rustig alles voor opzij. En dat doe ik maar voor een paar schrijvers. Haar boeken gaan normaal over belevenissen van Nederlandse kinderen. Met ‘De tunnel’ gaat ze echter een iets andere kant op. We volgen dit keer een aantal Engelse jongeren in Londen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.
Ella is een jaar ernstig ziek geweest en kan daarom moeilijk lopen. Ze twijfelt daarom enorm aan zichzelf en is ervan overtuigd dat ze nooit een relatie zal krijgen. Het is 1940 en Londen wordt elke nacht gebombardeerd door de Duitsers. Ella en haar familie schuilen net als vele Londenaars ‘s-nachts in de tunnels van de metro. Op een dag leert ze Quinn kennen, een meisje van adel en weggelopen van huis. Quinn is door haar achtergrond nogal naïef en heeft geen idee hoe arme mensen leven. Anderzijds is ze heerlijk enthousiast en heeft ze een hart van goud. Ella, die al het nodige heeft meegemaakt, voelt zich enorm aangetrokken tot de vrolijke Quinn. De meisjes ontmoeten Jay, een jongen die op straat leeft en op alle mogelijke manieren geld probeert te verdienen. Ella vertrouwt hem niet, maar dat verandert wanneer zij wat meer over zijn verleden te weten komt.
De jongeren overleven zo goed en zo kwaad als ze kunnen de oorlog. Maar dan gebeurt er iets traumatisch en komt alles ineens heel dichtbij. Vanaf dat moment zullen hun levens heel anders gaan lopen en zal de oorlog een blijvende indruk achterlaten
In dit boek leer ik een nieuwe kant van Anna Woltz kennen. Ik wist al dat ze heel goed persoonlijk drama kon beschrijven, maar hierin laat ze zien dat ze ook een meester is in spectaculaire scènes. Het is een prachtig verhaal geworden en ik wilde alleen maar door en door lezen. De 12+ groep kan weer zeer tevreden zijn.

Nieuwe kinderboeken

Bekijk alle boeken
Fake! | Carry Slee | 9789048860838 € 17,99

Top 5 kinderboeken

Besproken in aflevering 40

Grimm | Grimm | 9789056375287 € 29,99

Populaire boeken

Bekijk alle boeken

Lees de recensies

pro-mbookslibr2 : libris